Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Varroa destructor
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Skutečně se za úhyn dostávají dotace??? A ty dva tisíce jsou strop???
(14.10.2014 20:42)KaJi napsal(a): [ -> ]O úhynech slyším z více stran.
Vždycky jsem slyšel jak to ČSV díky organizovanosti řeší a jaká je to výhoda. Nákazoví referenti, až do Křemencové.
Zkoušel to někdo po této ose? Důvěrník, nákazový referent, OV, atd?

Každý měsíc vychází Včelařství,který každý člen ČSV dostane do ruky( i bez internetu a účtu)Big Grin
To je přece úžasný nástroj na aktuální informace.
Stačila by rubrika zdravotního stavu včelstev v každém kraji okrese.
Ptal jsem se na tuto možnost,zatím žádná opověd Huh
(14.10.2014 19:21)MilanBencúr napsal(a): [ -> ]PS: Anti, nepozorne čítaš. .....to je tvoj uhol pohľadu

....tak o hromadných a celoplošných úhynoch včelstiev sa na včelárskych fórach diskutuje pravidelene každé tri, štyri, päť rokov. Kto chodí aj na zahraničné fóra, tak tam takéto diskusie o premnoženom klieštikovi a s ním súvisiace vírusové a bakteriálne ochorenia tiež prebiehajú.
To s deje u tých, ktorí používajú "mäkkú" chémiu s KM, ja používam "tvrdú", ale istú, s amitrazom, už 28 rokov, toľko sa totiž u nás varoóza vyskytuje.

P.s. My jeden druhého pochválime, len keď sa pomýlime. (ja som kozorožec) a s tým nič neurobíme.
(15.10.2014 6:31)KaJi napsal(a): [ -> ]aBY VĚDĚLI A PAK SE PŘI KONTROLÁCH NEDIVILI ŽE NEMÁTE VČELY.

Až ti přijdou počítat obsednuté uličky...

Citace:Pokud počet neodpovídá, je třeba uvést zdůvodnění rozdílu – např.
včelstva uhynula (doloženo dokumentem vystaveným příslušným inspektorátem krajské veterinární správy, z něhož je zřejmé, že chovateli uhynula včelstva v důsledku nakažlivé nemoci). Jestliže rozdíl nebyl doložen, není prokázáno, že předmět dotace byl naplněn, a dotace se poskytne jen na včelstva, která v době kontroly odpovídala podmínkám pro poskytnutí dotace.

Oběžník.
Práve som čítal na írskom fóre, že v našich úľoch už máme roztočov Varroa kórejských aj japonských. Keď je viac ako jedna zakladateľka pokolenia v bunke k incestu nedochádza. Vírus deformovaných krídel má deväť variantov a kým sme nemali roztočov Varroa v Európe, tak sa včely bez problémov s týmito vírusmi vyrovnali. Prítomnosť roztočov Varroa vo včelstvách zvyšuje riziko ochorenia včelstiev na ostatné varianty DWV. Dokumnetuje to správa z výskumu po príchode roztoča Varroa na niektoré z havajských ostrovov.
Takhle hezky jim umí ukousnout nožičku , včelky jedny šikovný Smile
[Obrázky: 559559_858734747490524_2400857858376161601_n.jpg]
Teda fuj! Surprised Fotka krásná, ale takhle zblízka jsem je vidět nemusela. Úplně mi stačí ty na podložkách. Až se mi o nich bude zdát - to bude horor. Brrr! Tongue
Keby narástol na 20cm. by som si aké klieštiky upiekol jak krabov
Divnej rok.


[Obrázky: Sn_mek_obrazovky.jpg]
A pak že je VMS k ničemu. Cool

Ale ta monitorovaná včelstva by měla přežít v pohodě, protože v době tvorby zimní generace byla zdravá.
Tohle je pravděpodobně invaze z okolí. Tedy takové zprávy chodí z více míst, že buď se umí VD nějak dobře množit a nebo něco nesedí.

To BY je v uvozovkách. Platí v tvrzeních našich odborníků. Nebo se už píše něco jiného?
První fumigaci jsme dělali 15.10. klasicky, tedy knot na háček do mezery mezi první a druhý plást po vyjmutém rámku, úly uzavřené 30min, spad u pěti letošních oddělků přeléčených v létě gabonem cca 100-200VD, u dalších pěti léčených v podletí KM v dlouhodobém odpařovači ( cca 10 dní 65% KM denní odpar cca 15-20ml ) spad 1500-2500VD, po 10 dnech druhá fumigace, stejný postup - spad u osmi včelstev od 0-3 VD ( ty zřejmě byly bez plodu při první fumigaci) u zbylých dvou 20VD a 200VD ( včelstvo s nejvyšším spadem po druhé fumigaci jsme dokrmovali asi o 10dní déle než ostatní).
Všechna včelstva-letošní oddělky na 2/3 Langstrotech od začátku na vysokém zasíťovaném dně, dokrmovali jsme relativně pozdě aby včely vystavěly co nejvíce díla.
Při kontrole zhora přes folii a spodem přes podmet je vidět v těchto chladných dnech zimní chomáč přes 7-8 uliček na výšku zhruba 2 rámků.
Vizuálně nevidím rozdíl ( počet včel, vitalita, kontrola podmetu a měli na podložce ) mezi včelstvy s vysokým a nízkým spadem po první fumigaci, jako úplný začátečník mám dotaz na zkušenější - může být počet VD 1500-2500ks, které popadaly po první fumigaci, a tedy zjevně ve včelstvech byly a škodily zásadní problémem pro úspěšné přezimování včelstev?
Jestli třetí v zimě potvrdí výsledky tak je možné pak usuzovat na yvsokou účinnost 1. ošetření fumigací.

Tedy že je možné ji dosáhnout.


Já si myslím že je.
Tadiaľto vedie cesta, ale na výskum treba viac peňazí. A na to sú úhyny ešte nízke.
Ak by boli včely odolnejšie na sekundárne patogény, hlavne vírusy a NA, tak by nám VD ani moc nevadil. Preto sú úhyny čoraz častejšie aj pri nízkom napadnutí VD. Pacient v kóme umrie často na banálny zápal plúc a nie na úraz hlavy.
http://www.biomedcentral.com/1471-2164/9/301
Jak je to s velikostí buňky a množstvím kleštíků? Je tam někde nějaká přímá úměra? Čím větší buňka, tím více kleštíků? Dělal v tom někdo výzkum?
(26.10.2014 14:12)KaJi napsal(a): [ -> ]Jestli třetí v zimě potvrdí výsledky tak je možné pak usuzovat na yvsokou účinnost 1. ošetření fumigací.

Tedy že je možné ji dosáhnout.


Já si myslím že je.

Třetí ošetření provedeno klasicky aerosolem 29.11., léčebný spad po tomto ošetření - 8 včelstev 0, 1 x 1, 1 x 3 VD, čili zdá se že první dvě fumigace parazita opravdu zlikvidovaly.
Tak, že bych se chtěl ještě vrátit k tomu jestli je možné uplatňovat náhradu na uhynulé včelstva. Jak chcete dokázat, že uhynuly na varoázu a jak by se to dokazovalo. Mě padlo několik včelstev na VD, ale tím, že byly vykradeny či se vytratily z úlu. Je to určitě moje chyba i když jsem dával KM a ještě jsem fumigoval.
Pokud si pamatuji tak v případě plošné náhrady za ztrátu včelstev nebyl brán ohled na to z jakých příčin včelstva uhynula.Opět pokud si pamatuji tak tato plošná náhrada byla vyplácena pouze jednou a to v podobném případě jako je letos kdy uhynulo velké procento včelstev.
Zeptám se možná hloupě, ale čistě technicky vzato - jak dlouhou musí mít včelstvo přestávku v plodování aby kleštík neměl možnost se rozmnožit ( založit další generaci )a byl tak vyhubený takříkajíc samovolně? Čili jinak řečeno ( asi) jak dlouho žije samička VD?
Referenční URL's