Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Varroa destructor
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Velmi pěkně o vytváření si domněnek pojednává Jarda Dušek v představení Čtyři dohody na námět ze stejnojmenné knihy Dona Miquela Ruize.
Jako perličku vyprávěl příběh, kdy byl učiněn pokus se včelami. Pomocí složitého matematického výpočtu jim umísťovali na různá místa ve velkém prostoru med. Včely jej vždy našly. Jaké však bylo překvapení vědců, když po čase na ně na dalším místě stanoveném složitým matematických vzorcem včelky již dopředu čekaly. Nevíme nic, i když si myslíme , že víme...
(21.11.2011 14:55)Zdeněk Brentner napsal(a): [ -> ]Radku, to snad nemyslíš vážně. Papír snese hodně. Spíš by se měl k tomu vyjádřit i Vú Dol a ČSV. I když bojovat na více frontách může být efektivnější, tak si nemyslím, že by vyrůstala další konkurence. Moře práce, za málo peněz......Big GrinBig Grin

Já to vážně myslím.Smile
Pokud je to pravda, tak se ani necítím jako konkurence a jsem tomu rád.
Pro mě je novou informací, že VÚ má projekty na varroatoleranci a že se tedy smýšlení postupně obrací.
Jen by se ten projekt měl co nejdříve rozšířit na celé území, jinak to panu Pintířovi bude okolí stále kazit. Wink
Stejně jako to kazí matce přírodě....
(21.11.2011 14:13)architekt odpadu napsal(a): [ -> ]Dokážeme každý přesně stanovit linii mezi klamavou reklamou marketingem podvodem? Pokud ano, proč je k takovému vyjádření stanovena komise, která rozhoduje hlasováním?!Petře, já jsem si některých věcí vědom. Znám úsloví není kouře bez ohně, ale stejně tak je mi znám biblický morální imperativ nesuďte byste nebyli souzeni či kdo sám bez viny nechť hodí kamenem. Ale tohle už patří do tématu např. Včelařská etika.

Pravda je, že to tu celé vzniklo na základě tvrzení někoho jiného, než přímo pana Pintíře viz. aukce na Aukru.
A je pravda, že podobné tvrzení jsem na jeho stránkách nenašel.
Tímto bych tuto kauzu uzavřel a doporučil věnovat se tématu. Smile
No právě. Pokud je to pravda. Souhlasil bych s tebou, ale......Tu novou informaci neposkytl Vú. I když by měl, už konečně něco nového, jako Vú s VD dělat.
Jak už Karel architekt upozornil na literaturu a zdroj, který se čím dál méně využívá, zkusím také zacitovat:
"Důvěřiví buďte jako holubice,..."
Nemám důvod tomu, co má pan Pintíř psáno, nevěřit, a jak to je, se asi ještě uvidí.Smile
V každém případě, když už i já, laik v oboru a malochovatel, vidím s odolností včel problém, proč by ho neměl vidět VÚ?
Snad se tedy blýská na lepší časy. ... Shy
...Pokud tedy my včelaři vytvoříme poptávku, aby to nezůstalo jen u nějakých projektů v zapadlých kotlinách, (kde se ve skutečnosti bude třeba v dobré víře pouze testovat používání dalších přírodnějších chemických látek)
Já bych taky byl rád, kdyby mezi námi už teď byl někdo, kdo si tiše a nenápadně doma ve vlastním chovu tak nějak zvládl problém parazita V.d., navíc ještě ve spolupráci s VÚVč,s.r.o. Na stránkách ústavu jsem ale o této aspoň pro mne novince nic nenašel. A tak si připadám, jako ta paní, co ji kdysi citoval tuším M. Horníček: koupila jsem husu, tak nevim ... Sad Jestli vlastně pan kolega nevyzradil "státní" tajemství ...
Je fakt, že pokud někdo má výrazné úspěchy v soužití svých včel s V.d., tak by se měl nějak pochlubit, protože jinak ten jeho ostrůvek to moře kolem zase možná zaleje, jak už napsal Radek. Rozhodně by jeho výsledky stran VT zajímaly ty kolegy, kteří se snaží něco udělat pro AMM, již, jak se zdá, pan kolega jaksi normálně chová ...
Když je v tom textu tolik krásných vět o nařízeních a předpisech a certifikátech, tak mi ještě vrtá hlavou, jestli ta viněta na sklenici (Lesní med) je košer jakožto základní informace, poněvadž, pokud vím, platné jsou jen dvě základní kategorie: med květový a med medovicový. Ale to už je fakt mimo téma.
Jiří
Jestli má varroatolerantní včely a biomed si asi neověřím. Ověřuji si ověřitelné.
Nemám to na papíře, proto jsme taky vyzval, aby se někdo zeptal v DOle na pravdivost tvrzení, které má na webu o své spolupráci s nimi a jak probíhá.
Třeba se skutečně dal Dol směrem k bio ošetřování a varroatoleranci.

A když budou pravdivá tato tvrzení, není důvod pochybovat i o dalších. A naopak. Smile

Stejně tak bude pravdivé i tvrzení, jak si ze dvou rojů v zavčelené krajině namnožite varroatolerantní chov. Bez inseminace, která určitě není BIO.

A stále stejná propagační tvrzení v různých diskuzích o medu, určitě píší davy zákazníků.
Stále stejně.
(21.11.2011 14:55)Zdeněk Brentner napsal(a): [ -> ]Moře práce, za málo peněz......Big GrinBig Grin

On na divení je tu věcí víc, tak např.
  1. Je chována včela původní cituji:"odchycena první dvě včelstva, která do dnešních dnů tvoří zdravý, přírodou vyselektovaný, genetický základ chovu." konec citátu. Tomu trochu nerozumím. Zvládnutím inseminace a dovozem prvních kraněk původní včela téměř vymizela, resp. dotaz zní, jak je to s původní včelou, když všichni okolo už ji s vysokou pravděpodobností nemají a inseminace je v biochovu zakázaná. Množení včelstev (nebo alespoň v Belgii) je povoleno pouze rojem nebo přirozenými rojovými matečníky. O přelarvení, nebo nedej bože inseminaci si mohou nechat jen zdát.
    A ejhle, my ji tady máme, jen o ní asi nevíme.
  2. Od osmdesátých let minulého století s příchodem roztoče varroa destruktor se VŠECHNY VÝZKUMNÉ ÚSTAVY NA SVĚTĚ soustředily v podstatě na jediný problém - a to na vymýcení tohoto roztoče. Při naší návštěvě ve výzkumném stavu v Hohenheimu před cca 6-ti lety na otázku náplně ústavu jeho ředitel Dr. Liebig odpověděl: Za prvé varroáza, za druhé varroáza, za třetí varroáza,.... za dvacáté varroáza, ...za 99. varroáza . A pak teprve možná to ostatní, pokud nám čas dovolí. Jak konstatoval na semináři v NASA ředitel Vúvč Dol Dr. Kamler - ani takový gigant, jakým bezesporu německý BAYER je, na varroázu za 30 let nic nového nemá.
    A ejhle - na inkriminovaných stránkách se dovíte, že stačí KM, případně KŠ. Nevím tedy, proč veškeré světové výzkumáky prostě nedojedou na Šumavu, tam to okopnou a je to. Proč se zbůhdarma vyhazují miliardy na to, co mají jinde tak perfektně zvládnuto.
  3. Nikdo se nikde nediví, že bioprodukce kedluben, ředkviček, zelí, mrkve atd. atd. je troj - pětinásobně dražší ve srovnání s konvenční produkcí. Kolik si myslíte, že by měla být nákupní a potažmo prodejní cena takovéhoto produktu na prodejnách ? Na podobnou otázku nám tehdy p. Michael Colette jako producent biomedu v Belgii odpověděl: Množství produkce biomedu je z logiky věci výrazně nižší, musí být tedy i cena pro naše odběratele adekvátně vyšší. Protože veškerý med od nás smluvně odebírá obchodní řetězec DEMETER, dává nám trojnásobek ceny, ale jen na určitou, předem stanovenou kvótu. Pro jiného odběratele je tento med díky ceně prakticky neprodejný.
    A ejhle, tady jsou ceny v podstatě stejné, jako u ostatních chovatelů.
A tak by bylo možno pokračovat dále.
Trochu mi to připadá – jaký že je rozdíl mezi normálním a bio zemědělcem? Bio zemědělec práškuje v noci. Tímto se ale těm opravdu skalním producentům omlouvám.
iRP
Dočetl jsem se na nethu,že o panu Dr.Ing.Janu Pintířovi Ph.D.se dá dočíst v časopise Včelařství 3/2008,takže kdo ho máte doma můžete zalistovat.Já byl v té době ještě mimo včelařskou realitu Smile ,takže ten časopis nemám.
Jak jsem si četl všechny nejskvělejší informace viz.výše zmiňovaného pána z Aukra,tak mi bylo trochu na blití. Ja vím,že papír potažmo net snese vše,ale co je moc,to je moc. Poslal bych na něho kontrolu,ať dokáže,co hlásá. Můj osobní názor je ten,že má možná pár včelstev,zbytek medu nakupuje kdoví kde a zbytek je jen trapná reklama,která ostatní poctivé včelaře zvedá ze židlí. Raději už více k tomu psát nebudu,protože se zbytečně nas..... Angry

Tak jsem panu prodejci položil na Aukru otázku,jak se mu podařilo přirozenou cestou vypořádat se s parazitárním onemocněním včel způsobené roztočem Varroa destruktor. Jsem zvědavý na jeho odpověď,teda pokud vůbec odpoví.
Prosím, téma je Varroa destruktor a ne biodestruktor. O tom pánovi dosti, je to ostuda včelařství. Ani pan okresní veterinář neví, de má včely.
Ještě si neodpustím jednu a poslední poznámku. Už vím,ja se vypořádal s varroaSmile Včely,které nemají kleštíka jsou ty,které nemáteSmile

Citace:Dobrý den,

je mi líto, ale my jsme jen prodejci Bio medu od pana Pintíře. Nejsme
včelaři, takže opravdu nevíme. Ale vzhledem k ožehavosti tohoto tématu mezi
včelaři si osobně myslím, že to zřejmě bude spíše souhrnem čistšího prostředí
v kraji, odolnějšího genotypu včelstev a pak ještě snad velkým dílem štěstí.
Ale kdo ví...

Níže přeposílám odkaz na stránky pana Pintíře, kde naleznete i kontakt na
něj, kdybyste jej chtěl požádat o nějaké informace. V případě, že se něco
jako znalejší než my na toto téma dozvíte, uvítáme, pokud nám informaci
přepošlete. Bude-li to zajímavé, snad bychom to i uveřejnili u aukcí, protože
nejste první včelař, který se na to ptá Smile

http://sumavskymed.sweb.cz/

Přejeme mnoho štěstí Vám i Vašim včeličkám

S pozdravem Zdrave-oleje
(21.11.2011 16:55)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]doma ve vlastním chovu tak nějak zvládl problém parazita V.d., navíc ještě ve spolupráci...

Jiří, vytrhávám z kontextu s omluvou jen abych mohl položit následující otázku celému plénu.
Letos jsi u mne asistoval při testu napadení mých oddělků. Jeden z nich vykázal 50% napadení. To je obecně považováno za míru napadení, kterou včelstvo/oddělek stěží přežívá bez újmy. Přeléčil jsem pod odborným dohledem, včely jsou bez viditelného poškození, nefumigoval jsem jej, takže to z nich pořád ještě padá.
Otázka zní: přežije-li tento oddělek zimu a bude-li mít normální jarní rozvoj - jsem oprávněn prohlásit, že jsem já(včely) problém V.d. zvládl?
To je, Karle, skutečně otázka ... Uvidíme na jaře ... Já mám taky jedny takové (ovšem já jsem je nakonec zagrifinoval) a určitě nejsem sám ... Jedna věc je to zvládnout jeden rok a jiná věc je mít už včelstvo s evidentními rysy VT. Existuje už řada kolegů, kteří to dokáží udržet na přijatelné hranici jen pomocí biotechnických zásahů a organických kyselin. Kdyby to bylo v rámci řízeného výzkumného projektu, tak by asi takový oddělek putoval příští rok na testační stanici a byl podroben dalšímu ročnímu mnohostrannému testování. A kdyby i to dopadlo dobře, tak by dalším krokem ve 3. roce byl odchov z něj, oplozovací stanice ... Tak to dělají u sousedů ...
Mimochodem: na brněnské konferenci mluvil doc. Ptáček i o případech náhlého a nečekaného zlepšení zdravotního stavu u téměř již odepsaných včelstev (viz. MV 5/2011). To se ale týkalo jiných asi nemocí, nikoli této parazitózy. Tak nevím, jestli tu by to mohlo nastat. Pokud si pamatuju, tak jsi tehdy hlásil i výskyt včel s DWV, ne moc, ale přece ... i to je faktor, který to určitě ovlivňuje. Když tohle včely zvládnou (a to prý jde při několikanásobném a dlouhodobém ošetření KM možné ...), pak můžou ustát daleko větší napadení V.d. Uvidíme na jaře ... Držím palce ...Wink
(22.11.2011 7:53)architekt odpadu napsal(a): [ -> ]Letos jsi u mne asistoval při testu napadení mých oddělků. Jeden z nich vykázal 50% napadení. To je obecně považováno za míru napadení, kterou včelstvo/oddělek stěží přežívá bez újmy. Přeléčil jsem pod odborným dohledem, včely jsou bez viditelného poškození, nefumigoval jsem jej, takže to z nich pořád ještě padá.
Otázka zní: přežije-li tento oddělek zimu a bude-li mít normální jarní rozvoj - jsem oprávněn prohlásit, že jsem já(včely) problém V.d. zvládl?

Je otázka si pod pojmem "zvládl" přestavit. Já bych řekl že zvládl, ano,ale pro tu jednu sezonu či to určité období. Můžu se zeptat čím se to včelstvo léčilo a jak?
Navrhuji: Kdo chce psát o panu Dr.Ing.Janu Pintířovi Ph.D., ať se na něj obrátí a jeho vyjádření a odpovědi na otázky zde zveřejní. Jinak je debata o tomto pánovi a jeho činnosti nepřínosná. Smile
http://sumavskymed.sweb.cz/
Naprostý souhlas, Honzo (i s trochou obavy, že se to nakonec opět zacyklí ..., ale uvidíme ...). Učinil jsem s prosbou, aby pak kolega zareagoval přímo tu ...
Jiří
(22.11.2011 10:43)miko napsal(a): [ -> ]Je otázka si pod pojmem "zvládl" přestavit. Já bych řekl že zvládl, ano,ale pro tu jednu sezonu či to určité období. Můžu se zeptat čím se to včelstvo léčilo a jak?

Od 11.9. 21 dní MiteGone 2 1/2 desky na dva nástavky 159L, 65% KM. Přiznávám, že mne zachránilo počasí, teploty během prvních 12 dnů se držely kolem 20°C. Igelitová fólie pod víkem (během roku strůpkovou fólii nepoužívám), umístění desek ob jeden krycí plást vedle plodu v horním nástavku.
To letošní teplé září bylo tak trochu dvojsečné: jednak umožnilo nám, co jsme začali ošetřovat až poté, co začali V.d. padat, ještě situaci nějak napravit, jednak ale umožnilo pozdní plodování, nabídlo tudíž další reprodukční cykly V.d. Já se letos nechal ukolébat prakticky zanedbatelným (jak jsem si myslel) přirozeným spadem a začal ošetřovat fest až poté, co mi v prvním týdnu září skokově narostl spad když jsem začal registrovat zprávy o prvních úhynech. To je pozdě, to už padali určitě V.d. i z líhnoucího se plodu dlouhověké generace ... Takže příští rok hezky podle zkušených: červenec, srpen. Tedy jestli přežijeme zimu ... Wink
Jiří
Já byl na tom obdobně, VD jsem prakticky na podložce neviděl. Až po preventivním ošetření KM 65% mi spadly růžové brýle ( kromě roztočů ). Následně jsem 3x Grifinoval, poprvé vodou a nejsem si jistý, jestli dobře. Následné aplikace olejem vykazovaly lepší aplikaci léčiva. Bohužel i po třetím přeléčení padali, ne moc, ale padali.
Referenční URL's