Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aktuální počasí u nás
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Pokud by na to doslo,dam mednik pod vcely a vubec mne to nebude mrzet.Je teprve cerven.
Josefe, ty máš les a to "čaprčí" co tam roste. Tady musím říkat "už červen"??? Za 3 týdny končíme...
Jak je to vlastně s tím "vhodným" počasím pro snůšku u medovice?

Právě se chystám ke včelám, že přikrmím oddělky. A kouknul jsem se na počasí, jestli na tom kole zmoknu, nebo ne. Na dalších sedm dnů vidím obecnou předpověď následující: 22 až 27 stupňů, déšť, ovšem různě četný během dne.
To by obecně mohlo být fajn, ne? teplo na lítání mají, vlhko na nektar bude, během deště budou doma. Nebo to je špatné v tom, že to medovici spláchne a nektar vyplaví?
za své krátké včelaření jsem získal dojem, že takové to sparno během teplých deštivých dnů včelám spíše prospívá, než vadí, nebo se mýlím?
Zalito, v lese vlhko, lípa těsně před rozkvětem a výhled na 10 dní 24-28-30 stupňů, slabý nebo žádný vítr, včely nabušené a nevyrojené. Co víc si přát?
Mate pravdu,ted teprve zacina poradny pocasi na snusku a predevsim medovici.Ty prehanky nebo deste kdyz je teplo jsou super.Super je to i na Lipu ale doted byla vcelku zima proto nic moc.Kdyz nebude foukat silny vitr,bude teplo do toho prehanky melo by to jit.Nechame se překvapit.
Jak sedím schovaný v autě a klepů kapky na kapotu, říkám si, že při předpovědi co je by mohly včelky neco donést.
Zítra ráno nasadím výkluzy, vytočím tu trochu akátu se svazenkou nebo co to donesly a pak to může začít.
zahradnicky dazd, 16mm za noc a doobedie, vcely hucali vcera v korunach čeresni, medovicu z nich takto nosit vidim prvy krat
Od rana prsi,od desiti leje od jizni Moravy a k nam na Prostejovsko..Prave projizdim prutrz u Brodku u Pv.Leje vic a vic.15 stupnu.
Som včera oberal čerešne aby to všetko nepojedli špačky a bol som taký polepený,že som musel ísť do sprchy. Toľko vošiek som ešte nevidel. Už by toho dažda stačilo. V slnečnici stojí voda!!!!
Nas ted jizne obchazi nad lesy Drahanske vrchoviny silna bourka,blesk za bleskem,u nas krasne prsi.Snad se to nestoci z lesa k nam.Jednu vodotec uz mame letos za sebou.
V tomhle se nedá pořádně včelařit...
Naopak.
Za půl hodiny 50 mm.
V brázdách na poli stojí voda, jinak jsme to ustáli ale medovice je pryč, snad se to zítra zase rozjede.
No chlapci, tak vcera to u nas bylo zajimavy. Jeste nikdy jsem nevidel po desti fakt plny a zjevne pretekly kolecko Surprised. Jezirko doplneny tak, ze referencni kamen je utopenej a myslim, ze bych mel co delat abych v nem stacil Smile. Trochu vody ve sklepe, ale ten centak nestoji za rec, cekal jsem tam vic. Vinecko i medovinka je OK, opletenej demizon jsem dal na bedynku.
Na to jak jsem starej takovou akci moc nepamatuju, zvlast u nas. Tim nevyvracuju ale moznost, ze moje pamet stoji za .... Big Grin
Chose
Škoda, že tu není Louky. Mohl by napsat, jak je ta teorie o suchu v ČR vyvrácena Big Grin
Smile.

Uz jsem to tu nekde psal - studna co mame rika neco jinyho nez ze je sucho vyreseno. V ruzny hloubce studny jak je ruzne opracovany kamen od vody.
Nejsem sucho/eko/..../terorista, ale je mi jasny, ze i pres aktualni srazky muze byt problem. Kdyz jsem pred 2 tejdnama vytahoval cesnek, v 10-12 cm byla hlina jen vlhka, nelepici se. Vrsek klasicky blato po destich. A to vicemene prselo casto. O tom vcerejsim destiku se ani nema smysl bavit - vsechno steklo do haje a to zadnej anglickej travnik nevedu.
Hlavne letos jsem i poprvy musel v dubnu zalejvat.

Co me ale trochu VADI je zima nezima - na zimu 2018/2019 nakrmeno na zimu 30kg na vcelstvo, bylo to idealni, zbytky oddelkum. Krmeni na zimu 2019/2020 ta sama davka a jak nebyla zima, spotreba o 25% mensi - tolik oddelku jsem letos nedelal, tak to ceka zpet do vcel na zimu. A ted babo rad - kolik krmit ?

chose
Krmit radsi vic jak min.V ruznych diskuzich k intersuchu se balkonaci domnivaji,ze sucho skoncilo,kdyz jsou lokalne povodne.Bohuzel spodni voda je tam,kde byla,nez zacalo prset v poslednich dnech,prameny z kterych tecou potucky jsou suche.Voda odteka,nevsakuje,napita je pouze horni vrstva.
(19.06.2020 9:18)Josef Karliak napsal(a): [ -> ]Co me ale trochu VADI je zima nezima - na zimu 2018/2019 nakrmeno na zimu 30kg na vcelstvo, bylo to idealni, zbytky oddelkum. Krmeni na zimu 2019/2020 ta sama davka a jak nebyla zima, spotreba o 25% mensi - tolik oddelku jsem letos nedelal, tak to ceka zpet do vcel na zimu. A ted babo rad - kolik krmit ?

chose

Já včelařím tři roky, tedy dlouhodobě zkušenost nemám.
Ale když vezmu v potaz, jaké jsou poslední (teplé) zimy, tak silně zvažuju, že dávky krmení snížím a klidně doplním něco na jaře. A i když jsem byl vždy proti tomu, tak přemýšlím nad zkušebním podněcováním u pár včelstev, co to udělá s jarním rozvojem.
Protože u nás ty zimy opravdu nejsou takové, jaké bych si přál.
V momente,kdy zakrmis malo,prijde tuha zejma.Zakon schvalnosti.
Referenční URL's