Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Optimalizované plodiště
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(31.03.2023 20:10)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Jozef, dokedy by mohol zostať NN dole ? Kedy sa má optimalizovať ?

https://www.vcelarskeforum.cz/tema-Optim...#pid269665

28.2.2023
Albert já to len veľmi ťažko môžem u teba odhadnúť,to si musíš posúdiť sám kedy optimalizovať. Samozrejme po preletoch a v stave kedy nie sú včely v chumáčoch z dostatkom zásob v optimalizovanej časti. Ked si včelár nie je istý počasím,tak radšej nechať o jeden zásobný viacej v optimalizovanej časti,najlepšie nejaký svetlí,do toho plodovať hned nepôjdu. No a potom ked už sú stabilné podmienky,tak to dať na tri rámiky. Ten nízky z časťou zásob čo by bol dole,tak ten tam já budem nechávať ešte v čase pridania prvého medníka a budem ho prekladať až v čase ked tam bude aj plodu. Až potom rozšírim plodisko na 4 rámiky a oddelím ho mriežkou.Je to tak trochu aj protirojové,ked sa ten plod dostane hore. Treba skúšať,pretože čo funguje u nás dole,u vás to nemusí byť to pravé orechové,ale ak včelár uvažuje,pride na to čo kedy spraviť.
Ďakujem Idea
U těch silných včelstvech je zakladeno v nízkém nástavku pod plodištěm už teď. Takže jakmile se oteplí a rozkvetou třešně, tak šup s ním nad mřížku (bez matky) a hned na něj položit i druhý medník pro včelaře... Tento první medník se nikdy nevytáčí a plod nad mřížkou jednak natáhne včely nahoru i do dalších medníků a pak je to i významný protirojový prvek. A v době květu řepky klidně třetí i čtvrtý...
Ach tí dolniaci, keď radia horniakovi Wink
Čo je to tá repka Big GrinBig Grin ??
Metodika sedí, len dátum a zásoby nie.
Po zaplnení OP plodom je spotreba zásob 0,5 kg za deň. Bez znášky by sme museli krmiť. Je to kritické obdobie, kedy je u nás 10°C a dole 16 °C. U nás ešte stále vyberajú zásoby a dole už je znáška z vrb, ovocných stromov, repky... Nie vždy, ale treba s tým počítať. Preto medná komora hore, aleb dole - treba vyskúšať.
Ahoj,
ohledně toho základení jsem koukal dneska i dolů. Plodiště mám optimalizováno na 3x285 LG, zakladeno 90%, dole mají již všechny jeden 2/3 trubčí vystavěný na volnou stavbu, některá dva, a některá tam kladou dělničí. Spokojenost maximální, bez příkrmu kromě jednoho. Za 14 dní můžu odkomorovat a založit odchov první série a nasadit medníky. Naprostá spokojenost, chci to zkusit bez mřížky, jestli se mi povede udržet matku dole díky vysokému plodišti a trubčině v polštáři. To bych byl šťastný jako blecha, protože s mřížkou mi to nejde.
Skúsiť to môžeš,ale já ti rovno poviem,že matku v plodisku neudržíš. A druhá vec,ked tam ponecháš ten polštár a naviac matky určite prejdú aj do medníkov,už nemôžme potom hovoriť o tom,že to plodisko budeš mať optimalizované. Pri dodržaní OP v plodisku,včely mriežku ani neregistrujú,pretože im iné nezostáva,len všetko tlačiť hore. Pri väčších plodiskách mriežku vnímajú ako prepážku a časť včelstiev to tlačí potom do plodísk a chce sa to rojiť.
Kuchařka: Smile
[attachment=6197]

--------
Kalkulácia spotreby zásob:
6 kg do februára
6 kg do polovice apríľa
5-8 kg do konca apríľa /0,5 kg na deň
+ podnecovanie
Ale to já vím co a jak to je. Jelikož nemám dost souší, tak to musím u některých včelstev bez mřížky a ty souše mít samozřejmě bez plodu, takže se musím snažit udržet matku dole a věřím v sílu trubčiny, taky to plodiště po nasazení medníků roztáhnu. Spíš jsem chtěl říci, že zakomorovaní v únoru na 3 funguje velmi dobře i bez podněcování.
(01.04.2023 22:07)MichalR napsal(a): [ -> ]Za 14 dní můžu odkomorovat a založit odchov první série a nasadit medníky. Naprostá spokojenost, chci to zkusit bez mřížky,

Tak v tom případě změň téma, tohle se jmenuje Optimalizované plodiště a se tvým vedením včelstev má pramálo společného.
(01.04.2023 20:31)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Metodika sedí, len dátum a zásoby nie.
Po zaplnení OP plodom je spotreba zásob 0,5 kg za deň. Bez znášky by sme museli krmiť. Je to kritické obdobie, kedy je u nás 10°C a dole 16 °C. U nás ešte stále vyberajú zásoby a dole už je znáška z vrb, ovocných stromov, repky... Nie vždy, ale treba s tým počítať. Preto medná komora hore, aleb dole - treba vyskúšať.

Ved si urob mednu komoru v plodisku a odpadnu ti starosti a hlavne robota s nizkym nadstavkom
Gusto, je začiatok aprila, v OP mám 4,5 spolovice zaplodovaných plástov a za prepážkou 2,3 zásobné. Do konca mesiaca to preplodujú dočista. Pri dobrom počasí si niečo prinesú. Jarná znáška končí púpavou +- 10.5 a niekedy nedonesú nič.
https://www.pocasie.sk/slovensko/tvrdosin/14.html
https://www.pocasie.sk/slovensko/nitra/14.html
Počasie je loteria:
https://www.pocasie.sk/slovensko/tvrdosin/30.html
https://www.pocasie.sk/slovensko/nitra/30.html
V priemere je pomer znáškových dní nad 15°C 2:22
Nesťažujem sa, ale musím sa poistiť. Výmena zásobných plástov v komore za prepážkou je pracnejšia, ako jednorázové vloženie krmnej komory nad mriežku.
Ja mám NN ešte od augusta, po zakŕmení, podhodené pod plodiskom, či v nich ešte niečo je neviem, pretože nebol čas a počasie na úplnú prehliadku, ale hlavne mali ešte dosť zásob v plodisku. Plodiská som optimalizoval 2. a 10. marca od 1 do 5 rámikov, podľa sily včelstva. 5 Rámikov 39 x 35 bude v tomto roku maximum, väčšinu nechám po vzore Jožka len na 4 rámikoch.
Všetko nechám tak, kým stabilne nestúpne denná teplota nad 12-14 stupňov, čiže pravdepodobne až koncom týždňa, nasledujúcom po veľkej noci.
https://weather.com/sk-SK/weather/tenday...fa2d93efb9
Potom prehodím NN na plodisko nad MM a označím si farebne cukrové zásoby. Pod plodisko vložím podmetovú podložku. Medzitým max. tak kontrola zásob, podľa potreby cukrové cesto, alebo sirup 1:1.
Váha zatiaľ symetricky klesá.

[Obrázky: v-ha-do-020423.jpg]
(02.04.2023 18:41)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Gusto, je začiatok aprila, v OP mám 4,5 spolovice zaplodovaných plástov a za prepážkou 2,3 zásobné. Do konca mesiaca to preplodujú dočista. Pri dobrom počasí si niečo prinesú. Jarná znáška končí púpavou +- 10.5 a niekedy nedonesú nič.
https://www.pocasie.sk/slovensko/tvrdosin/14.html
https://www.pocasie.sk/slovensko/nitra/14.html
Počasie je loteria:
https://www.pocasie.sk/slovensko/tvrdosin/30.html
https://www.pocasie.sk/slovensko/nitra/30.html
V priemere je pomer znáškových dní nad 15°C 2:22
Nesťažujem sa, ale musím sa poistiť. Výmena zásobných plástov v komore za prepážkou je pracnejšia, ako jednorázové vloženie krmnej komory nad mriežku.
Namiesto prepazky daj zvislu matersku mriezku a za nu 5-6 zasobnych plastov..ked budes davat mednik,tak plus este malu mriezku nad tu cast kde je matka..
Vďaka, zaradím to do pokusov. Mám nezateplene úle, tak tie prepazky sú dôležité.
Tak potom jednu treba dat od steny,na tej strane kde je matka
Dať namiesto prepážky MM je zas úplne o niečom inom ako OP.
Tá optimalizácia sa týka hlavne tepelnej pohody v plodisku a to má svoj význam nielen na severe krajiny.
Osobne mám nezateplené úle len na studenú stavbu a tie prepážky tam mám dve a zateplené.
Dokonca používam prepážky aj v medníkoch na vytvorenie komínového efektu.
Optimalizácia je v podstate o prispôsobení vnútorných podmienok sile včelstva a vonkajšiemu počasiu.
Teplo v optimalizovanom priestore znamená max. využitie plodovej plochy, matka sa v prípade ochladenia nemusí tak obmedzovať v kladení,
menej včiel potrebných na ohrev plodu znamená, viac včiel lietajúcich za potravou a včiel pracujúcich so zásobami a sladinou a peľom.
Michale máš pravdu, ještě před nedávnem jsem považoval metodu OP PD za soubor různých opatření spočívající v optimalizaci plodiště, to nade vší pochybnost mám, nemám to však celoročně, nemá to tak totiž nikdo, neboť plodiště po určitou část roku vůbec neexistuje. Avšak někdo nám tuto metodu sepsal podle svého a začalo se toto vnímat jako dogma. Já jsem si to načetl na kolegů z NDR, tam existuje hned několik variant a všechny spočívají v jednom, v optimalizaci = variabilní velikosti plodiště. Jinak to je při rozvoji, jinak ve snůšce, jinak při krmení a jinak v zimě. Nemusí to být nutně jako na videu Sedláčka, v každém úvodu Vám to říká a už vím proč. Pochopil bych metodu OP podle Sedláčka, já mám metodu podle Štefana Smile funguje, jsem s ní spokojený a pokud probíráme možnosti na německém vydání včelařského fóra, nikdo mě nikdy neodkazoval jinám, žil jsem tedy v omylu a děkuji ti za uvedení v pravdu. Už sem rozhodně nebudu psát.
Michale, a na tom nemeckym foru, zabyvaji se tam optimalizaci, v tom smyslu jak optimalizujes ty, take pro pripad vcelarenu v 39×24 nastavcich? Nebo to resi jak tady v CR vetsina jen pro "velka jednonastavkova" plodiste?
Ja nemecky umim jak se rika "dobry den a nashledanou" tak nez bych se tim prokousal, tak by mi uletely vsechny vcely. Diky z info.
Referenční URL's