Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aktuální počasí u nás
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
V praze po vcerejsicm celodennim desti dnes bez deste, teplomer u ulu ukazuje 11, vcely hojne letaji na napajecky a kdejakou louzi v okoli ulu a smejdi nizkym letem nad travnikem po vode, od pohledu letaji i do dalky a vraci se, takze plodovani pokracuje a mozna i nejaky nektar/zasoby doplni, i kdyz nevim, co z toho co kvwte, meduje v 11 stupnich...ale nosi tmavsi zlute rousky pylu.
Venku opět ani sosák.Bez deště,ledový vitr,těžce zataženo.Snad zítra.
Nádherně zežloutl pás vrby křehké,kterým mam odděleno stanoviště od novousedlíků,plný pylu.Večer stěhuju k sobě 2 včelstva od kolegyně,tak snad si zítra dají do trumpety.
Konečně pořádný letový den.Mirabelky jenom hučí a okvětní lístky se sypou na zem jako sníh.První květy na třešních a na žluté smrti pod vesnicí.
Tak tady jediné co kvete jsou jívy a krokusy. Třešně a ovocné stromy to vidím až tak za 14 dnů. V noci ještě poletoval sníh.
Unás když začaly odpoledne dost lítat tak přišla neuvěřitelně rychle prútrž mračen. Víc škody jak užitku. Mnohé létavky to umlátilo cestou nebo pak přímo před česnama.
Susedová strecha - indikátor mrazu Wink Ale je to dobrý predpoklad na výnimočne pekný deň +17°C.
[Obrázky: IMG-20230424-052431-174.jpg]
Je to dobrý, nemrzne. Je letos už vyhráno?
Možná i pár meruňek bude.
Graf CHMI
Večer jsem se děsil, protože už to lezlo pod nulu. Ráno se vzbudím do krásných +6. Milé překvapení.
Ráno u mne 0,5 stupně nad nulou ale na trávě někde trošku šedivec. Tátova meruňka to asi zvládla. Meruňka v Králíkách právě rozkvétá.
-4,4°C
-2,nemlich jako včera.Řepka opět bílá,jako by na ni napadal sníh.
U nás slunko a rychle se oteplilo. Pěkný letový den s trochou větru. Nosit moc nemaj z čeho, jívy jsou pryč a javor mléč a vrby ještě nekvetou. Všude kvetou sasanky ale ty myslím nemedují.
Koukam na predpoved pocasu a furt se to placa kolem 20 stupnu. To by mela byt idealni teplota pro produkci nektaru, je to tak?
Vy co vcelarite delsi dobu, pozorujete, ze se pocasi, dlouhodobe letosni teploty kolem 20 stupnu, pozitivne promita na vasich stanovistich do snusky?
Letná flóra v týchto podmienkach nezvykne nejako medovať. Zvlášť pri severnom prúdení. V lete to na váhe pribúda skôr pri teplotách nad 30°C.
Jestli pozitivně,to teda nevím,ale když jdu ve 4 ráno nastartovat dodávku,tak mi připadá,ze už byly teplejší rána než letos..
Na tvorbu nektaru ma mimo jiné vliv teplota a téch 20 asi nebude ideál.Na akát,na lípu určitě.Na druhou stranu zase nezaschne.medovice tak brzo.
2 dny poprchávalo a už se zas otvírají trhliny na poli.
Jsem na stanovišti pro med, je to na rukavice. 1,8C
https://www.novinky.cz/clanek/pocasi-zda....seznam.cz

tak doufám, že začne medovice. Květ 14 dní vytočenej a přínos žádný. Ani s matkami se úplně nezadařilo, matečníky, které jsem osadil v neděli do oplodňáčků a měli se v úterý líhnout tak vesměs zastydly, ráno jdou teploty k 5-7 stupňům, takže je teď musím vysypat a udělat znovu už s neoplozenýma matkama !
... polnoc..25'C ..to sme tu uz dlho nemali ..
už jste někdy pozorovali na česnech útěk / úlet včel před bouřkouSmile? To je opak rojeníSmile
Já si myslel,že se schová pod list a až přejde bouřka ,tak bude sbírat dál a pak poletí domů.Big Grin

Ať se daří Zdeněk
Referenční URL's