Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Optimalizované plodiště
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(05.03.2019 12:37)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]Obdoba současného módního OP je už 20 let základním postupem při včelaření v Eurodadantech.

O jak dlouhém časovém období se dá ve včelařství říct že je pořád ještě módní?
Ze Sdeláčkovo prezentace vyplývá že on zná OP 8 let. Když ho viděl poprvé, jednalo se již o osmiletý provoz. To je šestnáct let. Pokud tenkrát nenavštívil přímo "vynálezce OP" což je pravděpodobné je možné že už to někde nějakou dobu fungovalo. Možná stejně dlouho nebo i dýl než v tom případě srovnatelně módní Eurodadanty.
Jen taková moje úvaha.

(05.03.2019 17:21)daniel napsal(a): [ -> ]Tvar rámika ale už dupľom nie, preto lebo by ti ju matka obskočila ako napríklad preskočí rámik s medzistenou a kladie ďalej.

I to se někdy stane.
Teď se matce za přepážku nechce. Až začne první snůška nasadí se přes mřížku nástavek souší. Až do něj něco nanosej tak se plásty co zbyly za přepážkou vyhodí.
Pokud jsem choval slabá včelstva ,študoval jsem již před vojnou komorování včelstev ve Včelařské Enciklopediji z roku 1956 kterou tady mám před sebou dodnes. Komorovali tedy optimalizovali už v 30tých letech minulého století. Já měl štusy přepážek ale jsem je už vyházel. Nebudete učit ptáka lítat.
[Obrázky: Obr-zek-4.jpg]

[Obrázky: Obr-zek.jpg]

Nejprázdnější sud nejvíce duní
Dobrá kniha.
(05.03.2019 17:11)Kohout napsal(a): [ -> ]Vidím to tak jak jsem slyšel.
Sedláček vypráví že všude ve světě mají přepážku jednoduchou. On používá zateplenou z důvodu co uvádíš.
Já mám 2 cm polyš a na něm nastřílenej plastkarton.
Letos chci přejít na Jumbo, zkusím vyrobit sturodurové jako máš ty. Stávající přepážky prodám i se včelama a budu miliardář.

Vždyť jsi, to chceš mít ještě víc?
Vašku vždyť víš že já ty stamiliony mám v barákách. Za ně si nic nekoupím.
Zdeňek Barnat a nemáš obavy,že ti napíšu ako mne ,,hľadať informácie v starej literatúre je scestne"? Rolleyes Veľmi dobra kniha.Wink
Jak jinak ván dokázat že to není žádná novinka a že jsem se napřepážkoval do sytosti
Ing. Jiří Savvin,Václav Škvařil, P Emanuel Tocháček, Václav Baťha, Doc. Ing. Dr. Jaroslav Svoboda, Prof. Vendelín Šístek. Publikace: O včelách a včelaření, "Malé včelařská encyklopedie 1947", str. 129 cituji: "Uteplení úlu zvyšujeme. Aby se prostor plodiska snáze vyhřál, zúžíme čeled na tolik plástů, kolik slušně obsedá. Úl nám musí býti tím, čím je zahradníkovi pařeniště. Nesmí být v té době neobsednutých plástů!" Konec citace. Podobný text jsem kdysi četl ve staré německé včelařské knize z roku 1887. Bohužel jsem knihu zapůjčil. Škoda jí.
JK
(05.03.2019 19:40)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ][Obrázky: Obr-zek-4.jpg]

[Obrázky: Obr-zek.jpg]

Nejprázdnější sud nejvíce duní

BERÁNEK-GEISLER-LISÝ-ROŠICKÝ-SAVVIN-SVOBODA-TOCHÁČEK-VÍTEK
Včelařská encyklopedie IIvydání 1956 SZNP
Já ji zdědil po dědovi. Knihu a kabát. Měl jsem ho na sobě jen jednou, když jsem potkal Remka a nechtěl jsem mu podat ruku.

[Obrázky: IMG-1608.jpg]

[Obrázky: IMG-1609.jpg]

Po babičce jsem zdědil dědovu sbírku nálepek od sirek.
Tak tu cenu tam nemám,ale po měně v r.1953 by za to bylo piv. Ať se daří Zdeněk
Komorovanie je jedna vec, ale optimalizované plodište ide ešte ďalej, tam je plodište zakomorované celú sezónu.
Tak tak Andrej....uplně se to tu celé přetočilo na komorování.....a tam jde o to pomoct slabšímu včelstvu v rozvoji....cílem sedláčkova OP bude uplně něco jiného....
Jak to tu čtu tak už ani nevím co je mým cílem Wink
Zimování v utepleném úlu a OP pro rychlý jarní rozvoj Wink


(05.03.2019 19:09)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Pokud jsem choval slabá včelstva ,študoval jsem již před vojnou komorování včelstev ve Včelařské Enciklopediji z roku 1956 kterou tady mám před sebou dodnes. Komorovali tedy optimalizovali už v 30tých letech minulého století. Já měl štusy přepážek ale jsem je už vyházel. Nebudete učit ptáka lítat.
Zužovanie plodska, teda aj komoovanie je tu už dlho a vždy šlo o získanie tepelnej energie pre rýchlejší rozvoj včelstva na jar. Severania a Rusi odkladali za týmto účelom včelstvá do zemlianok.
Na Orave niektorí včelári vykurujú plodisko priamo doma na zimnom stanovišti a rovnako sa na to dajú použiť aj fotovoltické zariadenia. Stále ide o ten istý zámer Idea
Dal jsem všude podmetové vložky. Plastkarton s otvorem 3,5x15 cm.
Takové horizontální komorování vertikálně komorovanejch. Když už podvázané koule tak pořádně.
(06.03.2019 0:07)Andrej napsal(a): [ -> ]Komorovanie je jedna vec, ale optimalizované plodište ide ešte ďalej, tam je plodište zakomorované celú sezónu.

Plodiště v stařičké pětiletce mělo kdysi 9 rámků 39x24 (72dm) a tam bývala zavřená matka. Jaký rozdíl vidíte v tom když máte matku zavřenou na 5ti rámcích 42x35 ?
Je to krok zpět o sto let a chov koloběhu slabých včelstev. To už tady bylo a je to léty vyskoušeno. Že se Kohoutoj povedl prvním rokem velký výnos na optimalizovaném plodišti je náhoda, Prostě vyjimečnej rok ,teplej duben a víborná snůška .

(06.03.2019 8:51)Kohout napsal(a): [ -> ]Dal jsem všude podmetové vložky. Plastkarton s otvorem 3,5x15 cm.
Takové horizontální komorování vertikálně komorovanejch. Když už podvázané koule tak pořádně.

Když má člověk pevné nízké dno, tak to není potřeba dělat ne?
Referenční URL's