Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Optimalizované plodiště
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Cituji: I když mě pan Sedlacek naštval , musím se ho zastat. Řekl totiž i tohle. “ Kdybych uměl zimovat třikilova včelstva nebudu muset optimalizovat a sahnu si na první snůšku.

To je skutečně divné že neumí vyzimovat přírodní 3kg včelstva. Vždyť ony vyrostou a drží si tu sílu sama zcela bez zásahu včelaře. Včelař dá velký prostor, hlídá jen stáří matky, zásoby v létě a na zimu dodá zásoby na celkem 30kg .Včelstva jsou silná 3kg jak přes kopírák. Kde jsou slabší tak byl problém s plodováním v létě. Buď špatná (stará matka) nebo nedostatek zásob. Mohu komukoliv předvést na jaře na mých včelstvech. Už dávno nejsem dadantysta . Moje celoroční plodiště je nyní nástavek 42x27,5 nahoře a pod ním nástavek 42x36. Jednostranná plástová plocha je tedy asi 250dm díla. Světlé dílo a mezistěny v mých podmínkách silně omezuje plodování a sílu zimního včelstva.
Plodiste 4 krát větší než OP přesto se v něm více včel nevylíhne. Přitom energeticky náročnější provoz.
Jestli to vše není jen o teplotním komfortu na jaře a různém způsobu řešení (zmenšování průřezu z 4,05 x 4,05dm na warre 3x3dm), OP a pak o způsobu rozšiřování (podkládání N či poloviční medníky). Každý si hledá cestu pro něj nejvýhodnější z hlediska úlů které vlastní. Někteří z toho dokáží udělat i trend a i na tom vydělat.
Zdeňku dobré víš ze aby jsi zimoval velmi silná včelstva musíš v nich mít v rozhodujícím období což je konec května červen a červenec minimálně 30-40 kg zásob. Ocekavas li další snůšku musí to být všechno med. A tady je zakopany pes. Kdo to dokáže a počká s vytacenim nebo kdo vytočí dokrmi a holt ozeli pozdější snusky.? Při tvém plodišti budeš mít na konci sezóny 15 kilo medu v plodišti. OP umožňuje ze včel dostat ze včel prakticky všechen med co donesou. Já se snažím chovat velká včelstva zimuji na medu nebo převážně na medu , ale tohle zkouším a líbí se mi to. Ten velký ramek přes dva nastavk má svoje kouzlo. Takže mě OP fakt zajímá a shanim další informace.
Či tieto nezrovnalosti na OP nevychádzajú z toho, že každý si pod OP predstavuje niečo inéTongue Ja som pôvodne chcel s dadantom skončiť, v skorých znáškach mi včely zanášali práve vysoké plodisko a do medníka nosili až pri čerešni. Musel som vyberať zanesené vysoké plásty a nahrádzať ich medzistienkami. Samozrejme, včelstvá postupne matke uvolňovali priestor na kladenie, ale to ich tiež stojí čas a energiu. Druhú sezónu som už robil pokusy s prepážkou a je to o niečom úplne inom. Kto nevyskúša, môže teoretizovať o veľkosti vyzimovaných včelstiev koľko chce. Nie je nad to, keď dokážete mať v prvej dekáde apríla 6 rámikov plodu 42x36 od latky po latku a jeden medník jarného meduSmile Keď potom začne čerešňa a po nej repka, včelstvá explodujú a ja nestíham prihadzovať medníky. Vtedy je už plodisko na 10R a 8 z toho je zaplodovaných. Mne viac netreba, nemám celoročnú znášku, musím kočovať a z väčšími včelstvami by to šlo o hodne ťažšie. Nebudem síce takto mať priemer 100kg na včelstvo, ale ak sa dostanem na 2/3 z toho ani nie s tretinovou pracnosťou, potom si poviem, že som tak trošku včelárTongue
(29.09.2018 8:13)Kohout napsal(a): [ -> ]Plodiste 4 krát větší než OP přesto se v něm více včel nevylíhne. Přitom energeticky náročnější provoz.

Tohle mi trochu nesedí. Jeden má včelstvo 3kg a jeden 1kg a přitom se všech líhne stejně včel. Jak se tam teda ty 2kg navíc dostaly?
Asi nejsou navíc. To spíš Sedláček jich má na zimu o dvě kila míň.
Ty máš v OP pri 10 rámikoch v plodisku na zimu teda 3 kg včiel?
Ale jak je to možné, když je v obouch systémech stejně plodu (podle tebe), tak jak je možné, že někdo má před zimou 3kg včel a někdo 1kg? Pořád ti to nepřijde nelogické?
Velikost zimní generace přece určuje velikost úlu a množství zásob . Množství plodu v dubnu a květnu na to nemá vliv to jsou kratkoveke vcely.
(29.09.2018 11:42)Louky napsal(a): [ -> ]Ale jak je to možné, když je v obouch systémech stejně plodu (podle tebe), tak jak je možné, že někdo má před zimou 3kg včel a někdo 1kg? Pořád ti to nepřijde nelogické?
Neříkám že je plodu stejně. Říkám že matka která naklade max 2000 vajíček denně jich nenaklade víc když jí zvětšíš optimální prostor ke kladení čtyřikrát.
Jenomže 3 kg. včelstvo od jara nabyde 2 - 3x. A to se začínáme pohybovat ve výškách úlů někde nad 2 m. No a co si budeme namlouvat, to je pro nás staré a starší hodně nepraktické. Navíc 2 úly dají méně práce dohromady a většinou dají i víc medu. Takže přenechme věžáky nabušeným mlaďochům z posilovny a snesme se trochu níž! Jinak Já se na OP dívám jako na hodně zajímavé a perspektivní. Určitě se nedá upřít Sedláčkovi, že ho objevil a začal v Česku propagovat! To zásluha je a bezesporu velká. Podle mého ale on se podle toho, co dříve přednášel ,s DS neztotožnil a teď podle toho také přednáší. Takže nic moc. Na OP se dívám i tak že výborně doplňuje náš boj s V3. Ať chceme či ne, kdo bude chtít úspěšně včelařit i v dalších letech bude muset svoji zootechniku hodně pozměnit. A to znamená že cyklicky se u nás budou objevovat slabší včelstva, pro které je OP jako stvořené. Díky tomu i ta využijí jarní snůšku jako ta silná. To už mám vyzkoušeno. No a až bude po řepce můžem pár plástů přidat. To se ale všechno musí vyzkoušet . Navíc je to i výborná diagnostika! Některým včelstvům se prostě OP nelíbí a nechce se jim. V3 , stará matka, co jiného Jelikož není pozdě, dají se zachránit. A tak bych mohl pokračovat! Chce to zkoušet a nebo čekat až vám o tom M. S. v r. 2020 v říjnu něco málo naznačí? Na to já jsem příliš netrpělivý a těším se na jaro, kdy to začne! Zdraví R. S.
(29.09.2018 12:17)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Velikost zimní generace přece určuje velikost úlu a množství zásob . Množství plodu v dubnu a květnu na to nemá vliv to jsou kratkoveke vcely.

Takže v OP matka neklade tak silnou zimní generaci, ale podle Kohouta by těch krátkověkých včel mělo bejt stejně, jako u 3kg včelstva.....což se mi nějak nezdá, ale když člověk chce, tak uvěří čemukoliv.

Rudo tomu stáří rozumim, tak stačí přejít na dvounástavkovej systém jako jede merkuri, fláknout tam mřížku a taky se nenadřeš a jestli budeš mít víc nebo mín medu? To už ti v těhle letech tak nějak může být jedno ne?
Ono kazde slabe vcelstvo ma stejne nebo i vic plodu nez silne,snazi se to dohnat.Vzpomente na budecak a budecakovou technologii.Vcelstvo se srazilo na pocet obsednutych ramku,nakrmilo,radne uteplilo.Na jare jeste zuzilo a vetsinou podnecovalo,aby matka kladla jako diva,jarni med dal budecak taky.Problem byl s permanentni rojovkou diky prostoru,prevesoval se zavickovany plod,aby se uvolnilo plodiste na kladeni.Budecakova vcelstva nebyla nikdy extra silna,ale osetrovani vcelstev muselo byt pravidelne,jinak byla hruska plna..Spis mi OP pripomina opraseni starych technologii a napasovani na dadant.
Tim to nijak OP neodsuzuju,ale vcely taky krom medu by meli prinaset radost ze vcelareni,to kdyz si vzpomenu na dobu,kdy jsem zacinal a v okoli nebyl nastavkar,pouze vcelari v dvouprostorovych ulech,tam te radosti nebylo.Vizitkou te doby byl spis upachteny a vecne vystresovany vcelar,ktery musel tyden co tyden do vcel.
S vekem urcite ubyva sil,ale tohle mi pripada jako retrosmer.Neni to tak davno,co Sedlacek prednasel neco uplne jineho.Tak rychle jako on asi nikdo nemeni nazory,byt taky nemladne.Nemladne nikdo z nas.Docela bych veril,ze za par let prijde na radu tema lezan a vcelari budou opet zasnout nad novou technologii chovu vcelstev.Zas bude o cem prednaset.Na druhou stranu ma muj palec nahoru,za to,ze posluchace nuti premyslet,zatimco vetsina jinych prednasejicich usilovne pracuje na tom,aby posluchac mozek vypnul a jel ve schvalenych kolejich.(viz letos Cimala v Prostejove,ktery si z toho udelal vylet do historie a v podstate se vyhnul tematu,zakoncil to verbalnim a obrazkovym bojem proti buckfast,cimz zklamal lidi,kteri prisli na tema kombinovany system..Neni prednaska jako prednaska.
K Loukymu: Jsem rád, že se k dvoum bednám nemusím vracet. Porovnání s Dadantem je to jako Trabant a Mercedes nebo Volvo. Ale běžný Dadant má výšku i s podstavcem tak max. 180 a to zvládám v pohodě, navíc začíná převládat styrodur, takže lehké. Když ale výška přeroste 2 m, je pohoda u včel pryč a nastupuje dřina, u menších různé štafličky podia a pod a pak stačí pouze jeden krok do prázdna s plným nástavkem. U starších jsou možné i fatální následky. Jelikož jsem dost dlouho dělal u záchranky tak o tom dost vím! Ležany jsem před 20 lety zkoušel a děkuji nechci. Ono to odlehčení je takové teoretické a jen na papíře. Navíc jsem nepoznal úl kde by se včelky rojily tak rády a ochotně jako v ležanech! Prostě nástavkové úly mají svoje nedostatky, ale nic lepšího nemáme! Zdraví R. S.
Zimuji léta a mnoho oddělků na pěti rámcích 42x36 nebo i 42x27,5 v stirodurových plemenáčích. Pyl a zásoby mají. V mých podmínká nikdy neexistuje aby se tato včelstva (zúžená a uteplená jak termosce)rozvinula do jarní snušky . S býdou se na jarní snůšce rozjedou a dají něco v létě. Nebo nic . Já si musím včely na jarní snůšku přezimovat. Jižanům to jde samo a mají v době třešně plod od loučky k loučce na x rámcích a já mám hrozen kde je plod na 3třech rámcích. Nic nepomůže a jde si to svojí cestou. Jižani to nepochopí. Polistiren nic nepomůže, Když máte furt teplo ,zadržuje teplo a když vám v noci furt mrzne ,zadržuje zimu.
(29.09.2018 16:10)JosPr napsal(a): [ -> ]Vzpomente na budecak a budecakovou technologii.Vcelstvo se srazilo na pocet obsednutych ramku,nakrmilo,radne uteplilo.Na jare jeste zuzilo a vetsinou podnecovalo,aby matka kladla jako diva,jarni med dal budecak taky.Problem byl s permanentni rojovkou diky prostoru,prevesoval se zavickovany plod,aby se uvolnilo plodiste na kladeni.
Spis mi OP pripomina opraseni starych technologii a napasovani na dadant.

Asi tak nějak. Akorát že u zvládnutého OP se kvůli rojovce převěšovat nemusí.

(29.09.2018 16:10)JosPr napsal(a): [ -> ]Neni to tak davno,co Sedlacek prednasel neco uplne jineho.Tak rychle jako on asi nikdo nemeni nazory,

On dva roky co OP poprvé viděl ho odmítal jako hovadinu. Totální.
Pak mu to dalo smysl. Pět let takto včelařil než metodu začal přednášet.
Jeden oddelek mám pripraveny na optimalizaci na jaře v 600 mnm stojí na váze tak jsem sám zvědav co předvede a jak to bude se snuskou .
Ono je najlepšie ak ešte o OP nič neviete a zistíte že to funguje aj inak.Pred dvoma rokmi som mal dve zazimované včelstvá na 5 rámikoch,nestihol som ich do znášky rozšíriť v plodisku na 11 plástov 42x35,ale len na plástov 7 a dostali včelstvá medníky.Tieto včelstvá prekvapili výnosom z repky a výnos bol na úrovni najlepších včelstiev kde plodiská doslova kypeli.Včelstvá som previedol na plné plodiská až v agáte.Túto sezónu som postupoval podobne,na jar som včelstvá optimalizoval-zakomoroval na plod plus dva zásobné plásty,takže v plodiskách som mal 7-8 plástov.Dali sa včelstvá stiahnuť aj viac,ale v tedy som OP neriešil, lebo som o ňom nevedel.Včelstvám som nepridal skôr prvú medzistenu do plodísk kým nemali zanesený prvý medník.Kolegovci v dadantoch už v tomto čase na 10 plástoch mali problém z peľom, ktorý obmedzoval matku,u mňa jeden peľový plást,na plných plodiskách až 3 peľové plásty, ktoré sú samozrejme aj veľkým spúšťačom rojovej nálady.Plodiská som dostal na plný počet 11 plástov až v agáte,ale vyzeralo to pre mňa veľmi zaujímavo,pretože plodisko nebolo plné a na včelstvách bolo aj zo 5NN zaplnených medníkov.Takže nešieľ som úplne v režime OP,ale výsledky zo zúženým plodiskom boli viac než dobré.
Inak Jožko niečo podobné mám odsledované aj pri NN (stláčal som pred repkou včely do dvoch NN), kde niekedy menej je viac a včelstvá s dvoma NN plodu dajú vo výsledku viac ako na troch štyroch NN. Neplatí to obecne, kto má celoročnú znášku, alebo viac po sebe idúcich znášk, tam ten počet vyliahnutých včiel neoklameš, ale v prípade dvoch znášok je to veeeeľmi zaujímavý spôsobTongue
Referenční URL's