Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aktuální počasí u nás
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Už si píšu dva roky každý den úhrny srážek a podle toho žádné sucho nevidím....problém je ten, že tu vodu neumíme zadržet v krajině a né že neprší, jak se tu někdo snaží namluvit, hlavně zemědělci. Problém je ten, že každý rok se najde delší období bez deště, loni a letos to byl duben a za ty měsíce se totálně stáhne spodní voda a vegetace už tam novou nepustí. Ale stále si nemyslim, že by to měl být dlouhodobější stav, je to příroda, takové věci tu byly vždy a vše se zase otočí, až se nám to nebude líbit....
Sorry,ale dva roky? Svatá prostoto.
já si píšu srážky 10 roků, co sem se vrátil k chovatelství a kovozemědělčení, a aj to neznamená nic, takž dva roky nevypovídajů o ničem, snáď enom o tem, jak poctivě eviduješ. roční úhrn sám o sobě ti nic neřekne, ide o rozložení srážek, teploty atd., třeba letošní zima s minimem srážek, bez sněhu je alespoň částečně zachraňovaná květnovýma dešťama, dondů ale tři týdně s třicítkama teplotama bez dešťa a nebudem vědět, že pršelo. ale tvůj názor ti neberu. akorát bys sucho a srážky a teploty u tebe neměl brat jako stav celej republiky
Kdyz Ti Louky reknu,ze ty posledni "vydatne" deste nam daly celych 6 mm srazek !!!!!,dnes opet ani kapka !!! V zatopenem lomu chybi 2,5 metru vody,tak mi nerikej,ze je naprseno..Po 2 mesicich 6 mm to je terno,ale dik i za tuhle trosku.Bude hur.
Prvni sec luk nebude stat vubec za nic,nenarostla ani blba trava.Otava je scifi.
Josefe, není to všude jako u vás. U mě napršelo hodně a prší furt. Asi jak mráz nenadzvednul zem (žádné mrazy tu nebyly) tak zem nesaje a já se hrabu ve vrstvě blátíčka a mám potíže se dostat na dvě ze tří stanovišť. Dva roky ze tří, co tu jsem, to neznám! A víc než nemile mě to překvapilo, ale nedržkuju (v duchu, stejně by mi nikdo nerozuměl) a říkám si, jak je pršení potřeba. Pochcává tu jak v dubnu, taky 8 x za den trochu. Vybírám med a než vyberu 9 bedýnek 3x zmoknu a pak je to napínavé, jestli se odtamtud dostanu. Druhá stránka stejné mince ne?

Louky nemáte pravdu ale to je fuk. Úhrny nic neříkají, jde o to, jak rychle to spadne a jak rychle to odteče a proč se ta voda nevsakuje jako dřív.

A taky za posledních 100 let se snížila absorpční schopnost půdy 4x a současně přibylo neskutečné % vyasfaltovaných a vydlážděných ploch a voda se nemá kudy a kde vsakovat - (Václav Cílek - někde ja YT, hledejte sám)

A ta snížená absorpce půdy není jen na obdělávaných půdách a tudíž obviňujete zemědělce asi neprávem - v lese nic neujezdí několikrát do roka zaeminu (a na vaší zahradě taky ne) a nikdo tam na metr čtvereční nanastříká hektolitry šmakulád a absorpce vody je i tam nižší a to i když stromy nezabije kůrovec a jsou tam v plné parádě. Co se děje se neví, spíš se cudně mlčí. Jedno vím jistě. Neskutečně malý, ale neustálý tok mikrovln, který ještě před 20 lety nebyl, dopadá ve dne v noci na každý milimetr čtvereční našeho světa. Ale takový mlha by mi jistě vysvětlil jak jsem hloupý. No jasně. Jenže problém tu prostě je ať si mlhové mlží jak chtějí!

Ale svádět to na jezevce, jako to jednou větou umíte vy, není seriozní. Mladická nerozvážnost, já vímWink
Já chápu že jsou místa kde neprší, ale na většině území prší, radary sleduju denně a jak dva roky nestačí? mám souhrn srážek za dva roky a kterých se píše, že je sucho, historické sucho atd....a podle úhrnů napršelo víc jak je dlouhodobej průměr. Je to stejné jako s těma plošnýma úhynama a podobnýma věcma, který mají jen zvyšovat cenu čehokoliv....
Louky

Právě jsem vám vysvětlil jaké chyby se dopouštíte při sledování úhrnů srážek a současném ignorování souvislostí. On svět není jednoduchý, není to jen ano-ne jako v digitálním světě i když by to mladí tak chtěli mít, aby bylo snadné vše chápat. To se ale nepodaří, na to vemte jed!

Z mého předchozího nevyplývá - nenapsal jsem jasně, že 4x snížená absorbce jimat vodu u půdy není jen na polích, ale 4x nižší je i v těch lesích a všech ostatních přirozených a nevydlážděných plochách. Patrně něco vybíjí nějaké mikroby a není to absencí humusu, protože stejný jev se dá pozorovat i na malých a doslova hnojem přehnojovaných domácích zahrádkách. Něco se děje a my nasloucháme uklidňování jak 5G a jiné věci nijak nikomu a ničemu nevadí a vadit nemůžou. Ale za posledních 20 let se svět změnil i když někteří tvrdí, že to není možné, protože to vědí jistě, protože to vyštudovali a co podle jejch teorií být nemůže, to prostě není i kdybyste denně viděl něco jiného.

No a ono to je a vadí to a vidět to může dennodenně každý. Kdo chce a umí se dívat a připustí, že svět je složitější než by bylo leckomu milé.

Doufám, že se nijak nenafukujete, není to žádný útok na vás Louky. Jen tak přišla řeč.
ne v pohodě, ale na tohle téma diskutovat nechci....téma 5g sít je na tomhle forum asi jediné, které jsem nečetl a neotvírám ho.....to že půda má horší abasobci ano, ale není to přeci ze dne na den....o suchu se začalo pořádně mluvit před dvěma roky....od té doby neslyším nic jiného....pro mě je to jen mediální téma, kterého se zrovna někdo chytil....je dobře, že se na to investují peníze, ale neviděl bych to tak katastroficky jak se nám snaží někdo namluvit
Tak si dobře pamatujete co jste právě napsal. Jste mladý a budete vidět jak se bude svět vyvíjet dál a já jen doufám, že my staří nemáme pravdu, že je všechno happy a že není důvod snažit se vidět svět v souvislostech a že je dobré některé aspekty úplně ignorovat.

Já jen, že si pečlivě zapisujete údaje, které o ničem rozumném nevypovídají. Ale zapisujte dál. Sice vám údaje budou ukazovat že se nic dramatického neděje, ale svět se mezitím změní k nepoznání. Ale "úředně" bude vše OK. Jasně. Jo a Pelhřimovsko není celá ČR nebo SR, že ne. Tady kolem Blaníka lesy nehynou a stejně netvrdím, jak je vše bombasticky skvělé!
Tož Louky, netvrdím, že je sucho všady. A esli svoje záznamy porovnáváš s dlůhodobýma, je to neco iného, než enom dva roky. Máš štěstí na místo, nebo mi smolu? ;-) Sů ale oblasti, kde to néni jak u tebe, a vycházá to hrubým odhadem tak na půl republiky. Takže máme tak nejak pravdu obá;-). V čem se ale pleteš je to srovnání s úhynama - netvrď že víc než stoleté záznamy srážek a teplot sů stejně přesné a majů stejnů hodnotu jak statistiky úhynů :-D
Chlapci, jedna takova zajimavost ohledne zasob vody. Je barak z roku 1874. Ten ma studnu, kopanou. Kriz je v 11-12 metrech. Zajimavy je vsak neco jinyho - cca v 6 metrech je piskovec dost "opracovany" od vody, fakt ve velkym. Postupne niz je ono opracovani mensi. Z toho odvozuju, ze voda za tech 150 let (za predpokladu ze ji kopali plus minus pri stavbe baraku) byla v 6m pod zemi, tak se drzela docela dlouho ale postupne a relativne jiz rychleji ustoupila na aktualni stav, proto je to opracovani piskovce mensi. Co za sebe muzu potvrdit, za poslednich ani ne 10 let se hladina snizila o 1m, nyni jsem rad ze je ve studni 1m vody.
Takze asi tak. Sami si vzpomente na svy mladi, jak bylo a jak je ted. Jezdil jsem do Trutnova za bratrankem, radili jsme ve snehu kteryho bylo minimalne pul metru. Ted pres zimu spis jen "poprasek". V dubnu (ke konci) jsem tlacil do zahonu rajcata - musel jsem zalejvat. V dubnu a zalejvat ???
Budme radi ze prsi.
Chose

P.S. Ted si pripadam jak starej dedula sedici na lavicce na vejminku a hudrujici na mladez. Nic proti, taky jim budu Smile.
Na nedeli mi predpovidaji pro domovinu 10 stupnu a celych 4,3 mm srazek.www.in-pocasi.cz. Letos beru predpoved z tohohle zdroje,srazkove to vychazi na chlup.
(28.05.2020 21:06)Vítězslav Richtr 2 napsal(a): [ -> ]Sorry,ale dva roky? Svatá prostoto.

...nedělejte z Loukyho blbce.Confused
Tady na Pelhřimovsku (a na Vysočině) hynou suchem "jenom" lesy.......zatím.
A já myslel, že kůrovcem.
To je až následek, který s tím suchem souvisí.....

https://vysocina.rozhlas.cz/za-premnozen...ho-7115551

Tohle je z roku 2016 a následné roky se situace stále opakuje.....Sad a stav lesů je tu stále horší.....Confused
priatelia, ale problém nie je v množstve zrážok, tie sú vraj normálne ako boli, problém je že naše klimatické pásmo sa oteplilo o dva stupne, to znamená že na SR sa oblasť Komárna presunula do Banskej Bystrice, inými slovami ak za rok 2019 spadlo 110% priemerného úhrnu zrážok, tak 70% sa vyparilo alebo ho spotrebovala vegetácia a 30% išlo do spodných vôd, tým pádom máme nižšiu hladinu spodnej vody v studniach a rovnako trpia smrekové monokultúry, ktoré majú plytký koreňový systém, nevedia dobre hospodáriť s vodou a vplyvom oteplenia si nevedia udržať "kolektívnu imunitu" a chradnú, sám môžem potvrdiť že Západné Tatry tak zle na tom ešte nikdy neboli ako teraz, a to som sa pýtal aj najstarších ľudí či si takýto stav pamätajú. Je toho plná prdel na internete len stačí čítať.
Jo, ideo rozložení srážek, teploty atd....dyž včil u nás padne 50 mm a pak budů 2 měsíce teploty přes 30, v noci dvacet a nezaprší, voda bude pryč. Duben byl bez vody, v zimě málo srážek...šecko se to sčítá, k temu průmyslové zemědělství bez orání, bez hnoja, hlina jak betón....
(29.05.2020 13:29)Peter Salaj napsal(a): [ -> ]priatelia, ale problém nie je v množstve zrážok, tie sú vraj normálne ako boli, problém je že naše klimatické pásmo sa oteplilo o dva stupne, to znamená že na SR sa oblasť Komárna presunula do Banskej Bystrice, inými slovami ak za rok 2019 spadlo 110% priemerného úhrnu zrážok, tak 70% sa vyparilo alebo ho spotrebovala vegetácia a 30% išlo do spodných vôd, tým pádom máme nižšiu hladinu spodnej vody v studniach a rovnako trpia smrekové monokultúry, ktoré majú plytký koreňový systém, nevedia dobre hospodáriť s vodou a vplyvom oteplenia si nevedia udržať "kolektívnu imunitu" a chradnú, sám môžem potvrdiť že Západné Tatry tak zle na tom ešte nikdy neboli ako teraz, a to som sa pýtal aj najstarších ľudí či si takýto stav pamätajú. Je toho plná prdel na internete len stačí čítať.

Ja tu hypotézu vidím inak.
Oteplilo sa možno v zimnom období, ale tak studené letá ako v poslednom dobe si nepamätám. Až mám dojem, že sa niekto pohráva s Golfským prúdom. Mráz býva u nás ešte aj na konci mája a najbližšie ďalšie bývajú už v septembri. To že sa načas objavia denné teploty nad 30 neznamená, že sú tu tropické horúčavy. Už ako dieťa si pamätám teploty liehového teplomera na slnku okolo 47 stupňov. Naopak nočné teploty na Kysuciach v lete sú v poslednej dobe len málokedy nad 10 stupňov.
Čo sa týka smrekových monokultúr u nás, tak najväčším škodcom je podľa mňa lesník a lykožrút. Či je tam vzájomná prepojenosť, na to nech si odpovie každý sám.
Vysychanie a následné odlesňovanie je potom podľa mňa príčinou celkového nedostatku vody, pretože ju nemá čo zadržať - miznú lesy, mizne voda.
Západné Tatry sfúklo a do toho ešte kôrovec. Nie plytký koreňový systém, pretože dostatočný tieň si vedeli vytvoriť iba husté lesy.
Padne dážď a 90% stečie okamžite vodnými tokmi, následne záplavy, potom zas pokles spodnej vody, ...
Odlesňovanie hôr teda podľa mňa veľmi úzko súvisí s nedostatkom vody v nížinách.
Tak pravdu maji castecne vsichni.
Problem neni v tom ze by na planete bylo min vody nebo min prselo.Problem je ze se podzemni voda (nikdo nedokaze presne rict ze za to muze to ci ono je komplex vseho) presouva na jina mista a tim je ji min tam kde jsme zvyklí ji mit dost.Nemuzete se na to divat z pohledu Republiky to je malo.Kazdopadne byly jak mokrejsi tak susi periody.Na nas ted bohuzel vychazi ta sucha.Neni to nic neobvykleho jen se kazdy musi zaamyslet a lidi zmenit zpusb pestovani,hospodareni s vodou atd.Ty periody nejsou na par let a sucho proste prichazi a zmenu nelze zvratit je to pro prirodu prirozeny.Jiste lokalne lze zlepsit klima nadrzema,rybnika atd.Bude nutny se naucit zadrzet vodu v krajine a konecne se k ni chovat s uctou ale ani to nezvrati proces a napr.z Moravy bude polopoust.Voda u nas brzo bude o dost vzacnejsi jde o to prijmout to,pouzit hlavu a nestavet se proti prirozenosti prirody.Stejne vyhraje jako vzdy.Lepsi je prikoupit dalsi nadrz na vodu,instalovat kapkovou zavlahu a zvyknout si ze i v Dubnu budem na zahradkach muset zalévat.Bouhuzel...Misto kecu o niceni klimatu,demonstraci a pod.by jsme to mely prijmout jako fakt,sazet lesy,stavet rybniky,zabezpecit si dostatek vody u baraku a prizpusobit se zmene ktera stejne nepujde zmenit.A myslet na to ze voda je nas poklad,ktereho si ale velice malo vazime.zatim.....
Ano, pravdu mají opravdu částečně všichni, ale- je pravda, že tady , u nás, je letos opravdu napršeno, ozimy krásné, vysoké, tráva na loukách do pasu a možná už vyšší, to nepamatuju několik let. Malý rybníček na zahradě- přírodní, pro žáby a užovky, na rozdíl od let minulých stále plný vody, zatím. Oproti několika letům zpět, kdy bylo na jaře až nepříjemně a naráz horko, letos je jaro sice studené, ale pozvolnější, tím i snůška se rozložila v čase a neodkvetlo všechno naráz.
Na druhou stranu je pravda, že až na pár dnů zatím stále topím, minimálně večer, v září už někdy bývá chladno taky, dokonce tady se stává pravidelně, že v polovině září mrazík sežehne třeba dýně nebo některé květiny a potom je dlouho do podzimu příjemně bez mrazu. Po letech strašení globálním oteplováním teď pro změnu píšou na Seznamu, že aktivita slunce bude nějakou dobu klesat . A jak říká jeden známý- a včil mudruj, co bude
Referenční URL's