Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Optimalizované plodiště
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Páč jsem jsem dneska shlédl přednášku gurua Sedláčka tak se možná doplňující informace šiknou:
- metodiku převzal, dle jeho slov na minuloroční konferenci německy mluvících včelařů prý k tomuto tématu jeden mluvil celý den. Jméno, místo a více informaci jsem si nezapamatoval. Prozradil i německý výraz metodiky, nejsem však němčinář, takže sem to nepochytil. Tudíž existují i zahraniční zdroje informací k tomuto tématu a vyslovil bych předpoklad, že i lépe zpracovaných.
- zkouší to 6 let a upravuje na své podmínky
- jde o plodiště a zásoby nad ním, někteří diskutující tady na tenhle hoooodně důležitý fakt zapomínají. Jde o kombinované včelařství...
- ano je to intenzivní metoda práce se včelami


Další mé postřehy:
- ví o čem mluví
- přednáší velmi živelně, např. o klíckování matek řekl, že to nestihne ale hned vzápětí tam hodil 5-10 min vsuvku o klíckování. Smile To znám dobře, přednáším ale v jiném oboru a taky se mi to stává.
- je to guru. Celou přednášku prokládal informacemi, co řekne více na jakém dalším kurzu.
- s 80-90% jeho názoru souhlasím, ale jako člen sekty se nepřidám, ale budu sledovat a ověřovat v praxi.
jj musím potvrdit je to pořád ten starej dobrej Míra

že to vše je pravda můžem zkouknout na http://www.zacinamvcelarit.cz/, kde je to zadarmo
pak nakousl asi 15 zajímavých témat a říkal, na kterém kurzu to dopodrobna dovysvětli, tak se máme hlásit ať se vejdem
teď má zoptimalizováno na tři rámky, jeho včelám je tam teplo a nahoru dal dvě bílkovinné placky takže včelkám nic nechybí, jó a dneska na stánku je na ty placky sleva tak se stavte

vrací se k tomu co ho učil děda, něco jako Merkuri, zimování na malém počtu rámků
kdybych teda potřeboval poradit s OP ptám se Merkuriho ne Havelky

v duchu jsem mu tleskal, když říkal, že tam, kde je snůška deset kilo ročně je potřeba volit jiné metodiky, myslím, že kdo ho poslouchá, může se dost dovědět


Jo, ale v jedné věci se zásadně neshodnem, on říka, že v rozvinutých včelařských zemích se o pozitivním vlivu podněcování na rychlost jarního rozvoje nediskutuje, že to je prostě fakt. Z toho o co jsem slyšel a četl to vidím spíš tak, že o pozitivech podněcování nepochybují výrobci a prodejci podněcovadel. Zatímco nezávislí vědci vidí pozitiva podněcování jen u slabých včelstev.
A taky říkal (jindy a jinde) že to co vypráví o podněcování se shoduje s výzkumy které zveřejnil starej Kamler ve Včelařství asi před sedmi lety a že slabým včelstvům podněcování škodí.
A že kdyby podněcování nepřinášelo efekt tak by za něj farmáři s tisíci včelstva neutráceli ojra. Ale to už mohl mluvit ne včelař ale obchodník.
A jestli má zoptimalizováno na tři rámky tak mu včelstva příští týden umrznou. Psali to na VF.
Hlavně kohout psal, že se později vyjádří k tomu pylu a zase skutek utek.....rospl nám to vysvětlil, jak to dělá sedlášek skzre bílkovinové těsto, ale jak to dělá kohout se asi nedozvíme.

(24.03.2019 0:13)roslp napsal(a): [ -> ]v duchu jsem mu tleskal, když říkal, že tam, kde je snůška deset kilo ročně je potřeba volit jiné metodiky, myslím, že kdo ho poslouchá, může se dost dovědět

kamaráde, když jsem to tu napsal předevčírem o Barnatovi, tak jsem u toho měl červeno a plival jsem jedovatý sliny....
Louky, ale Kohout psal, že optimalizuje včely na více nástavkách. Tj. je tam jiný prostor, než na tvé 39x24, a to co včely potřebují si tam najdou. Co jsem tedy pochopil, OP nedělám, tak se musí rozlišovat OP u slabých včelstev a silných včelstvech. U těch slabých je podporuješ plackou.
Jinak jestli Sedláček optimalizuje na 3 rámky, tak teda nevím. Má štěstí, že včelaří v teplé oblasti a včelky vše doženou. Včelařit v oblasti co Z.Barnát, tak mu včely asi opravdu umrznou Smile. Je také zajímavé porovnat zkušenosti do dával Kolomý a co je OP.
Mimochodem, hodně starý známý, bohužel již nežije, také vždy v podletí včelky dal jen na jeden nástavek a měl včelky pěkný a výnos také. To jen k tomu vracení se k dědečkům. Ale na jaře měl ten jeden nástavek narvaný včel k prasknutí, to k porovnání k těm Sedláčkovým 3 rámkám. Ale zase to berte k oblasti kde kdo včelaří a kdy kdo potřebuje mít nadupaný včely, aby využili nástup kvetení.
PN.
Jo kohout má víc nástavků, protože má dětský rámky, ale i tak jasně psal a i Sedláček to píše, že se tam dává jen plod, plus na kraji jeden zásobní....nikde o pylu ani zmínka, vše ostatní až za přepážkou, čili i pyl u tech co ho mají. Možná silný včelstvo, který obsedá celej nástavek, si ho dokáže přenosit a přepážka mu nevadí, což u toho mého tak nebylo. Ale co jsem tak pochopil, tak ty včelstva nejsou silný a měly by se vejít do toho zakomorovaného prostoru. Takže zase až takovej rozdíl proti těm mejm by tam bejt neměl. Ale co to vůbec řeším, je jedno jak to dělá kohout, ten to stejěn nenapíše. Důležitý je, že Sedláček kvůli tomu dává těsto s bílkovinou a toho bych se držel a nebo tam přidat jeden rámek pylu jak jsem to udělal naposledy já.
Já mám taky v této době plodiště na třech rámcích. U včelstvech která obsedají tři nástavky.
(24.03.2019 9:13)Louky napsal(a): [ -> ]nebo tam přidat jeden rámek pylu jak jsem to udělal naposledy já.

A kde si vzal rámik z peľom? To ich na zimu skladuješ? Ja som ich dakedy skladoval ale nepriniesklo to žiaden efek, proste je to bezpredmetné. Moje včely majú hodne peľu v plodiskách ešte od vlaňajška a že by som im ešte dal jeden by to aj tak nič neprinieslo.
Na fungovanie plodovania potrebujú mať včelstvá v plodisku zhruba 5 kg peľu a z toho je na vychovanie 10 rámikov B plodu keby iný peľ už nepriniesly.
Když na jaře sundavám spodní nástavek a nebo některý oddělky jsou slabší, tak je ze dvou sundavám do jeden, tak mi vzdy zbyde spousta rámků s pylem.....tyhle oddělky si žádnej nanosit už nestihly, takže pyl neměly, proto jsem jim ho dal odjinud, ale to je uplně jedno, i kdyby ho měly a já hodal za přepážku, tak matka prostě neklade. Čili bud těsto a bude to podle sedláčka a nebo rámek pylu před přepážku a nebude to podle sedláčka, ale zřejmě podle Loukyho. Možná začnu ještě přednášet Loukyho OP, když vidim, jak kohout nedokáže vysvětlit základní věci a už to dělá druhým rokem.
(24.03.2019 8:15)Louky napsal(a): [ -> ]Hlavně kohout psal, že se později vyjádří k tomu pylu a zase skutek utek.....

Ano. Napsal jsem že mám práci a že ti to vysvětlím až odpoledne.
Ve 13:20 jsem si to rozmyslel. Nestojíš mi za to. Ty už ne.
Ale napovím ti. Funguje to ve všéééch úlech úúúplně stéééjně.
Ale to bys musel o včelách něco vědět.

(23.03.2019 14:19)Louky napsal(a): [ -> ]
(23.03.2019 13:34)Louky napsal(a): [ -> ]Ale od tebe se zřejmě fundovaný odpovědi nedočkám, to bude zase nějakej útok na mě či nějakej nesmysl.

Tak jsem to trefil....já už tě znám jak svoje boty.
Tak tu máme dalšího BLBa.....to se nám to tu rozrůstá.
(24.03.2019 9:03)Pedro napsal(a): [ -> ]Jinak jestli Sedláček optimalizuje na 3 rámky, tak teda nevím. Má štěstí, že včelaří v teplé oblasti a včelky vše doženou. Včelařit v oblasti co Z.Barnát, tak mu včely asi opravdu umrznou Smile.

Mimochodem, hodně starý známý, bohužel již nežije, také vždy v podletí včelky dal jen na jeden nástavek a měl včelky pěkný a výnos také. To jen k tomu vracení se k dědečkům. Ale na jaře měl ten jeden nástavek narvaný včel k prasknutí, to k porovnání k těm Sedláčkovým 3 rámkám.

Největší prúser OP je že lidi co tak teda neví o něm rozšiřujou takovýhle kraviny mezi lidi co taky tak teda neví.
Korunu tomu nasazuje samozvaný neBLB co zveřejňuje videa s paskvilem o kterém v nich tvrdí že je to OP podle Sedláčka. Není.
No nejvíc tomu pomáhá BLB, který odpovídá v hádankách, protože o tom zřejmě moc neví, tak se snaží vypadat jakože ví, ale nechce říct, protože to přeci nebude říkat těm co o tom nic neví. Takovej trošku Babiš českého včelařství.
Louky tobě kdokoliv cokoliv bude vysvětlovat polopaticky, furt to pro tebe bude jako v hádankách.
Věř mi.
(24.03.2019 9:46)Louky napsal(a): [ -> ]Když na jaře sundavám spodní nástavek a nebo některý oddělky jsou slabší, tak je ze dvou sundavám do jeden, tak mi vzdy zbyde spousta rámků s pylem.....tyhle oddělky si žádnej nanosit už nestihly, takže pyl neměly, proto jsem jim ho dal odjinud, ale to je uplně jedno, i kdyby ho měly a já hodal za přepážku, tak matka prostě neklade. Čili bud těsto a bude to podle sedláčka a nebo rámek pylu před přepážku a nebude to podle sedláčka, ale zřejmě podle Loukyho. Možná začnu ještě přednášet Loukyho OP, když vidim, jak kohout nedokáže vysvětlit základní věci a už to dělá druhým rokem.
Lenže moje neskoré oddelky majú aj peľu čo si nanosili čo je aj 4 temer plné rámiky čo je poznať hneď na plodovaní z jara. A taktiež aj kmeňové včelstva ho majú dostatok. Čo som pozeral tak už nového majú aj 1 kg podľa toho čo som videl v rámikoch a peľu ešte bude. Tie čo spotrebovali viac zásob majú viac uloženého peľu a keď im hodím nástavok sa nemôže stať že sa toalne zablokujú peľom a koniec zmýšlania toho že pôjdu na stromy visieť lebo normálne bolo dakedy že už roje išli 10. 4 von z úľa čo boli normálne najmenšie o 3 kg váhe čo je tak zhuba keď sa nasali sladiny 25 500 včiel a to mali vystavené B 10 za 5 - 6 dní v pohode a to roj ešte doniesol v máji 19 kg agátového medu a keď sa nedalo pozor tak v júni dali další roj.
(24.03.2019 10:35)Kohout napsal(a): [ -> ]Louky tobě kdokoliv cokoliv bude vysvětlovat polopaticky, furt to pro tebe bude jako v hádankách.
Věř mi.

Bavim se tu i s ostatníma lidma v soukromých zprávách a všichni nechápu ten pyl, takže to nebude jen o mě, ale všichni taky ví, že ty nemáš na to odpověd, tak mlžíš. Tohle téma si založil pro všechny a né pro mě....tak by si měl odpovědět všem a né mě.

Jenže nikdo se tu s tebou nepouští do diskuze, protože ví, že je to zbytečné, ty fundovanou odpověd nedáš a jen se snažíš dělat z ostatních blbce. Takže pro přínos pro forum na úrovni vernuta.
Louky zkus poprosit když něco chceš. Zatím se civáš jak rozmazlené děcko. Dokud nebudeš mít respekt a ůctu k ostatním, tak si s tebou nikdo nebude chtit hrat.
respekt si člověk musí zasloužit....to je přirozená věc....kdo píše normálně, tak k němu respekt mám, kdo píše jako kohout, vernut, patko apod....tak o jakém respektu mluvíš? Kohout mi sám od sebe napsal sz že mi kdykoliv rád poradí.....a podívej se jak radí. Milionkrát dotaz ohledně pylu a pořád bez odpovědi.
Používejte mozek, je jasný, že pyl nosí i do těch rámků a buněk v plodišti, které nejsou zakladené matkou. Teprve tehdy, když matka zaklade tolik buněk v plodišti, že se tam nic jiného nevejde, ho začnou ukládat nad plod do prvního medníčku. Protože plodu je fakt hodně a má velkou spotřebu, tak pyl z plodiště mizí rychle. Proto tam Kouhout nechává i rámky, které mají méně plodu a hodně pylu...tedy nechává je v plodišti. Pouze rámek bez plodu s pylem (pylová deska) z plodiště vyndá a nahradí ho rámkem se zásobami. Ted na jaře je přínos pylu nerovnoměrný, ale není třeba z toho dělat vědu. Loni bylo zvláštní jaro, v dubnu byl obrovský dlouhotrvající přínos pylu a stejně ho všechen spotřebovaly (asi věděly, že v podletí a na podzim bude pylu málo...sucho.
ach jo......tak po kolikáte to mám napsat Confused tohle vše já chápu a vidim to na těch včelách ted, mě nezajímá, kam ted ukládaj pyl, to vidim....ale já se ptal, když po prvním proletu máš zakomorovat na 3 rámky plodu, kde máš ten pyl? Mě z 99% matky nekladou na rámek, kterej je zanesenej pylem. Tekže to co tam mají, je tak na kolečko plodu a dál nic. Tak z čeho se ty matky rozplodujou, když jim zbytek dáš za přepážku?
Referenční URL's