Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Varroa destructor
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
v zimě asi 200 dnů.
Wiki praví: 60-200 dní.
Odpověď. Na vyplácení náhrad způsobené varroazou.Musí padnout včelstva plošně.Ne jenom třeba v jedné organizaci.A ještě o tom
rozhodují pánové z hora.......... F.V.
Mě padlo několik včelstev na VD, ale tím, že byly vykradeny či se vytratily z úlu. Je to určitě moje chyba i když jsem dával KM a ještě jsem fumigoval - jestliže jsi dodržel léčebný postup podle KVS a včelstva uhynula, tak bych škodu vymáhal po státu. Smile J e mi divný, že úhyn včelstev bude platit fond ČSV, když vyšetření na zimní měl nařídila KVS. ČSV by se mel chovat jako správný hospodář a vymáhat škody na státu. Stát by si měl uvědomit, ze upřednostňování jednoho léčebného postupu a nebrání ohledu na léčebné prostupy v okolních státech může být impulzem k vymáhání škody.
Úchylná logika, zamysli se.
Pro narovnání situace bych dotace za úhyn úplně zrušil - včelař by měl být plně zodpovědný za svoje včely. Dále bych dal volnost, co se léčení týká (vyjma antibiotik). Dnes jsou léčebné postupy sice v zákonných lejstrech, ale nikdo je nekontroluje - takže ta volnost tu v podstatě už je, jen není na papíře.
Nekontroluje, protože toho ani de facto není schopen. A dokonce to SVS i veřejně přiznává. Jenomže lobby těžící z dotovaných léčiv má stále sílu.
Náš okresní zdravotní referent dokonce pravil, že jak nám ta varroáza roste, musíme na jaře všichni pořádně natřít Mavrikem, zafumigovat i aerosolovat ... (no cement ... Big Grin ).
No - grafy využívající data z dotací na léčiva stále prokazují, že největší spotřeba léčiv je v letech po plošných úhynech, kdy vlastně ta léčiva většinou vůbec nejsou potřeba ...
A mlčící většina tiše mlčí a natírá a natírá a natírá a ... Angel
Jiří
Dol má svoju vernú koloniu aj na Slovensku a ku nej gerilu strážcov so zabezpečenou distribúciou a samozrejme aj podielom na zisku. Potom skúste presadiť nejaké nové liečebné prostriedky, alebo postupy. Je to nezničiteľné ako bunker z pohraničia. Pod palcom majú distribúciu, dotácie, funkcionárov aj príslušný "marketing" /tj. prpagandu/ v časopise Včelár. Straty na Slovensku sú v norme, takže systém je v poriadkuCool.
(20.12.2014 11:28)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]A mlčící většina tiše mlčí a natírá a natírá a natírá a ... Angel
Jiří

Jiří,
to, že mlčící většina tiše mlčí, je jisté, ale že natírá a natírá a natírá Huh?
Tomu sám nevěříš Tongue.
Pepa
Big Grin Uvidíš na jaře, Pepo ... Wink To budou tau-fluvalinatové hody ...
Jiří
Úchylná logika, zamysli se - jako je úchylné vyšetření na měl? Vyšetření zimní měli 2013/14 dopadlo dobře, ale úhyn včel v roce 2014 tomu neodpovídá. Když mi někdo něco nařídí a povolí jen léčbu vybraného výrobce a vybraných léčebných prostředků, tak si asi za tím bude stát a určitě unese svojí zodpovědnost. Mimochodem, já si myslel, že když je v jiné zemi EU povolena léčba (schválena), tak by měla platit v celé EU.
(20.12.2014 12:48)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Dol má svoju vernú koloniu aj na Slovensku a ku nej gerilu strážcov so zabezpečenou distribúciou a samozrejme aj podielom na zisku. Potom skúste presadiť nejaké nové liečebné prostriedky, alebo postupy. Je to nezničiteľné ako bunker z pohraničia. Pod palcom majú distribúciu, dotácie, funkcionárov aj príslušný "marketing" /tj. prpagandu/ v časopise Včelár. Straty na Slovensku sú v norme, takže systém je v poriadkuCool.

Alino, ja Dol už možno 20 rokov nepodporujem, lebo ja si kupujem oveľa lacnejší prípravok ako je Varidol Takic (amitraz), priamo vo zverolekárni. Fumigačné papieriky si musím pozháňať alebo sám vyrobiť.
Anton, tiež som prekvapený, prečo niekto neplní Tactic do fľaštičiek aj na Slovensku a mohol by si liečik zaregistrovať napr. po názvom Jokatic, alebo Taktigal Wink. Mne sa už trasú ruky, tak by som veľa porozlieval...
(20.12.2014 17:18)maci01 napsal(a): [ -> ]Úchylná logika, zamysli se - jako je úchylné vyšetření na měl? Vyšetření zimní měli 2013/14 dopadlo dobře, ale úhyn včel v roce 2014 tomu neodpovídá. Když mi někdo něco nařídí a povolí jen léčbu vybraného výrobce a vybraných léčebných prostředků, tak si asi za tím bude stát a určitě unese svojí zodpovědnost. Mimochodem, já si myslel, že když je v jiné zemi EU povolena léčba (schválena), tak by měla platit v celé EU.

Maci....Ačkoliv včelaříš dva roky, udělal jsi dobraj krok....jsi na fóru, kde se všecko probírá v podstatě o měsíc dřív, než přijde na řadu realita....takže máš možnost jaksi reagovat na věci předstihu..... Tyhle povídačka o nařízeních SVS a povolení léčby je jako pohádky pro malý děti....i ten tvůj příspěvek tomuhle předcházející, je jako "štěněčí ukazování zubů" Big Grin To, co SVS nařizuje je to minimum, co bys měl udělat. Když si vezmeš, že před týdnem hlásilo oficiálně úhyny v rámci republiky 33 včelařů, myslíš, že by SVS měla vyhlásit nějaká jiná opatření? Od toho jsi přeci včelař, aby ses rozhodnul, co pro včely udělat.....Snad stokrát se tu probírají věci, které SVS nenařizuje a mnoho včelařů je přesto dělá aby včelám pomohlo.....Nadruhou stranu jsou věci, které SVS nařizuje a přesto je nedělá skoro nikdo.....S těma" brekama", kde by se ČSV měl chovat jako dobrý hospodář, máš slušně našlápnuto stát se jedním z těch 97% "mlčící většiny", která mlčí už jen za to, že v případě plošných úhynů dostanou "zaplaceno" i za svou neschopnost.
(20.12.2014 11:28)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Nekontroluje, protože toho ani de facto není schopen. A dokonce to SVS i veřejně přiznává. Jenomže lobby těžící z dotovaných léčiv má stále sílu.
Náš okresní zdravotní referent dokonce pravil, že jak nám ta varroáza roste, musíme na jaře všichni pořádně natřít Mavrikem, zafumigovat i aerosolovat ... (no cement ... Big Grin ).
No - grafy využívající data z dotací na léčiva stále prokazují, že největší spotřeba léčiv je v letech po plošných úhynech, kdy vlastně ta léčiva většinou vůbec nejsou potřeba ...
A mlčící většina tiše mlčí a natírá a natírá a natírá a ... Angel
Jiří

Já nemlčím a budu jim oponovat tím co je už nyní v metodice pro rok 2015:
Citace:ExM310 VARROÁZA – O (předjarní preventivní ošetření)
Na základě vyhodnocení extenzity varroázy v jednotlivých okresech podle procenta stanovišť bez nálezu roztoče (nulová extenzita) se provede preventivní ošetření u všech včelstev na všech stanovištích, pokud byla zjištěna nulová extenzita u méně než 25 % stanovišť na území okresu. Pokud byla zjištěna nulová extenzita u více než 25 % stanovišť na území okresu, provede se ošetření pouze na stanovištích, kde byl zjištěn nález více než tři samičky Varroa destructor v průměru na jedno včelstvo ze směsných vzorků zimní měli, odebraných do 15. 2. 2015. Ošetření se provede schváleným VLP v souladu s příbalovou informací nebo VLP schváleným pro klinické testování v souladu s podmínkami jeho použití pro klinické testování. Toto ošetření musí být provedeno do 15. 4. 2015.
Vyhodnocení extenzity varroázy provede ÚVS SVS.

ExM320 VARROÁZA – O (letní preventivní ošetření)
Na základě vyhodnocení extenzity varroázy v jednotlivých okresech podle procenta stanovišť s nálezem více než tři samičky Varroa destructor v průměru na jedno včelstvo ze směsných vzorků zimní měli (vysoká extenzita), odebraných do 15. 2. 2015, se provede ošetření u všech včelstev na všech stanovištích, pokud byla zjištěna vysoká extenzita u více než 25 % stanovišť na území okresu.
Ošetření se provede schváleným VLP v souladu s příbalovou informací nebo VLP schváleným pro klinické testování v souladu s podmínkami jeho použití pro klinické testování. Toto ošetření musí být provedeno nejpozději do deseti dnů po posledním odběru medu. Vyhodnocení extenzity varroázy provede ÚVS SVS.

Aby to nebylo dle pohádky "Generál X zná jen jednu taktiku - obětovat levé křídlo" Vaši generálové znají z jara taky jen tu jednu - Mavrik - a to už se ani tak nejmenuje a mladé vojáky to zcela zmate a raději se nechají zastřelit.Angel
Jen dodám. Kdybych neléčil oficiálně nepovolenou 85%KM, tak už bych byl bez včel. To samý by se stalo, kdybych postupoval podle (ne)rad okolních včelařů. Zachovám se jako správný Čech. Oficiálně budu na vše kývat, ale stejně si to udělám podle svého. Zatím se to vyplatilo.

edit: 1x 150ml a po 10 dnech 1x100ml (3 nástavky 2/3L) na včelstvo, horem yannick, plně otevřeno
můj osobní názor: včely přežily jen proto, že si skoro vše kompletně vystavěly ze svého vosku a nedělal jsem druhé vytáčení.
Jasně že jo, Maci.....Jinak to nejde .Wink Jen tak mimochodem, kolik jsi použil KM 85% na včelstvo?
Tak to budem asi na jaře muset natírat všichni. Včera ráno před proletem jsem očistil po 14 dnech podložky,kleštíci tam téměř nebyli,ale jak jsem se podíval odpoledne co poshazovaly tak nekde bylo i 5 kleštíků,samozřejmě byli to ti mrtví po posledním léčení co zůstali někde na loučkách,bohužel se to dostane do vzorku a to budou výsledky.
(20.12.2014 11:16)Ivík napsal(a): [ -> ]Pro narovnání situace bych dotace za úhyn úplně zrušil - včelař by měl být plně zodpovědný za svoje včely. Dále bych dal volnost, co se léčení týká (vyjma antibiotik). Dnes jsou léčebné postupy sice v zákonných lejstrech, ale nikdo je nekontroluje - takže ta volnost tu v podstatě už je, jen není na papíře.

Dobrý den, také mám takový dojem, proč by stát někomu hradil osobní majetek. Proti živelným pohromám, krádežím, různému poškození mám svá včelstva pojištěna. Za zdravotní stav svých včelstev na varroa destruktor jsem odpovědný především sám sobě, Srpen-Září moje včelstva zdecimována roztoči, kdy veškerý odchovaný plod postupně odcházel z úlů, kde jsem bil, že jsem je nechal tak dlouho strádat a teď se divím tomu, že před koncem Října včelstva nemám. Pak to svádím od vos po směsné vzorky, ale, jak jsem se postaral já sám, včelař o svůj majetek.
A nemysli si ted treba nekdo, jako ja, ze slabsi, mensi vcelstva su ted ve vyhode? Neploduji?

Maci01, ja take souhlasim, ze mas uchylnu logiku.
Referenční URL's