Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Optimalizované plodiště
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(10.05.2023 18:35)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]Inak to Sedláček takto učí počas rojoviek rozširovať medzistenou a zároveň stavebným rámikom, z mojich skúseností to je najväčšia blbosť akú možno spraviť. Treba odsať a plodisko udržať menšie,kým matka zase chytí dych a až potom začať ked tá rojovka odznie začať opäť rozširovať. Matka v rojovej nálade kladie na tretinový výkon často,preto je zbytočné im tam pridávať hned medzistenu,treba byť trochu trpezlivý a rozšíriť až ked je matka znova normálne krmená a začne klásť jak sa patrí.

Nikdy si nepamatuju, že by Sedláček něco takového učil. Dělá to kvůli tomu, aby tu rojovku neměl. Rozhodně ji tím neřeší.
Pokud už rojovku má, tak zůžuju plodiště a vylamuje matečníky.
No a teraz názor,robí to podľa tvojho presvedčenia správne? Podľa môjho je to krok vedľa dávať včelstvu v rojovke jak medzistenu,tak stavebný. Ale nebudem sa škriepiť, každý si to môže spraviť podľa seba a zbierať skúsenosti. Já som doma bez rojoviek aj bez stavebných, tie stavebné ako 6 plást, to je Sedláčkov výmysel a ruší to celú optimalizáciu. Vo svete v OP sa stavebné využívajú vzácne.
Souhlasím s Josefem. Jakmile matka ztratí tah, pak mezistěnu nezaklade, pokud se neudělá správné opatření, které ji k tomu donutí... máš tam počínající rojovku. Já to řeším distancováním plodu - jen to během pár dní donutí matky zaklást vložené mezistěny, jakmile začne díky odsání včel do horního medníku ochabovat rojová nálada. V Dýmáku tuším březen je o tom článek od nějakého slovenského včelaře. Já to dělám trošku jinak, ale je to stejný princip. Pro OP je tento úkon jak stvořený, velmi jednoduché. Teď o víkendu jsem řešil 3 včelstva a dnes už matky krásně kladou na mezistěnách.
(10.05.2023 20:47)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]https://www.youtube.com/watch?v=gO7okJ0kfGg
No a teraz názor,robí to podľa tvojho presvedčenia správne? Podľa môjho je to krok vedľa dávať včelstvu v rojovke jak medzistenu,tak stavebný. Ale nebudem sa kriepiť,každý si to môže spraviť podľa seba a zbierať skúsenosti. Já som doma bez rojoviek aj bez stavebných,tie stvavebné ako 6 plást,to je Sedláčkov výmysel a ruší to celú optimalizáciu. Vo svete v OP sa stavebné využívajú vzácne.

Já jezdím k němu. Video se mi nechtělo poslouchat celé. Má to okolo půl hodiny. Viděl jsme tam, že v úle s rojovkou vybral špatně zakladený plást (nebo víc plástů) do sběrného medníku a nahradil ho stavebním.
Což mi přijde v pořádku. Zúžil. Stavební se musí postavit. To trvá déle, než mezistěnu. takže matka má čas ty zbývající plásty ovládnout.
Já bych ten stavební asi nedal a nechal to zúžené, nebo dal mezistěnu. Říká tam někde proč to dělá?
Hned na začátku. Naštvali ho matečníky po celym ulu a ten, co byl uprostřed plástu, ho d....ral.
Stavebný rámik v Jumbe Big Grin


[Obrázky: trudi-ramik-Jumbo.jpg]
Tak včera som robil kontrolu toho včelstvá kde som z plodiska odobral všetky rámiky okrem jedného a doložil medzisteny. Samozrejme medzisteny nevystavane ale matka pekne kladie na tom jednom ktorý som jej tam nechal.

Stefanos689 ako postupuješ keď matka stratí ťah a dostane sa do rojovky?
A kam jsi přeložil ty odebrané rámky? Máš tam aspoň nějakou snůšku? Bez ní mezistěny nevystaví. V tom případě musíš ještě chvíli vydržet, ono se to pak rychle zlomí, jakmile se snůška obnoví. Já tímto opatřením právě řeším akutní rojovku, nedělám to preventivně.

Jen dodám, že je to prověřené v mých podmínkách, kde na sebe většinou snůšky pěkně navazují.
Aktuálne je znáška z repky. Rámiky šli do najvrchnejšieho nadstavku aj napriek tomu ich nevystavali. Som zvedavý ako sa zachovajú po tom čo som im vylamal matečniky hore v medniku či to dole vystavaju a matka začne plodovať.
Každopádne to vyzerá že tento rok budem meniť väčšinu matiek pretože sa mi nejak nepáčia. Hlavne ten sklon k rojovke..
Cau,
sorry za debilni dotaz ale jak je to tedy s tim pylem v OP ?
Letos jsem vyuzil jednoho mrzaka (sam se divim, ze prezil, jednalo se o oddelek ze zavsivenyho vcelstva, odebrani plodu, matku jsem ponechal na nich jako nouzovou).
Matka klade takto (3 ramky takto oboustranne):

[Obrázky: 2023-05-14-12-43-20.jpg]

ale 2 ramky jsou tak s 30% pylu. Nez jsem resetnul vcelstvo na zacatku dubna KM, tak se moc nedarilo, vzniklo tedy nejaky misto i pro neco jinyho nez plod. Ty "pylovy" ramky me nenapadlo blejsknout.

A nyni otazka zni - co s tema pylovyma ramkama v OP ? Odebrat ? Nechat ?
Vcera jsem rozsiril o nedostavenou mezistenu, posledni pridana sous byla za 5 dni plne s otevrenym plodem/vajicky. Naznak rojovy nalady nikde nenalezen.

Diky a zatim
Chose
Já bych ty s pylem vybral do oddělku a doplnil mezistěnu.
OK,
dikaz.
Chose
(15.05.2023 12:23)Josef Karliak napsal(a): [ -> ]A nyni otazka zni - co s tema pylovyma ramkama v OP ? Odebrat ? Nechat ?

Pokud matka neovládá plodiště na 80-90 procent (s tím, že teď radši na těch 90) tak odebrat. Do medníku (když na to máš rámkovou míru), nebo sběrného nástavku, nebo třeba do oddělku.

BTW: Já mám u některých včelstev přes den nejvíc pylu na překladišti. Na jednom, dvou rámcích těsně nad mřížkou.
Cau,
dikas za odpovedi.
Nevim, jak dlouho jsou tam ty zapylovany bunky, jednalo se o ramky, na kterych zimovaly holky. Takze to muzou mit z jarnejsi pylovy snusky, nez se matka poradne rozjela. Protoze jinak dalsi ramky jsou pekne zaplodovany viz foto vyse.
Ale na druhou stranu : ramek s jarnim pylem peclive uschovany v lete je vyvazovan zlatem Smile

Dikas za nakopnuti.
Chose
update:
v patek jsem se chtel povenovat konecne tomu pylu v OP,bylo lip konecne,pylovy ramky se mezitim promenily v plne plodovy. jestli tomu pomohlo hnusny pocasi ze braly ze skladu a tim si uvolnily holky prostor je jen domnenka...
rojovka nenalezena.
chose
Chtěl bych si na příští sezonu nechat vystavět polonástavky pro medníky. Je správný postup před nakrmením sundat všechny polonastavky dát nástavek mezistěn a zakrmit? Mám nechat medník včel?
Stejně se mi to chtělo rojit. Zkoušel někdo prostě nerozšiřovat plodiště a matku omezovat v plodování plástovou plochou? Vždycky se mi stalo, že jsem rozšířil a samozřejmě moc = sladina pod mřížkou, pyl pod mřížkou a matečníky.
Do příštího roku bych to chtěl prostě nerozšiřovat. Začnou na třech, čtvrtá přijde mezistěna při zakladení 90% a pátý stavební. Kdyby matka kladla 2000, pak by to vyšlo na rovné 4 rámky zakladené 100% a ten stavební by byl už navíc, ale po zavíčkování bych ho stejně řezal a znova. Maximálně bych se tak mohl připravit o pár dm dělničího plodu, ale zase se vyhnu problému a rojovce.
Každopádně nerozšíření jsem nikde jako problém nezaznamenal..... a je rozdíl v tom co týden preventivně hrabat, nebo přijít o 3kg včel. Na jiném stanovišti se mi vyrojilo 100% prostě nebyl čas to hlídat akát jede jako svině a já nemám včely..... což ty doma se uhlídat dají, ale dál se mi pak nechce, pak prší, pak je grilovačka a pak už jsou na stromě.
"matku omezovat v plodování plástovou plochou" - to je podstata OP, podle mého chápání. Dát matce větší plochu je špatně. Vím, že pohled na čtyři rámky se zdá být málo.

I když jsem letos, dle Josefa , odebral jeden zavíčkovaný plást v době začátku květu řepky, tak se později rojovka rozjela téměř všude. Přeleták funguje spolehlivě, takže se něco povedlo zachránit. I metoda přendat dva plodové plásty nahoru do medníků, funguje. K mojí smůle mám nevhodnou rámkovou míru, kdy je nemožné vysoký rámek vložit nahoru. Dávat zbytečně moc medníků je u mě zbytečná práce. Nemám moc naději, že je zaplní. Takže se vysoký plodový rámek do medníků nevejde. I teď je snůška mizerná a někde nízké medníky už vlastně uklízím - ne do skladu, ale z menších včelstev už jdou pryč nebo na nejlepší včelstva.
Začínám zjišťovat, že 6 max 7 plastů 39x24 jako plodiště plně dostačuje. Je až k neuvěření, že nad plodistem jsou včely schopné plně naplnit 3 medniky ( víc se mi nevejde do včelína). Podotýkám, že nemám v doletu žádné pole, jen louky, zahrady a převážně listnaté lesy.
Věřím Sedláčkovi, že včely z OP žijí déle i přes "malé" plodiště, jsou úly přeplněné včelami.
(10.06.2023 11:15)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]K mojí smůle mám nevhodnou rámkovou míru, kdy je nemožné vysoký rámek vložit nahoru.
Na každé páté (nicméně to není dogma) včelstvo se dává sběrný nástavek (plodištní). Na slabé včelstvo většinou.
Pokud včelaříš kombinovaně a nejde to přehodit jednoduše.
Až nahoru. A tam z těch 5 včelstev dáváš to, co nechceš.

(10.06.2023 16:03)Slavík napsal(a): [ -> ]Začínám zjišťovat, že 6 max 7 plastů 39x24 jako plodiště plně dostačuje.
Přesně tak. A je jednodušší mít víc včelstev, než velká včelstva. Alespoň s OP. A nemít opravdu velká včelstva má ještě další výhody. Méně loupí, méně si nosí domů to, co v úle mít nechceš.
Ale nikomu velká a silná včelstva nevymlouvám. Mají určitě zase jiné výhody.
Referenční URL's