Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Varroa destructor
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Jiří Danihlík to popsal vcelku jasně v loňském článku: Letní odstranění plodu – prevence i léčba varroózy

Dovolím si citovat, ať je jasno:
Postup je snadný: odvíčkovací vidličkou vyškrábeme veškerý zavíčkovaný plod ve včelstvu (obr. 5). Během dalších asi tří dnů včely plod zkonzumují nebo vynesou a uklidí buňky (obr. 6). Během čištění vylezou z buněk dospělé samičky roztočů, nevyvinutí roztoči zahynou či je včely usmrtí kusadly během čištění buněk. Po cca 3-4 dnech včelstvo ošetříme vhodným léčivým přípravkem, osobně používám pokap kyselinou šťavelovou. Této metodě říkám záchranná brzda, za kterou je možné zasáhnout kdykoliv během sezóny. Zatažením za tuto záchrannou brzdu zachráníme silněji napadené včelstvo i během srpna. Vyplatí se to, protože vložení Gabonu, odpařovačů kyseliny mravenčí, samotný pokap kyselinou šťavelovou či jiné "jednoduché" zásahy už k záchraně včelstva nepovedou, jak jsem si několikrát ověřil v praxi.
Citace:Zatažením za tuto záchrannou brzdu zachráníme silněji napadené včelstvo i během srpna.
Dnes je 7. září. O zimní generaci je již rozhodnuto.
Neviem- Treba posudzovať sprievodné javy ako sú mrtvolky ich vačšie množstvo či chodiace včely pred úlami- či sa nejedná už napadnuté včelstvo virmi. ak nie tak má včelstvo akú takú malú šancu prežiť, niekedy zvladli aj 1000 -2000 klieštikov. Myslím , že odobratie plodu sa robí v mesiaci červen, teraz neviem či by pomohlo. jednoznačne treba K. mravčiu- po celý čas vývoja včely od zaviečkovania bunky to jest 12-13 dní a modliť sa aby v tom neboli viry či nosema-bo je už pozde. Ak nie- je tu ešte nádej že včelstvo aj ke´d značne decimované dá zimu resp ako slabé prezimuje závisí od poškodenia dlhovekých včiel - . Ak je už vo včelstve silná virová záťaž prevažne spôsobená klieštikom - tak je bohužiaľ už vymalované- Ale pokúsiť sa treba- a treba aj v sezone sledovať včelstvá , ako sú na tom s klieštikom, varoazov.
Nemusí byť rozhodnuto. Táto pravda že je rozhodnuto sa len roky opisuje. Vždy záleží aj od cyklov plodovania ako kde je toho klieštika nadelené. Já by som včelstvo neodpisoval kvôli vysokým spádom,treba zasiahnuť čím skôr,ak je málo plodu rozdrásať a spraviť fumigáciu.
Tak jak to popisuje Josef, já by jsem po Varidolu dal nad medník prázdný nástavek a do něho dva dlouhodobé odpařovače s 85% KM a kvůli teplotám v tento čas dal kolem 10. hodiny do podmetu na utěrku také KM 85% v množství mezi malým a velkým frťanem, před česno kus lina nebo něco podobného, aby jsi viděl, zda vyhazují plod nebo poškozené včely. Pokud tam nebude žádný větší spad, měly by přežít. Do podmetu by jsem to dával po 4 až 5 dnech znovu, většinou je utěrka mokrá, takže dát suchou, starou vymačkat, vyprat vysušit a je možnost znovu použít. Podle teplot to zopakovat 4x.
Jinak včely jsou schopny tvořit zimní plod ještě začátkem října, pokud je jen trochu teplé počasí
Jirko, to je krásný návod, jak si zdecimovat včely kyselinou mravenčí. Ale proti gustu ... Wink
Včelaříku, kde jsi toliko zkušeností pobral? V profilu máš uvedeno, že včelaříš od roku 2021. Už jednou jsem se tě ptal, zda je to pravdivý údaj, nicméně dodnes bez odpovědi...

(07.09.2022 19:36)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]Nemusí byť rozhodnuto. Táto pravda že je rozhodnuto sa len roky opisuje.

Pokud plod odstraní dnes, počká, než to včely vyčistí a něčím ošetří - řekněme, že 12. začne období bez roztočů. Ano, zůstane tam i nějaký otevřený plod, ale to, co matka začne zakládat do uvolněných buněk po ošetření se začne líhnout kolem 3. října. Stihnou se ještě řádně "vykrmit" na plnohodnotné zimní včely? Ono nějaká šance, že to včelstvo přežije, tady je - jako žebrák, ze kterého na jaře žádný užitek nebude. Otázkou je, jestli to riziko, že se stane spouštěčem dominového kolapsu celé včelnice stojí za to...
Kyselina mravčia a jej použitie vo včelstve-okrem posobenia na varoa má veľký vplyv aj na virusové ochorenia včiel- to nedokáže ani gabon ani amitraz- odskušané. Pri správnej aplikácii je možnosť že je výpadok chorých včiel dokonca aj matky ak je napr, silne nosematická, proste chorá-čo považujem za jej veľké plus. Nehovorím ,nepíšem do vetra- dá sa povedať,že som sa len pomoci nej dostal z úhynov najme na viry a čiastočne s nosemy. Takže použitie kys. mravčej .- by som v tomto uvedenom prípade ani trochu neváhal!!!.
Zdravím ve spolek.
Spady u mých dvou včelstev po KŠ s glycerinem pokračovaly takto :
3 NN: 500, 170, 200, 400, 400, 400, 400 a po obnově ubrousků 800, 800, 500 a 500
4 NN: 300, 80, 50, 70, 70, 75, 75 a po obnově ubrousků 100, 100, 50, 50.

V ZO je s VD špatná situace, někteří již přišli o včely.

Dle této přednášky
KŠ s glycerinem u silně napadených včelstev nevede k nápravě a výše uvedené spady to vlastně potvrzují.

Možná jsem mojí „šikovností“ přišel o matku v 3 NN, při kontrole 5.9. a výměně ubrousků tam bylo cca 10 zavíčkovaných matečníků a žádný otevřený plod na dvou nástavcích. Ještě to zítra zkontroluji, zda tam není otevřený plod. Zkusím pak počkat, zda se některé matce podaří ještě oplodnit a rozklást. Když ne, tak mám předobjednanou matku na http://www.vcelarstvivozdecti.cz/plemenny-material po 20.9.
Pokud bude 3 NN včelstvo bez plodu, tak požádám ZO o jeho fumigaci.
Uvítám jakékoliv rady vhodné pro začátečníka, ta situace vůbec není dobrá.
Karel
Nástavek, ve kterém jsou matečníky, oddělte od ostatních niástavků mateří mřížkou. Musí mít česno nebo očko, aby nová matka mohla vyletět na snubní prolet. Nejlépe tedy dolní nástavek s česnem, nebo horní s očkem.
Možná by bylo dobré zredukovat počet matečníků na dva.
Pokud se nová matka rozklade, což by mělo být nejpozději do 25.9., je velká naděje na přežití včelstva.
Pokud ne, je nutno před vložením koupené matky tu mladou neoplozenou odstranit. Mladá, neoplozená matka totiž umí jedinou věc a to zabíjet jiné matky. V jednom NN se Vám bude hledat lépe, než v celém včelstvu.
Pokud bude mladá matka odstraněna, přijetí oplozené matky by mělo být v tuto dobu bez problémů.
Na oplodnenie matky je to hraničný termín, tak by som rovno hľadal na trhu oplodnenú matku. Ak je vo včelstvách rozvinutá vírová infekcia nad červenou čiarou, tak skončia aj po výmene matky. Na tie počty VD už mali padnúť dávno, ale ak to prežijú, tak môžete chovať VT matky línie Karel5. Niektorým profíkom padli stovky včelstiev s niekoľkonásobne menším liečebným spadom. Veľa šťastia.
Dobrý večer.
Pane doktore děkuji za rady, chtěl jsem se podle nich řídit – dva nejhezčí matečníky dát do spodního nástavku a oddělit MM. Ale při prohlídce 11.9. (10.9. to nešlo, byla k večeru silná přeháňka) již byly všechny odlíhlé. Předpokládal jsem ztrátu matky při vkládání ubrousků 28.8. večer, pak jsem šel do včel za 14 dní a předpokládal líhnutí matek 16 den. Je možné, že včely použili do matečníků starší larvičky a tím se to urychlilo ?

Nyní bylo několik dní teplo s velkými odpoledními prolety mladušek, včelky nosily pyl sytě oranžové barvy. Mohlo dojít i k snubnímu proletu nové matky. Problémem je nadcházející studené počasí, kdy se matka i kdyby to dopadlo, asi nerozklade. Pro stimulaci jsem dal do jakubovského krmítka roztok 1:1, ale včelky o něj nejeví velký zájem. Mám tam dát otevřený plod z druhého včelstva ? Když tam bude neoplodněná matka, tak předpokládám že matečníky nenarazí. Oplozenou matku mám předobjednanou k 20.9., ale nyní nevím, zda to má smysl ji kupovat.

Denní spady VD ( u bezmatečného včelstva na 3NN jsem 11.9. opět vyměnil ubrousky s KŠ a glycerinem) jsou stále děsivé, u 3 NN 400, 400, 400, 150, 150. Již tam není mnoho zavíčkovaného plodu, viděl jsem jednu včelu s deformovanými křídly.
U 4 NN jsou spady VD 50, 50, 100, 100, 100. Je tam mnoho včel, visí i v podmetu.

Bílé včely : při pozorování na česně má každá tak třicátá včela bílé tělo („záda“) a někdy trochu i zadeček. Mohlo by to být způsobeno kontaktem s KŠ s glycerinem ?
Karel
Kvete někde v okolí křídlatka? To by vysvětlovalo ty bílé včely.
pro stare mazaky to asi nebude prekvapeni a novinka, ale me to prislo zajimave.....kontroloval jsem spady klestika na podlozce a vcelstva, ktera se mi v sezone vyrojila nebo kde jsem musel menit matku vlozenim matecniku ci vylihle neoplozene matky, mela jen minimum klestiku ve srovnani s temi ostatnimi vcelstvy. takze plodova pauza v case rojeni nebo vymeny matky funguje....jeste musim zprwcovat medne vynosy za jednotliva vcelstva a uvidim, co z toho srovnani nakonec vypadne....vyrojene, "prelecene", vytocene....treba se ukazeze to vyrojeni nemusi mit jen negativni dopady.
Tomáš presne ako píšeš, prerušenie plodovania kvôli rojeniu je pozitívne s pohľadu množstva klieštika...
ale z pohľadu medného výnosu to už také pozitívne nebýva...Wink
Gorko budem Ti oponovať- prerušenie plodovania včiel napríklad izolovaním matky v izolátore, Zvyšuje znášky schopnosť včelstva- a to z jedného dôvodu- uvolnia sa včely na znášku respektíve tie- ktoré by sa starali o plod- takže schopnosť doniesť med u takto upraveného včelstva je vačšia oproti tomu čo odchováva plod. Tieto úpravy robia napríklad Juhoslovania či aj východný susedia od nás- proste 7-10 dní pred znáškov z agátu či inej očakávanej silnej znášky -dajú matky do plástovych izolátorov či obmedzia matke priestor na plodovanie. 1-2 rámiky. Cieľom je zvýšiť produkciu medu, prípadne aj výmena matky či ošetrenie včelstva od klieštika po znáške. len tolko
Janko ale ty mi neodporuješ,píšeš o niečom inom ako o rojení (a máš pravdu Wink)

Pri rojení odletí z úľa práve tá masa včiel ktorá pri klietkovaní nosí med lebo nemusí chovať plod...
Nemusíme ísť do Juhoslávie či na východ, bola to rokmi overená prax aj u našich včelárov bez klietkovania, dokonca niektorí matku natvrdo zapučili a kým si vychovali kladúcu matku naplnili včely úľ medom....iní ju len z úľa odobrali...
(myslím že aj jozef333 tak postupoval ak si dobre pamätám Blush)
Ano máš pravdu - vlákno je o rojení. Zase na druhú stranu čo si popísal nie je to isté ako zaklietkovanie lepšie povedané izolácia matky. Včely musia mať prístup k matke , aby sa nezmenila harmonia včelstva či ako to nazvať. Ak včelstvu odoberieš matku, resp zapučíš - zmeníš kompletne ,,nastavenie,, včelstva- vznikne,, disharmonia,, včelstvo je naprogramované na to, že je treba sa postarať vychovať matku- čiastočne dočasne stagnuje- nie je to to isté. Takže tak nejako či podobne to bude. Kurnik šopa- toto vlákno nie je o rojení-ale varoa-
B
(17.09.2022 9:37)janR napsal(a): [ -> ]Kurnik šopa- toto vlákno nie je o rojení-ale varoa-

Janko všetko so všetkým súvisí.Wink
Vyrojené včelstvo, zalietkovaná matka aj "zapučená" matka sú z pohľadu pomerov vo včelstve a znášky medu síce rozdielne ale z pohľadu varroa sú s približne rovnakým výsledkom. ...obmedzená možnosť jeho rozmnožovania a teda vysledne menší počet klieštiks v rodine ( a teda aj menšie riziká pre včely...)
Zdravím ve spolek.
Dnes jsem od Vozdeckých dostal poštou jako doporučený dopis krásnou oplozenou matkou Singer. Tři dny před tím jsem dal do 3NN včelstva otevřený plod, ale matečníky nenarazili, takže bylo jasné, že tam matka je. O pomoc s nalezením nové nekladoucí matky jsem požádal včelaře, který mi včely prodal. Matku našel až při druhém kole prohlídky, sám bych neměl šanci. Už jsme ztráceli naději, bylo to mezi dvěma přeháňkami při cca 12°C. Včely naštvané, nedivím se jim.

Matku v klícce jsme přidali na vrch třetího nástavku, klícku ovoněli původní matkou. Na folii jsem dal uteplivku z ovčí vlny od Nerada a polystyrenem zateplené víko, tak jí snad bude teplo. Mohu tak sledovat, jak se k ní včely budou chovat. Klícku bych měl uvolnit tak pátý den ? Spady VD klesly u 3NN včelstva na 20 ks/den, u 4NN na 40 ks/den. Tam rozkousali ubrousek s KŠ, takže proto možná větší spady. Fumigace v naší ZO má být v polovině října, tak už to snad vydrží, VD jsme na včelách neviděli.

Díky plodové přestávce u 3 NN tak snad bude včelstvo zachráněno, pokud novou matku přijmou. Bylo tam kupodivu i několik trubců a odlíhlé plásty naplněné snůškou a pylem. Překvapilo mě, kolik toho za tohoto počasí nasháněli. Pokus nechat včely udělat si nouzovou matku mi nevyšel asi hlavně kvůli počasí. V době, kdy jsem to plánoval mělo být kolem 15.9. babí léto vhodné na prolety.

Bílé včely to beekeeper:
Díky za nakopnutí správným směrem, mém případě to bude Netýkavka žláznatá, je tu poblíž cca 1 ha lesa neobnoveného po kůrovci, pyl má taky bílý, viz zde :
„Netýkavka je včelařsky významná rostlina, včely medonosné a čmeláci ji velmi milují. Netýkavka má pyl umístěný v horní části květu, proto se včely v době květu netýkavek žlaznatých vracejí do úlů s bílými kruhy od pylu na horní části hrudi. Právě tak čmeláci získávají pyl netýkavek vyčesáváním ze svých chloupků na zádech, a to od nich vyžaduje velké akrobatické schopnosti. „
Karel
Referenční URL's