Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Varroa destructor
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Důležitá odpověď je, měl je k ničemu a o naprosto ničem nevypovídá. Je to jeden z mnoha dotačních tunelu.
Velmi efektivní je stará souš, jemne struhadlo a husté sítko..výsledek je naprosto stejný. Někdy jsou tam brouci a někdy ne
(04.12.2019 9:27)vetrak napsal(a): [ -> ]Dobrý den mohu se zeptat na vzorky měli které se odebírají nejdříve za 30 dnů od dne vložení čistých podložek na dna úlů a musí být odevzdány k vyšetření 15.2.2020 Dotaz je varroa destructor který spadne na podložku během těch 30 dní spadne stářím nebo že včely čistí buňky jde mi o to že pokud mi po přeléčení zůstanou v úlu pouze světlí roztoči mladí tak se dožívají cca 9 měsíců a na stáří za 1 měsíc rozhodně nespadnou a mohu jich tam mít spousty a monitoring je k ničemu .Prosím o odpověd na co tedy varroa destructor za 1 měsíc spadne pokud v tomto čase již neléčím prosím jen vážné odpovědi děkuji.

Populace roztoče průběžně odumírá. Je-li včelstvo bez plodu může se odhadnout celkový počet roztočů násobením denního spadu 250 - 500 a 20-40 když je plod (Martin 1998). Já mám vypozorován přepočet 300 a 60. Zimní monitoring dle "Metodiky...." je problematický v tom, jak už bylo uvedeno, že včelstvo při oteplení se rozvolní a "provede úklid" okrajových částí plodiště a čistí buňky pro rozšiřující se plodové těleso. Tím se při tak nízkém spadu, jaký v zimních měsících je, významně znehodnocuje skutečná realita. Na druhou stranu dochází zase k úbytku roztočů vlivem "úklidu" podmetu při náhlém proletu tam, kde včelaři nemají zasítovaná dna nebo nepouřívají zasítované podložky. Dalším významným faktorem je silný vítr, který zavane roztoče mimo podložku. Největší stupiditou monitoringu zimní měli je v tom, že se jedné o směsný vorek z celé včelnice a tím se ta informace ještě tuplem zdegraduje. Když už si dáme tu práci s monitoringem, tak nám ji v akreditované laboratoři zkurví a my nevíme, které to včelstvo má problém a ani nemáme možnost to zopakovat, protože následují enormní spady měli s "úklidovými roztoči" a podložky jsou zaplavovány kondenzátem. Ne jen že nám zimní monitoring nijak nepomůže, ale naopak nám zjišťování zdravotního stavu včelstev komplikuje. V nové "Metodice" 2019-2020) je instruktáž letního monitoringu, který je důležitý a který včelař vyhodnocovat musí a ten zimní vyhodnocovat nesmí, divné, že?
Aerosol (3. léčení) v plném proudu...jak to padá ?

...u nás už je uklizeno, téměř bez roztoče...
V plném proudu? - ještě 25.11, jsem měl v některých plod i když pomálu ale byl, všechna stádia.
Ochladilo se někdy 30.11. (předpokládaný konec plodování) + 21 dní do vyběhnutí posledního plodu, čili poslední ošetření plánuji až kolem 21.12.
Nevím kam se tak spěchá, je třeba brát v potaz aktuální průběh počasí.
Budiž sláva všem nulám.
Nehynouci slava vsem pomyslnym 0.
(05.12.2019 22:45)Petr L napsal(a): [ -> ]V plném proudu? - ještě 25.11, jsem měl v některých plod i když pomálu ale byl, všechna stádia.

...v 600 m.n.m. to je celkem nezvyklé...nějaký problém?
Vzhledem k letošním vysokým listopadovým teplotám to zas tak nezvyklé není, vzhledem k zažitým tradicím ano.
Plod byl zhruba u 20% včelstev.
Pro nastartování kolapsů stačí jediné včelstvo na stanovišti.
Takle to vypadá v nejsilnějším včelstvu na stanovišti po léčení aerosolem.
[Obrázky: IMG-20191210-142953.jpg]

Předtím bylo provedeno ošetření gabonem flum a 2 fumigace. Ostatní včelstva měla po aerosolu nulový spád a na stanovišti nejsou žádné úhyny. Na stanovišti je 8 včelstev a při fumigacích nebyly spady nijak velké a příliš se počty spadaných roztoců ve včelstvech nelišily.
...195 m.n.m. ...to včelky dlouho plodovaly a v doletu asi také zdroj nektaru a pylu...
...tolik roztočů na podložce docela hrozbaSurprised

bude nutný jarní nátěr plodu?
Petr L, souhlasím s tebou a myslím že některé vcely plodovaly do konce měsíce, kdy se ochladlo, do té doby přínos pylu, aktivita a nadrobena měl na podlozkach. Docela problém zrušit plánovaný aerosol s tím že až po 20.12. to sem si vyslechl.
Dneska jsem prohlédl 10 včelstev, v jednom jediném(z těch co měly plod i při kontrole 25.11) stále všechna stádia plodu, vajíčka i zavíčkovaný! A to minulý týden slušně mrzlo. Je to kmenové včelstvo s loňskou matkou, žádný pozdní oddělek.
Pokud dožije jara, matka půjde pryč a zbytek rozeberu na oddělky. Tyhle geny na včelnici nechci.
...jaký důvod k tomu nepřetržitému kladení matka má?

...krátkověké poškozené včely?

...kladení je boj o život, když přestane klást včelstvo se nedožije jara...

...co když je to vynikající matka a rodička, která se stará o přežití a měla by se právě proto chovat?
Milane matka je přímo závislá na výživě svých pečovatelek které jsou kastou. Samotná matka také nemůže za svou schopnost nebo neschopnost, protože je pouze mašinou na vajíčka, jinak samozřejmě nositelkou genů. Matka se vyvíjí od 3 dne larvičky jiným směrem než dělnice nebo trubec. Proto jestli dokáže po jedinečném vývoji jako jedinec - originál zpravidla produkovat více produkčního feromonu na který reagují pečovatelky zvýšenou péčí, někteří chovatelé matek a selektoři, takové matky brakují. Lze snad pochopit to, že např takové včelstvo které je vyloženě na špici ve velikosti kast a celkovou velkou populací když má být někde jinde, jde jako první najaře do rojovky a proto se hodí hlavně na brzké dělení včelstev. Prostě takové včelstvo ti dříve nakazí celé stanoviště rojovkou, má určité nevýhody ohledně léčby plodu včel, má větší spotřebu, prostě vyčuhuje a je potřeba mít spíše jíný materiál než na maso. Capisco?
Milane máš pravdu, a ještě ti řeknu že sem taky nikdy neviděl rasit pupeny na některých ovocných stromech v prosinci. Jo a jako by se to nepletlo měl sem letos plne medniky kolem 25.4 na vystavených mezistenach to mi taky přijde z říše scifi. Nebo vcelu s pylem 20.1.18 viz fota v mejch příspěvcích, asi bude něco na tom že se otepluje vlivem lidského barbarství ve vztahu k přírodě. Pak se mozna subjektivně nedivím že se i zvířata chovají jinak než obvykle. Milane a zejmu zejmovatou jak řemen zazivame tak týden až dva za rok v nížinách teda.
Presne tak, v nedeli bylo 9 stupnu a holky litali, zvlast ten muj jeden zablesenec. Do ulu ze styroduru (pokusnej) zalitli 2 trubci, valil jsem bulvy na ne. Je mi jasny ze v polystyrenu vetsi tepelna pohoda proti dreve, ale trubce jsem necekal. A matka tam je letosni (je to oddelek). Jestli ji chteli menit, netusim. Udivilo me ze si nechavaji ale jeste trubce, v prosinci...
Kazdopadne uz by to chtelo rozumnou zimu, at lze stavelkovat...

Chose
Já mám včelstva ve dřevě a asi před 14 dny jsem také nevěřil svým očím. Trubci si lítali, jako kdyby bylo léto?
Včely decimuje roztoč z Indie. Páchají kvůli němu sebevraždy
http://www.idobryden.cz/zpravy/vcely-dec...056ab0011/
Už několik měsíců jím vysáváním krve bere sílu. A nikdo s tím nic nedělá včetně všech českých televizí.
Dobrý večer,

prosím o informaci/radu. Loni jsem si pořídil 2 oddělky v úle 39x24. Úly nejsou vedle sebe, ale cca 400m vzdušnou čarou. Do konce února vše bylo v pořádku, měl odeslána.... Výsledek 1 kleštík na 2 úly. Na doporučení jsem po první jarní prohlídce vložil pásky EKOPOLu. Úl č1 žádný spad, ale úl č2 spad v desítkách možná až 100 ks kleštíka, po 5 dnech. Máte někdo pro toto vysvětlení? Včelařím v 240 mnm v okolí Olomouce. Bude nutné tento spad ještě nejak dále řešit nebo budou pásky ekopolu postačovat? Děkuji pokud se můžete někdo k tomu vyjádřit.
Referenční URL's