Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Varroa destructor
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(14.03.2019 8:30)Kohout napsal(a): [ -> ]Co je na Varidolu špatného? Kromě návodu v příbalovém letáku?
1) dle vyjádření prof. Drašara z VŠCHT: "Amitraz je znám, že způsobuje, kromě podezření na kancerogenitu, oběhové problémy, letargii, snížení chuti k jídlu, zvaracení, zvýšení krevního cuktu, problémy se zažíváním, dráždění kůže, ekzémy ... Podle struktury bych soudil, že půjde o látku toxickou a nabíledni jsou souvislosti s rakovinou.
Tau-fluvalinát, jako pyrethroid bych hodnotil asi jako potenciálně méně škodlivý, ikdyž aromatická sloučenina jistě bude mít chuť účastnit se vzniku rakoviny.
2) Obě látky se rozkládají a rozkladné produkty se dále rozkládají. Rizika rozkladných látek nejsou známa. Podobná situace byla i u glyfosfátů https://video.aktualne.cz/dvtv/glyfosat-...1552564240 .
3) Za 30 let léčení, spolu s koloběhem vosku, hrozí kumulace těchto látek ve vosku.
4) Diagnostické metody reziduálních chemických látek jdou stále dopředu. Před 30-ti lety se třeba nediagnostikovaly pesticidy ve spodní vodě. A tak hrozí, že budou tyto látky jednou diagnostikovány v medu. Stačí jeden "poctivý včelař", který bude "pro jistou" dávat nějakou tu kapku navíc v kombinaci s radami z časopisu, že "léčit se má alespoň 3x" (ačkoliv v příbalovém letáku Varidolu o tom není ani čárka) a to vše rozmáznuté v Blesku a budeme vozit med od spalovny všichni.
5) Je velké riziko vzniku rezistence za 30 let soustavného používání těchto látek. Tyto látky by měly být používány podobně jako antibiotika v lidském zdravotnictví - tedy až není jiná možnost.
6) Léčení probíhá plošně - ne individuálně, jen u těch včelstev, kde je to potřeba.
7) Směsné směšné vzorky měli celou záležitost pouze podporují.
Ano,pane RUDOLFE III,tak z poloviny.
Jako u všeho,jde o to JAK se používá-rezistence,kumulace...
Bod 4,6 a 7,s nimi bych zas až tak nesouhlasil.
K těm vzorkům zimní měli: měl jsem na mysli situaci, kdy například jedno včelstvo má spad 60 brouků (letos jsem takové jedno měl) a dalších 10 na stanovišti má 0, Pak je průměr 5,5, z čehož plyne, že natírat se budou všechny. Přitom stačilo natřít jen ty jedny a ostatní nechat být a necpat do nich jed. Problém je v tom, že se průměruje! Navíc je prokázáno studiemi z VŠZ v Brně (Přidal, Svoboda), že spad měli je zcela nevypovídající o situaci napadení.
ano,natírat by se měly všechny,ale Vy víte,které včelstvo je pachatel a můžete jim plod natřít sám.
Myslím,že nic včelaři nenařizuje KDO /myslím léčitele Spolku/ má aplikovat léčivo.

Pravda,spad měli mnoho nevypovídá,ale jinou metodiku nemáme.
dle https://www.svscr.cz/varroaza-vcel/ : "...V souladu s platnou Metodikou kontroly zdraví a nařízené vakcinace pro rok 2018 provedou chovatelé včel předjarní preventivní ošetření u všech včelstev na stanovišti při nálezu vyšším než 3 roztoči v průměru na jedno včelstvo...." Takže rozkaz zní jasně! Musí se natírat všechyny!!
Použijte vlastní rozum a bude to v pořádku
ano,pak si je tedy natřete všechny....
Někteří jej jen zapomněli používat a tak potřebují befel.
Normalne vas lutujem, ze musite natierat plod teraz najar. Podla mna je to totalna blbost a aj podla nasich veterinarnych odbornikov. Neviem ci niekde inde na svete sa este natiera plod Amitrazom.
(14.03.2019 13:53)Rudolf III. napsal(a): [ -> ]Tau-fluvalinát, jako pyrethroid bych hodnotil asi jako potenciálně méně škodlivý.

Kvalifikaci pro to hodnocení máš jakou?
dexter napsal(a):Neviem ci niekde inde na svete sa este natiera plod Amitrazom.
Nevím, jak ve světě, ale v Česku ne
(14.03.2019 13:53)Rudolf III. napsal(a): [ -> ]radami z časopisu, že "léčit se má alespoň 3x" (ačkoliv v příbalovém letáku Varidolu o tom není ani čárka)

Nařízení Státní veterinární správy

Čl. 2
Podzimní ošetření
(1) Chovatelům včel se stanovišti včelstev na území Libereckého kraje se nařizuje:

1. trojí ošetření všech včelstev na stanovišti přípravkem Varidol 125 mg/ml roztok



To máš prosím všechny body opsané z Blesku nebo jenom některé?
Nechybi tomu pokracovani
2.jinym schvalenym VLP ?
Chybí ale to se příbalového letáku Varidolu netýká.
O velkych objednavkach leciv zminka na ovcsvfm.cz-zapis unor 2019.
(14.03.2019 17:51)Kohout napsal(a): [ -> ]
(14.03.2019 13:53)Rudolf III. napsal(a): [ -> ]Tau-fluvalinát, jako pyrethroid bych hodnotil asi jako potenciálně méně škodlivý.

Kvalifikaci pro to hodnocení máš jakou?

byla to citace z komunikace, kterou jsem vedl s profesorem z VŠCHT tak, jak je uvedeno v příspěvku.
Já zas mluvil s Erbanem z VÚRV a ten mi (po pár pivech) řekl že Tau-fluvalinát do úlu v žádném případě,
Spíš než o vyhlášce se bavme raději o metodách předcházení úhynů
Problém soužití včel s kleštíkem je ještě stále bez zásahu včelaře nemožný. Jsou tu v podstatě dva přístupy k redukci populace roztoče. Někdo se snaží redukovat kleštíka na nulu a je jedno jakým způsobem. Když bude mít relativně nezamořené okolí, můžete v tomto případě předpokládat, že úhyny vám hrozit nebudou. Někomu stačí redukce na hranici zdravotního rizika, a nepočítá s okolím a jinými nepříznivými vlivy. Pak může být nebezpečný pro okolí. Příští rok od jara sice nic nepozoruje, ale v červenci se začnou překotně množit roztoči, ale to už je pozdě na zachránění silné zimní generace i když se provede letní ošetření. Totiž letní ošetření mívají malou účinnost a za nějaký čas po ošetření je tam roztočů více než před redukcí. Problém pak není řešitelný beze ztrát a rozdává roztoče do okolí. Lepší řešení je jen odstranění všeho zavíčkovaného plodu před redukcí v létě, což je oslabení kmenového včelstva. Všechna včelstva ještě nedozrála na jen jednu redukci v listopadu bez plodu, aniž nemáme toto zkontrolováno. Právě výchozí stav populace roztočů na jaře má mít každý včelař pod kontrolou, aby nemusel o to více konat během sezóny. Podle mých zkušeností je možné s redukcemi maximálně šetřit, ale jarní redukci si neodpustím. Zimní měl je jen pro utracení dotace a výsledky jsou pochybné.
(14.03.2019 16:31)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Použijte vlastní rozum a bude to v pořádku
Bohužel rozum na některé věci nestačí. Stejně, jako nestačil spotřebitelům v okamžiku, kdy se prokázalo, že Včelpo kšeftovalo s medem obsahující antibiotika - celý trh s medem se propadl.
On by se tak nepropadl,kdyby nebyla ta komedie s mlzenim,lhanim a vymluvami okolo,kdyby prisel durazny zakrok majitele a litaly hlavy hned v zacatku.
Vychozi stav roztocu je sice dulezity,ale ne rozhodujici pro to co bude v lete.I z 0 (opravdove) muze byt pohroma.
Referenční URL's