Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Optimalizované plodiště
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(05.05.2021 5:57)Kamik napsal(a): [ -> ]O tomhle učivu, co píšeš, bych si taky rád někde přečetl....

Starší uložený pyl má stejnou nutriční hodnotu, jako ten čerstvý. Ten čerstvý ale spotřebovávají přednostně. Z toho vyplývá, že včely nepotřebují, aby probíhala nějaká fermentace pylu...

Nejlépe kontaktovat Sedláčka. Nejlépe SMS, on pak zavolá zpět když jede někam dál autem.

Včely mohou jíst pyl přímo z rousek myslíš?
Psal jsem, že bych si o tom rád něco přečetl, ne že chci mluvit se Sedláčkem. Taky jsem psal o uloženém pylu, ne o pylových rouskách.
Máš pravdu. Nenapadlo mě že Sedláček by ti neuměl poradit kde si to přečteš.
Psal jsi že z toho že čerstvý pyl má stejnou hodnotu než starší uložený vyplývá že včely nepotřebují aby probíhala nějaká fermetntace pylu, tuto podmínku rouskový splňuje.
pyl z rousek (=primo z nozicek) vcely nejspis nekonzumuji, protoze by to zdrzovalo (= letavky, co ten pyl prinasi), nez by tu "kost" okousaly. ale napred jej uloží do bunky a z ni ho pak odebiraji. cetl jsem, ze vcely pri sberu pylu lepi pylova zrna medem aby drzely tvar jako ty rousky a na nozickach vcel. takze i ten cerstvy prave doneseny pyl je smichan s medem/nektarem a tak trochu fermentuje, si myslim (=nevim to jiste, uvazuju nahlas).
(05.05.2021 6:14)Kamik napsal(a): [ -> ]
(04.05.2021 21:04)richard1 napsal(a): [ -> ]https://youtu.be/NsPKA1CiWFg Není pro slabé povahy.
To je medník včel, který se nevytáčí, ne? U nás "klasiků" máme plné plodiště, které se taky (jak kdo) nevytáčí. Pro včelaře zatím nic Smile

Až při posledním točení se vytáčí a pak se do něj krmí.
Tak jak vytáčí se nebo nevytáčí se? Sedláček ho nevytáčí, podle Koniga ho Sedláček vytáčí, Richard ho vytáčí, kdo ho ještě vytáčí nebo nevytáčí?
Já ho vytáčím stejně jako Sedláček, oba ten med chceme.
Kohoute, jako že bych zavolal Sedláčkovi, že K+K na VF říkali, že Sedláček říkal, tak ať řekne, jo dobrý... Pokud by sis přečetl Stefanosův odkaz, nemusel bys trolit.
Z VF minimálně Konig prohledal internet ohledně vyhazování pylu stejně důkladně jako já. Kdyby měl nabito, už by střílel.
Richarde, z cukru obavy nemáš? V tom medníku přece od začátku je a pokud nevybraly medník někdy v průběhu do sucha, zůstane tam až do konce...
Vyhoděj jen pyl který jim nedopatřením náhodou zplesnivěl. Všechen normální starý pyl včelsva zkonzumijí a právě proto si dělají takové desky pylu. Když Sedláček ohloupencům nakuká že starej pyl vyházej a musej si nanosit nový tak samozřejmě strašně lže. Ať už je to pyl schovaný pod zásobamy nebo jen suché desky pylu pod sebou. Vše spotřebujou ke svému prospěchu ,a sakra jak se leto ten pyl pod nima hodil.
Nevím proč, ale i přes moji žádost mě admin (psal jsem SZ pro PetrM) nezabanoval. A rád bych zdůraznil, že o to pořád stojím. Protože bez banu, mě to svádí občas něco napsat.

Dočetl jsem se tady zase pěknou hromadu hloupostí.. Na řadu osobních urážek od KTM a Kamíka nehodlám reagovat. Argumentace ad hominem je mi z duše odporná. Snížit se na takové buranství.. to teda ne.

Ale Kamík psal, že jsem určitě prohledal celý internet, abych našel něco o spotřebě a vyhazování pylu. To mě popravdě ani nenapadlo. Ale když to napsal, tak jsem teď 5 minut googlil.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5400263/

V principu je to o tom, jak včely preferují čerstvě přinesený pyl před uloženým. S tím, že starý pyl je pro ně už 5 dní starý. Pokud mají nový, tak ten starý prostě nespotřebují. Fermentace neznamená výhodu. Preferují čersvý před fermentovaným. Schválně, co myslíte přátelé, že se stane s tím starým, který je jim na nic (pokdu mají čerstvý)? To je řečnická otázka pro přemýšlivé. Ty co se zasekli v minulém století přesvědčovat nebudu.

BTW: Doporučuji přeložit kvalitně a nikoliv pomocí googletranslátoru. Detaily tvoří celek.

Pane Loukota. Vaše opakující se otázky na vytočení medníku mě fascinují. I středně inteligentní foxteriér by se poté, co se v diskuzi asi 6x objeví že "medník včel se v sezóně nevytáčí a kdo chce, tak ho vytočí s posledním vytáčením" asi znovu nezeptal, jestli se to teda vytáčí nebo ne. No nic. Je potřeba, abych to zopakoval ještě jednou?

BTW: Pokud se Kamíku stydíš Sedláčka na něco zeptat, tak to je opravdu smutné. Je to vzdělaný člověk, hovořící několika jazyky. S poměrně slušným, profesionálním, vzděláním v oblasti včelařství. Není jich tady takových moc. A představ, že jak píše Kohout, když se ho slušně zeptáš, tak ti slušně odpoví. Neumíš se slušně zeptat? Čeho se bojíš? Jsem si jistý, že mi napíšeš, že ničeho. Jistě.

Carpe diem přátelé. Zatím ještě můžu.
A můžeš to psát pořád dokola a bude to.....
Napíšu jen tolik, že s tím odkazem si přišel pozdě, už to tady bylo, nečteš, nevíš... Ovšem cos přehlédl, že tam není ani náznakem zmíněno, že by (starý) pyl vyhazovaly... ale ty to víš, jen si myslíš, že jsi jediný, kdo to četl. Pokud by se ta studie měla ubírat tvým směrem, pak by každý den vyhazovaly to, co přinesly včera...
Se Sedláčkem nemám nic společného, to je tvůj a Kohoutův Guru Jára. Pokud děláte hlásnou troubu jeho názorům, měly byste je umět obhájit. Pokud mě odkazujete na něho, tak jste v koncích. Jako když dva kluci rozbijou okno, majitel hledá viníka a oba mu tvrdí, že to udělal ten třetí...
Milanko včely žiaden starí peľ nikdy nevyhodia a jedine vadný čo sa nedá konzumovať. Že je Sedláček vzdelaný je o tom po tom nik mu to neberie. To že to tvrdí ja tomu vôbec neverím lebo ja také veci mám už dávno odpozorované a nie som dáky tovariš pri včelách lebo ja samostatne som začal včeláriť od 8 rokov čo som usadil 10 rojov do úľov a teraz mám 56 rokov. Peľ si nechávajú na horšie časy keď ho bude málo a potom ho spotrebujú do nového a ver tomu že to tak je. A zas článkom sa nedá celkom veriť a jedine tak na 15% lebo ostatné je iba to aby bola hrubá kniha čo sa skorej predá než 15% knižtiška od ktorej temer všetci bočia...Cool
Pěkný životopis.
(05.05.2021 15:56)richard1 napsal(a): [ -> ]Já ho vytáčím stejně jako Sedláček, oba ten med chceme.
ano každý včelár vytáča med ale rád by som videl perametre v obsahu % vody lebo tak málo včiel to určite tak dobre nezahustí pri tom kvante čo akože 50 kg repky donesú Sedláčkovi... nikdy slabé včely nemajú hustý med a obzvlášť kvetový jarný či repka alebo agát alebo slnečnica.Cool
Ale to víte chlapci. Jasně že jo. Jen se rozčilujte. Plácejte. Chytrému to dojde. Ta studie nebyla určená pro vás.

A co Kamíku. Začal jsi mě googlit? Chceš o mě něco vědět? A bojíš se zeptat přímo? Bojíš se lidí? Životopis na linkedu jsem už pár let neaktualizoval.

Jestli chceš něco vědět, tak se zeptej. Já lidi nežeru. Neboj se. Postav se a ptej se. Jestli chceš, rád se s tebou setkám i osobně. Jsem velmi dobrý v jednání lidmi. Skvělý rétor. Dá se říct, že mě za to i platí. Užiješ si to a můžeš se mě ptát na co chceš.
Milane a je tohle nutný? proč nemůžeš diskutovat normálně? Jak tedy vysvětlíš, že moje oddělky na jaře stojí, protože nemají v zásobě lonský pyl a kmenové včelstva plodujou, protože mají dole nástavek pylu.....jak by si mi tenhle každoročně opakující jev vysvětlil? Já to přisuzoval právě tomu pylu, ale je možné, že mi něco uniká a rád bych na to znal odpověd.
Podle mého nejlepšího vědomí a svědomí se pane Loukota nesnažíte najít odpověď. Snažíte se najít někoho, kdo potvrdí, co si sám myslíte. A velmi úporně bojujete s čímkoliv, co není v souladu s tím, co chcete slyšet.

A nevím přesně, co myslíte tím "zda je to nutné". Pokud si, pane, projde své příspěvky z poslední doby a v nich své zmínky o mě, snad vám dojde, proč jsem považoval za nutné změnit rétoriku a způsob komunikace.

Jen tak na vysvětlenou, což jak předpokládám nikoho moc zajímat nebude.

Já se živím tím, že polovinu pracovní doby mluvím s lidmi. Zpravidla s velmi chytrými lidmi. A bavím se s nimi v rámci oboustranného respektu. A to dokonce i v případě, že se lišíme v názorech na věci, které by se daly označit za podstatné. Diskuze má nějaká pravidla, které slušní (lze dosadit i jiná adjektiva) dodržují. Nikoliv proto, protože musí, nebo jsou pod hrozbou trestu. Ale protože chtějí.

Tady diskuze žádná pravidla nemá. Způsob komunikace je vulgární stoka. Oponent se nerespektuje. Slušnost je považována za slabost.

Mea culpa maxima. Špatně jsem to odhadl. Přišel jsme se podělit o něco, co mám. Čistá filantropie. Nic moc jsem nečekal. Snad respekt. Protože na to jsem zvyklý. Dostalo se mi několika kýblů exkrementů. Ok. Jak jsem napsal. Moje chyba.

Ale já málokdy dělám dvakrát stejnou chybu. Tedy je potřeba, abych něco změnil.

Na druhou stranu, zaurgoval jsem ten ban. Osobně čekám, že mě administrátoři zabanují i rádi. Jakožto podvratný element vyvolávající roztržky. A dobře mi tak.
(05.05.2021 18:29)Merkuri napsal(a): [ -> ]
(05.05.2021 15:56)richard1 napsal(a): [ -> ]Já ho vytáčím stejně jako Sedláček, oba ten med chceme.
ano každý včelár vytáča med ale rád by som videl perametre v obsahu % vody lebo tak málo včiel to určite tak dobre nezahustí pri tom kvante čo akože 50 kg repky donesú Sedláčkovi... nikdy slabé včely nemajú hustý med a obzvlášť kvetový jarný či repka alebo agát alebo slnečnica.Cool

16 - 17% neptal sem se jich jak to dělají a je mi to jedno.
já jsem se na ten odkaz, co sem dal Milan teď díval, ze začátku jsem to četl slovo od slova, pak jsem zjistil že je to dlouhé a nemám čas, tak jsem se soustředil na dvě věci v podstatě:

1/ dobu trvání toho pokusu - uvedeno v studii od dubna 2014 do srpna 2014, tedy 5 měsíců, což nám dává max stáří pylu, který včely mohly spotřebovat, vyházet nebo nechat být jak je.....což ale myslím nedopovídá situaci, kterou zde v diskusi řešíme, když se dohadujeme, jestli včely vyhází pyl, který se jim nechá v plodišti od podletí do jara, respektive do první vydatné pylové snůšky, což může být u někoho klidně i více jak 5 měsíců...tak z tohoto úhlu pohledu ta studie má určité limity.


2/ použití slovíček "emptying" (vyprazdňování) a "consumption" (spotřeba) ve spojení/kontextu s různě starým uloženým pylem. a u tohoto jsem si všmil, že obě slovička ve studii jsou použitá ve spojení jak s pylem v kategorii 1 den starý tak i v katergorii 8 a více dní starý a vždy (co jsem si všiml) je to tam uvedeno, že prostě preferují ten čerstvější, ale není tam nidke uvedeno, že by ten starší vyhazovaly, přičemž "emptying" nejde překládat jako vyhazovaní, když je to použito jak ve spojení s 1 denním pylem, tak i ve spojení s kategorií 8 a více dní, to slovo má v daném kontextu význam "vyprazdňování" a hned na něj navazuje "spotřeba" (consuption).

Pokud jste měl prosím někdo čas to přečíst v klidu celé slovo od slova a našel jste tam něco o tom, že by včely ten pyl vyhazovaly bez spotřeby, tj. likvidovaly (anglicky třeba "dispose"), tak dejte vědět, protože to by byla odpověď na tu naší debatu tady, jak to je s tím vyhazováním pylu.

Jinak mám zato, že tak marnotratně se včely nebudou chovat, aby jakkoliv starý a stále použitelný pyl vyhazovaly = likvidovaly, pokud není zkažený.
Referenční URL's