Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Varroa destructor
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ještě mě napadlo, že bych zkusil testovací léčení v jednom úle a podle toho dělal, nebo nedělal další. Každopádně vloni jsem touto dobou již nacházel na podložce broučky. Letos zatím ani jeden, ani v jednom úlu. Vloni byl spad po léčení asi 20 kousků. Po druhém už nic.
Pokud je aktivita mravenců na podložkách vysoká (a nejen jich),tak může odhad populace VD značně zkreslit.

Také sleduji spady,a na celém stanovišti s třiceti včelstvy jsem na vzorku 3 včelstev také nic nenašel.Přesto jsem vložil formidol,a ejhle-spad byl na včelstvo v lepších případech do stovky,v těch horších několik set roztočů.Ještě by to asi neznamenalo kolaps včelstev,ale množství už není zrovna zanedbatelné,zimní generaci,která se teď vytváří,už by to ovlivnit mohlo...Řekl bych,že podložky nejsou moc objektivní,přesnější jsou jiné metody (smyv,práškový cukr).

S pozdravem Pavel
Udělal jsem si 10 oddělku a u jednoho jsem pozoroval destructor jak se vozí po včelach, na trubcích i na matce .Toto jsem pozoroval poprvé za dobu svého včelaření .že bych takhle viděl na včelach varou.Máte někdo zkušenost co s tím. Jak asi silně je tento oddělek zamořen .Jak velke riziko poškození toto značí,?a při tom v oddělku je přítomny zavíčkovany plod kolik ho je asi v něm, nebo je to nějaký zvláštní ukaz.Toto jsem pozoroval jenom v jednom oddelku v ostatních ani jeden.v oplodnačcích nemam podložky proto neznam spad.
Teoreticky znamená,že pokud už je VD vidět jako žokej na včelách,tak je včelstvo zamořeno silně,podle jedné teorie 1 viditelný brouk na včele znamená až 100 jedinců,kteří vidět nejsou-jsou na plodu nebo na včelách v kutikule.

VD na matce...?Tak to jsem,,taky"ještě neviděl☹

S pozdravem Pavel
A co potom včelstvo, z něhož oddělek pochází a jeho sousední včelstva.
(13.07.2017 10:08)jjm napsal(a): [ -> ]Udělal jsem si 10 oddělku a u jednoho jsem pozoroval destructor jak se vozí po včelach, na trubcích i na matce .Toto jsem pozoroval poprvé za dobu svého včelaření .že bych takhle viděl na včelach varou.Máte někdo zkušenost co s tím. Jak asi silně je tento oddělek zamořen .Jak velke riziko poškození toto značí,?a při tom v oddělku je přítomny zavíčkovany plod kolik ho je asi v něm, nebo je to nějaký zvláštní ukaz.Toto jsem pozoroval jenom v jednom oddelku v ostatních ani jeden.v oplodnačcích nemam podložky proto neznam spad.

A jde skutečně o varrou? Nemůže se jednat o braulu (včelomorku)? Napovídalo by tomu, že jsi je viděl na matce, což je oblíbená destinace brauly, jelikož se přiživuje na krmení matky. Může jich být na matce i několik.
taky už jsem kdysi v jednom kleštíkem zaneřáděném oddělku viděl kleštíka na matce...
Oddělek jsem ošetřil kyselinou.
Přátelé, nemá z vás někdo zkušenosti s léčbou včelstev proti Varroa pomocí prášku z rozdrcených květů Vratiče Obecného? Četl jsem o tom v časopise Moderní Včelař č. 6/2017. U nás této byliny roste spousta a přijde mi líto to nevyzkoušet. Vím, že se sušený Vratič používá do dýmáků, ale já jsem nad míru spokojen s Troudnatcem.
Vratič se přidává do dýmáků ne jako vlastní materiál hoření, ale prože prý látky, které uvolňuje při hoření, uklidňují včely. Tedy klidně můžete mít troudnatec a k tomu přidat trošku vratiče. Ale sám jsem to nezkoušel.

A vratič a varroóza? Nevím, ale nejlepší bude, když to vyzkoušíte... ideálně mít dvojice stejně napadených včelstev a jen na jednom z dvojice to vyzkoušet. Sice to nebude na nějaké velké statistické hodnocení, ale jakousi vypovídací hodnotu to pro Vás mít bude. A nás to tu pak bude taky zajímat Smile.
V maďarsku bola cez víkend akcia,vystavoval tam nemec patentovaný výrobok,malý vysielač ktorý vysielal zvuk o frekvencii ničiacej klieštika a pritom nerušiacej včely.. cenovo to vyjde na jeden úľ dosť,zaujala ma tá myšlienka... https://www.varroa-killer-sound.com

(21.07.2017 8:45)Petr z Liberce napsal(a): [ -> ]Přátelé, nemá z vás někdo zkušenosti s léčbou včelstev proti Varroa pomocí prášku z rozdrcených květů Vratiče Obecného? Četl jsem o tom v časopise Moderní Včelař č. 6/2017. U nás této byliny roste spousta a přijde mi líto to nevyzkoušet. Vím, že se sušený Vratič používá do dýmáků, ale já jsem nad míru spokojen s Troudnatcem.

keď tak,vyskúšal by som liehový výťažok vratiča do podnecovcieho sirupu.. testujem viceré bylinné veci,ale viac než na varoa skôr na vírus(?) ktorý mi robí šarapatu formou úhynu plodu v štádiu už takmer dospelcov..fialové oči, bald brood (google images)
Nevím, jestli to tu už někde nebylo, případně nevím, kam to umístit, ale slyšel jsem se o novém výzkumu varroa, tak kdyby měl někdo zájem - http://www.expert-varroa.czu.cz/
Letos je problém najít na podložce spadlého kleštíka, loni touhle dobou už pěkně padaly, v tomto ohledu to letos vypadá dobře - máte to kolegové taky tak?
U mě obdobně
Zatím opravdu bez spadu. Může se však opakovat scénář minulého roku, kdy to začalo padat v září. I když na druhou stranu, letos byl nerojivý rok, tak reinvaze by neměly být tak masivní.
Měl jsem kolem 10 ks/den. Po aplikaci Formidolu spad od nuly do cca 300 ks.
Až padat začnou, můžou být včelstva značně zaneřáděna, množí se již na dělničím plodu.
Nenechte se zmást tím,že nevidíte brouky na podložkách.
Letos jsem dával na jednom stanovišti formidol už začátkem července,spad nebyl příliš velký (popsáno výše #1802 )-ovšem pod přísným dohledem mravenečků...
Na tom samém stanovišti už mi jedno včelstvo vymizelo z úlu (nebylo osiřelé!),a dalších několik má k tomu nebezpečně blízko.Jedním z projevů je zvýšená slídivost a loupež při krmení.
Někteří včelaři to připisují spíše doprovodným jevům k varroa destructor-virům.Vzhledem k malé četnosti populace VD při diagnostice to tak opravdu vypadá...Nasazen znovu formidol-rovnou jsem přeskočil první fázi léčby a hned ho vyndal ze všech igelitových vrstev-jsem zvědavý,jestli to bude mít aspoň nějaký efekt.
Viry nejsou na první pohled vidět,a nevím o žádném způsobu léčby proti nim-o to jsou zákeřnější.
Včely s nevyvinutými křídly viděny jen ve velmi malém množství.
Napadeno jen tohle jedno stanoviště,ostatní se zdají víceméně v pohodě.

Posledních několik let mi připadá,že škůdci na všem možném nějak dostali druhý dech,a našim snahám o jejich likvidaci odolávají čím dál tím víc,navíc jejich repertoár se rozšiřuje o nové dříve exotické druhy (jako příklad uvedu obaleče buxusového,objevil se tu poměrně nedávno,ale škody jím způsobené nejsou vůbec malé...)
Celý produktivní věk dělám včelařinu a souběžně rostlinnou výrobu,a takovou ekonomickou nejistotu,jako poslední roky,jsem nezažil.Ať už jde o počasí,nebo o málo funkční chemii navíc čím dál tím omezovanější zásahy restriktivních opatření (nejen z Bruselu,ale i čím dál komplikovanější schvalovací procedurou).

Ano,nechceme se otrávit,to je jasné,ale s čím potom máme proti škůdcům bojovat?Alternativní způsoby jsou během na dost dlouhou trať,příroda má víc času,než my...

S pozdravem

Pavel
Pavle pokud máš podezření na vir proč včelstva hned Nepřemteš na mezistěny???Ještě mají šanci se z toho dostat a založit silnou zimní generaci..Pylu je u mě stále dost zbavíš se kleštíků a včely to nakopne..
Pri napadeni vcelstva viry, zvlast kdyz jsou pruvodni projevy velmi patrne, muze byt premeteni na mezisteny posledni ranou do vazu. I kdyz vlastne zadna skoda, jenom mezisten.
Referenční URL's