Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Varroa destructor
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Tak znova ..vcelstvo bylo bez plodu pouze v mezere kde chybel ramek byl kousek tehle divociny.Zadny plod jsem nevyrezaval.Vcelstva ktera byla poskozena davno nejsou nemely zimni generaci.U mne mam zkusenost ze ty co vydrzely doted se Jara doziji.Moje zkusenost je jina pokud je zimni generace poskozena vcelstvo nedozije druheho tydne v Listopadu.Jinak nevim kde jsi dosel na to ze vcelarim 5 rok?? Navic te musim zklamat ani na jednom stanovisti jsem pochodujici vcely nepozoroval....Ty kterym jsem se u noveho baraku mohl venovat jsem mel na ocich ob den a urcite bych si toho vsimnul...Ono by se mohl kazdej osobne presvedcit pokud by ten zbytek plodu prozkoumal.Asi by to nebylo v tomhle mnozstvi ale neco by se naslo.
On myslel jana petereka .. Aspon ja som to tak pochopil,že aj ten prispevok smeruje nanho..
(23.11.2018 19:21)vlcek napsal(a): [ -> ]....... Ale nepoužít nic a mít to čisté .......to je potom supr včelař !!!!!! F.V.

Vím o včelstvu , 15 měsíců neléčeno a netlumeno naprosto ničím, neodrojeno atd. , bez plodu , po prvním ošetření minulý čtvrtek spad 13 roztočů varroa .
Vedlejší včelstva průměr 200-300 .
Budu mít dceru , domluvil jsem si to už v září , kdy jsem ještě nevěděl tento výsledek .
Vlastně jsem si domluvil přímo ji , protože se majiteli trochu nepatrně nezdála a chtěl ji zrušit , tak jsem si o ní řekl , ať ji dá raději mně a to přineslo zamyšlení .
(24.11.2018 21:40)JrM napsal(a): [ -> ]Budu mít dceru ...

....voľne párenú?
Asi neoplozenku .
Důležité pokud má stejné podmínky ,stejně velký úl.
Má stejné podmínky .
Držím ti palce, aby ju oplodnili "správne " trudy...
Díky , budu tomu napomáhat .
Po aerosolu spady u produkčních včelstev v jednotkách kusů VD, v létě měli 8 týdnů Thymovar, letos mám kleštíků málo Smile
Přátelé, ten fašoun v mé hlavě mi dává docela zabrat a proto se na vás obracím s prosbou. Nedávno tu někdo zveřejnil německou adresu, kde se dá za dobrou cenu koupit Thymol. Nějak jsem ji ztratil a zde ji nemohu nalézt. Nemohl by mě jí někdo, kdo ji má, poslat znovu? Děkuji. Zdraví R. S.
(27.11.2018 18:22)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Přátelé, ten fašoun v mé hlavě mi dává docela zabrat a proto se na vás obracím s prosbou. Nedávno tu někdo zveřejnil německou adresu, kde se dá za dobrou cenu koupit Thymol. Nějak jsem ji ztratil a zde ji nemohu nalézt. Nemohl by mě jí někdo, kdo ji má, poslat znovu? Děkuji. Zdraví R. S.
Rudo,
myslím, že to bylo na webu Včelaři sobě v diskuzi k článku http://www.vcelarisobe.cz/2018/09/thymol-ve-vcelach/
V.
Tak aktualne mam spad po stavelce 113 brouku, 3.12. pokapem. Ale jsem v pulce obdobi spadu po stavelce, tak uvidim jeste. U dalsich 2 pokapanych vcelstev na druhym stanovisti je toho o 2/3 min a to je tak 200m mezi stanovistema.
na tom druhym stanovisti jedno pokapany melo druhy varidol a jedno jen 1 varidol a houbicku s KM. Zajimalo me to pro srovnani. Tam jsem daval druhy Varidol vcelstvu s nejmin spadem a nejvic (2 vcelstva) a tem mezi (2 vcelstva) jen KM. Nejvetsi lecebnej spad z druhyho leceni bylo po KM, docela zajimavy...
chose
Hoj,
dneska jsem se byl podivat na spad od soboty, jak je to stavelkou a jejim vlivem ? Vidim spadly brouky i mimo mel dle myho nazoru - mimo vcelstvo v hroznu ? Spadly klestici jsou od sebe tak daleko, ze by to znamenalo jinak sedici vcelstvo na 10? ulickach ?
Nepredpokladam, ze bude klestik sam litat po ramcich v ule. Ale takove bocni rozsah se mi nezda...
V sobotu byla cistena podlozka.
Diky a zatim
chose.[attachment=5363]
Josef, spad po šťavelce má svá specifika. Kleštíci nehynou hned, tudíž mohou být i mimo chumáč. Lezou po rámkách i po podložce. Také v dobu kterou uvádíš bylo teplo a to se včely rozvolňují a pečují o prostor, popř. přenáší zásoby atd. A vše padá dolů. I kleštíci uhynulí třeba už v listopadu. Mimo téma, to uklízení je jeden z důvodů proč je sběr zimní měli blbost.
Kromě čerstvé měli, ze které můžeš posoudit stav včelstva, nám teď padají staré informace.
Při každém zásahu musíš zohledňovat všechny působící vlivy.
Hoj,
diky za info. Prave to ovlivneni spadu v zimni meli je duvod, ze mel sbiram uz dyl a nechavam jen z tech, ktery nedostavaly stavelku. Stejne to jeste budu muset probrat. At se veterina nepotento, resp nase ZO, uz to zase slysim, ze jsem mel nejvyssi spad v nasi ZO. No jestli to neni tim, ze jsem to jeste "neprobiral" Smile.
By nedoslo k mylce, VD beru vazne, ale zdravy vcely nejsou podle me holky s 0 VD...
Chose
(02.01.2019 0:03)josef napsal(a): [ -> ]Tini

Když je mou snahou docílit nula roztočů a daří se mi dosáhnout 0,0 až 0,2 jsem spokojen s léčbou a přijatelným zatížením včelstva roztoči v dalším roce.

Jak se dá zjistit že je ve včelstvu 0,2 roztoče?
Ze najdes len nozicku z petnoheho kliestika a mas 0,2.
To nevychází!
Kleštik má šeat nožiček ;-D
Referenční URL's