Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Varroa destructor
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
No já to spíš myslel tak, že jich mám tak málo tak jestli je spíš špatně neléčím. Leoš
Letos už se s tím nic neudělá....teď to bude na fumigacích. Uvidíš, co spadne napoprvé.....
Pro L.Hrdlička:Já myslel ,že likviduješ roztoče.A ty léčíš?Nezlob se, ale mě z toho slova již běhá mráz po
zádech.F.V.
Já bych na Leoše Hrdličku nebyl tak přísný.
Uvidíte, že zakrátko bude platit:
Zdravý roztoč - náš cíl !
(02.10.2014 22:26)vlcek napsal(a): [ -> ]Já myslel ,že likviduješ roztoče.A ty léčíš?Nezlob se, ale mě z toho slova již běhá mráz po
zádech.F.V.

A já myslela, že máš zdravé včely. A ty likviduješ roztoče...



(28.09.2014 23:05)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Co máš na mysli, Deboro?

(28.09.2014 11:01)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Dneska je první den, kdy jsem po léčeních od 7.8. pomocí KM docílil "nulový" přirozený spad u všech včelstev.Smile Každé včelstvo bylo vystaveno odparu 305 ml 85%KM, rozdělených do 6-ti dávek(3x80ml Formidolem 40 a 3x25ml - jednorázově s odstupem 3 dny). Bez ohledu na ten nulový spad si už dovolím říct, že na VD mi během konce letošního roku neuhyne ani jedno včelstvo. Měl jsem sice obavu o č.20, keré mělo ten ohromný spad 6.500ks, ale vypadá obdivuhodně dobře. ....asi jsem měl štěstí na"zdravé" roztoče....tedy bez virů.Smile Teď jsem zvědavej, jak dopadne 1.fugace.....

to je z mého hlediska nejlepší cesta, jak si vykoledovat virózu
Nevím, co by byla cesta k vykoledování virózy. Nedávno jsem psal, že jsem objevil několik včelek s DWV....ale nevím, jestli to nebyla jen genetická chyba.....a bylo to jen u čtyř včelstev....tak nevím...? Cesta k vykoledování virozy u mých včel byla zcela jiná....a myslím, žes to video viděla....a jsem rád, že se mi to podařilo zvládnout, i za cenu spousty práce navíc. Kdyby sis letos bejvala napsala o roztoče měla bys popela na celou Evropu Big Grin,.....jo....máš pravdu ...asi na mě leze chřipka.Dodgy to je jediná viroza, kterou bych tady viděl.
Počty roztočov Varroa vo včelstve sú závislé aj od oblasti v ktorej včelárime. Ako vodítko pre každoročne predpokladaný počet roztočov môžme použiť počet mesiacov kedy sa nachádza plod vo včelstvách. Ja včelárim na severe Slovenska, v horách, a u mňa trvá včelárska sezóna 6-7 mesiacov, čo je krátka sezóna. V mojich včelstvách sa dá predpokladať malý počet klieštikov. Za posledných tridsať rokov som na mojej včelnici "veľký" denný prirodzený spád roztočov nikdy nepozoroval, a ak v niektorých rokoch áno, tak to boli 2-3 jedince za celý mesiac, aj to v auguste. Južnejšie, v nížinách, včelstvá plodujú 8-9 mesiacov, a tu sa už počty klieštikov vo včelstvách budú zvyšovať. Aj metodika ošetrovania včelstiev pri kontrole počtu roztočov Varroa vo včelstvách bude rozdielna. V Európe sú lokality aj s 10-11 mesiacov dlhou sezónou plodovania včelstiev.
Okrem mnohých ďalších súvislostí je množstvo plodu vo včelstvách určite meradlom počtu roztočov Varroa v úli. S tým súvisí aj množstvo trúdích buniek vo včelstve. Dá sa predpokladať, že čím staršie dielo, tým počet trúdích buniek narastá. A z toho zas vyplýva pre včelára nutnosť, pravidelne zabezpečiť obnovu diela v jeho včelstvách. Roj postaví dielo na ktorom sa nachádza veľmi nízky počet trúdích buniek. Len okolo 2,5% z množstva buniek robotníc. Ak bude včelár vymieňať staršie plásty príležitostne, povedzme raz za dva roky, tak sa počet trúdích buniek vo včelstve zvýši na 5% voči počtu buniek robotníc. Ak je pre včelára výmena diela vo včelstvách len vzácnou udalosťou, počet trúdích buniek vo včelstve narastie až na 10% z počtu buniek robotníc, čo už je veľmi vysoká úroveň tohto pomeru.
S uvedeným príbehom súvisí prirodzený spád roztočov vo včelstvách už na jar, v apríli, a s tým zas súvisia včely s deformovanými krídlami v máji a pochodujúce v júni. To sú všetko príznaky, ktoré včelárovi hovoria, že musí pravidelne po medobraní, v júli, odľahčiť včelstvá od roztočov Varroa. Je na včelárovi, či to urobí zootechnickým postupom alebo si to zjednoduší chemickým prípravkom. Pravidelné úhyny včelstiev dokumentujú, že KM je zjavne ten najhorší prípravok, ktorý vitalitu včelstiev vôbec nepodporuje. Kto pravidelne svoje včelstvá v júli alebo v auguste odľahčí, v prípade nutnosti v septembri alebo októbri ešte raz ošetrí, ten v budúcej sezóne by už nemal pozorovať na svojich včelách najaké zrejmé znamenia deformity, ktoré by signalizovali zvýšenú reprodukciu roztočov Varroa.
(02.10.2014 23:38)Debora napsal(a): [ -> ]to je z mého hlediska nejlepší cesta, jak si vykoledovat virózu

Deboro, můžete prosím tu myšlenku trochu rozvést?
Co myslíte pod tím slůvkem "to" a také proč. Díky.
(03.10.2014 6:27)MilanBencúr napsal(a): [ -> ]... Pravidelné úhyny včelstiev dokumentujú, že KM je zjavne ten najhorší prípravok, ktorý vitalitu včelstiev vôbec nepodporuje. ...

Milane, můžu prosit o rozvedení? Či o nějakou dokumentaci?
Díky předem.
Jiří
M. Bencúr:
Citace:v júli, odľahčiť včelstvá od roztočov Varroa. Je na včelárovi, či to urobí zootechnickým postupom - KM je zjavne ten najhorší prípravok, ktorý vitalitu včelstiev vôbec nepodporuje

Ako teda, aký zootechnický postup ste mali na mysli. Môžete ho opísať, prípadne uviesť pozorované výsledky? Nemám na mysli obnovu diela a vyrezávanie trudieho plodu.
Čím redukovať VD, keď odsudzujete KM, ktorá je všeobecne považovaná za relatívne vhodnú metódu?
Přátelé, napsala jsem o tom hodně příspěvků. KM má velmi špatnou vlastnost, a to je dávkování. Jak jistě již víte, její odpar je závislý na teplotě, což velmi problematizuje dávkování. Dáte-li málo KM, její účinky pominou cíl a spíše poškodí imunitu včelstva, než aby dosáhla hodnoty pro úspěšnou "likvidaci" roztočů. Při předávkování ryskujete strátu matky, nebo zkolabování regenerační schopnosti včelstva. Ale i roztoči reagují velmi choulostivě na virózy. Virózy jsou z mého pohledu důsledkem poškození imunyty nejen včelstev, ale i roztočů a zde se šíří informace, které problematiku "varroózy" dlouhodobě zostřují.
Ja včelárim na prírodnom diele tak, aby včelstvo zvládlo zimovanie aj s klieštikom do jari, kedy sa proces mojich celosezónnych zootechnických postupov každoročne opakuje. Zimné obdobie je pre včelstvá vždy najťažším testom v ich živote.
Včelári sú rozdelení do dvoch kategórií: profesionálov a iných profesionálov. Pre niektorých je to práca, ktorá prináša živobytie rodine, pre druhých je to príjemná kratochvíľa spojená s dorábaním včelích produktov pre rodinu a priateľov. Profesionál bez chemoterapie neuspeje, skrachuje. Včelárska prax už tretie desaťročie experimentuje so základným modelom likvidácie klieštika v úli chemickým ošetrovaním včelstiev. No aj napriek tomu sledujeme pravidelne sa opakujúce časové intervaly kedy včelstvá hromadne zomierajú a to bez ohľadu na to, či sú liečené alebo nie. To znamená, že chemická metóda je neúčinná. Aktuálny vývoj v zdravotnej situácii vo včelstvách naznačuje, že v neúspešnom experimentovaní s týmto modelom budú včelári pokračovať ďalších tridsať rokov. Chemoterapia v úľoch, ako prevencia (teda nie liečenie) proti chorobám včiel, je len zákonnou zámienkou na podporu včelárskych veľkofariem. Je iróniou, myslieť si, že práve ľudia, ktorí zákony o včelách presadzujú, chcú zabrániť šíreniu chorôb včiel, pretože sú zrejme hlavným vektorom pri šírení ich nákazy. To máme stále čakať a starať sa o choré včely, ktoré nedokážu prežiť bez používania stále potrebných nových chemických látok?
Akákoľvek chemická liečba kolónie proti roztočom Varroa iba brzdí adaptáciu včiel a roztočov na prirodzené prostredie v úli. Avšak všeobecne uznávaný názor vo včelárskej obci je založený na liečebných procedúrach, ktoré značne narušia ekosystém v úli, a kyselina mravčia zvlášť. Včelstvá používajú menej propolis a tým pádom schopnosť včelstva zvládnuť vírusy klesá. Lenže, podľa prezentovaného komerčného názoru, neliečenie môže mať za následok stratu včelstiev na varroázu a vírusové choroby, ktoré roztoče šíria. Kyselina vínna, kyselina citrónová a huminové kyseliny vplývajú na zdravé mikrobiálne prostredie v úli. A mikróby zas pomáhajú k stabilizovaniu klímy pre zdravie včiel. Nielenže produkujú vitamíny, ako je vitamín K2, B12 a ďalšie, ale vyrábajú organické kyseliny, ktoré pomáhajú pri trávení. A produkujú enzýmy, ktoré rozkladajú jedlo a premieňajú ho na energiu. A produkujú tiež bielkoviny. A tu je miesto, kde to začína byť zaujímavé - skutočnosť, že niečo v strave včiel a úľových mikroorganizmov chýba. Je zrejmé, že mikrobiálne spoločenstvo v úli je narušené. Čím? Kyselinou mravčov! Cesta k ekologickej kultúre a vitalite včelstiev určite nevedie cez kyselinu mravčiu. A moje malé úspechy, vedecky nezmyselné, sú pre mňa významné.
(03.10.2014 11:41)Debora napsal(a): [ -> ]... KM má velmi špatnou vlastnost, a to je dávkování. Jak jistě již víte, její odpar je závislý na teplotě, což velmi problematizuje dávkování. Dáte-li málo KM, její účinky pominou cíl a spíše poškodí imunitu včelstva, než aby dosáhla hodnoty pro úspěšnou "likvidaci" roztočů.

Trochu bych oponoval: jak KM poškodí imunitu? Můžeš to nějak doložit?
Ano, KM je docela dryák a její aplikace vyžaduje cilivý přístup, znalost včelastva ve vývoji, znalost zdravotního stavu a úrovně napadení. To k tomu patří, ale není to vlastnost KM.
Ale imunitu myslím oslabuje řada jiných faktorů.
Jiří
Niečo do balíka skúseností pridám niečo i ja, aj keď nedá z mojich výsledkov zberu Vd, nedá exciplitne dokázať niečo čo podaktorí autori tu tvrdia, teda rovno napísať, že akékoľvek vývody sú pochybné.

Včera (o 14,00 hod 2014) som zafumigoval 18 včelstiev tradične Takticom, 2 kvapky amitrazu (Fumigujem 28 rokov a po ...) na fumig papierik zohnutý do V, sú v dvoch debničkách, plodisko hore. Prvýkrát som odľahčujúcu fumig. robil 16.8 o 18,00 hod., druhú včera O 14,00 hod, zber Vd dnes 3.10 o 10.00 hod.
Pre objasnenie priebehu fumigácie uvediem na porovnanie výsledky zberuz prvej aj druhej fumig.:

Č. 1 12:140 Vd Č. 10 300 : 44 Vd
Č. 2 27:100 -"- Č. 11 5 : 190 -"-
Č. 3 27: 15 -"- Č. 12 4 : 16 -"-
Č. 4 25: 26 -"- Č. 13 17 : 134 -"-
Č. 5 2:116 -"- Č. 14 5 : 170 -"-
Č. 6 101: 33 -"- Č. 15 197 : 54 -"-
Č. 7 20: 22 -"- Č. 16 4 : 80 -"-
Č. 8 65: 53 -"- Č. 17 2 : 36 -"-
Č. 9 45:119 -"- Č. 18 23 : 42 -"-
--------------------------------------------------------------------------
Spolu 838:1280
+ 440 Vd oproti prvej fumig.

Druhá odľahčujúca fumigácia sa javí v horšom svetle ako prvá, ale je to klamlívé, pretože vtedy bolo ešte dosť plodu a teraz je plod u mňa len vo veľmi malých množstvách, až tretia definitívna fumigácia odhalí viac skutočností.
Ak si porovnáme niektoré včelstvá, tak vidíme, že v tomto prehľade je hotová anarchia, npr. č. 1, č. 10, spád v prvom prípade bol nízky (12:140) v druhom kole vysoký ale v opačnom garde (300:44)a takýchto príkladov je viac. Tento zmätok býva takto pravidelne, čo nasvedčuje tomu, že nejak dopredu určiť tieto vzťahy, naozaj nejde. Ďalší taký paradox vo včelstve č. 13 a hneď vedľa neho v opačnom garde včelstvo č. 15.

V mojom prípade je ale najdôležitejšie, že celkový spád Vd je nízka i keď je druhá fumig. o 440 Vd horšia.
Takže až tretia fumigácia okolo 10.11 tento kolotoč uzavrie, možno niekto bude namietať, že v tom čase môžu byť mínusové teploty. Tento hendikap mi nevadí, fumigáciu v minulosti som robil aj pri mrazoch, keď sú včely v chumáči, fumigant z ľahkosťou prenikne až do jeho stredu, akurát, že klieštik vypadáva z neho dlhšie
(03.10.2014 14:12)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Ale imunitu myslím oslabuje řada jiných faktorů.
Jiří

Dovolím si doplnit....včetně varroa..
Citace:Jiří Matl napsal(a):
Ale imunitu myslím oslabuje řada jiných faktorů, včetně varroa

Myslím, že aspoň podstatná časť účastníkov blogu vie, že naša domáca včela sa VD nevie brániť. Klieštik sa hryzadlami napichne do mäkkej časti včely (segmenty zadočku) a živí sa hemolymfou. Každá samička klieštika sa rozmnožuje 2-3x, tak vzniká každý rok z jedného roztoča asi 100 potomkov. V jeseni sa roztoče votrú k larvám. Takto napadnutá larva sa liahne zoslabnutá alebo úplne zmrzačená, neschopná vykonávať svoje úlohy pretože klieštik prenáša aj choroboplodné zárodky, čo tiež vo výraznej miere prispeje k zániku včelstva.
Ak sa neaplikuje vhodné ošetrenie proti klieštikovi, zoslabnuté zimné dlhoveké včely nedožijú do jari a rodina nemá dostatok starých včiel, ktoré by vychovali nové letné včely a včelstvo neprežije. Ak nejaká rodina vplyvom silného napadnutia klieštikom skolabuje, klieštik prestúpi na včely, ktoré rabujú toto zoslabnuté včelstvo. Preto sa navrhuje v lete nasadenie biotechnických postupov, ako vyrezávanie trúdieho plodu, lapacie plodové plásty, tvorba mladých rodín tiež redukujú populáciu klieštika a po poslednom vytáčaní medu, ošetriť prostriedkami, ktoré účinkujú aj na roztoče v zaviečkovanej bunke, v súčasnosti sa odporúča v tomto období použiť kyselinu mravčiu, alebo prostriedky na báze tymolu. V zime možno ošetriť kyselinou štaveľovou, alebo kyselinou mliečnou.
Ja beriem včelárenie ako koníček a už v čase preniknutia VD k nám som upravil úle tak, že mali zasieťované dno, sledoval som spád, odmietal chémiu, aplikoval prírodné materiály (orechové výťažky, šťava z paradajkového listia, aníz ...). Nepomáhalo, včelstva padali! Preto aj ta otázka v príspevku 1110. Ako na to, aby s minimalizovala chémia, aby čo najšetrnejšími spôsobmi sme dokázali vyzrieť na toho zákerného varroa destructora (klieštika ničiteľa).
Prosím, berte tento príspevok len ako zamyslenie nad otázkou VD.
(02.10.2014 22:26)vlcek napsal(a): [ -> ]Pro L.Hrdlička:Já myslel ,že likviduješ roztoče.A ty léčíš?Nezlob se, ale mě z toho slova již běhá mráz po
zádech.F.V.

A už je to tu zas ,Smile,šťoural Sad ,toto je fórum o včelách takže jsem ředpokládal , že se zde při slově léčit ,všem průměrně intelifgentním vybaví spojení se včelami , ale zase se tu našel někdo kdo tu hledá a čeká na slovní spojení které by mohl hned vtipně okomentovat mimo téma , no je to asi tak ,že když jdeš k doktorovi s virózou tak se neřiká ,že jdeš zabíjet viry ,ale řekneš ,že se jdeš k doktorovi se léčit nebo jdeš tam proto aby tě vyléčil , tak já včely léčím od VD a když je léčím tak je samozřejmé ,že musím zabít toho kdo nemoc způsobil , ale jestli to to udělá radost tak příště budu psát že včely neléčím ,ale místo slovo léčím napíču že zabíjím VD.SmileSmileSmile . Až půjdeš někdy s nějakým problémem k doktorovi tak mu hlavně neříkej že chceš vyléčit, ale že chceš zabít příčinu nemoci , on to pochopí .SmileSmileSmile. Tak zdar a sílu.
Napadení včely VD bych spíš přirovnal k tomu, že máš vši a ne chřipku. Proti vším se budeš případně léčit nebo se je budeš snažit likvidovat?
Je podzim, řešíme blbosti a v zimě bude hůřSmile
Já jen,podle vyhlášky povyné léčení / i když třeba zbytečné/,je od poloviny října do prosince.Zbytek je pouze snižování stavu brouků ve včelstvu.
A s doktory mám svoje vlastní zkušenosti.Divil by ses. F.V.
Ok přijímám argumentaci a ode dneška už včely lečit nebudu .Sad
Zdar a sílu všem. Leoš
Referenční URL's