Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Optimalizované plodiště
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
To je škoda ...
Já mám za sebou další sezonu. Letos cca 60 včelstev OP. Obsluha je fakt pohoda. žádný zalepený plodiště, což se mi v DS stávalo. Docela se to rojilo, nebo chtělo rojit. Jenže nevím jestli víc nebo míň neý kdybych neměl OP. Osvědčily se mi přepážky co popisoval Kamler ve včelařství, V těch co prodává pan Sedláček se usazuje bordel v tom polykarbonatu. S čím mám zase trabl je odebraní a vytočení medníku včel před krmením- většina medu v tom je ztvrdlá na šutr. Teď mám zakrmeno do krmného nástavku, v září to podhodím, před fumigací odeberu...
to bych trochu rozebral. taky jsem mel letos dost problem se skrystalizovanym medem a to tam, kde jsem hned nevytacel. nemyslim, ze by za to mohlo OP. pripsal jsem to castym nocnim chladnum kdy se vcely stahovaly z medniku. bylo mi toho lito, ale uz to kvasi.

Kohoute, nebud srab. Nekonstruktivni kricici mensina je dneska vsude Smile
Kohout bude mít asi radost, Raul Gonzales už asi chápe, vo čem to je.
Nekoukám na jeho videa.
No a koukám že krmí podle Barnata. Všechny ostatní způsoby krmrní je žabařina.
Letos jsem takto krmil prvně a naprostá spokojenost. 4 návštěvy na včelnici na 32kg na úl. Škoda, že letos trochu prohrávám s VD a tak některá silná včelstva but nejsou nebo slábnou.
Ja si na jakubovsky krmitka taky nestezuju (mam ty nejvetsi co delaji). Pripadne jsem zacal davat kybly s plovakem na horni loucky vcelstva do prazdnyho nastavku. Krmeni ve stylu kybl s prosakovanim dnem vzhuru - zde jsem slysel o nutnosti mit uly presne svisle, aby nedoslo k proteceni krmeni prosakovanim. Jak to mate vy ? Do "kolika stupnu" mate zkusenosti, ze to je OK ?
Mates : nejaka analyza proc prohravas boj s VD ? U me se to zda se uklidnilo, u nekterych jsem ale nervoznejsi taky, ale do vanocniho pokapu stavelkou by to mohly dat, max si zase budu moct hrat s OP, vim ceho se vyvarovat. Ale ono se zase objevi urcite jina chyba co udelam s OP Smile
Dikas
Chose
jsem zacal davat kybly s plovakem na horni loucky vcelstva do prazdnyho nastavku

A to je právě to nejpracnější co může být a ještě přímý styk se včelami a divočina kolem belíku pokud jsou pořádný včelstva. Já uvažuju vždy že to všechno budu dělat 250x a vše zas uklízet, mejt a skladovat.A taky kolik mně stojí krmítko. U několika včelstev to je někomu jedno. Schánět na každé včelstvo prázdný nástavek tak už jen z toho mně jímá hrůza. Někde vysejpat 2500rámků a pak to zase skládat zpátky no hrůza.


Svislost úlu jsem nikdy neřešil a vždy to nějak dopadne a belíky jsou zcela prázdné.
(05.11.2020 7:27)MatesP napsal(a): [ -> ]Letos jsem takto krmil prvně a naprostá spokojenost. 4 návštěvy na včelnici na 32kg na úl.
Mates ak sa môžem spýtať krmiš tých 32 kg aj do krmného nadstavku,alebo priamo do vysokých plodísk.Akú máš zostavu v zime. Dík.
Já krmím priamo do vysokých plodísk z podloženým polštárom a celkové zásoby mám okolo 22kg a stačí mi to. Krmítka používam veľké rámikové na 6L roztoku,je to pohoda,odhrniem kúsok koberčeka,nalejem a včely ani nevedia že ich ruším.
@Zdenek : v tom mas asi pravdu, zvlast u velkych poctech. S jakubovskym krmitkem je to bezkontaktni uplne (krmitko se doplnuje "trubkou" jinak zaspuntovanou korkem). u tech kyblu s krmenim se bojim, ze viko bude nejak jidne prosakovat nebo se mi pri obracovani urve. Ale kdo se boji, sere v sini, ze ? Smile
Chose
K OP bych viděl jako dobé mít rámkové krmítko. Nebo něco se slámou v díře po rámcích. Takové ty sklenice, kyble, osobně jsem měl i prosakovací bandasky, se divím že naně ještě nikdo nedošel ... vše skončilo směrem pryč.

Ian Stepler je má, ale nemusím zase obšlehnout všechno. V něčem si myslím, že jsem dále. Ale jen v něčem. Třeba zajímavé téma co jsem tu dal jako foto, vícematečné včelaření. 5R úlky jsou už ve výrobě. Jestli budou včelstva více OP? Uvidím časem.
[attachment=5846]
Josef333.
Krmil jsem tak letos prvně a tolik, protože u nás byl hlad a včely byly téměř nasuchu, jinak tolik krmit nechci. Taky si vystačím s 24kg + něco v NN nad plodem.

Sestava letos NN+VN+NN. Jinak chci jenom VN dole + NN medná komora po celou sezonu. Podstavovat nechci.

Josef Karliak.
Moje hloupost. Roky 17 a 18 jsem dával gabon flum a spady po fumigaci do 50ks max. Byly tam i desítky a někde ani 5ks. Spokojenost. Loni jsem dával Ekopol - spady větší, ale nic hroznýho. Letos jsem usnul na vavřínech a bezmyšlenkovitě jsem tam naházel gabony flum (od 22.červenec). A dál jsem to nesledoval. A co se nestalo. Včely kolabují a slábnou. VDček jak nasr... Nevím, co si myslet, snad jen to, že opouštím "léčiva" a přecházím na KM v celulozových deskách (100g) a KŠ sublimací.
To nebude v léčení, jen se ti sešlo více nepříznivých faktorů dohromady. K VD ještě viry atd..
(05.11.2020 14:29)MatesP napsal(a): [ -> ]Sestava letos NN+VN+NN. Jinak chci jenom VN dole + NN medná komora po celou sezonu. Podstavovat nechci.
Já sa práve pohrávam z myšlienkou, že ten podstavený NN polštár im tam ponechám celú sezónu. Neviem aký máš dôvod, že ten NN plánuješ rušiť.
Já som doteraz včeláril len z jedným VN na základni plus medníky, ale nie je to ono,včely obmedzené mriežkou v jednom nadstavku majú sklon k rojivosti.
Z podstaveným NN pod plodiskom som už včeláril a rojov toľko nebývalo.
Pokiaľ som do tohoto nadstavku nedal SR tak bolo všetko v poriadku,matky plodovali len na vysokom rámiku a spodný NN slúžil len ako uložisko nektáru a pre vyvesenie lietaviek. Akonáhle som do tohoto polštáru nasáčkoval 5-6 SR tak začali problémy. Včely sa stiahli z plodovaním dole,začali mi ignorovať medníky a včelstvá sa mi uzatvárali v uliatom plodisku.Takže toto nebola cesta.Dnes sa chcem opäť vrátiť k polštáru,ale jednoznačne bez SR,tie narobili viacej škody ako osohu.
(05.11.2020 13:13)gupa napsal(a): [ -> ]K OP bych viděl jako dobé mít rámkové krmítko. Nebo něco se slámou v díře po rámcích. Takové ty sklenice, kyble, osobně jsem měl i prosakovací bandasky, se divím že naně ještě nikdo nedošel ... vše skončilo směrem pryč.

Ian Stepler je má, ale nemusím zase obšlehnout všechno. V něčem si myslím, že jsem dále. Ale jen v něčem. Třeba zajímavé téma co jsem tu dal jako foto, vícematečné včelaření. 5R úlky jsou už ve výrobě. Jestli budou včelstva více OP? Uvidím časem.

Ian už ale začal používat 6ti rámkové plemenáče nástavků http://www.lewisandsons.ca/components/ai...suv6hl5gjb
které dá na tu svoji dvojpaletu. v tomto případě dá 3 oddělky na půdorys 2 normálních nástavků a na to mřížky a medníky už 10 ti rámkové. Po vytočení na tom 6ti rámkovém nástavku zimuje a na jaře včelstvo převede na normální nástavek a do těch 6ti rámkových opět tvoří silné a časné oddělky. Zajímavé jsou ty výkluzy co používá. Má je také od svého dodavatele úlů http://www.lewisandsons.ca/components/bee-escape
(05.11.2020 15:49)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]Neviem aký máš dôvod, že ten NN plánuješ rušiť.
No já bych chtěl včelařit na co nejmenším prostoru.
Nízké pevné dno se zúženým česnem + VN (nemusím mít všech 11rámků) + NN medná komora + NN medník pro mě. Max 2. + 8cm prodyšné palubkovo-lněné víko.

Roje budu likvidovat časnou tvorbou oddělků a smetenců klidně na úkor nějakého medu z řepky. Letošek mi ukázal, že potřebuji minimálně 30% oddělku jako zálohu + další oddělky a smetence na výmenu matek a posílení jarních opozdilců.

Dodatek: nepoužívám mateří mřížku.
Jozef333,

Mne sa ten nízky NN pod VN absolútne neosvedčil. Už sme zo tri roky nemali poriadnu znášku a tak to aj vypadalo v tom VN. Od polovice nahor bol zanesený medom, matka tlačená s plodovaním dole, čo je horšie aj do podstaveného NN. Nehovorím, že do medníkov nenosili, ale bolo to podstatne menej, ako bolo v zostave bez podstaveného NN. Je však pravda, že v podstavenom NN neboli čisto panenské plásty. Asi preto tam matky prešli klásť. Každopádne tento systém nezavrhujem a na rysujúcom sa trvalom stanovišti, odkiaľ nebudem kočovať, to skúšať budem.
A že vy jste všichni jižani tak posedlí tou mřížkou. Když mám vysoký nástavek a pod ním nízký s trochou trubčiny tak přece mřížka není potřeba. Mřížka spůsobuje zamedování plodiště a rojivost .Když matka někde v medníku trošku zaklade, tak to zas vynahradí tou nerojivostí a nezamedováním.
Toto je zpusob, ke kterymu jsem se letos dostal (do ty doby nevedel), NN jsem mel pod par vcelstvama - vysledek je materi mrizka oprena o zed. Tedy krome OP.
Clovek se proste uci porad.
Chose
Referenční URL's