Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Optimalizované plodiště
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Jaký to bylo?
Práve som sa vrátil z kurzu a som rád že som sa ho zúčastnil.Tým všetkým ktorì chcú skúsiť OP kurz odporúčam.Inak niet nad praktickú skúsenosť,preto nemienim k tomu povedať niečo viac,možno o rok.Wink
Ja byl taky a zapomněl sem se zeptat jak je to s těmi trubci v OP Sad
To je fuk žes zapomněl. Já se na něco zeptal, Sedláček řekl že je to velice dobrá otázka, že na ní příště odpoví.
Co potrebujes vědet o trubcích v OP?
Taky jsem tam včera byl a přemýšlím s kolika vcelstvy do toho vletim a kdy.
Já tam nebyl, protože mě něco do toho vlezlo. Sedláčka nijak nemusím, někdy mám pocit, že si z nás dělá srandu a dobře se baví. Není li tomu tak, tak se o něm nedá říct nic jiného, než že je to mistr složitostí, komplikací a pracnosti. Stačí komplikovanost přípravy na komorování. Přečtěte si Řeháčka a uvidíte jak je to jednoduché. A tak bych mohl pokračovat! Také kdo nemá Dadanty, tak ztratí hlavní výhodu. Ve složených plodištích to bude o dost složitější a pracnější. OP je výborný prostředek jak využít jarní snůšku se slabšími včelstvy, oddělky, po přemetení na mezistěny apod. Letos jsem měl OP 40, za rok uvidíme! Zdraví R. S.
Prej se jel na OP do Bavorska koukat plnej autobus dadantistů a žádnej z nich ho nepochopil.
Rudo,já četl jeho návod - komorování - /jak ve Včelařství tak přímo jeho metodiku kterou prodával /, i na jeho přednášce jsem byl -
Dadant klub ,ale neřekl bych ,že to co vysvětloval /počítat dni ......./bylo jednoduché .......
Jen nemohu porovnat s p. Sedláčkem. Neslyšel jsem.
Ale souhlas s tebou - jednoduchost s Dadanty ......... F.V.
Nezlob se na mě, ale v Řeháčkově metodice o počítání dní nic není. Je to jen co udělat když začne kvést olše a jak dlouho to nechat. Možná nás ti co v Bučovicích nespali poučí kolikrát Sedláček od listopadu do března leze do včel. Já jsem to po třech přestal počítat. Ale jestli se to tak někomu líbí? R. S.
[Obrázky: 716402_FC-_DD22-4884-_ACD1-_C8_EA87_CC46_EF.jpg]
Takhle teď vypadá letošní oddelek vytvořeny ze tři ramků miniplusu s matkou. Šly rovnou do 2NN a rozšiřoval jsem je ramky 44,8 x32,5 to jsou ty uprostřed Po krajích jsou loucky s ramky z miniplusu a úplně na krajích zateplovaci přepážky . Na jaře z toho udělám OP.
Rudo, já na jeho přednášce byl. / Řeháček/
Metodika kterou jsem od něj koupil v Nasavrkách leží někde ve skříni.
A co mi v baru /Nasavrky - škola/k tomu upřesňoval mi ještě dlouho brněla hlava.
Ale nemohu porovnat s p. Sedláčkem jak jsem psal.
Jen tak bokem - po zjednodušení / p.Cimala - tamtéž / tu metodiku /Řeháček/ používám když vidím ,že to včely potřebují. F.V.
(23.09.2018 18:38)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]Práve som sa vrátil z kurzu a som rád že som sa ho zúčastnil.Tým všetkým ktorì chcú skúsiť OP kurz odporúčam.

Já byl v sobotu a nic mi to nedalo. Na základě této jedné přednášky bych se do OP nikdy nepustil. Pro mě ztráta jednoho dne.
Pokud prvním rokem sillné vyzimované včelstvo zavřete do optimalizovaného plodiště budete mít mnoho medu. Jaké včelstvo však vyzimujete následující jaro? Jaký výnos pak budete mít. Na jižní moravě není třeba umět včelařit. Jde to samo i ve starých pětiletkách. Pořiďte si staré tachovájky s mřížkou a máte optimalizované plodiště jedna báseň. Nepotřebujete u toho žádné přepážky , přednášky a školení.
OP bez přepážky funguje jak?
podľa mňa nijakTongue
Never tomu....Cool
Ešte upresním. Ak myslíš priehradku, ktorá slúži len na redukovanie objemu, počtu rámikov plodiska, tak môj komentár neplatí. Platí ale v prípade, ak sa za ňu majú prekladať plodiskové zásobné rámiky či rámiky na vyradenie..Wink
(24.09.2018 20:28)Kohout napsal(a): [ -> ]OP bez přepážky funguje jak?

Nástavek pětiletky opsahoval pouze 9 rámků 39x24. To je snad uškrcené (optimalizované) plodiště až až. Přepážka nemá význam stačí včelstvo dust na 9ti rámcích pod mřížkou.
Je hezké, že máme již na OP tolik teoretiků, teď to jen zařadit do praxe! Mě se op líbí a vyzkoušel jsem. Díky tomu i slabší včelstva dají na jaře dost medu. Naopak která nedají a medník tak nějak ignorují se okamžitě dají napravovat. Jelikož se jedná o květen, není lepší termín. Hned jak to jde, se jim pak vymění matka. Touto dobou jsou to nádherná včelstva! Ale to musíte zažít. Další výhodou je, že se nezabýváte mezistěnami a včely nerušíte. Opět velký zdravotní skok kupředu! A vůbec celé to znamenitě zapadá do zootechniky, když chcete včelařit bez úhynů a chcípáčků. Toho jsem zažil při BT požehnaně, tak doufám, že přijde přesný opak! Za rok touto dobou budeme vědět víc! Zdraví R. S.
Referenční URL's