Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Optimalizované plodiště
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(05.04.2021 8:55)Kohout napsal(a): [ -> ]Vaše úly a vaše metodiky mají oproti OP nevýhody které musíte kompenzovat chovem mnohem početnějších včelstev abyste dosáhli s většími náklady a s větší fyzickou námahou srovnatelných výnosů medu.

jak moc srovnatelných?
(05.04.2021 8:37)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Je tu 100 strán o OP, ktoré už 100 rokov včelári používajú rovnako, ako píšete. Prepážka /drevená, nie z plechu/ sa vkladá za posledný plodový rámik, plodisko sa tak zúži a postupne sa rozširuje. Ide o niečo viac ?

No jistě! Co bude dál? Pod plodištěm, nad plodištěm, kdy?
Ano, ide o niečo viac
(05.04.2021 9:18)Louky napsal(a): [ -> ]jak moc srovnatelných?

Tebe jsem nemyslel, ty máš k OP co říct.
v příspěvku č.1958 v tomto vlákně Louky vložil video č 27 z 3/3/2021 od Sedláčka. V druhé polovině v čase 3:13 až 4:30 je vysvětleno - tedy alespoň pro mne, včelaře bez zkušeností s OP, kdy a proč optimalizovat a kdy a proč to nedává smysl. Tedy abych byl přesný, kdy a proč ano, a kdy a proč ne, zužovat přepážkami plodiště. Nezmiňuje se tam o tom, co časově tomuto kroku předchází v podletí - krmení, podsazení nástavku a další úkony

Tak jak je to řečeno, tak to pro mne odpovídá tomu, co tu napsal Albert Gross, že se přepážkou zatepluje již 100 let a to chápu, protože to je o zajištění teplejšího prostoru pro plodující včelstvo na konci zimy a začátku jara.

Co mi ale stále uniká, je argumentace snížením pracnosti. Když v zimě krmím do nástavku, který pak včelám musím přendat pod plodiště a včely nechat podruhé pracovat na vybírání a ukládání zásob, tak to mi ve srovnání s tím, jak připravuji zásoby včelám nyní, přijde jako práce navíc - pro mne i pro včely. Pokud ovšem není účelem a smyslem tohoto kroku nechat upracovat co nejvíce letních včel nebo nechtěně již i zimní generace a nenechat je přežívat do zimy, aby hynuly až v průběhu zimy a v zimě spotřebovávaly zásoby.

Dále pak když se dívám na jarní videa od Sedláčka, kde je potřeba do každého plodiště nahlédnout a najít poslední plást s plodem, přesunout přepážku, tak to vidím jako také práci navíc - ne ve smyslu, že bych byl líný, ale jako další úkon do počtu celkového počtu zásahů.

Tu rovinu úspory práce a nákladů v tom optimalizovaném plodišti ve srovnání s "volným" chovem nevidím, a není to jen tím, že OP neprovozuji.

Můžete to někdo prosím konkretizovat, v čem konkrétně spočívá úspra času/práce/nákladů při metodice OP?

Ptám se proto, že mne zajímá, zda tak, jak včelařím nyní, tak jestli v metodice, kterou mi nabízí OP, je možné dosáhnou přechodem na OP skutečně jen úspor a výhod, nebo je to něco za něco? Protože každý chleba je o dvou kůrkách.

Když jsem sledoval přednášku p. Moravce, tak mne překvapilo, jaké uváděl medné výnosy, bylo to nějak kolem 35-40 kg na produkční včelstvo. Je mi jasné, že je to dané oblastí, pastvou a dalšími faktory, ale chybělo mi tam, jaké měl medné výnosy před přechodem na OP metodiku.

Máte prosím Vy, co jste na OP přešli z "ne-OP" metodiky srovnání od svých včelstev, svého stanoviště, jaký byl a je nyní Váš medný výnos?

A i když toto se provede při teplých dnech, kdy je včelstvo rozplodované, tak se mu musí dodat krmení, protože pokud by se pak ochladilo a zkazilo počasí, tak ten maximalizovaný plod je potřeba z něčeho uživit a ohřát a včely se za přepážku k zásobám v té zimě asi nedostanou.

tím "toto" jsem myslel nalezení posledního plástu s plodem a posunutí přepážky za tento poslední plást a oddělení zásobních plástů.
(05.04.2021 9:23)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]
(05.04.2021 8:37)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Je tu 100 strán o OP, ktoré už 100 rokov včelári používajú rovnako, ako píšete. Prepážka /drevená, nie z plechu/ sa vkladá za posledný plodový rámik, plodisko sa tak zúži a postupne sa rozširuje. Ide o niečo viac ?

No jistě! Co bude dál? Pod plodištěm, nad plodištěm, kdy?
Ano, ide o niečo viac
A co bude dál ? Stačí heslovite.
(05.04.2021 10:01)TomasK1 napsal(a): [ -> ]Když v zimě krmím do nástavku, který pak včelám musím přendat pod plodiště a včely nechat podruhé pracovat na vybírání a ukládání zásob, tak to mi ve srovnání s tím, jak připravuji zásoby včelám nyní, přijde jako práce navíc - pro mne i pro včely. Pokud ovšem není účelem a smyslem tohoto kroku nechat upracovat co nejvíce letních včel nebo nechtěně již i zimní generace a nenechat je přežívat do zimy, aby hynuly až v průběhu zimy.

Nemusíš přendavat když nechceš.
Rozšíříš plodiště na plný počet plástů jak už jsem psal, (vyhodíš přepážku) a zakrmíš. Nejjednodušší způsob.

Nebo jak vymyslel Sedláček, zimuješ na 6-7 rámcích. Pak se ale do nich zásoby naráz nevejdou. Proto nakrmíš do spešl nástavku. Ten pak podhodíš dospod a včely si pomalu přenáší zásoby tak jak pomalu ubývá plod. I tak včelstvům nevydrží do jara a musí se přikrmovat.

Účelem zimování na 7 rámcích je neskladovat v úle zásoby které včelstva v zimě nepotřebují. Při každém oteplení se však na ně rozbíhají a snaží se je zahřívat. Což stojí energii, včely, a teplo pro plod v plodišti ( včely trajdají po úlech a nesedí na plodu). Až začne být zvýšená spotřeba, zasoby se dodávají nejdřív těsto, pak roztok. Přísun má vliv na zvýšení plodování matky, narozdíl od statických zásob někde v rozích úlů.
Včely minú rovnakú energiu na rozpustenie zásob v podloženom NN, ako aj zásob pri plodisku. Pri intenzívnom plodovaní začiatkom marca je už plodisko optimálne zúžené Smile
Cez zimu, ak je plodová prestávka, tak plodisko nie je, je len chumáč, ktorý potrebuje tiež zásoby. Pridávanie peľu a roztoku zvenčí je možné v každej zostave, ale pri dostatku zásob je to zbytočné.
Je zajímavé, že si mnoho dalších spojí OP jen se zmenšením prostoru přepážkou. Stejně jako já ještě nedávno. Pak člověk čte, kouká na videa a nakonec mu dojde, jaký je osel. (píšu i o sobě)
Nedělejte stejnou chybu
Podložený nástavek při první fumigací odebereš.
Sedláček má podložený nástavek u většiny včelstev ještě ted.....měl by sis Kohoute trošku zaktualizovat jeho metodiku, aby si tu neradil podle staré verze Rolleyes
Já neradím podle toho co ty vidíš na youtube.
Kdybys OP chápal tak tohle nepíšeš.
Jasný ty radíš OP 2018 a Sedláček už ted dělá něco jinýho...promin poplet jsem to
Pro mě Sedláček není svatej.

Seru na vás, nemám na Loukyho kecy náladu.

[Obrázky: 26933-F46-991-B-4-D09-8-ABF-F8-CD7-D4-EDA88.jpg]
(05.04.2021 8:55)Kohout napsal(a): [ -> ]
Vaše úly a vaše metodiky mají oproti OP nevýhody které musíte kompenzovat chovem mnohem početnějších včelstev abyste dosáhli s většími náklady a s větší fyzickou námahou srovnatelných výnosů medu.
Pokud to nepochopíte tak to nepochopíte. Prostě se smiřte s tím že alespoň jedné věci nerozumíte a nedělejte ze sebe blbce svými zoufalými příspěvky. Tak tomuto tématu prospějete nejvíc.
Pak je ještě jedna možnost které rozumím, leží vám v žaludku Sedláček.
1. mne Sedláček nesedí v žaludku.

2. Pri OP tak tie včely začínajú biť k svetu v 5 mesiaci čo možno do jeho podmienok
prijatelné, u nás vôbec lebo 1 točenie znášky je 16 - 25.4 ak nepomrznú stromy a kríčky.
Otcov sváko tiež robil OP a medu mal až na agáte ale nie taký priemer u pevných a to 1/3 menej ale ostatné mal to čo bolo aj u ostatných. A to o 2 znášky bol ukrátený. Keď sa zrútil v marci v Leopoldove v liehovare z vysokej nádrže kde kvasili krumple sa celí dolámal, dolné a horné končatiny, panva, rebrá a 2 stavce prasklé, na celí rok bol odpísaný. Potom som chytil jeho včely do rúk a spravil poriadok kde OP bolo neznáma pre ekonomiku včelárenia v našich podmienkach. To jeho žena čumela keď z 98 včelstiev ostalo 57 včelstiev čo malo aj medu a do konca sezony bolo 104 včelstiev čomu sa dá povedať včely. Potom na rok už nebolo OP lebo včely boli na plných 9 - 12 rámikov a plodovaly ako sa patrí a 12. 4 už boli aj poriadne roje čo u neho bola stála neznáma...
Nie že by som bol proti OP ale u nás je to neprijatelné lebo potrebujeme medné výnosy a nie hrať sa slabými včelami a ísť to vylepšovať, u Havelku by šli do pŕhľavy.

3. u nás nie je problém spraviť a mať pevné včelstvá a tie náklady sú bagateľ čo začne vo 4 mesiaci a slabé je strata na zisku.. Keď kravu nechytíš za rohy tak za chvost neudržíš!
Pre toho čo má sezonu neskoršie sa môže hrať v OP a nik mu neberie jeho pravdu že to je pre neho TOP.
Ono se těžko radí když si to nepochopil a nemáš včely, na kterých by si zkoušel praxi....ale všechna čest, že jsi tohle vlákno založil, byla by tu bez něj daleko menší sranda.
Víš proč někde spodní nástavek někde má a někde nemá jak píšeš?
Povídej, vysvětluj.

Včelařit bez včel se fakt nedá ale já plánoval cestovat a vozit je sebou po všech kontinentech nejde.

Sranda je, jen aby nám ji goro nezatrh.
No protože to zkouší....když se podíváš jak ted optimalizuje a co se tu psalo v roce 2018, tak je to z 50% jiná metodika....ještě když k tomu přidal izolátory atd...
Louky, opět kazíš diskusi. Nechceš se na to vyrejvání už vykašlat? Akorát otrávíš lidi co mají co říct k tématu.
Koho máš na mysli?
tebe louky určitě ne, tvůj pokus o OP ještě k tomu zveřejněn na videu byla parodie na OP a nepochopení souvislostí. Měl bys ses uspokojovat v tématu zebrování, v tom jsi fakt kabrňákBig Grin
Referenční URL's