Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aktuální počasí u nás
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Otepleni bez vetru by nebylo letos otepleni.Aktualne 0,pocitove jeste pod,skla na autech jak namalovana.Jestli bude letos co dat do becek,bude to maly zazrak.Na podzim pohrabem listi v sadech a bude splneno pro letosek.
a to si vzpomente jak loni vsude vsichni rikali, jak rok 2020 byl na med nejhorsi rok za X let zpatky.
Však je teprv začátek sezony? Co je tohle za hloupé předpovědi? Někdo z vás snad před rozkvětem řepky někdy měl plný medníky nebo co? Jeden uplakánek vedle druhýho....ten Barnat vás nějak nakazil.
Nikdy neni tak zle,aby nemohlo byt jeste hur....Vcelarina ma radu promenych,a vetsinu z nich pro letosek jeste nezname.Uvidime co z debilne casneho ledoveho a vetrneho jara vzejde..Louky,med neni to nejdulezitejsi na svete,prubeh jara ovlivnuje veskere zemedelstvi,nejen vcely.Budes se divit,mel jsem plne medniky pred rozkvetem repky- z tresni,z tech samych,co maji letos cerne kvety do pul koruny od ranich mraziku.
louky, ja tedy nevim co a kdy kvete u tebe, ale nemusim byt vcelar s roky zkusenostma, abych videl, ze kdyz odkvetou vsechny ovocne stromy (zatim ted krome jabloni na pisecku, ale v praze sou uz taky docela dost dlouho v kvetu i ty jablone), pricemz na pisecku jiz zacina kvést repka,a pocasi je furt hodne promenlive co se teplot tyce, tak vyznamna cast potencialni snusky přichází nazmar.
to nema s optimismem ci pesimismem nic spolecneho, to je realita.
Nejenom snusky,to je hodne uzkoprsy pohled.V tuhle dobu je daleko dulezitejsi opylovaci cinost vcelstev,ne nejaky hloupy a nepodstatny med.Vzhledem k teplotam,vetru a doletu vcel je ta opylovaci cinost tragicka,dolet v okruhu par stovek metru od stanovist.Ten med muze byt radu dalsich mesicu,neopyleny nebo zmrzly kvet zadne ovoce neda.A o tomhle je tohle jaro,o doletu a opyleni,ne o medu.
ale ano souhlas, ale na vcelarskem vlakne se na to divam z pohledu snusky, na sadarskem a ovocnarskem foru se na to budu divat z pohledu opylebi a urody /neurody ovoce.

je to na hlavu, zatim je zalito, jestlo to takto bude pokrwcovat, tak bude zalito i dal, ale to ovoce, ktere b z te vlahy mohlo vzejit, tak asu nevzejde, prptoze nebude opyleno.

ale treba na tresni jsem videl jak ji intenzivne obletovali a sosali a tedy snad i opylovali cmelaci v tech chladnych dnech. zrovna tak na angrestu jsem jich videl asi pet na jednom keri. tak by to tak strasne byt nemuselo, snad tech cmelaku bude hodne. stejne tak letaly i nenake vcely samotarky. ale ti cmelaci letaly i v tom hnusnem pocasi, ty samotarky si uz presne nevybavuji, jestli jsou podobne otuzile jako cmelaci.
(08.05.2021 7:52)TomasK1 napsal(a): [ -> ]louky, ja tedy nevim co a kdy kvete u tebe, ale nemusim byt vcelar s roky zkusenostma, abych videl, ze kdyz odkvetou vsechny ovocne stromy (zatim ted krome jabloni na pisecku, ale v praze sou uz taky docela dost dlouho v kvetu i ty jablone), pricemz na pisecku jiz zacina kvést repka,a pocasi je furt hodne promenlive co se teplot tyce, tak vyznamna cast potencialni snusky přichází nazmar.
to nema s optimismem ci pesimismem nic spolecneho, to je realita.

Až budeš včelař s roky zkušenostma, tak zjistíš, že z ovocných stromů budeš mít něco v medníku jednou za x let.....jako nováček se necháš strhnout zdejšíma plačkama, co med vlastně ani nechtějí, protože tenhle med nikdo nekupuje.
Cmelaci a samotarky jsou v tuhle dobu malo pocetni opylovaci,byt cmeldove maji kozichy i do chladnejsiho pocasi.Zatim vidim letat jen cmelaci samicky a ne cmelaky-delnice,dvoji ochlazeni podrazilo i cmelaky..Hlavni podil prace s opylovanim je bohuzel v tuhle dobu na vcelach,ktere sedi doma nebo opyluji pouze kolem ulu.Dalsi sanci na opyleni uz priroda nedava,je jen jedna- ted.
u nás čerešne dávno odkvitnuté, jablone končia, hrušky tiež, do agátu tak 14 dní. Má fúkať, nič poriadne nekvitne? No tak som ich trocha povozil a tu im fúkať hádam nebude Big Grin


[Obrázky: IMG-20210508-062804.jpg]
Louky má pravdu, co tady pořád brečíte, vždyť to teprve začne. Příroda je tři týdny po zadu a včely už mají nachystanu armádu létavek. Já to vidím letos určitě lépe než minulý rok.
Tomáši píšeš, že začíná kvést řepka a to je právě v pravý čas, teď se oteplí...
Za me to pocasi idealni. Vysly u me merunky, tresne i trnky bez mrazu. Vcely maji naskok oproti prirode po nekolika letech, kdy to bylo naopak. Tri dny s vetrem a pak se to uklidni, teplota kolem 20 a vlhko, to maji vsechny rostliny rady.
Za mě taky ideální. Třešně v plném květu , švestky hned za nimi v zavesu.Na jabloních se otvírají první květy. Řepka právě začíná. Čeká nás pár dní teplo . Pak dva dny chladněji a zase teplo . Tak jsem plný očekávání.
U nás na hornej Orave (750mnm) to taktiež vidím zatial optimsiticky. Ako povedal zajíc, včely majú náskok oproti prírode i keď nie úpne všetky. Zhodnotil by som to tak že slabšie včelstvá po zime a to väčšinou minuloročné oddielky sú ešte slabšie ale kmenové včelstvá sú slušne pripravené. Snáď ten vietor ktorý má prísť spolu s oteplením nebude až tak drsný a silnejšie včelstvá sa môžu ukázať. Inak príroda je u nás pozadu tak 15-20 dní. Tak neskoro ako tento rok čerešne a púpava nerozkvitli minimalne 10 rokov. Snáď aspoň konečne všetko nezmrzne keď si to dalo takto na čas..
no tak jestli ovocne stromy nic moc nektaru nedavaji, nebo spis dlouhodobe z nich vyznamna snuska nebyva, tak sve lamentovani beru zpet. bohuzel si uplne presne nepamatuji lpnske jaro, nejakemu systematickem pozorovani se venuji az od lonskeho podleti, ale pocitove mi to prijde, ze to vyjde nazmar.

ono podle mne taky zalezi kde kdo vcelari. pamatuji si, jak jsem tqdy loni cetl prispevky, kde nekdo psal, ze v intravilanech vpodstate ovocne stromy nejsou. nevcelarim sice v ovocnych sadech, ale v okoli obou stanovist nastesti lidi co maj zahrady, maj i ovocny stromy, neni to jen bezkveta zahrqdni architektura, jsou to dost casto tradicny zajrady s ovocnymi stromy, tak proto se mi zda, ze toho dost prikfe vnivec. nerikam, ze by z toho bylo Xdesitek kilo medu, ale je to proste fuc.
Patko, kde je Halič?
Většinou už mám v hlavě, kdo kde přibližně včelaří. Halič mi ani Google neobjasnil.
U Lučence tuším.
jo u Lučence to najde Halič Smile to bude ono....takže dá se říct madarské podnebí....
tak tak 5 km od Lučenca
Aha. Tam jsem měl loni přidělené lázně. Korona to zmařila.
Referenční URL's