Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Optimalizované plodiště
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ja ramky neprevesoval. Vetsinou jsem je mel na 4+4 vysokych ramcich, nektere na 3+4 nebo i 3+3. Kdyz jsem potreboval plodove ramky, tak jsem si jednoduse z kazde pulky vzal jeden s plodem a nahradil mezistenou

Asi nemam nejlepe kladouci matky, protoze vetsinou ten ctvrty nebyl z 90 procent zakladeny, tak casto sel do oddelku. Bud jsem vlozil misto nej mezistenu nebo sem je nechal na 3. Ale porad sem mel min. 6 velkych ramku plnych plodu.
A jak taková včelstva zimuješ?
Pred pár rokmi bol vo VOP uverejnený spôsob švajčiarskeho včelára MARWA 15. Na webe je aj niekoľko článkov v nemčine. Je to taký nejaký jedno-dvojmatkový spôsob. Možno ťa niečo z toho posunie vpred.
Ta ktera jsem takto vytvoril v lete jsem zimoval v jednom vysokem nastavku na 5+5 ramcich. Ostatnim jsem nechal mrizku a nizky nastavek nad nimi. Vetsina prezimovala s obema matkama, kdyz jedna pulka prisla o matku (nevim jestli zahynula nebo si vybraly jenom jednu) tak se vcely prestehovaly do jedne pulky a druhou opustili
Otázka je, jestli to má ještě něco společného s OP. Podle mě ne.
Nemá, ale je to vývoj.
Moj poznatok je taky ze sa v podstate neda jednoznacne povedat ci to alebo ono vcelstvo prinieslo vela medu kvoli tomu ci tomu. Mozem mat v rade napr. 40 vcelstiev a su take ktore nedonesu nic a su take ktore donesu nieco. Toto pozorujem hlavne v bezznaskovom obdobi a kladiem si otazku ze ked najde znasku jedno pripadne 2-3 vcelstva, preco nie aj ostatne. Samozrejme porovnavam takto vzdy podobne silne vcelstva. Dalsi moj postreh je ze ked v danom roku vcelstvo prinesie vela tak na dalsi to uz tak nemusi byt a opacne...
Ja som zatial neprisiel na to cim to je...

Ale inak treba skusat.... nic proti tomu.... chcel som poznat racionalne vysvetlenie... svoj dovod mas ... vsetko OK
Obrovský význam má stáří a kvalita matky. Dvouletá matka donese mnoho a v dalším roce už je stará a nosej málo obvzlášť při špatné snůšce. Tříletá matka která nic nedonesla provede tichou výměnu ,nebo rojení a v následujícím roce je zas včelsvo s mladou matkou výborné. Se stejně starými matkami a stejnou vyzimovací silou včelsva by tak velké rozdíly nebyly.
V minulosti se tu objevilo, že se plánuje překlad publikace o OP od německých autorů. Vzniklo něco?
Příští rok bych chtěl vyzkoušet tuto metodu OP alespoň u jednoho nebo dvou včelstev. Něco už jsem si o tom nastudoval, akorát všade se uvádí uspořádání plástů na studenou stavbu. Do teď jsem používal pouze rámky na teplou stavbu a to hlavně z důvodu snažšího vyndávání rámků ze zadu úlu. Chtěl bych se zeptat, zkoušel někdo tuto metodiku na teplou stavbu, nebo to funguje jen na studenou? Dále mám rámkovou míru 39x24 což taky prý není pro OP v jednom nástavku úplně ideální, ale snad když se rozloží plodiště do dvou nástavků třeba 4+4 tak to prý funguje dobře. Idea Nejradši bych měl OP jen v jednom nástavku 39x24, spíš by mne zajímalo z jakého důvodu je to problém? I když nic mi nebrání to u jednoho včelstva třeba vyzkoušet... to jen jestli už to někdo třeba nezkoušel Angel
(26.12.2022 20:54)zbynek_ napsal(a): [ -> ]Příští rok bych chtěl vyzkoušet tuto metodu OP alespoň u jednoho nebo dvou včelstev. Něco už jsem si o tom nastudoval, akorát všade se uvádí uspořádání plástů na studenou stavbu. Do teď jsem používal pouze rámky na teplou stavbu a to hlavně z důvodu snažšího vyndávání rámků ze zadu úlu. Chtěl bych se zeptat, zkoušel někdo tuto metodiku na teplou stavbu, nebo to funguje jen na studenou? Dále mám rámkovou míru 39x24 což taky prý není pro OP v jednom nástavku úplně ideální, ale snad když se rozloží plodiště do dvou nástavků třeba 4+4 tak to prý funguje dobře. Idea Nejradši bych měl OP jen v jednom nástavku 39x24, spíš by mne zajímalo z jakého důvodu je to problém? I když nic mi nebrání to u jednoho včelstva třeba vyzkoušet... to jen jestli už to někdo třeba nezkoušel Angel
-jedna bedna 39x24 se uvádí jako "malé" na plodiště k OP. Co vím, tak spíše čím vyšší rámek tím lepší. Proto se to dává na 2 bedny 4+4 až 6+6 (v podstatě jak si to dáte, tak to budete mít - nevýhodou ale je - hledejte v tom matku. Je to daleko pracnější než v jenom nástavku o vysokém plodišti.)
-na teplou stavbu to "prý" nefunguje - dle Sedláčka, jsou úhyny matek.
Jedna bedna 39x24 jako plodiště bohatě postačuje a teplá stavba také není vůbec problém. Já po zkušenostech na tento systém budu postupně přecházet na všech včelstev.
Sice nejsem člověk co si hrál s OP, ale dlouhá léta jsem pracoval s budečákem.
Za prvé 4+4 není dobrý nápad z dobrého důvodu. Včelstvo má nejraději kvůli vnitřnímu klimatu takový "melounový" tvar. Proto je vhodnější rozměr 39x30 nebo 39x34 a podobně.
Za druhé česno mají včelky také nejraději v určité pozici k chomáči a z toho důvodu je vhodnější studená stavba, jak teplá, kde by se musel prostor "vycpat" přepážkama.
Pokud tě zajímá hraní si tímto směrem na OP je dobré si vyzkoušet jinou úlovou sestavu, nebo si zkusit i takový budečák, kde se upraví na možnost přidání nástavku. Na takové hraní se musí člověk vžít do včelstva jako celku a vědět, jak se včelky chovají v určitém prostoru. Jako vím, že se hodně včelařů bude usmívat nad tím budečákem, to mě je jasné ale, na pochopení chování včelstva v úlu to je dobrá pomůcka a přijde mě, že podobné nápady jako OP pochází právě z podobných úlových sestav. Při přechodu na nástavky, mě právě vadil skokový přechod přidáním nástavku, což jsem si vyřešil přepážkou. Po letech jsem teprv viděl i přepážky v prodeji.
V OP nevidím rozdiel medzi teplou a studenou stavbou.
Tie úhyny sa údajne týkali matiek pri klietkovaní v teplej stavbe, ani tu som však nijaké rozdiely nebadal.
4+4 a iné kombinácie nad sebou sa mi pri rozmere 39x24 neosvedčili - hlavne zimovanie, odtrhnutie od zásob, od matky pri klietkovaní, komplikovanejšie pri prehliadke, úľ je o 25 cm vyšší, ...
Richard (ktorého som tu už dlh nevidel) bol spokojný s 8 rámikmi 39x24 vedľa seba v jednom nástavku.
Ja som sa našiel v 5 až 6 vysokých rámikoch Sedláčkovej miery 34,7 x 39.
Já bych v tom, jaká je to stavba rozdíly viděl i Sedláček to popisoval v nějakém z posledních videí. Pro včely je výhodnější studená stavba u OP, aby rámky byly co nejblíže česnu a tím pádem byl i lépe hlídán vstup včelami. Těch důvodů je mnohem více. Záleží i na konstrukci úlu a zda se používají zábrany, jestli jsou rámečky u stěny s česnem nebo jsou rovnány na prostředek......
j-k, ja nehovorím v podmieňovacom spôsobe, je už tak pár rokov včelárim a opisujem svoje skúsenosti, nič viac, nič menej.
Je to moja skúsenosť. Toť vsjo.
Můžeš Aculeus popsat konstrukci, úlu to je právě důležité, jak to děláš. V tom může být právě velký rozdíl, jak to dělat úspěšně či špatně. Začátečník jako David si nemusí být vědom jistých detailů co letitý včelař bere jako samozřejmost.
Pane j-k, podle mého názoru, má teplá stavba u OP řadu výhod, ale těžko vám to vysvětlovat, když o tom nemáte tušení, sám jste to vlastně napsal. Pan Sedláček jede studenou jen kvůli zimní izolaci matek. Vůbec není potřeba kvůli tomu měnit úly, tedy pokud nemáte vyloženě nízké nástavky.Blbosti, jako mít plodiště ve dvou nástavcích po čtyřech ramcich, proč proboha?
teplou stavbu u OP zkouším, protože si umím představit nějaké výhody v zootechnice. Jde to, včely mě připadají spokojenější a silnější. Ale může to být náhoda, budu dál zkoušet. R.S.
Referenční URL's