Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Optimalizované plodiště
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
A co vlhkost medu v těch poloprázdných komínech. Především tedy myslím u Sedláčka
Když chci efektivně odpařovat sladinu, potřebuju 2 věci - zdroj energie k aktivnímu větrání (dostatek včel) a velkou odparnou plochu. Má to logiku? Když mi obsedají včely 4 medníky (samozřejmě ne všechny, jsou i slabší), tak jich tam rozhodně není málo. Ideál jsou nástavky plné souší, ale samozřejmě v nouzi se musí udělat komín souší nad plodovým hnízdem a doplnit po stranách.
V poloprazdnych se snad řešit nemusí ne....
Som sa domnieval že v OP sa včely neroja sa určite lebo moje dvoje buchli matečníky a o 2 týždne keď som ich naposledy pozeral, tak teraz mali matečníky také že by behom 3 dní sa vyliahli...Cool
Není OP jako OP
Příští rok to bude určitě zase jinak. Přesně tak nejdřív přednášet a potom se to učit a měnit. Tohle má být vůdčí osobnost PP? Děkuji nechci. LBV už jsem do OP nacpal hned jak jsem s tím začal a nestěžuji si. Zjistit po několika letech že v OP se včely rojí ačkoliv při přednáškách tvrdím opak, to už chce náturu. No jedno moje oblíbené přísloví je: Kdo umí ten umí, kdo neumí ten učí a kdo neumí učit píše. No a já neméně vtipně dodávám, že kdo neumí nic, ten alespoň prudí. K málo lidem je to velmi nespravedlivé ale v tomto případě to platí přesně. Já bych rád uměl, ale výsledky nic moc. Tak se alespoň snažím! R. S.
Kdy a kde říká, ale se v op nerojí? Ja vždy slyšel, že naopak i v op se roji
rudolf stonjek - prudis
stefanos689 - u jednoho jsem dal novy ramek taky moc brzy, pak jsem prisel moc pozde a plodiste totalne zalite. Vyresil sem preletakem a OP ukoncil. Pak bedny pres noviny spojil. Ale dalsi zkusenost!
U dalsich 2 OP ulu jsem radeji vyndal posledni ramek z plodu, ktery neni aspon na 80% a misto nej davam ms.
U dalsiho zas mi propadla zabrana a zastaveli. To slo pryc a 2 ramky zalityho plodu. Nechal sem 3 plody a prida sr dozadu a ms dopredu. A uvidim pozitri Smile
(25.05.2021 9:53)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]No a já neméně vtipně dodávám, že kdo neumí nic, ten alespoň prudí.

Proč se tu všichni do toho Zdenka Barnata tak trefujete? Rolleyes
(25.05.2021 12:53)Baktus napsal(a): [ -> ]rudolf stonjek - prudis

Co jiného mu zbývá...
(25.05.2021 13:54)Louky napsal(a): [ -> ]
(25.05.2021 9:53)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]No a já neméně vtipně dodávám, že kdo neumí nic, ten alespoň prudí.

Proč se tu všichni do toho Zdenka Barnata tak trefujete? Rolleyes

Potrefená husa nejvíc kejháBig Grin. Já si hýčkám Goliáše a vyčkávám.
(25.05.2021 18:25)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]
(25.05.2021 13:54)Louky napsal(a): [ -> ]
(25.05.2021 9:53)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]No a já neméně vtipně dodávám, že kdo neumí nic, ten alespoň prudí.

Proč se tu všichni do toho Zdenka Barnata tak trefujete? Rolleyes

Potrefená husa nejvíc kejháBig Grin. Já si hýčkám Goliáše a vyčkávám.

Jasný snad se dočkáme. Otázka kolika.....
@Zdenek a @Louky : Hele misto pomerovani pindiku si zajedte s par svych vcelstev k tomu druhymu a pak si pomerte pro zmenu vytocenej med Smile

Chose
Proč bych to měl dělat? Já jsem se svým stanovištěm spokojený....To Zdenda má plno řečí, jak by to jinde bylo lepší, ale ještě tu svojí prdel nezvedl a nikam to nepřevezl.
Byl jsem na kontrole mych 4 op po cca 10 dnech a jsem zase prijemne prekvapeny. Nejhezci z tech 4 maji 15 kg v medniku a nenasel jsem u nich ani jednu postavenou misku. Zatim co u zbylych 50 vc vedenych klasicky resim rojovku uz mesic u tretiny vcelstvech a misky maji postavene uz od brezna vsechny.
Ono v klasice máš v úle těch 15kg taky, jen je nemáš v medníku. Co by za to pan Barnat dal, kdyby mohl vytočit vše, co mu přinesou a nekončilo mu to v plodišti.

Dneska jsem dal OPčkám moje nejnovější nejnižší dno. Výška latěk je 8mm a jsou jen přilepené D4 na plastkarton. Ta stavba v podmetu mě štvala.

[Obrázky: Whats-App-Image-2021-05-26-at-16-39-27.jpg]
Ja som dal mesto dosiek 4 rámiky medzistienok v 10 r B a majú v medníku 22 kg medu, možno 25... a že si dal nízke dno je je bezpredmetné. Moje dná sú vysoké 15 cm..Cool
To ale nemáš OP.
Co by za to pan Barnat dal, kdyby mohl vytočit vše, co mu přinesou a nekončilo mu to v plodišti.

Úl na váze, jedno velké plodiště 42x36, matka r.20 vigor . Krásné včelsvo. Váha -4kg od instalace váhy a to už dostali 2flašky cukru. OP by bylo už dávno mrtvé proto že by nemělo zásoby pylu přez zimu. Velká včelsva si donesou pyl za velikých ztrát. Všude pod úly jsou neustále zkřehlé šedivé včely s přepněnými výkalovými vaky. Mám o hodně chladněji než u Pelhřimova a nemám žádnou řepku. Jakou výhodu bi přineslo OP v mých podmínkách??? Včelařím tam kde jsem se narodil a nebýt internetu netušil bych že to jde v nížinách samo. 30let jsem si myslel že to k nám přijde jen později. Jablka.jahody,švestky i rajčata máme pozdějc ale máme normálně. Akorát s těma včelama je to jinak. Javory kleny mají u nás teprve pupeny tak že já jsem stále v klidu. Přikrmovat musím,nenechám to přece kleknout těsně před snůškou.Samozřejmě krmím i polistyreny.
A co by za to pan Barnat dal?
Referenční URL's