Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Optimalizované plodiště
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
On neříkal že nástavky byly obsazené včelami. Říkal že v nich byl med.

1 NN má kolik buněk? Odhadem 56000?
To je pro plod málo? 2500 vajíček denně?
Dnes jsem odebral spodní nástavky tam kde jsem to nestihl dřív. Všechna včelstva jsou teď na dvou.
Začal jsem nasazovat podmetové vložky. 5 včelstev dostalo těsto.
Kolik maji cca zasob ze davas testo?
Cesto je na naštartovanie urýchleného plodovania.
(04.03.2019 8:35)Merkuri napsal(a): [ -> ]Cesto je na naštartovanie urýchleného plodovania.

já chci letos poprvé dávat těsto (jeden loňský oddělek má málo zásob) a zajímalo by mě zda to má význam fakt u všech včelstev nehledě na stav zásob nebo jen u těch slabších, kde je zásob méně.
Jestli ti včelky už létají pro pyl tak to nemá význam a namísto těsta, jestli nemáš zásoby, bych dalo řídký cukerný roztok. Dávat těsto kdy už včelky létají pro pyl je zbytečné. Nebo jestli máš v některém včelstvu zásob přebytek, tak jej vezmi a dej tomu oddělku. Lepší než cukerný roztok je také řídký medový sirup (roztok) ze svého medu samozřejmě.
Včely které se zúčastní štěpení cukru už nemohou být kojičkami.
Mají to mezi sebou dohodnuté tak že štěpení cukru se zúčastní ty které už kojičkami být nemohou? Že při přikrmování roztokem zjara o ně nepřijdou?

(02.03.2019 20:11)JosPr napsal(a): [ -> ]Tehdy si Karel zrejme vystrelil.

Už jsem to s ním probral.

KaJi vás všechny zdraví a zve vás na 9.3. do Olomouce kdy bude přednášet technologii vedení včelstev na úhyny.
Pro neznalé, KaJi je náš nejznámější úhynář.
(04.03.2019 9:12)vernut napsal(a): [ -> ]Jestli ti včelky už létají pro pyl tak to nemá význam a namísto těsta, jestli nemáš zásoby, bych dalo řídký cukerný roztok. Dávat těsto kdy už včelky létají pro pyl je zbytečné. Nebo jestli máš v některém včelstvu zásob přebytek, tak jej vezmi a dej tomu oddělku. Lepší než cukerný roztok je také řídký medový sirup (roztok) ze svého medu samozřejmě.

ok díky, pyl nosí všechna včelstva včetně toho oddělku bez zásob, tam jsem zatím dal 1 rámek co mi zbyl z loňska a 1 sem ukradl včelstvu vedle protože jich mělo dost, ale je mi jasné že to do první snůšky bude málo tak právě co by bylo nejlepší aby nevyhladověli.
Odpověď Loukymu na jeho příspěvek z Jen tak.

(04.03.2019 20:56)Louky napsal(a): [ -> ]Ty máš asi na každého takovou složku co? Aby si mu pak mohl v pálit, co kde a kdy před x měsíci napsal. Zajímavá záliba.

Na každého ne. Jen na iRP a Barnata. Jsou to takové mé učebnice. Z VF se dají vyzobávat rozinky a Barnat jich sem sype hrsti.
Před pěti lety napsal:
Včelařím myslím už 34let a nějaký milion jsem na skušenostech prošustroval.
Je škoda nedat si trochu práce a z jeho investice nevytěžit něco pro sebe..


(15.03.2014 17:29)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Ahoj chlapi konečně jste na to někteří přišli. Nízkonástavkové plodiště přináší pouze více práce a brzdí se rozvoj včelstev. Snažil jsem se leta a obětoval jsem hodně cukru na rorpumpování nízkonástavkových včelstev - je to prostě trápení včelstev a včelařů. Nejsem fanatyk do dadantu a po zkušenostech které mám bych klidně šel i do klasického lanstrotu , jen nééé NN plodiště.Dodgy

Tři čtyři NN plodiště je energeticky velice náročný projekt s několika výkonnými chladiči. Na provoz spotřebuje obrovské množství včel a medu. Včel které by ho místo spotřeby na teplo mohly do úlu nosit. Ve snůškových pauzách je to frkot.

(17.03.2014 22:05)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Mohu vám však odpřísáhnout že nesrovnatelně lépe se bude rozvíjet oddělek na 5x 42x36cm než na 10x 42x17cm. Na 42x36 vyroste do snuškového včelstva aspon na druhou snušku.Na 42x17cm ho mužete celé léto krmit aby z toho vyrostlo včelstvo, ono je totiž 15.7 po všem.

V předjaří loňského roku jsem všechna plodiště přeskládal a plásty s kolečky plodu narovnal do dvou nástavků nad sebe a doplnil zásobními na 5 + 5 rámků nad sebou a obložil přepážkami. Matky měly "pětiplástové" plodiště 448 x 325 které jim nikdo nezebroval ani nepřehazoval. Letos už mám rámky vysoké přes 2 NN.

(08.04.2014 21:04)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Já mám bednu 11x 42x 36cm a čím více včel a zásob je tam nyní natlačeno ,tím více matka klade a vychovávají v tom blahobytu velmi kvalitní generaci.

Přesně tak. Když natlačíte do plodiště včely tím že z úlu vyházíte všechno nepotřebné, prázdné souše a nadbytečné zásoby, včely se nemají kam rozlézat a ohřívají celé plodiště. Takto v blahobytu vychované včely jsou kvalitnější, žijí déle a jsou výkonnější.

Zdenek celý princip OP shrnul do tří příspěvků už v době kdy se to Sedláček teprve učil.
Přesně tak - tak jak jsem popsal ve svém příspěvku .
Nic nového se v tomhle nedá nalézt - jen se tomu dá jiný název ,pár věcí se pozmění,přidá trochu omáčky.........
Ale co popsal Z.B. je ten základ ....... F.V.
Děkuji některým za "ten čas a úsilí", které věnují tomu, aby zde vložili věci rozumné a prospěšné pro ostatní včelaře. Já patřím spíše k těm, co z toho čerpají a takových je nás tady většina.
PS: a jde to i bez osočování ostatních
Vlčku však když Sedláček mluví o OP mluví o tom jako o návratu k dědečkovi.
Dadantklub napsal(a):Včelaři, kteří chtějí dostat svá včelstva do optimální síly na první velkou jarní snůšku (řepka ozimá, javor klen), provádí při první jarní prohlídce zúžení včelstva na velikost obsednutého prostoru. Je to prastará metoda, kterou vymyslel Charles Dadant ve 2. polovině 19. století. Časem byla pozapomenuta, ...

Obdoba současného módního OP je už 20 let základním postupem při včelaření v Eurodadantech.
A po proletech se zúží na plásty s plodem.
(05.03.2019 14:25)Kohout napsal(a): [ -> ]A po proletech se zúží na plásty s plodem.

jaká je teda ideální přepážka? vyhodit jeden rámek a vložit tam třeba překližku? s otvorem aby mohly k zásobám?
Přepážka je fuk jaká. Může být z překližky, může být izolovaná polystyrenem. Může být Blínova s otvorem k zásobám nebo mít rozměry rámku.
Já si teda myslím, že aby to mělo větší význam, tak je docela důležité, aby ta přepážka uměla to teplo dobře držet. Když tam dáš jen překližku, tak to bude mít asi jinej efekt, než když tam dáš 40mm styrodur. Nebo to vidíš jinak Kohoute?
Tak myslím si že už samotná prepážka pomôže ale určite je lepšia hrubšia... Veď Sedláček dáva do LG s 2,5 cm ešte prepážku navyše lebo je to málo ... tak že si myslím že pri optimalizovaní na plod treba hrubšiu. Pri normálnom komorovaní je to jedno keď že tam máš stále zásobné rámiky ktoré nie sú teraz na jar zaplodované
Vidím to tak jak jsem slyšel.
Sedláček vypráví že všude ve světě mají přepážku jednoduchou. On používá zateplenou z důvodu co uvádíš.
Já mám 2 cm polyš a na něm nastřílenej plastkarton.
Letos chci přejít na Jumbo, zkusím vyrobit sturodurové jako máš ty. Stávající přepážky prodám i se včelama a budu miliardář.
Kohoute, práveže u tvojho OP to jedno nemôže byť. Predsa ti ide o to, aby si mal plodisko len pre plod, prepážkou ho vymedzíš a chceš tým vytvoriť i lepšiu teplotnú klímu. Tak teba by nejaké tie tepelnoizolačné vlatnosti mala mať. Naviac od nej požaduješ, aby kvantum včiel- čiže lietaviek netrpelo pocitom osirelosti a nemali problém za ňou vegetiť, takže ani prepážka typu E.D., čiže tesná s malým otvorom v nej podmienky pre to nevytvára, lebo u ED sa počíta s prenosom zásob spoza nej do plodiska, čo by bola u teba menšia katastrofa. Tvar rámika ale už dupľom nie, preto lebo by ti ju matka obskočila ako napríklad preskočí rámik s medzistenou a kladie ďalej. Čo ale už katastrofa nemí byť, budeň mávať dve OP v jednom úli..Smile Takže ako sa hovorí "a včuľ buď múdry!" HuhAngel
Referenční URL's