Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Optimalizované plodiště
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
A v OP je mají kde? Na střeše nebo pod stojanem?

Ale jinak dík za konstruktivní a přínosné příspěvky k tématu. Je vidět že víš o čem mluvíš a máš to co se OP týče v hlavě srovnaný jak málokdo.
Prezentované teórie okolo fungovania OP v niektorých bodoch stavajú doteraz platnú včelársku terminológiu "na hlavu".
U NN včelárenia sa nedá jednoznačne povedať, koľko spodných NN je plodisko a ktoré už sú medníky. Samozrejme za predpokladu, že sa nepoužíva MM. Ak sa používa, akože by sa podľa "boha pravdy" u NN zostáv nemala, tak nadstavky nad mriežkou sú všeobecne už považované za medníky. No podľa OP protagonistov tomu nie je tak. Považujú prvý NN nad mriežkou za súčasť plodiska, i keď to základné- plod - tam nikdy nemajú! Jeden. Nad ním NN je už ale medník...Je to prinajmenšom čudné. Podobne je čudné i to, ako to je s obmenou diela. MS im stavajú v medníkoch. Nízkych. Pričom najoptimálnejšie OP je, keď sú v plodisku pod mriežkou vysoké rámiky. Ako sa tie plásty potom obmieňajú, keď MS do OP nepatria a v nízkych medníkoch im vysoké MS asi nevystavajú...Že na okraj plodiska dajú 2 MS pred kŕmením- ale tie im nevystavajú a ak, tak iba sčasti a zaplnia zásobami a tie zjari matka prvé nezakladie, idú za prepážku a potom???
Bactus v citácii p. Sedláčka uvádza, že prázdny NN sa môže za určitých situácií podložiť pod prvý, len ináč môže byť zle. To ale asi nebude zriedkavý stav, pretože presne vystihnúť moment, keď je prvý NN plný no ešte neviečkovaný!!! nie je žiadna sranda. No povedal by som, že tento moment ani nemôže nastať. V mojej zostave mávam v plodisku v sezóne 6, max. 8 plástov, na jednej strane, letáč mám excentricky na boku /ale to musíte mať asi i v "OP"/ a zanášanie NN medníka má svoje špecifiká. Plnia plásty od kraja, nad plodiskom, postupne, takže býva to tak, že krajné plásty už viečkujú, stredné plnia a na druhej strane sú ešte 1-2 úplne prázdne súže....
p. Kohoute, "je to marný, dohromady prd o OP víme", no i to málo čo vieme stačí na to, aby sme boli dotieraví, pretože ak niečo nemá jasný logický základ a presvedčivý výklad, tak vyvoláva pochybnosti...Wink
Na odpovedi striktne netrvám, tobôž nie vyčerpávajúcej, treba sily šetriť, duševné poklady strážiť, ale ak niečo tvrdím, mal by som vedieť to i logicky zdôvodniť. Ako uvádam vyššie, mojej logike sa tam toho prieči viacej ... /Zase otázkou je, či tá moja logika je zdravááá, že....Wink /
Bůh pravdy na svých přednáškách hlásá víru že včely ve všech úlových sestavách žijí a fungují stejně. Dokážeš ji přijmout?

Včelařil jsem podle iRP. 2NN jako plodiště, MM, NN na med.
Teď včelařím podle MS. 2NN jako plodiště, MM, NN na med.

V čem je rozdíl aby v prvních úlech pod mřížkou stavěli a v druhých ne?

Duševní tajemství Sedláček prodával na kurzech a přednáškách. Mohl sis koupit. A jestli sis koupit nemohl, bylo (a pořád je) na webu zdarma. A když jsi byl líný číst, mohl jsi Mírovi napsat co tě trápí a on by ti zavolal a vše vysvětlil. Zdarma.

Nechápu proč píšete sem. Proč že OP nefungujete nevysvětlujete profíkům kteří ho dávno provozují.

Mimochodem druhý způsob je méně pracný a ke včelám šetrnější protože se v něm nepáchají brutality jako převěšování plodu nad mřížku a další bourání plodiště.
(12.01.2020 1:27)daniel napsal(a): [ -> ]Pričom najoptimálnejšie OP je, keď sú v plodisku pod mriežkou vysoké rámiky. Ako sa tie plásty potom obmieňajú, keď MS do OP nepatria a v nízkych medníkoch im vysoké MS asi nevystavajú...Že na okraj plodiska dajú 2 MS pred kŕmením- ale tie im nevystavajú a ak, tak iba sčasti a zaplnia zásobami a tie zjari matka prvé nezakladie, idú za prepážku a potom???......

no asi se tu dělíme na dvě skupiny. Ty co se o to zajímají a tudíž si to přečetli (buď když to Sedláček psal, nebo teď z archivu - jak jsem Kohout dával odkaz) a na ty co o tom nic neví (nečetli to a ani na přednáškách nebyli).
Jen proto že patříš k druhé skupině jsi sem mohl napsat takovou blbost. Předpokládám že Ti ostatní z Tvé skupiny budou dávat palce nahoru a brát to jako důkaz toho že OP je blbost. Přitom by stačilo, kdybyste si nastudovali dostupné zdroje a nemuseli byste tu ze sebe dělat veřejně hlupáky.
(12.01.2020 1:27)daniel napsal(a): [ -> ]..... Ako sa tie plásty potom obmieňajú, keď MS do OP nepatria a v nízkych medníkoch im vysoké MS asi nevystavajú...Že na okraj plodiska dajú 2 MS pred kŕmením- ale tie im nevystavajú a ak, tak iba sčasti a zaplnia zásobami a tie zjari matka prvé nezakladie, idú za prepážku a potom???

Zdeněk Barnat tvrdí, že má v plodišti dílo i 10 let a je spokojený, Milan Havelka mi říkal, že na odolné trubce používá co nejstarší trubčinu. Jinak Sedláček ob rok přemetá na mezistěny, další co o OP ví prd a píše!
Čo sa týka tej obmeny diela, Máš OP na 3-4 plástoch na jar rozširuješ 2-3 krát teda možnosť vložiť 3 panenské plasty, a potom pri kŕmení ešte ďalšie 2-3 panenské zase doplnit Smile samozrejme pri NN technológií medikov to veľmi nejde lebo niesu panenské plasty rozmerov plodiskovych ramikov ale ak je to NN a VN technológia aj čo sa týka mednikov tak sa to už dá... Inak aj tak pri silnej znaske Sedlaček musí pridávať 2 NN naraz tak že je to teoreticky, jedno ...
(12.01.2020 9:36)Tomáš Petro napsal(a): [ -> ]Čo sa týka tej obmeny diela, Máš OP na 3-4 plástoch na jar rozširuješ 2-3 krát teda možnosť vložiť 3 panenské plasty, a potom pri kŕmení ešte ďalšie 2-3 panenské zase doplnit Smile

Já mám teď (leden) OP na 6-8 vysokých plástech. To jen takový detail.
A teď otázka k té tvé radě. Mám OP na 3-4 plástech. Kde vezmu šet panenských plástů na rozšíření?
No zaprvé Sedláček píše o vkládání mezistěn ale hlavně o přemetání na mezistěny, které dělá na stanovištích s převahou strých matek- to je radikální obměna díla. Dělal jsem to už než jsem zkoušel OP. Je to snadný způsob jak se zbavit potenciálních problému a radikálně zatočit s VD ve včelstvu. V OP je to ale hlavně snadné! Ometáte 4-6 plástů, na kterých je jen plod Takže brnkačka.
(03.12.2019 14:37)Kohout napsal(a): [ -> ]Tak už to asi nejde. Někdy před měsícem se ještě dalo dostat k archivu googlu.

zkus se v tom pohrabat

opakovane sem dávam kohoutovu radu, ako sa dá dostať k bývalým sedláčkovým stránkam (síce obr. často nie sú archivované, ale mirová výmluvnosť je postačujúca. ..)
Klepnite si aj na staršie roky ako 2019, info sú "roztratené..Wink"
Doporučujem naštudovať tak záujemcom o OP aj tým, ktorí majú opakované otázky na kohúta o nejasnostiach OP...
Ja som pochopil z textu mirové tvrdenia že včely v zime peľ nejedia, našiel kohoutom písané rady o podávaní pergy pred tvorbou zimnej generácie včiel a pochopil prečo dáva miro na jar peľocesto resp dokonca náhražky kvasnicovéHuh
Nech sa darí všetkým včelárom, aj tým s vysokými rámikmi v plodisku a môže sa dariť aj tým, ktorí tie vysoké rámiky redukujú na OP..Wink
Neviem prečo mi nejde vložiť citáciu príspevku, tak takto na príspevok od Kohouta z 10.01. o 13.14 hod. Keďže už ideš OP dlhšie a veľa o tom píšeš, mal by si vedieť odpovedať na otázky, ktoré si adresoval na mňa aj na gora. Ak nie tak si to vygúggli. Často tu jen kokrháš, namiesto toho, aby si niečo konkrétne povedal. Ja som bol len na jednej Sedláčkovej prednáške, musím povedať, že bola super, a pochopil som. Oproti mojej technológii má výhody /tie tu nebudem uvádzať/ aj nevýhody /tie som uviedol/.
Na všechny otázky umět odpovědět nemusím.
Psal jsem už před rokem že do tohoto vlákna přispívá lépe než já vernut s barnatem.
To kokrhání považuji za urážení. Něco s tím nebo se sebou udělej.
Re. Kohout
Mal som medniky VN 37x30 včely mi vystavali 12 ramikov v priemere čo znamená že tých 6 panenských ramikov mám. Tento rok idem medniky 2/3 CS ale nemám ich dost, zbytočne robiť keď mám na 20 vcelsiev 65 VN ... Čiže budem mať 1-3 NN + 1VN a vychádza to ... Panenské plasty bude mať zase.
Čiže to je to prispôsobenie OP. Človek čo má medniky nízke neziska takýmto spôsobom panenské plasty ...
Soušema na jaře nerozšiřuj.
Daniel, tiez som mal z prispevkov tych troch ludi pocit akoby vstupili do nejakej sekty, ktora vsetko vie, na vsetko ma riesenia a iba vdaka nej vstupia jej clenovia do raja plneho 18 rocnych panien. Ale nezasvatenym nic neprezradi ani za svet Big GrinBig GrinBig Grin
další co je línej si to přečíst sám a tak prudí...
Napadá mě že by bylo dobré založit vlákno kde by ti co už něco o OP vědí mohli radit těm co je to zajímá.
A tady nepřekážet ostatním.
myslíš jako, že by tam radil Zdeněk Barnat, Vernut, Daniel a spol?
Ne, ti radí tady. A mě fakt sere když sem píšu všechno co vím a pak kdejaký k...ti co je to ani nezajímá píšou že si všechno nechávám pro sebe. A já jim věřím že si to myslí protože to sem napsal jeden, dostal za to zelené palce tak to musí být pravda.
Nenech se rozhodit a ignoruj trolling.
jenže oni by pak plácali tady i tam...
Referenční URL's