Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aktuální počasí u nás
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Merkuri, pre Nitru predpokladajú štyri dni max. + 10°C a v noci k nule , tak neviem.
http://www.idnes.cz-letosni duben bude nejchladnější za 80 let...Horsi bude až to budou psát o květnu....
(19.04.2021 20:25)JosPr napsal(a): [ -> ]Od čtvrtka ochlazení,pro změnu.

Ja by som nasledujúce teplejšie dni využil na kontrolu a doplnenie zásob. Ak nie sú v zásobe zásobné plásty, tak by som nasadil krmitka so sirupom. Pre včely je to výhodnejšie, ako placky CMC. Nejaký nový peľ si už uložili, ale krmenie ich provokuje nosiť peľ v zlom počasí. Logisticky to nemajú za tie miliony rokov ešte doriešené.
(19.04.2021 20:39)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Ale ani úterý a středa nebude nic. pěknýho . Při 10C° nenosej nic, krom vody.

Dnes u nás teplota kolem 9°C, ale včely, jak mohly, tak létaly jako mariňák v bordelu po třech letech na moři. Občas na nožičkách i nějaký pyl. Zkouším některá včelstva komorovat. Do síly mi jdou pocitově lépe včelstva bez přepážek (komorování mi nikdy nešlo, ale učím se). Uvidíme časem, při této hraniční teplotě, však nemá smyslu v nich dělat prohlídku jako v kartotéce. Každopádně v nich život pumpuje o 106. Zásoby mají a to je u mě podstatné.
Zítra jedu na včely, již je musím pustit do medníku. Tak snad je budu moci otevřít.
praha u vcel 21, pisecko u vcel 13, obe stanoviste na slunci, vcely litaji a nosi celkem dost pylu a asi i nektar. napajecky dneska netahnou.
U nás nyní 9C° . Ráno 3C° a jasno. Čí víc se oteplovalo tím víc přibývala oblačnost. Včely budou rády že se vyprázdní a donesou vodu. Dnes ztracený den proto že vyjasnit se nemá a teplota vystoupá max na 11C°.
Zdá se, že to bude vskutku zajímavé jaro:
https://www.novinky.cz/pocasi/clanek/na-....seznam.cz

Ach jo Undecided
Dnes na Děčínsku 18 stupňů a teď déšť a hromy, blesky...Wink
U nás o 12,00 hod. + 18 C a o hod. stúplo na +19C, slnko aj sem tam mrak.Cool
https://meteoinfo.sk/clanok/52992-posled...a-cyklona.

Kontroloval som jedno stanovište a 7 zo 42 už musím krmiť, aby som neriskoval obmedzenie plodovania. Posledné roky som krmil v júni 2x, ale tento rok to asi už bude nutné v máji. Bez medníka a doplna.
Taktéž krmím zásobními plásty.

Podle mojich zápisků je počasí opožděné vzhledem k loňsku o -9d a vzhledem k předloňsku dokonce o -14d.
10°C, déšť Sad
v Praze u vcel na slunci 17, ve stinu za uly 13, na pisecku 15 na slunci. vcely litaj ale ne tak v hojnem poctu jako vcera kdy bylo tepleji. Pofle toho jak z lehka pristavaji na cesnech bych rek, ze nektaru nosi min nez vcera, kdy pri navratech byly tezsi, padaly na pristavaci desky nebo do travy kolem. Ani moc pylovych rousek nevidim. Spis zadne.
U nás +5C s deštěm. Sad
Měl jsem cestu kolem, tak jsem se podíval, co se děje. Mám na včelnici 4 stupně a déšť. Včely povylézají z oček a zase se vrací do úlů. O víkendu do nich půjdu a kdyžtak nakrmím, snad to už není pro ně nějaká krizovka. Plodují a nosit zásoby nemají odkud Undecided.
Už to od severu dorazilo aj k nám, o 10:00 ešte 9 C a včely nosili peľ, o 3 hodiny neskôr 1 C a sneží. Predpoveď na najbližšich 10 dní cez deň 3 - 8 C. Príroda si teda dáva pekne na čas, ovocné stromy v nedohladne a je možné že čerešna vtáčia nebude ani na Žofiu (15.5.) čo sa nestalo niekoľko desaťročí.
Kdo si počká,ten se dočká...Jenom,aby jsme nečekali na teplo do července.Dnes sice 9 stupňů max,ale klasika ledový vítr,čímž těch 9 stupňů vyznělo uplne do ztracena.
Podle predpovedi modelu to vypada, ze si na maxima kolem 10 stupnu musime zvyknout, nasledujicich 14 dni se to nezmeni.. Bral bych aspon 3 dny s teplotami kolem 20 stupnu, ale to asi kazdy..
Dnes aktuálně,sluníčko,18st a hlavně bezvětří.
Včelkám sem byl ukázat kliku od medometu.
Musí jít nosit i trubci! Wink
Referenční URL's