Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Varroa destructor
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(31.03.2023 21:21)Michal-Š napsal(a): [ -> ]Ad formivany: mixuješ a lisuješ staré formidoly? Nebo lze vyrobit z něčeho jiného?

Ahoj, formivany mám dvojí. Jedny z hobrafiltu a jedny ze starých formidolů. Dělám to přesně podle př. Vítámvás z Ivančic. Natrhám na mále kusy, namáčím v horké vodě a pak mixuju na kaši ve starým etáckým mixeru. Tu teplou kaši pak lisuju na desky. Mám je trochu větší, vejde se tam najednou více KM. Podle otvoru, který tam udělám rozpěrákem se to odpařuje. Nějaký přesný čísla odparu neřeším.
Funguje to dobře. I hodně zavšivaná včelstva nepadla, pokud se objeví po slunovratu, max červenec.

Hlavní je najít ta včelstva, co jsou blízko kolapsu, když jsem si to nepohlídal (jiné roky), jde to jak lavina po včelnici.
Jde tedy o dlouhodobý odpar. Jenom formidol nebo kuchyňské utěrky to nenahradí?
Ano, dlouhodobý. Odpařuje se to několik dní v závislosti na několik proměnných. Zásadní je teplota a velikost otvoru po rozpěráku, který udělám do zip sáčku.
Utěrky a jiné desky na krátkodobý odpar jsou v pohodě, ale musíte tam jít několikrát do jednoho úlu, já mám 120 včelstev a chodím do práce. Takže nemám čas tam jezdit vícekrát do týdne. Když to máte u baráku, je možné tam chodit co 3,4 dny a dát tam úterku.
Mám dotaz:
při prohlídce včelstva objeveni nyní foretičtí roztoči na včelách i trubcích - letmou prohlídkou zjištěno na rámku cca 10 foretických roztočů, celkem to vychází na 200-300 kusů na úl (ne všechny jsem musel vidět).
Popis včelstva - velmi silné, krásně vyzimovalo, v měli byla 0,4, nyní zakladeno plně devět rámků, matka nemá nyní kam klást jelikož v ostatních rámcích je pyl nebo zásoby. Nátěr neproběhl, když byla ta nula, včeltvo stabilně velmi silné, nosí hodně medu, z pohledu včelaře bezproblémové, matka dvouletá... Ošetřováno minulý rok od července do září 2 x KM (Formidol) a 3 x Varidol po ukončení plodování dle teploty v úle (mohl tam ale být ještě nějaký nevyběhnutý plod, klasická prohlídka rozebráním neproběhla), spady standardní v létě nic moc a v podletí stovky kusů při prvním a druhém vyfouknutí, po třetím pár kusů.
Úl Eurodadant na 13 rámků 39*30, plný včel, podsazen 1 NN 39*15, včely vypadají v pohodě... Chovají již trubce, zakladen cca 1 rámek ( ve 3 rácmcíh tak třetina) trubčinou...
V této míře jsem viděl takto napadení poprvé, foretické roztoče vídám sporadicky až na konci června/července právě v nejsilnějších včestvech, která se mi daří udržet tak ze 75% - raději chovám středně silná včelstva, která udržím spíše do dalších sezon....

Chci nyní nasadit medník - mám nyní ještě ošetřit např. KM ? Nebo jiný postup ?
Plánuji také odebrat 2-3 plodové rámky a udělat oddělek a snížit tak zátěž roztoči z vylíhnutého poldu, oddělek po vylíhnutí samozřejmě ošetřit.
Děkuji za radu zkušenějších....
Na foretických roztočov dobre zaberá ak sa spraví pokap Bisanarom. Nemal by sa ale dávať v čase hlavnej znášky lebo obsahuje thymol. Já som ho minulý rok na jar použil a mal záber. Stačí počkať tri štyri dni po aplikácii nech to vyprachá a dajú sa dať medníky.
To bude v tomto datumu spíše vcelomorka. Vidět teď foretickeho roztoče by byla velká náhoda.
Braula se drží spíše u matky, než na trubcích a dělnicích. Tím ale rozhodně nechci tvrdit, že to nebyla ona. Pokud nemá matka kde klást, jak uvádí, můžou to klidně být kleštíci. Co to tak vyfotit? Anebo se podívej na internetu, jak braula vypadá a porovnej s tím, cos viděl.
Tak tak či onak, dal bych pasek KŠ+Gl - nejšetřnější a z hlediska možné snůšky v pohodě.

Ty se spoléháš na výsledky vyšetření zimní měli? Tak to máš tedy odvahu!
Trubce ještě nemá, teprve má zakladeno.
Ano braula obtěžuje hlavně matku, ale když jich je na matce klidně i více kusů, ostatní se pak sápou po včelách. Je to zajímavé, ale oni pak nějak vymizí. Kdysi jsem tím trápil, pomáhala sublimace KŠ 2x po sobě. Pak zmizely potvory. Teď je občas na jaře zahlédnu, ale už se jimi nezabývám.
(01.05.2023 20:20)Pavel Zajicek napsal(a): [ -> ]Trubce ještě nemá, teprve má zakladeno.

(01.05.2023 15:07)Marec napsal(a): [ -> ]Mám dotaz:
při prohlídce včelstva objeveni nyní foretičtí roztoči na včelách i trubcích...
Popis včelstva - velmi silné, krásně vyzimovalo, v měli byla 0,4, nyní zakladeno plně devět rámků, matka nemá nyní kam klást jelikož v ostatních rámcích je pyl nebo zásoby...

Něco jsem špatně pochopil?
(01.05.2023 16:11)Pavel Zajicek napsal(a): [ -> ]To bude v tomto datumu spíše vcelomorka. Vidět teď foretickeho roztoče by byla velká náhoda.

Dva dni nazad som jedného foretického klieštika dokonca natáčal. Na včele na záhrade.
Děkuji za názory a rady - je to kleštík, dle mého názoru se drží na včelách i trubcích, neboť matka nyní nemá kam klást - v plodišti zavíčkovaný plod včetně trubčiny, zásoby a pyl a nebo čerstvě přinesená sladina...
zároveň vylučuji možnost, že by si to odněkud nanosily např. loupěží, poctivě seděly doma od září.... musel tam být nejspíš stále zavíčkovaný plod, kde kleštík přežíval... ošetřím a budu mít tohle včelstvo v hledáčku ....
sorry Beekeepre, četl jsem rychle mezi řádky

Pokud je to skutečně varoáza, tak to včelstvo se nemůže dožít ani do 15. srpna.
Vytočit první med, zlikvidovat plod, shodit roztoče ze včel, jinak je po něm.
Osobně se hrabu ve včelách denně a ve velkém počtu a když zahlédnu roztoče v srpnu, tak biji na poplach, ale takhle na jaře, to jsem ještě neviděl.


Něco jsem špatně pochopil?
Teraz bude väčšina klieštika na trubčom plode. Na zníženie záťaže by som ako prvé vyrezal zaviečkovanú trubčinu.
Nevite nekdo, v cem presne spociva odolnost proti klestikovi u vcely vychodni?
Ok, klestik je na nasi vcele nepuvodni parazit, pritim parazit si sveho hostitele neznici. Zajimave je, ze o rovnovahu se u vcely vychodni stara vcela, zajimalo by mne, zda se v nejakych pripadech parazitismu o rovnovahu stara parazit.

Tady pisou, ze vpodstate kazdy organismus ma sveho parazita a ze organismus bez parazita je raritou.
https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Parazitismus
Tak treba se klestik prizpusobi svemu novemu hostiteli, respektive by se mel prizpusibit. Nevim jak rychle probiha adpatace parazita na hostitele.
Jako je to trochu sci-fiWink...ale teoreticky by to tak nejak melo fungovat.
Tak ono jde dost často o to, jestli jde v případě parazita o symbiózu či nikoliv. U vztahu VD & AM bych o symbióze moc nemluvil.
A jak dlouho kleštík hostuje na apis melifeře? Čtyři desetiletí? Kolik to představuje v měřítku evoluce? Nasosekundu? Anebo jen pikosekundu? Pokud by se setkali přirozenou cestou, tak by to trvalo poněkud déle, než by došlo k současnému zamoření. Další otázkou je, co by bylo, kdybychom těch čtyřicet let kleštíka nešlechtili...

O pravidle, že parazit svého hostitele nezabije se snad dá hovořit v případě přirozeného výskytu a rovnovážných podmínek. Pro příklad - akát se ve své domovině také nechová tak, jako u nás. Nepůvodní živočichové v Austrálii působí problémy, o kterých v jejich původní domovině neví, protože neexistují...
Tak letos budu muset zasáhnout dřív než loni, některá včelstva mají už nyní poměrně vysoké přirozené spady. Odházet medníky na jiné a dát KM. Ostatní dál pojedou na med.
Vcera jsem skoukl vcelstva v 500 mnm pomoci CO2, nebejt "spicky" 3 roztoci, tak bych pochyboval o ucinnosti teto metody. Ikdyz pred 2 rokama to v poho korelovalo. Vzorek mel 550 vcel z ramku se starsim nezavickovanym plodem. Jinak to bylo treba o 1 nebo zadnym. Tyhle "zavsiveny" holky dostaly ctverecek hobrafiltu s thymolem (5-6g) na plodiste, do medobrani to vysmradne.
Zejtra se chystam tady dole, pro dnesni destik jsem stihl jen jedny Undecided. Doufam, ze nejaka "snuska" bude pokracovat, ikdyby jen udrzovaci, at neslidi.
Jak jste na tom ostatni ?
Chose
Referenční URL's