Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Varroa destructor
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(08.08.2021 19:45)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]A proč tedy ten frontální útok?
Nech přehnanou aktivitu na monitoring a na ten moment, kdy (možná) začnou loupit.
Ošetřuje se tehdy, kdy je to potřeba. Toto "preventivní" ošetření vůbec nic neřeší, jen zatěžují včelstva.

Poté, co mám dva týdny NULA VD ve smyvu, nedávám zatím žádné léčivo (tj. ani KM ani gabon atd.). Tak uvidíme...
Ja daval jen stavelku s glycerinem na tretim stanovisti, je to dal, delal jsem to pro svuj klid a protoze jsem smyv delal poprvy a ten vysledek (skoro nic) mi byl podezrelej, tak i pro ohled na ostatni vcelare. Spady po 2 tejdnech stale o nicem, takze smyv (pokud se udela dobre) ma vypovidajici hodnotu, aspon co jsem delal ja. Jinak mam dost mravenciny, namichany stavelky i gabonu a krome tretiho stanoviste je to "v supliku". Az jsem z toho nervozni, ale koukam, ze podobny nenapadeni je i jinde. Ze by mela vliv dlouha a poradna zima ? Jinak lonsky osetreni probihalo predevsim sublimaci stavelky, jen nektery dostaly pak k vanocum pokap, ale jen ktery si to zaslouzily.
chose
Zajímavé. Letos mám info už od více včelařů, že roztočů je méně než obvykle. Můžu potvrdit. Měl jsem teď všude spad míň než 1 na den.
Nespoléhal bych se na to, zda letos tolik a jindy kolik.
Z 32 včelstev mám 29 také pod jedničkou, mnohé za 0 a u těch dvou 5 a 15 za den. Ten s 15/den byl silný roj od nějakého "dobrodince", což je na roj opravdu moc. To dává dost jasný signál o situaci v okolí. Ten roj, kdyby skončil někde na půdě a né u mne, tak by v brzké době byl velkým problémem pro své okolí.
Táto šestica / a dvanasť ďalšich na stanov./ včelstiev bola minulu sezonu liečena spôsobom izolovania matky na dobu 21 dni na dvoch rámikoch, a následne ich odobratim z včelstva . Tych 36 plastov bolo tepelne ošetrených a ponechané na vyliahnutie nad inými včelstvami. Niekedy v novembri ešte odparením 1g KŠ. Spády po nej boli 20 -40 VD.
[Obrázky: IMG-20210814-164026.jpg]
Túto sezonu podobne v dobe od 14.VI. bola matka izolovaná, okrem prveho zľava, ktore malo byť chovné , ale plasty po ošetreni boli vrátené včelstvam. Minuly týždeň pri kontrole prirodz. spádu, po 48-mich hodinách – u prveho včelstva 154 VD ostatne včelstva 2, 3 VD a tri včelstva bez spádu.

Neviem ani odhadnuť kolko ozonu tieto dve doštičky vyprodukuju, ale v tme sú pekné fialové, a cítiť ich na ďaleko.
[Obrázky: IMG-20210814-164201.jpg]
Pustil som to na hodinu do spominaného prveho včelstva. Za ďalšiu hodinu bolo na podložke 29 VD, po 24-hodinách 18, po ďalšich 51 VD , po ďalšich 54 VD . Včelstvo až na vetranie na letači a malej brady pokojné . Či to bude mať následky uvidime, ale určite to skúsim aj bez plodu Teší ma ale učinnosť termoliečby.
[Obrázky: IMG-20210814-155323.jpg]
[Obrázky: IMG-20210814-173125.jpg]

Plast z izolatora
[Obrázky: DSC03590.jpg]
Josefe Křapko - jak jsi psal v příspěvku č. 2578 z 12/8/21, pozoruješ prosím tě nějaký výrazný nárůst spadu kleštíka u ostatních včelstev, do kterých by se mohl šířit z toho jednoho včelstva s vyšším spadem díky zalétávání?

já na jednom stanovišti mám v řadě 5 letošních oddělků na jednom nástavku 39x24, jsou v nich v každém 2 pásky gabonu, a jeden krajní oddělek má denní spady mezi 10-20 kleštíky, ostatní mají spad 0-4 a to ještě ne každý den. počítám je 2x denně, ráno a večer. a právě jsem čekal a vlastně s napětím čekám, jestli kvůli zalétávání se i v těhc zbylých včelstvech v řadě zvýší spad, žeby to bylo zanesené díky zalétávání, ale zatím nic nepozoruji.

Tak jsem se chtěl zeptat na tvoji zkušenost s pozorováním u tebe.

díky za sdílení výsledků.
[Obrázky: DSC02609-1.jpg]
Nejvýstižněji, pane kolego, na Vaši otázku odpoví tabulka spadů, kterou jsem nyní pořídil v podstatě na Váš popud. Jak vidíte včelstvo č. 9 v těsném sousedství napadeného včelstva č. 10 má poněkud vyšší spady než ostatní včelstva na včelnici. To ale platí nyní pro toto období. Včelstva jsou dobře zásobena (22 - 28 kg) a nemají důvod si létat pro potravu jinam. Kupodivu i to inkriminované včelstvo č.10 je takřka v pohodě a nejsou zde žádné náznaky vpouštění cizích včel (lupiček). Uvidíme, jak si povedou dále. Na této tabulce je vidět, že jsou-li ve včelstvu VD, tak kyselina šťavelová s glicerinem funguje a VD padají. Bohužel pro můj zdravotní stav nejsem nyní schopen posoudit na kolik je toto včelstvo poškozeno, či jiná, nejsem schopen, zatím, provést prohlídku.
Takže, zalétávání v malé míře určitě probíhá, ale není to nebezpečné. Nelze na to však spoléhat. V jiném období v jiném roce tomu může být jinak, s tím již mám své zkušenosti.
JK
Hoj,
vloni touto dobou jsem mel zlodejky uz na pokraji kolapsu (uplne jsem je zrusil tusim na prelomu srpen/zari, krasna ukazka kolapsu a varoabomby). Byl to ul cislo 6 a ul cislo 5 a 7 mely vyssi spady stale. Po Vanocich dostaly pokap stavelkou, 5 byla na jare slaboch, 7 na tom byla lip, z toho jsem si udelal ale pak starter na chov matek.
Aktualne 5 a 7 jsou v pohode, Respektive vsechny, letos je to nuda. Aspon zatim. Vypada to opet na normalni podzim a zimu, tak necekam zadny podzimni nakupy..
Chose
Z odstraněného plodu.

[Obrázky: Whats-App-Image-2021-08-20-at-15-05-09.jpg]
Včelstvo by malo byť čisté, ale čo ak niekde vybuchne bomba Smile
Padali mi včelstvá liečené od polovice júla. Vírusy a NC priamo úmerne nezávisia od VD. Je to lotéria, tak veľa šťastia.
Minulý rok som skúšal v krmive probiotika a bylinky /palina/ a mal som len technické straty do 10% /chýbajúca M, včelstvo na site a pod./ Rok predtím 50%, ale nemusí to súvisieť Huh
(21.08.2021 6:36)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Minulý rok som skúšal v krmive probiotika a bylinky /palina/ a mal som len technické straty do 10% /chýbajúca M, včelstvo na site a pod./ Rok predtím 50%, ale nemusí to súvisieť Huh

To určitě nesousivísí....já loni neměl úhyn na kleštíka žádný, rok předtím mi na něj padly všechny rezervy a ještě 20 dalších.....můžu tvrdit, že to je tím, že jsem začal odstranovat plod...ale budu to tvrdit, až se mi to bude dařit dalších pár let....
Mne ešte nikdy nepadli včely na klieštika. Vytočil som Agát do sucha a už som sa vrhol na klieštika natretím plodu a zapálením Avartínu pokial som neprešiel na KŠ + Glycerín. Likvidacia klieštika mala by prebiehať koncom 5 a začiatkom 6 mesiaca lebo potom bude neskoro lebo sa blíži k slnovratu a včely zabijú trúdov a z nich sa vrhnú automaticky klieštiky do včelieho plodu a je hneď problém.
Teraz kto začal liečenie likvidaciov klieštika je už neskoro!
OK, stačí Avartin počas celého roka a klieštik nemá šancuWink. Napriek tomu Madarom včelstvá padajú. Asi majú nekvalitný Avartin.
Avartin je učinný aj o 10 rokov lebo som odskúšal. Avartin som mal čerstvý a poznám sa dobre s výrobcom. A že Madarom popadali včely nie som jasnovidec prečo a čo bola hlavná príčina. keď sa aplikuje Avartín počas sezóny sa to robí každý 3 deň a musí to horieť nad posledným nástavkom aby plyn sa tlačil dolu, potom padajú na počudovanie riadne. Najviac sa ich nakotí na trúdoch čo po aplikácii ich zhébne aj 500 ks a normálne cez 200 ks. U včiel je to ako s bobrom " Zabi Bobra a zachrániš strom!"
Hentie metody som zanechal po nástupe kyseliny a boli aj také že klieštikov skapalo po 12 hod dobre cez 1000 Ks..
Kamoš tiež používa Avartín hneď po Agáte ako vytočí a tiež vytočí do sucha a žiadne výpadky včelstiev..
Dokonca som skúšal že som strčil Ekopol do KŠ s Glycerínom a padali tiež a včasné nasedenie boja prinesie svoje ovocie...Cool
dost klestiku na podlozce je jeste zivych, kdyz je tam najdu.
kdyz se podivam podmetem kolik je v ulu vcel, jak jsou vyvesene na spodnich louckach, tak mi je zahadou, ze vubec nejaky klestik ze vcel propadne ven z ulu na podlozku.
nevim, jestli ta ucinna latka v gabonu a dalsich lecivech tem klestikum nici sosak a drapky tolik, ze se nemuzou pak zachytit na vcele, ale prijde mi, ze kdyz se z jedne vcely nekde u horni loucky odlepi, tak nez propadne ven, tak ma spoustu casu se na dalsich X vcelach zase prichytit.
zrovna ted v dobe kdy se v ule strida kratkoveka s dlouhovekou generaci a je tam hlava na hlave, tak ten monitoring podlozky mi prijde ze o nicem moc nevypovida.
vcera sem na jednom stanovisti cca po tydnu napocital u rady vcelstev rano 0 klestiku na podlozce a pak vecer taky nulu. vcely na spodnich louckach v balicich, ze klestik nema sanci propadnout ven na podlozku.
nebo to padani klestiku funguje jinak?
Účinná látka z gabonu určitě kleštíkům nepoškozuje ani drákpy (on nějaké má?) a ani sosáčky- působí na nervovou soustavu (nerotoxický účinek).

Sledování spadu vykazuje ze všech metod monitoringu určitě nejvyšší chybovost. Ale určitě je lepší dělat alespoň to, než nic. A ještě pozor na rozdíl mezi přirozeným a léčebným spadem.
Tomáši, je dobře, že o tom přemýšlíš. Myslíš, že ty včely v podmetu jsou celý den na jednom místě, že se chumáč ani nehne?
ok, dik za vysvetleni, ted si uvedomuju, ze to poskozivani sosaku delaj pripravky na bazi kyselin poleptanim. drapky asi nema, myslel jsem tim ty nozicky nebo cokoliv krome sosaku co muze pouzit, aby se udrzel na vcele.
ty vcely se hybou a premistuji, to je jasne, ale i tak by me zajimalo, kolik klestiku se odroli a propadne a kolik se jich pusti a nez stihnou propadnout, tak se zase chyti.
proste prijde mi dost divne najit po tydnu na podlozce 0 klestiku. na odnaseni mravemci to svadet nechci, i kdyz vim a videl sem na vlastni oci behat mravence s klestikem v kusadlech. taky sem ale videl behat mravence po podlozce a klestiky ignorovali i kdyz sem jim je spejli furt podsunoval docesty. taky sem videl jak vcely co behaly po podlozce, tak jak obcas zamavaly kridly aby odvetraly skrz sitovane dno vzduch z ulu, tak tim proidem vzduchu odfoukly klestiky. ono jich taky protp byva dost zafoukanych ke strane podlozky smerem ke stenam dna.
rek bych ze vetrani vcel jich sfoukne vic nez jich pripadne odnesou mravenci.
no ale budu ty nuly pocitat a zapisovat dal.
na kazdem stanovisti mam jeden ul, kde ten spad je trochu vyssi, 10-20 denne. ale do ostatnich se to nesiri.
je mozne ted, kdyz tam mam gabon, pridat jeste formidol? nebo je potreba gabon napred vyndat? nebo formidol nema smysl, prptpze je tam furt plod a je lepsi dokoncit tu periodu 24 dni s gabonem, pak zkontrolovat, zda jentam plod, a pkud ne, tak teprv dat formidol? pokud to furt bude stabilne mezi tema 10-20? jde mi o to, aby se ty dvoje vcelstva nejak s tim klestikem moc nerozjela.

mam problem s tou interpretaci spadu....pada jich hodne=leceni probiha dobre a (skoro) vsichni jsou vyhubeni, nebo

pada jich hodne=je to v haji, protoze nasobky poctu spadlych jich je jeste ve vcelach (vim ze nekde se to tak popisuje)

netusim, jaka je overena ucinnost tech leciv, gabon, formidol apod. ve smyslu postihne a vyprasi X procent populace klestika z aktualniho poctu. vim ze to neni tak jednoduche, ale plus minus je nejaka udavana ucinnost?
Nic tak nepřídávej. Proč? Chceš je uléčit? Nech doběhnout lhůtu aplikace a potom udělej smyv anebo CO2 narkotizaci. U včelstev, kde nic nepadá, bych ho udělal hned.

U Formidolu, pokud je správnš aplikován, o jeho účinnosti pochybovat nemusíš - tady rezistence nehrozí.
U fluvalinátů (Gabon) už je to horší, tam už oblasti s prokázanou rezistencí jsou - viz zde.
Pokud je léčebný spad v desítkách denně, tak to není problém, pokud se nejedná o rezistenci. Pokud by se suma přiblížila tisícovce, už by to mohlo znamenat velký problém....

...A ještě k tomu propadávání. Jak je velký roztoč vůči včele? A včely jsou na sobě jak sardinky v plechovce? Vždyť roztoči padají i v zimě, kdy jsou včely na sobě mnohem těsněji. Tyto úvahy můžeš s klidem opustit a věnovat čas a energii něčemu užitečnějšímu... Wink
Chlapi ( a ženský samozřejmě), mám dotaz. Bral jsem teď zimní měl a v jednom včelstvu jsem měl 4 roztoče/měsíc. Ostatní včelstva mám čistá, tedy bez spadlého roztoče. Já před sesypáním měli dohromady vždycky měl na podložce prohlížím, protože výsledek z laboratoře plácnu 1,28 roztoče na včelstvo je k ničemu (když se neví, ze kterého úlu pocházejí).

Co s tímhle včelstvem nejlíp udělat? Děkuji mnohokrát.
Pokud je to věroohodný údaj ze zasítované podložky nebo dna, tak bych to neřešil. Těžko je určit jejich původ, protože na přelomu roku byly masivní prolety a ten je spojen i s vnitřním úklidem. Pohlídal bych si to pro jistotu až v květnu na plodu.
Referenční URL's