Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aktuální počasí u nás
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Minulo mě to o pár kilometrů, kamarád stěhuje tchýni se švagrovou z Mikulčic do výminku po rodičích, protože jim spadl barák, zůstali jen obvodové zdi, střecha fuč, stropy fuč, včelín i s vybavením po tchánovi co tam obhospodařoval taky fuč.
pol jedenastej vnoci, a u nas 30'C... to som este nezazil..
0 5,00 hod + 28 C a poletí to zrejme na + 36 C, krásne časi..TongueCool
Nyní u nás 3,5 C°
v Praze je slunecno, obloha bez mracku, teplomery na ulech ve stinu ukazuji 8 stupnu a vcely letaji, je videt ze nosi i pyl.
Dneska Děčín 14 stupňů, slunce a včely létaly jako na jaře.


[Obrázky: IMG-20211231-124944.jpg]
U nás to v lese vypadá jak po apokalypse, modříny a borovice, které ještě zbyly jsou vyvráceny a polámány, takže v lese postupně asi nezůstane vůbec nic Sad. Prý za to může splašený polární vortex, tak tomu vůbec nerozumím. Jen nevím, jestli už Eunice dorazila k nám, nebo to má přijít až zítra. Naštěstí zatím na úly nic nespadlo, z toho, co jsem zkontroloval uletěla jedna stříška, která byla zatížena asi 10kg kamenem. Ze stavu lesů mě přepadá čím dál větší depka.
Ja mam pocit,ze pocasi zmagorilo uplne.V lese naprosta apokalypsa a pada to dal.Paseky se spojuji v jeden velky celek.Uly zatim v poradku.
Zítra má být u nás 13 stupňů a sluníčko. Je to vhodná doba na první kontrolu po zimě, včetně kontroly jednotlivých plástů?
Netreba robiť nejakú precíznu kontrolu a držať každý rámik v ruke. Stačí otvoriť úľ a pohľadom zistiť kde asi plodujú a tam pridvihnuť rámik a skontrolovať tak prítomnosť matky. Potom si treba všimnúť či sú okolo sediska zásoby,mne stačí ak pozriem druhý plást s kraja. Ono ak vyjde počasie netreba sa báť do včieľ nazrieť. Já som takto narazil na jedno bezmatečné včelstvo a keby som otálal a prehliadku odkladal,tak by mohli zaúradovať trúdice a z tým sa už potom ťažko niečo robí. Takže včelstvo som ihned spojil.
Počasie sa u nás postupne stabilizuje, v noci ešte mrazíky ale cez deň slnko nad 10 stupňov....včely sú všetky po preletoch, v úle si "organizujú" zásoby a plod je už všade... a prieskumníčky už nosia al peľ, nielen žltý ale aj do červenkava...
Neviem ako kde, ale včely skrz počasia zastavili plodovanie, resp nerozširujú plodisko- pozeral som v pondelok , prevažne zaviečkovaný plod, vajíčka a otvorený u slabších /5 ramikových / vôbec- takže tak nejako. v noci chlad mínus 5-6 ,cez deň 7 C, asi ešte viac ako týžden a hádam sa to potom polepší...
je hezky,ze bude hezky,ale bude i dost vlahy?
chose
Deficit vláhy u nás 8 cm.
Františku, jak určuješ deficit vlahy? Jen podle srážek? nebo podle pudní vlhkost, či si kopnul do země ,jak to vypadá na jaře s vodou v zemi?
Dnes již nevím, v jaké publikaci jsem četl, že roční průměr spadu deště na naší obec byl asi 50 cm za rok, tedy 4 cm za měsíc. Letos je jen 0,9 cm.
Pokud se jedná o vodu v zemi, v naší studni je hladina od povrchu země 5,5 m, studna je hluboká 6,1 m, ale je nepoužitelná pro malé množství vody k trvalému čerpání, jsme napojeni na obecní vodovod. Kdysi tato studna stačila zásobovat 4 dospělé osoby, 4 děti, koně, 2 krávy, telata, prasnici, vepře, slepice, husy. Závěr? Učiň si sám.
U nás na vysočině aktuálně -4,5°C a propadá sníh. Na Jaro to moc nevypadá.
...a budúci týždeň mrazy majú ešte zosilnieť...
Asi ako písal janko včely to plodovanie trochu brzdia, najmä slabšie rodiny...
Ten deficit srazek neni takovy, jaky udavas. Pro leden a unor je srazkovy normal napr. pro Prerov 22 a 26 mm. Nevim, kde presne vcelaris, muzu ti to dohledat. Nejvice srazek spadne v letnich mesicich.
(07.03.2022 11:38)zajíc napsal(a): [ -> ]Ten deficit srazek neni takovy, jaky udavas. Pro leden a unor je srazkovy normal napr. pro Prerov 22 a 26 mm. Nevim, kde presne vcelaris, muzu ti to dohledat. Nejvice srazek spadne v letnich mesicich.

Zásadní chybu děláme, že nejsme schopní si uvědomit, a to ve všem, že co je skutečnost na jednom místě, o něco dále je již jinak. V sousední obci často neprší jako v naší a naopak. A věřím zásadním věcem, jako je tato, kterou si sám dlouhodově ověřuji. Doporučuji to každému. A s množstvím deště je to v různých měsících také všude jinak. Kategorizace je chybná metota. Ty i já jsme lidé, ale..........
Referenční URL's