Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aktuální počasí u nás
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Taky nemám mnohaleté zkušenosti, nicméně za poslední dva tři roky my vždy ve včelstvech zásoby přebývaly, dva tři rámky z jara odeberu a dávám později do oddělků. Navíc loni byl i nějaký úhyn ještě před zimou a tak zbyly zásoby i z těchto včelstev. Starost se skladováním a navíc zásoby blokují celou sezonu souše...

Na jaře komoruji / zužuji, čili není problém v tento moment přidat zásoby z uhynulých včelstev, nebo včelstev s přebytky. Letos budu krmit určitě méně než v minulých letech, max. 15-18 kg. Plodiště nevytáčím...
Ma zkusenost - dle info mistnich jsem krmil podobne - do 20kg. Nicmene pak si dotahly peknou davku melecitozy (v podstate v zime nestravitelny) a ja je v unoru a breznu postupne vysypaval (=vyvarel) posrany jak alici. A to rok pred tim mi stejna davka prosla.
Dost zalezi co je to za linii matky, masarky (matky z DOLu) chteji vice zasob, ty co byly mistni tem to stacilo, ale do zimy sly v mensim poctu.

Zkratka radsi mam klid a jistotu, ze holky maji dost zasob na jakoukoliv zimu a predevsim jaro a na jare si na sebe zanadavam, kolik jsem jim toho zase narval nez se stresoval (a vcely), ze muzou padnout hlady nebo omezi plodovani v kritickym obdobi jako je jaro, resp. predjari. A snazim se aby holky nepadly - protoze pokud padnou z duvodu nejaky "infekce", pouzitim zasob jinam se ti to siri dal. Letos tedy prezilo i to, s cim jsem nepocital.

Chose

P.S. aby nevznikla mylka - mistni nemyslim zde na VF, ale u nas v okoli...
Letos uz je to snad klasika,ktera naprosto nepreje vikendovemu vcelareni.Sobota,nedele -chladno,narazovy vitr,teploty max 14 stupnu,prijde pondeli a zlepseni o 100 %.V plemenacich uz zase cekaji mlade matky na oplozeni,to zas budou ztraty.Podruhe mi to vyslo do chladneho a vetrneho pocasi.
U nás to magorí od rána non stop dážd ale zajtra sa to bude už zlepšovať a behom týždna + 27 C to začne stúpať..Cool
U nas mohli tocit onu scenku s "A chcije a chcije a chcije".

Prestalo tepr tak ve 4, v 5. Jinak od ctvrtka vicemene trvalej dest s ruznou intenzitou. Ted uz jen fuci, zejtra se snad bude dat lip stourat ve vcelach.

Chose
Dnes ve 23:43 letní slunovrat. Pak už jdou včely pomalu do útlumu...
Od čtvrtka do teď 63mm. Zalito pěkně, teď by bodlo pár dnů sluníčka.
Prset prestalo,vcely cca hodinku nosily jako dive,a pro zmenu zacal fucet silny narazovy vitr a zas je to v riti....
Minulý víkend 58mm, v týdnu jsem vyléval 12mm ve čtvrtek 16mm včera 50mm a nyní je tam 24mm. Povodně u nás žádné ,pěkně se to vsakuje. O snůšce není třeba nic psát.
U nás začíná lípa, chtělo by to teplo.
U nas nakvetaji prvni velkoliste,vitr se trochu uklidnil,neprsi,oteplilo se,vcely pracuji.Kupodivu jsem videl navrat mlade matky do spravneho ulu,coz potesilo.
Cmelaci taky deste prezili,mam je na zahrade poruznu v 9 hnizdech v zemi v mysich dirach.Je zajimave tyhle nemotory sledovat,jak hledaji hnizdo po kazdem priletu ze snusky,a nikdy ho netrefi na poprve.
Přes noc zatím 43 mm a stále drobně prší.
Od včerejška 47mm a nyní už se vyjasňuje.
Od rana 52 mm a oblacnost se trha,dalsi vyrazny dest pry az v sobotu. Z lesu se vali para jako z kotle na zabijacce.Lilo od rana do pul pate.
U nás velikej vítr. Po včerejších průtržích a dnešní vichřici snůška prostě být nemůže.
Lehce do + dnes, ale nosily jeste v 9 vecer.
Prehazoval jsem oddelek do normalniho ulu skoro po tme a v podmetu nalezlych 12 slimaku,hnus.
Sedím u včel.
Holky létají a vůbec ničeho si nevšímají.
Za Chřibama to duní a těžce,nebude to tam žádná sranda.
Chytne to Drahanská,JosPr určitě napíše.
Půjde to i na Kamíka.
Tady od slovenska jak když vymete, sluníčko svítí, je tu docela hic a i dusno,ale holky nijak nejančí,obejde nás to!
Tady to bylo relativne do pohody, vypadalo to hur. Ale najednou peknej vitr, aspon se zametlo. Prselo, ale zadnej extrem, prdlajs proti tomu co jsme tu zazivali. Medovice co byla je ale zase splachnuta...
Chose
No jo, dívám se na windy a kde se to najednou vzalo? To zkondenzovalo někde u Josefa Big Grin. Přímý zásah nechytnu, Moravská brána to ze západu většinou "odkloní", nebo rozevře. Dnes to jde na Kroměříž a Šternberk. Horší, když to jde od Vídně, to jak se nevyprší na Hostýnu, tak lije i u nás... na váze 1+ když se to nepo...e, tak atakujeme 6kg/den. Hlavně ať holky nevyděsí zatažená obloha a pár kapek, jsou nějaké outolocitné. Smile
Referenční URL's