Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aktuální počasí u nás
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Počasie katastrofa +3C, vietor a dážď. Za tieto dni zjedia všetko čo nanosili a podstatnú časť zimných zásob čo im ostala, budem musieť prikŕmiť len čo sa oteplí.
U nás krásně bílo a přibyvá váha pod úlem stoupá co víc si přát.Big Grin Akorát to uhazování sněhu mne s.re

Ať se daří Zdeněk
Nechcu vas sr@t,
ale tady prosvita slunce a teplota vahy ukazuje 7,5 stupnu. A to neni na primym slunci.
Vaha ale stagnuje, merunky jsou porad zvetsiny zavreny, takze spis tahaj vodu a spotrebovavaj zasoby a nahrazujou je plodem.

No ale na Merkuriho raj nemame Smile

Chose
U nás doma nyní 4C°
Na horách vydatně sněží 0C. V noci připadlo 20cm nového sněhu.
to je dobrá nadílka. Ty dráty s elektrikou tam máš kvůli medvědům?

Jinak v Praze dnes kolem 9 hodiny bylo 3-4 stupně nad nulou, teď to již vylezlo na 8, jak se sluníčko prokusuje mezi mraky a začíá trochu hřát a to včelkám stačí, aby létaly pro vodu na mechové napaječky cca 4-5 metrů od úlů. Na druhou napaječku cca 15 metrů od úlů se jim zatím nechce.
Včera na písecku sněhové přeháňky, teplota se měnila během chvilky v rozsahu 5-8 stupňů, ale jakmile nesněžilo a vylezlo na chvilku sluníčko, včely vylětely na napaječky pro vodu.

V Praze v blízkém (=dolet 2-3-4 km) okolí všude kvetou trnky...ale bez včel...škoda.
Ano dráty jsou kvůli medvědům, někdy se zatoulá nějaký ze Slovenska.
Bez pasu a rúška Smile
https://meteoinfo.sk/clanok/52990-caka-s...o-pocasia.
Na základe uvedeného konštatujeme, že v platnosti pre druhú polovicu apríla 2021 je ako najpravdepodobnejší scenár predstaviteľný scenár umiernených, nevýrazných teplotných pomerov s tým, že veľkopriestorové cirkulačné tendencie sa javia náchylnejšie skôr na vnikanie chladných vzduchových más než na nápor veľmi teplých hmôt.
Otepliť by sa mohlo v máji, ale ešte prídu 3 zamrznutí PSB. Medovica sa u nás periodicky objaví v r. 2023. Ak by sme včely nekrmili, neviem si predstaviť, koľko rojov by v takýchto znáškových podmienkach prežilo. Ak som v priemere vytočil 2 kg a zakrmil 20 kg, tak deficit je pre včelstvo likvidačný. Ale pár včelstiev dalo cca 10kg.
v Praze aktuálně u včel +7, pofukuje, na napajčce 3 nejodvážnější včely, jinak venku ani tykadlo. a u sousedů má třešeň první květy (cca 10 květů rozkvetlých na jedné větvy hodně expnovnané na slunce).
na písecku cca +7/+8 podle toho jak odkryje mrak slunce, letová aktivita na česnech neviditelná.
+ 10 C a včely lietajú a je zamračené.Cool
Merkury u mne včely při 10C° létají jen pro vodu a nerad to vidím, bojím se aby nezkřehli. Když svítí slunko tak to je jiná.
Předpověď na dalších 10 dní je velmi nepříznivá.
(14.04.2021 10:42)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]U nás doma nyní 4C°

Ve 4 stupních bych doma nebyl Smile
Kvety čo nezmrzli zostanu neopelené.
(15.04.2021 21:51)misan napsal(a): [ -> ]Kvety čo nezmrzli zostanu neopelené.

Většina je jich dnes jako hospodářsky využívající samosprašná. Krom mandloní, kiwi, rakytníku atp. Jenže to jsou okrajovky. Opylení včelstvy má na dnešní hospodářské osiva plodiny a dřeviny jen podružný efekt, jako zvýšení olejnatosti, zlepšení vzhledu plodu, atp. krom samozřejmě zisku nektaru který včely zpracují v med. Čmelstva jsou odolnější a létají i při nižších teplotách a meruňkáři unás jim dávají přednost před včelstvy. Ví proč.
Za posledné roky /15-20/ sme si odvykli, ale takéto počasie bolo v minulosti bežné.
Kľudne môže byť mokrý máj a aktívna Medardova kvapka.
Na dobrú znášku niekedy stačí niekoľko pekných dní. Kvitnutie je pribrzdené, tak pri oteplení by mali z čoho zbierať.
+12 C krásne bez vetra.Cool
+3,poprchává.Pocitove někde tesne nad 0.
To Merkuri: Asi máš zle nastavený teplomer Big Grin
Nerad reaguji, ale samosprašnost neznamená, že není rostlina opylována například včelami. I když je rostlina samosprašná, například většina odrůd švestek, je důležité opylení hmyzem. Když bude počasí, kdy nebudou moct včely létat, tak vám nepomůže ani samosprašná odrůda a úroda bude mizerná. Samosprašnost znamená, že je schopna se rostlina opylit vlastním pylem nebo pylem stejně odrůdy. Ale k tomu slouží hmyz. Možná ste si spletl hmyzosnubne a vetrosnubne rostliny, kde u druhých uvedených opravdu hmyz ani jiného živého opylovatele nepotřebují, třeba trávy, jehličnany atd.
Referenční URL's