Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Varroa destructor
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
15-50 roztočů léčebného spadu není zase až tak moc. Hlavně klid Big Grin přemíra chemie škodí
Však už jsem také léčení ukončil, nicméně budu mnohem pozorněji sledovat spady abych byl připraven reagovat včas a hlavně pořádně!
Ešte taká malá poznámočka.
Ako si neverím prípravkom, ktoré treba používať dlhší čas ako dva tri dni. Jednoducho tá účinnosť musí klesať a tu je vysoká pravdepodobnosť možnosti vzniku rezistencie. Preto som v živote nepoužil gabon a nepoužijem ani apivar. Taktiež kyselinu vyťahujem na štvrtý deň. Načo zbytočne trápiť včelstvá kyselinou, keď jej odpar už nedokáže klieštikovi ublížiť.
(11.09.2014 8:52)vlcek napsal(a): [ -> ]Já vím,/prožil jsem si to loni též/ když roztoči padají je to zlé.Když ,ale nepadají /a všichni říkají ,že ano/.
je to ještě horší.Stále si říkáte - co jse udělal špatně - kde je ta chyba? F.V.

Presne tak,pán kolega! Minulý rok som mal v jeseni nulové spady a neveril som tomu! Myslel som,že mám vadný varidol! Ja Gabonu verím,ale ako povedal jeden pán :"Dôveruj,ale preveruj"! Ak niekto má problém s dodržiavaním návodov,tak chcem vidieť ako úspešný je pri liečení kyselinou!Smile
Pořídil jsem si mikroskop a podíval jsem se na přirozené spady u jednotlivých úlů. Ty potvory jsou pěkně chlupatý a co mi udělalo radost 80-90% všech roztočů mělo viditelné mechanické poškození, nejčastěji ukouslou nohu Wink To je pozitivní zpráva. Včely aktivně zasahují.
Je zaujímavé, že spady v porovnateľných včelstvách sú napr. v rozsahu 20 -200 ks po jednorázovom liečení. Existujú teda "danné" okolností, ktoré vývoj klieštika vo včelstve ovplyvňujú a my z nich poznáme len zlomok. Niektoré z nich sú genetické, niektoré technické. Spady sa v nasledujúcom roku podstatne zmenia a včelstvo, ktoré malo spad 20 VD, môže mať zase 200 VD a naopak. Aké príčiny teda spôsobujú tieto rozdiely a zmeny ? Bežný včelár si s tým hlavu nemusí lámať a prelieči všetko plošne. Vzhľadom na obrovské rozdiely v spadoch musí existovať nejaký trojsky kôň na klieštika. Prečo by nemohli mať spad 20 VD všetky včelstvá ? Klobúk dole pred dobrovoľným neplateným výskumom a pokusmi niektorých obetavých včelárov. Možno by sme mali vytvoriť nejaký tlak na zriadenie rozsiahleho oficialneho výskumu so spoluprácou a kontrolou včelárov, alebo aspoň podporiť ľudí, ktorí sa tomu venujú dobrovolne.
Dneska je první den, kdy jsem po léčeních od 7.8. pomocí KM docílil "nulový" přirozený spad u všech včelstev.Smile Každé včelstvo bylo vystaveno odparu 305 ml 85%KM, rozdělených do 6-ti dávek(3x80ml Formidolem 40 a 3x25ml - jednorázově s odstupem 3 dny). Bez ohledu na ten nulový spad si už dovolím říct, že na VD mi během konce letošního roku neuhyne ani jedno včelstvo. Měl jsem sice obavu o č.20, keré mělo ten ohromný spad 6.500ks, ale vypadá obdivuhodně dobře. ....asi jsem měl štěstí na"zdravé" roztoče....tedy bez virů.Smile Teď jsem zvědavej, jak dopadne 1.fugace.....
Ty budes este fumigovat? Surprised
Rozhodně. V některých včelstvech bylo před deseti dny 7 rámků plodu......
No, ja asi ne, hlasa pekny rijen, tak nasadim 85 Km a bude. Pripadne to jisti pokap KS.
Škodlivost pro včely je jasná....jak u KŠ tak u amitrazu tak u Tau-fluvalinatu....je na každým co použije. Hlavně dodržet technologii ošetření.....Při letošní situaci nebudu experimentovat. Nechci si v květnu "drbat hlavu"...co jsem udělal špatně, při prvním pitvání trubčího plodu. Stačí mi když si včely zase něco od někoho přinesou.....nemusím mít vlastní chovnou stanici na VD.Big Grin
Já bych, Milane, zkusil pokap KŠ v prosinci. Jak tomu říkají u sousedů: Restentmilbung:
http://www.bienenkiste.de/os
http://www.immelieb.de/?p=282
https://www.xing.com/communities/posts/w...1004492391
etc. ...
Třeba jen zkusmo u části včelstev ...
Jsem zvědav, jaký bude spad, až se ten plod bude líhnout. Ta nula je dle mého jen dočasná radost ...
Jiří
P. S.: v čem je jasná škodlivost KŠ pro včely? Tedy přesněji: v čem je KŠ škodlivější než amitraz či tau-fluvalinat?
Plus residua obou posledních či jejich rozkladných produktů, což KŠ nemá.
Ale máš recht, je to volba každého chovatele.
Už to Jirko nechám na tu fumigaci. Teď už pomocí KM, jak píše Paprna, z těch včelek ty"nesmrtelný" neudělám. Big Grin O tý KŠ v prosinci uvažuju.....
je mi jen líto včelařské veřejnosti, která Vám to zbaští
Co máš na mysli, Deboro?
Liečil som KM (65%) koncom júna a opakovane koncom augusta. Spád bol mierny 30 - 50 VD. Predpokladal som, že som na tom dobre. Včera som liečil varidolom a spád bol v priemere 300 - 500 VD. Vzhľadom na predchadzajúce liečenia KM je to podľa mňa veľa. Viacerí včelári z okolia potvrdzujú zvýšený výskyt VD pri jesennom liečení. Mám obavy, že práve tzv. dlhoveké včely budú VD značne poškodené. Zrejme po dvoch týždňoch budem fugmaciu opakovať, pretože ta chamraď sa množí kvadratickou rýchlosťou. Čo vy na to?
500VD není žádná tragedie. Je klidně možné, že po další fumigaci už nespadne skoro nic, to záleží kolik máš ještě plodu.
Spíš bych se zameřil na to, jak jsi použil tu KM a příští rok to zkusil nějak vylepšit ( umístění odpařovače, délka aplikace, denní odpar ... ), neboť ta účinnost nebyla asi taková, jaká by měla být.
Jde o to, že i když provádíš aplikaci KM, tak ne všichni roztoči jsou zasaženi.....Stačí, abys měl plod roztažený do dvou nástavků.....KM působí jen v určité koncentraci a ta se v jednotlivých místech dost podstatně liší. V půlce úlu ti roztoči spadnou a v druhé půlce s klidem prosperují.
Letos jsem trošku experimentoval......2 ks dlouhodobý odpařovač na 65% KM....cca 360 ml KM.....a 3x ob dva dny jednorázová aplikace 25 ml 85% KM.
Zdá se mi, že včely při dlouhodobém působení dokážou výpary KM směrovat a odvětrat......Taky spady nejsou nikterak výrazné.....První 2 dny ani brouk.....Zatím co při jednorázovém podání.....Udělal jsem aplikaci a mluvil s Jirkou Matlem asi 15 minut do telefonu....a během těch 15ti minut spadlo na podložku asi 18 ks.....Měl jsem sice obavu, zda to není přehnaný, ale včelstvo obsedající dva nástavky při takové dávce maximálně na chvilku zvýší aktivitu u česna. Je pravda, že je to případ mého nejvíc napadeného včelstva a během 24 hodim spadlo přes 800 VD.Samozřejmě, že závěry budu moct udělat po fumigaci.....ale zatím se mi to jeví takhle..... Takže bych se přiklonil k tomu, co píše Pepe.....jakou KM, kdy a jak.....ti brouci tam určitě jsou .A je potřeba si uvědomit,že tou KM omezujeme stavy VD...a nechceme si pomocí KM omezit i včely. Není to léčení "na nulu".....a fungování KM ovlivňuje spousta věcí, které nejsme schopni ovlivnit....... Ale 500 ks při prvním Varidolu je docela slušnej výsledek. Tím bych se neděsil. Loni mi při první fumigaci spadlo do 1000 VD u většiny včelstev....a myslím, že zrovna pro nedostatečnou nebo nevhodnou aplikaci KM.
Tak z Vás začínám být troch nervózníSmile po formidolu na přelomu července a srpna a po kontrole týden po aplikacispad do max 3 VD na podložce v každém úle .Tak si řikam, jestli nedělám něco špatně a je to normální , cítím se tu v podstatě zahanben. Tak buď mám tak zdravé včely Smile a nebo se řítim do velkýho maléru Huh , no uvidim po fumigaci. Zdravím. Leoš
Leoš! I zdravé včely majú kliešte!WinkSmile
Referenční URL's