Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aktuální počasí u nás
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
U nas -2, tak merunky o vikendu nejspis rozkvetou, pupence jsou to pekny, letos to krasne vyslo jak byla normalnejsi zima. Jasne, nerikej hop, dokud do sklepa s demizonama merunky neskocis.
Chose
(09.04.2021 6:25)patko79 napsal(a): [ -> ]my na juhu iba -5° Angry je to zase v ...
https://www.accuweather.com/sk/sk/halic/...?year=2021
Paťko, od 6. mája už to bude medové eldorádoSmile Len aby dovtedy vydržali zásoby.
kolko znesu, nemate odpozorovane ? marhula, mandla, broskyna? minus 4-5 u nas posledne noci a mandla v plnom kvete, no poskodena nevyzera byt
Květy vypadají normálně, ale ze zkušenosti po takových mrazech opadnou a plod nebude. U nás (JM 200m) skoré meruňky a mandloně pomrzly, ty pozdní snad budou. Kvete papeliška. Chystají se i švestky a třešně.
...rozkvitnuté mar­hule, broskyne, slivky a čerešne ...kvetom týchto drevín stačí mráz -2 °C vo výške 2 metrov (nie prízemný mráz!), aby za­mrzli, malým plodom už -1,5 °C.
Před úlem se snažili na slunku dnes poletovet a na sněhu za úlama hynuli zafouknuté větrem. Včelsva jsou moc pěkná ale po obědě se to zatáhlo a 7C° bylo max.
zavřené květy vydrží víc, ty nejsou poškozené vůbec při -5, otevřené květy pomrznou při -5 cca z 90%, vše je orientační, záleží na délce mrazu, vlhkosti vzduchu apod.

u mě jsou meruňky a mandloně rozkvetlé z 50 %, pozdní teprve nakvétají... v tuto dobu a v této fázi je -5 v pohodě, zajistí jen jakousi probírku plodů
[Obrázky: odolnost-kv-t-proti-mrazu.jpg][Obrázky: mrazuvzdornost-kv-tu.jpg]
Ještě bych dodal že záleží i na odrůdě, třeba třešeň burlat mi zmrzla z 90% , ale Rivan vydržel téměř bez poškození pupeny ještě zelené, bez náznaků bílé. Meruňky vydržely pupeny i květy, co mě celkem překvapilo, mandloně zmrzlé i v pupenech. Bylo tu dvě noci -5.
Slunce, +14 °C
oblačno až polojasno 13C° Ráno v 10 ještě nelítali.
Hmmm, tak předpověď na příští týden je výživná. JM chladno, ale bez mrazů. Ale třeba Vysočina nebo Králíky těsně nad nulou a celonoční mrazy... Teď se osvědčí přepážky, voda a nadbytek zásob.
On to taky nemusí být jen příští týden,dnes sice bylo 13,ale opět hodne foukalo.Klasika.Neco pylu přinesly z dokvetajicich jiv,na kvet se chystají mirabelky a meruňky.
Dnes slnečno +16C, juhovýchodný vetrík, pracovali jedna radosť kvitnu mirabelky
U nás bylo dneska 17.....předpověd jim poslední dny nějak nevychází.....
Opět vítr jako prase,od 11 hodin to má být navíc nárazové.Co je platno,že je trochu teplo,když stejně včely skoro nevyleti.Zacina to být pravidlo.Otepleni=vítr.Utery hlásí hodně výživné,0-2 stupně.Az do soboty celkem spatenka.Prvni kvet na merunce.
+ 17 C a včely veselo lietajú.
Sice létají,ale spousta se jich vali před uly,fouká víc než ráno..Tohle jaro je za trest !!!
Na teplejších stanovištích lítali pěkně i v tom větru který byl. Na hoře v kopcích chladněji ,let slabý a něktré včelky nenávratně ztuhlé v trávě a na podstavcích.
Referenční URL's