Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Optimalizované plodiště
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Přečetl jsem skoro celé téma, ale nikde jsem se nedočetl nějakou komplexní metodiku. existuje to někde v nějaké knize nebo na netu v PDF?
Smile Cesta ku komplexným informáciám je veru "tŕnistá"....Aká, to som pochopil z informácií vo vlákne. Musíš absolvovať cca 5-10 prednášok jeho hlavného propagátora po 4-6 hodinách, kde sa okrem iného možno dozvieš i nejaké informácie o OP, je to taká "skladačka". Alebo dobre premyslený marketingový ťah. Naviac ale by bolo vhodné i pár stáží v zahraničí u expertov, ktorí to praktizujú možno už niekoľko rokov. Potom to treba celé zhrnúť, dať tomu ucelenú metodickú podobu najlepšie v PDF formáte a potom to dať sem presne do tohoto vlákna!
My mnohí iní ti budeme povďační ...Wink
Komplexná metodika nejestvuje, každý si ju musí vyvinúť pre svoje podmienky. A to je na tom možno to najlepšie. Známe sú len hrubé kontúry, ako to má prebiehať.
Ja som nebol ani na jednej prednáške. Informácie čerpám zo stránky začínam včelariť. Nechápem ako to niekomu nestačí (možno sa na to pozerám svojím začiatočníckym pohľadom) ale všetko mi dáva logiku a funguje to zatiaľ... Uvidíme po znáške na konci roka... Smile

Čo ale stačí vedieť k tejto metodike alebo skôr čo viem:
Na jar zakomorujem na 2-3 plásty som 283mnm teda to vychádza na začiatok marca prípadne koniec februára. Tento rok 2.3. Do podmetu vložím papier a hodim MCT. podnecoval som asi 2x ... potom som urobil kontrolu po 2 týždňoch ale bola zbytočná ... Začiatkom apríla tento rok to vyšlo 6.4 som hodil medníky a rozšíril plodisko kde bolo treba. Nič viac nič zložité. 18.4 som opäť rozšíril plodisko a medník. Plodisko mám na 5 rámikoch CS 37*30 teda ešte asi jeden tam dám. Rozširujem ak má matka zakladených 88%zhruba všetkých rámikov...
Mám několik pokusů o OP. Většina je na rámkové míře 39x30, jednou na 39x24 - loňský pozdní oddělek (pokus začal asi o týden později než udělal Louky). Právě u tohoto oddělku se mi zdál prostor na míře 39x24 malý a při posledním zásahu jsem přepážku vyhodil a jako plodiště nechal celý nástavek.
Chyba! Ve čtvrtek jsem usazoval první roj a jak se ukázalo, byl z tohoto včelstva. Potvrzeno včerejší prohlídkou včetně čísla značené matky.
Jak dlouhý byl interval mezi odstraněním přepážky a vyrojením?
Včelstva v OP robia Matečníky normálne.minulý týždeň som vylamoval misky teraz v jednom včelstvu v miskách larvy inde vajíčka. Sedláček písal niečo o zužovaní plodiska počas repky. Neviem presne čo vraj to bolo na kurze na ktorom som nebol.problem je ak včelstvá zanosia tých 5-6ramikov v medníku nad OP celkom ku spodku, to podnecuje rojenie tak ze som im to tam dnes prehadzoval a pridával dalšie medníky. Odoberal som im aj ramiky ktoré som minulý týždeň pridal do OP samozrejme iba niektorým ktore to nezvladli. Každopádne medu je v porovnaní s ostatnými včelstvami zatial zhruba rovnako, podotýkam že tie čo idu OP boli o dosť slabšie... Mam samozrejme aj OP kde som im teraz hodil medník keď že som ich v apríli previedol na OP. A ramiky majú niektoré 98%plodu v každom rohu je zaviečkovaný plod. Aktuálne mam OP na 4-6 ramikoch CS 37x30 ...
Momentálne mám zaplodovaných 7-8 rámokov (vnútorný rozmer 39x34) zhruba na 4/5 každý rámik. Ostáva pridať poslednú medzistenu. Medu majú viac ako Väčšina NN včelstiev. Snaha k rojeniu menšia.
(04.05.2019 11:58)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]Jak dlouhý byl interval mezi odstraněním přepážky a vyrojením?

To přesně nevím, záznamy si nedělám. Jen některé věci píšu na víko.
Aj mne včelstvá v OP stavajú občas MB ale dobre sa to kontroluje, lebo stačí prezrieť 6-7 plástov a ide to rýchlo oproti včelstvám, ktoré majú plodiská na dvoch nástavkoch 42x27,5. Je to hlavne vtedy, ak majú len jeden medník a nestačil som podstaviť druhý. Tiež môžem potvrdiť, že včelstva s OP, ktoré som robil z najslabších minuloročných odložencov mali rovnako medu ako niektoré včelstvá na 3 alebo 4 nástavkoch typu B. Jedno veľmi silné včelstvo v uli Čechoslovak na OP, malo najviac, a to až dvojnásobok priemeru nanoseného medu. Vytáčal som včera a predvčerom. Niektoré včelstvá na OP a to aj slabšie, dokážu vystavať na mriežke za prepážkou voľnú stavbu cez celý nástavok a niekedy matka aj trubčinu zakladie, takže ju raz za 8 dní odstránim. Niektoré však trubčinu nestavajú. Myslím, že vedenie včelstiev na OP dosť zrýchľuje prehliadky včelstiev, ale horšie sa tam hľadajú aj označené matky, pretože plodové plásty sú preplnené včelami.
(20.04.2019 22:36)Roman napsal(a): [ -> ]Přečetl jsem skoro celé téma, ale nikde jsem se nedočetl nějakou komplexní metodiku. existuje to někde v nějaké knize nebo na netu v PDF?

Hodně informací je na německých stránkách, zadej si do Googlu "angepasster Brutraum"...např. :
https://www.youtube.com/playlist?list=PL...8xl3wRaGxg

nebo na webu tohoto včelaře :
https://www.youtube.com/user/steveg2/videos

nebo shrnutí jedné z metodik, jak bylo zveřejněno v Bienenaktuell:
https://www.dropbox.com/s/130tgkb2fypucr...m.pdf?dl=0

a mnoho dalších...
Včera opäť prehliadka. 2 týždne bolo zlé počasie a aktuálne hlásia na ďalší týždeň okolo 20 stupňov a repka ešte kvitne tak že uvidíme čo sa bude diať. Každopádne Aktuálne mám v OP už 9 včelstiev. Čo sa týka stráveného času v OP tak za 5 min prezriem celé plodisko a vylámem misky ak nejaké sú, tie sú ale iba jedno včelstvo má chuť sa rojiť (už som 2 týždne po sebe som im vylamoval matečníky).

[Obrázky: WP-20190504-08-52-09-Rich.jpg]
Bolo na 6 rámikoch a malo plod okrem 1 plástu na viac ako 90%. Včera som im ten jeden rámik z plodiska odobral, medník vymenil s nadstavkom medzistien ktorý bol nad medníkom. Neviem či to je mojou rámikovou mierou ale ešte ani jedno včelstvo nešlo do druhého medníka ktorý bol čisto z medzistien (medník 37*30 s tým že sa doň vôjde cez 30kg ). Medu je celkom dosť medníky ťažké ale nie sú totálne plné ale teraz by to mohlo celkom pribúdať.

Včera som do OP previedol ďalšie včelstvo čo bolo na 2 nadstavkoch medník- plodisko pretože matka dole nemala kam klásť a dokopy bolo zakladených tak možno 5 rámikov čomu sa rovnajú takmer všetky moje včelstvá v OP. Čiže pekne som im dal plod do kopy, niečo nechal v medníku (keď že rámikov bolo zakladených viac ale iba od 20 do 80%) a samozrejme pridal ďalší medník.

Mám včelstvo aj na 4 rámikoch. (dal som im 5 ale matka to nezakládla z viac ako 50%). Mali pár misiek ale žiadne matečníky.
[Obrázky: WP-20190504-08-20-59-Rich.jpg]
Prekvapilo ma že medník majú zhruba na polovicu plný. Spotrebu zásob majú malú mám včelstvá čo toho celkom dosť za tie 2 chladné týždne spotrebovali a tak majú menej medu ako toto včelstvo..

A tu je nejaký rámik z OP ten je na 99% zakladený lebo určite tam je nejaká jedna bunka nezakladená ale nehľadal som ju Big Grin
[Obrázky: WP-20190504-08-37-02-Rich.jpg]

Takto to vyzerá na večer zhruba v každom úli. Ale fotka je z toho najkrajšieho tentokrát . Plodisko 5 R medník 10 R a včera zamenený druhý medník. Bez matečníkov iba prázdne misky. Big Grin
[Obrázky: WP-20190511-23-02-03-Rich.jpg]
Pekne po celej dĺžke rámikov takto visia Smile

Časovo sa mi kontrola páči, dochádzam a nemám čas 4 hod kontrolovať včelstvá. Zatiaľ to ide jednoducho a rýchlo uvidíme teda na konci sezóny že ako to bude vyzerať.
No přesně tak! Všechno jde tak nějak jednodušeji a radost pracovat v OP! Teď, když mnozí straší ostatně jako každý rok velkým rojením, jsem zkontroloval 2 včelnice což je asi 70 včelstev. Současně jsem hledal odpovědi na několik otázek a ty jsou:
1/ Jsou rozdíly mezi klasickým Dadantem, kde mám nejsilnější včelstva a OP? Nejsou a nedá se to přesněji určit. Nebudu se zabývat 1/2 kg.
2/Dá se včelařit bez mřížky a jak mřížka ovlivňuje výnosy? Bez mřížky to jde docela dobře ale na druhé straně včelstva s mřížkou nemají méně medu. Ovšem mřížka to znamená luxusní a rychlé vytáčení zvl. když používám výkluzy. Rovněž významný pomocník a urychlovač při ozdravování včelstev. takže nejspíš zajedu koupit chybějících 40 kousků 50x50 cm. Používám plastové lité a líbí se mě.
3/ hraje nějakou roli podstavený polonástavek? Hraje ale zápornou a byl jsem tak docela hodně za blbce. Rychle jsem z nich udělal medníky. V OP je budu používat pouze od podletí do jara.
4/ Jak je to vlastně s rojením? Rozebral jsem oněch 70 včelstev a pouze u jednoho jsem našel několik matečníků.Protože jich bylo pouze 6 nejspíš se jednalo o tv a jinak nikde nic. Takže doopravdy př. Miroslav má pravdu a včely se nerojí! Jinak při prohlídce jsem byl příjemně překvapen mednými výkony bílých matek. S tím jsem se za celou dobu včelaření v DS nesetkal, nebo pouze vzácně, Protože ale představují zdravotní riziko, nejlepší půjdou ještě letos na chov. Právě při prohlídkách více včelstev si uvědomíte ten rozdíl v jednoduchosti, pracnosti a rychlosti. Navíc každý zažil to hnusné masírování včel, když za každou cenu musíte dostat ven krajní plást. To samé platí pro vkládání Gabonů, v mém případě KŠ. Hledání staré matky na 5 ti a nebo až na 66 plástech neskutečný pokrok! A i kdybych nenašel přesátí 5 pl a dna nebo celého dadantu, no to už je skoro hodinová fuška. Takže loni jsem celé OP viděl jako zajímavé a začal jsem zkoušet. Letos jsem nadšen a budu pokračovat. I kdybych se z nějakého důvodu vrátil ke klasice, určitě si z OP hodně vezmu! Ale abych jen nechválil. Problém je, že si včelky v odpočinkovém prostoru staví divočinu a hned ji zalejí sladinou. Při odtržení mřížky se vše utrhne, spadne dolů a je to dost velký masakr. Uvažuji dát tam horní loučky a nebo 3 stavební rámky. Vyzkouším a uvidíme.Takže pouze postřehy žádná jistota! Zkoušet zkoušet a zase zkoušet! Zdraví R. S.
Vždy, když prosazujete kompletní výměnu díla - přemetení, ta představa mě děsí.
Kdyby se potvrdila vaše teorie - nové dílo = žádné úhyny, jen v případě OP bych do toho šel. Tady by se OP ukázalo jako značné zjednodušení.
Míro, u mě je to zatím hodně syrové a ladím! Ale to co vidím se mě líbí. Zatím to mám u necelé poloviny včelstev. Jestli se bojíš komplikací, určitě se nebojíš víc než já když jsem začínal. Pro pracnost jsem to považoval za naprostou blbost, která nejde pracovně zvládnout. Trochu mě zviklal Honza Jindra no a tak jsem začal. První 3 včelstva naprostá hrůza! A první nápad tak tohle nikdy a který blbec tohle vymyslel. No ale v noci o tom začneš přemýšlet a začneš ladit vyrábět a předělávat. Ono ti vlastně při OP nic jiného nezbývá. Zkus si to a uvidíš. Ať se daří! Zdraví R. S.
Sedláček v OP medniky nepodsazuje, nebo se pletu?
Případně v čem je to u něj jiný?
Tak sedláček dáva na vrch medniky ale mne to ani u jedného včelstva nevyšlo (nenosili tam) tak som podsadil rovno nad plodisko prázdne nadstavky ..
Pokiaľ si dobre pamätám, tak tretí medník môžeš dať navrch, alebo na pozíciu dva.
Záleží od zaplnenia.
Jo malo by to byť tak ale ja mám VN 37*30 čo je presne 2 jeho nízke medníky ani jedno zo 7 včelstiev tak neurobilo. 6 som prehodil a z jedným počkal ešte týždeň že čo sa bude diať a nič. Podhodil som ho a hneď to šlo lepšie. Inak včelstvo čo zimovalo na 4 uličkách má medník plný a druhý plnia... Mám aj včelstvá čo zimovali na 6-7 uličkách a nieje tam veľký rozdiel pri niektorých je medu úplne rovnako... Ale dal som niektoré včelstvá len pred 1,5 týždňom na OP tj zúžil som plodisko a žiadne známky rojenia, úle napraskané podmety plné z jedného trčia vonku Merkuri by sa potešil (hodím fotku zajtra) ... Smile Akurát v tom jednom som prehliadol matečníky tak že sa asi 2 matky vyliahli ale starú som dnes v úle našiel tak som urobil oddelok zo starou matkou a matečníky vylámal...a tie 2 paňušky by si to mali medzi sebou poriešiť samé ... Btw budúci rok skúsim obmenu diela začiatkom mája teda z OP hodim 2-3 plodové plásty do medníku a do plodiska medzisteny a súš aby matka mala kde klásť a tým by som mohol zamedziť rojeniu (to som presne urobil na včelstvách čo mali 10R plodisko 2-3R matka + doložil plásty do OP aby bolo 5-6). OP sa v porovnaní s normálnym systémom rojí menej teda pohnútky majú ale nie všetky včelstvá ...
[Obrázky: WP-20190522-11-05-31-Rich.jpg]

Tie 2 na pravo visia v kľudovej komore za prepážkou. 3-4 VN 37x30 Smile
Referenční URL's