Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Optimalizované plodiště
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Tohle je jedna vysoká bedna nahoře na NN medníkách.
Odkládají se do ní vysoké nástavky z plodiště. Tokové které jsou celé zanesené pylem (zjistil jsem že pylové s kolečkem plodu nevadí, jak matka klade tak pyl mizí). A zakladené když matka přeleze klást za přepážku.
Nevěděl jsem jestli sem nebo do Co se děje v úlech - teď.
Nakonec sem, tady se to bude líp Barnatovi a vernutovi červeně palcovat.

Nafotil jsem první otevřené včelstvo. Pak jsem nakoukl do čtyřech dalších, tohle bylo z nich asi nejsilnější.
Převedeno na OP v lednu 2018. Postupně rozšířeno až na 10 nízkých rámků v plodišti. Bohužel přechod na vysoké nástavky se loni nezdařil. Mezistěny se kroutily i padaly. Tak snad letos.
Včelstvo bylo zimováno na 3NN, teď jsou na dvou.

Zleva zásoby, přepážka, 3 a 3 NR nad sebou (matka), přepážka.

[Obrázky: IMG-0070.jpg]

Pohled na zásoby, je jich nadbytek. Nakrmeno po vytočení do NN nad mřížkou, ten byl pak podhozen a ony si ho vynosily kam potřebovaly.
Mám pět stanovišť. Krmil jsem všude stejně ale na dvou teď musím asi třetinu včelstev hlídat aby vyšly. Přestěhuju je sem. Dnes jsem vyřezával nálety..

[Obrázky: IMG-0071.jpg]

Takový neprovedený pohled do plodiště odkud jsem vyndal jeden rámek a přepážku.

[Obrázky: OP3.jpg]

Tady se asi blbě poznává co to je. Tak já vám to prozradím. To je ten vyndaný rámek z plodiště. Hlava na hlavě. Tím že seberu nástavky navíc, neužitečně po nich netrajdaj a zahřívaj plod.

[Obrázky: OP4.jpg]

Ten samý rámek ale oklepnutý.

[Obrázky: OP5.jpg]

Takové rámky byly ve včelstvu 2. Tedy 4 strany plástu. Pod nimi v 1 .nástavku byly také zakladené. Jak má ten plastrámek nízké loučky, matka dva nad sebou bere jako celistvý plást. Tak si plochu plodu v prvním nástavku snadno domyslíte.
4 zakladené rámky, někdo už jich bude mít v NN plodišti třeba deset. Další dva dostanou až bude zakladených všech šest.
V prázdných buňkách je kašička.
Žádné placky co tu o nich píše vernut nedávám.

Rozebral jsem pak ještě jedno včelstvo. Stejná sestava, první dva rámky zleva byly bez včel. Plod jako v prvním včelstvu ale na všech šesti nízkých rámkách. Počítám že za chvíli bude v úlu také narváno.
Mě v tom teda nějak závratně nejedou, bez pylu je těžké optimalizovat.

Zvyknou si. Moje už mají roční trénink.
Podle mě je to hulvácké zacházení se včelama.Málo kouře ,mizerně to kouřilo. . A jinak samozřejmě se zázraky nedějí ani v polistirenu.
To víš polystyren pyl nepotí Smile ty hulváte jeden....

bych chtěl vidět jak vypadaj tvoje nejslabší oddělky.....to by byla ostuda, kdyby si je ukázal.....pokud vim, tak si tu psal, že máš oddělky bez pylu.....tak tam budeš mít plodu tak polovinu
A málo černé plásty. Zasloužil bys pár facek za to.
Nekdy fakt nevim,
jestli se posilate do brusele nebo se stipkujete Smile
chose
Já nepsal nic o síle oddělků. Nelíbyla se mi tvoje práce se včelama. A Kohout v příspěvku 515 psal že si pyl nosí normálně z přírody (asi teda už od února). A tobě konec konců pyl už nosili několik dní.
U mě nosily, my tu máme tisíce lísek a takovou pylovou snůšku jsem z nich ještě nezažil.
Ono kdyby si sundal ty rukavice, tak by se k nim taky choval líp.
Pro přínos pylu stačí 2-3 dny teplo a včely nosí.
Dal sem si tu práci a vyhledal na stránkách Sedláčka jeho metodu.Sice tam popisuje to co dělá právě teď prozatím v tom vidím pouze zůžení a podnícení.Což bych u nějakých žebráků i pochopil nad čím ale kroutím hlavou je to rozhrabávání včelstev v tomto roce už 4 zásahy do včel si mi zdá opravdu hodně.Já nahlíd do 20 z 90 a to tím systémem jedny komplet pro zjištění množství plodu a těch ostatních devatenáct jen k poslednímu rámku s plodem lépe řečeno k prvnímu ve směru prohlížení od zadu k česnu a kvůli množství a uložení zásob.
Včelstva mají pylu dost, ale tyhle oddělky co jsou na východ si zatim moc nezalítaly....tak dva dny s bídou. Přecijen jsem 550m.n.m., nemůžete čekat zázraky. Kdybych neměl rukavice, tak bych jich dostal pořádně....asi jsou na mě pěkně nasraný, že jsem přešel ze zeborvání na přepážky....jinak si to nedovedu vysvětlit....všechny ostatní včelstva jsou uplně v pohodě.
A ještě z jiného soudku. Pyl za přepážkou, Nikdy by mně ani náhodou nenapadlo dávat pylovou desku za přepážku. To popírá vše co znám a četl jsem. V USA při s vých výskumech přišli na to že pyl pro plodování musí být přímo v sedišti včelstva , vzdálený pyl pro včelstvo neexistuje. Jirka Marx zde uváděl že mu desku pylu vyžrali za přepážkou nad čímž jsem kroutil hlavou. Buď to bylo super silné včelstvo a i za přepážkou žili jako v centru plodiště. A nebo to je lež, omyl nebo jenom vysněná teorye. U Loukyho vám odpřísáhnu že ten pyl tam bude nevyužitej ještě za tři neděle. Sám jsem poscháněl pylové plásty co jsem kde našel a daval jsem oddělkům. Dával jsem to vždy vedle plodu k plisirénové stěně plemenáče. Za přepážku si starší včely zaběhnou cucat med ale pylu si ani nevšimnou. Tak to znám já.
Tak schválně.....budu ti fandit, aby z tebe ty moje holky neudělaly blbce.....
(13.03.2019 20:21)Louky napsal(a): [ -> ]Tak schválně.....budu ti fandit, aby z tebe ty moje holky neudělaly blbce.....

Já se těší doufám že s tím nebudeš manipulovat. Jinak ti vřele doporučuji nechat na pokus jen toto včelstvo (drudé na videu) U ostatních dej pyl k plodu.
Já dělám jen tyhle dvě včelstva, s ostatníma jedu mojí klasiku. Mě to samotného zajímá jestli to tak bude, nepotřebuju s tim manipulovat. Jestli to tak bude, tak to pak přehodim k plodu, sám jsem zvědav.
Schvalne si pust to video z 28.2. Tam pyl mají jak rikas. A taky se podivej do kalendare kolik uplynulo dnů, kdy jsi jim to naposledy rozhrabal. Kazda vcela která prijde ted o zivot je velmi cennâ a ty s nima zacházis jak v cervenci, proto ty rukavice dolů aby si s nima jednal opatrně. A kdyz budou stipat tak vis ze ted tam lezt nemas.
Pane Kohoute, pěkné včely, ale jaký je vlastně smysl OP? Aby bylo včelstvo silné a doneslo více medu? Mě přijde, že moje včelstva na tom nejsou o moc hůř, ba naopak a to bez OP a neustálého hrabání se v nich. Není to žádné rypani opravdu mě zajímá jestli to má nějaký význam.
(13.03.2019 20:06)Josef Skala napsal(a): [ -> ]Dal sem si tu práci a vyhledal na stránkách Sedláčka jeho metodu.

Myslím že ji tam popsanou nemá.
Alespoň tvrdí že nikde na internetu zveřejněná není.

(13.03.2019 20:06)Josef Skala napsal(a): [ -> ]nad čím ale kroutím hlavou je to rozhrabávání včelstev v tomto roce už 4 zásahy do včel si mi zdá opravdu hodně

To rozhrabávání včelstev mi k Sedláčkovi nějak nesedí. Nekoukals náhodou na Loukyho zebrování?
Referenční URL's