Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Varroa destructor
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Vďaka Aculeus,

Toto je pre mňa nová info, že včely upracú aj klieštika. Potom sa mi naskytuje otázka, že ak vedia upratať zachyteného klieštika z prázdnych buniek niekde dole na pláste, prečo ho nevedia upratať aj zo seba resp. zo svojich sestier?
Včely vedia najlepšie, keď žijú po svojom, ale v úli včelára to už nie je to isté ! To platí jenom u toho včelára, který má neustálou potřebu rachtat s rámkama podle svých představ. Jen málo kdy se stane, že je nutné přesouvat zásobní plásty ke včelám. Většinou jenom v případech, kdy se včelám do toho neustále vkládá včelař tzv. pro jistotu, nebo u různých "metodik optimalizovaných plodišť".
Normálně v předjaří, při plusových teplotách, jsou včely schopné přesouvat si včely zásoby optimálně jak potřebují samy. Problém může být při dlouhodobých výkyvech teplot kdy se včely mohutně rozplodují a najednou se ochladí na víc jak týden... potřeba zásob prudce stoupá s množstvím plodu. Samotné včely spotřebovávají velmi málo.
Romane, včely uklidí mrtvého kleštíka stejně, jako uklidí cokoliv jiného, co do úlu nepatří a jde to vynést, napříkad rozkousané noviny, desku formidolu, mrtvolky včel apod.

Mrtvý kleštík je smetí, odpad.
Živý kleštík, přisátý na včelu, smetí, odpad není.
část dělnic v úle je vždy ve fázi / roli "uklízečky", to je výsledek přirozeného vývoje řízeného přírodou.
bohužel žádná část dělnic není ve fázi "okusovačky/sundavčky" kleštíka, tam se zatím vývoj včely nedostal, a to ani v evnetualitě "okusovačky/sundavačky" čehokoliv jiného z dělnice či trubce.
v případě péče o matku je to něco jiného, tam mají včely přirozený pud se o matku starat a čistit ji, proto z ní někdy olížou barvu či sundají (nebo sama odpadne?) opalitka.

takto si to vysvětluju, nalezení odpovědi na tvůj dotaz.

bylo by zajímavé udělat pokus - obarvit matku a obarvit dělnice - a pozorovat, jak rychle bude matka očištěná a zda a kolik dělnic jiné dělnice očistí od barvy podobně jako matku.
Fascinuje mě vždycky tvrzení někoho o něčem o čem evidentně neví vůbec nic.
Nejsou včely jako včely. Některá včelstva mají větší, některá menší, jiná třeba žádný čistící pud. Někdy je lepší místo vymýšlení blbostí si něco přečíst i jinde než ve včelařství
Roman,
myslím, že Tomáš ti to vysvetlil s klieštikom dostatočne.
Včely sa v zime nerozoberajú, ale nadvihnúť veko a nazrieť do nich ich nezabije.
No a bohemia.gall,
odoberáš med, kŕmiš včely, pridávaš a uberáš rámiky/nástavky, ošetruješ proti parazitom, ... ?
Tak o čom to prosím ťa točíš, ak včely zvládnu všetko samé ??
O čom si potom napísal 1.306 príspevkov, alebo len chodíš vyberať med z bútľavých stromov ?!
Aculeus o čem jsem psal si snadno přečteš.
V únoru točíš med, krmiš včely, přidáváš nebo ubiraš rámky a nástavky? Já ne a o tom teď píšu. Četl si?
Bohemia.gall - o groomingu jsem slysel a cetl, ale nevidel. Ty to mas u svych vcelstev vypozorovane, a dlouhodobe (alespon po celou sezonu) overene, ze sundavaji ze sebe navzajem klestika nebo jsi o tom take cetl a slysel?
Nekladu tu otazku drze ci urazlive, proste se ptam, kdo to ma dlouhodobe, pokud vubec, vypozorovane a odsledovane, nebo jen nactene.
Diky
bohemia.gall,
stratil si kontinuitu, alebo chceš prekrútiť kontext ?
Reagoval som len na tvoj Příspěvek: #13269, hlavne prvé dve vety.
Aculeus, četl si vše?
TomasK1, matky které nemají tuto schopnost nerozchovavam.
vzdávam sa, na doťahovanie fakt nemám čas
Bohemia.gall, ok, ale ja se ptal, jestli skutecne pozorujes, pokud jeste navic mas jen grooming matky, ze delnice po sobe vzajemne "lezou" a sundavaji klestiky?
Kdyz otevru kazdy druhy ul na tvem stanovisti, vytahnu obsednute plasty, tak na kazdem najdu delnice, ktere z jine delnice sundavaji klestiky (nepredpokladam, ze mas 0 klestiku).
Nebo podle ceho poznas, ktery klestik spadl na podlozku, protoze ho sundala jedna delnice z druhe, a ktery spadl, protoze zdechnul?
Vim, ze klesticich obetech groomingu se pise, ze jsou okousani, rozpuleni apod.
Na 33 vcelstvech, o ktere se aktualne staram, jsem na podlozce nevidel jedineho okousaneho klestika, a prohlizim je poctive a klestiku je hodne.
A prijde mi, ze je malo prwvdepodobne, aby vsech 33 vcelstev melo tak spatny cistici pud.
Tak proto se ptam.

Jeste doplnim, ze chovam kranku, respektive nechovam buckfast, ale kdovi, s cim je ta prvni matka a jeji dcery za ty 4-5 let namichana.
A jeste dodam, ze klestiky nezkoumam s lupou, takze nevim, zda maji vsechny koncetiny a sosak, ale telicka/krunyre poskozene nejsou.
Hejtři se nám pomalu probouzejí ze zimního spánku... Ovšem toto fórum má nový upgrade, don-quijotský daemon Aculeus s cílem ochránit nás od nadlimitní zášti každého, kdo překračuje hranice, strhout vlastní vahou do Khazad-dum

Na poslednim videu, ve vlakne videa, od Alfa, je pekny zaber foreticky klestik vs. vcela nekde po 35minute
Mluv konkrétně a k věci. Jinak mě můžete skočit do trenek. Mistři.
(06.02.2024 16:22)Dast napsal(a): [ -> ]Hejtři se nám pomalu probouzejí ze zimního spánku...

Daste, už jsi s těmi hejtry trapný.

Co je to Hejtr?
Hater (z angl., "hate=nenávidět") je hanlivý termín, který se vztahuje k osobě nebo skupině, která vyjadřuje nenávist na veřejných fórech. Hateři se odlišují od trollů, kteří se snaží upoutat pozornost tím, že píší provokativní poznámky.

Opravdu si myslíš, že problémem zdejších diskuzí jsou hejtři? Nebo je každý, kdo má jiný názor na věc, či jiný úhel pohledu podle tebe hejtr?
Priatelia včelári, nekazme si to a diskutujme o včelách...
Rešpektujeme rozdielne názory a postupy...nesúhlas vyjadrite červeným palcom a neútočte zbytočne na seba...
Včelařiku, tys přece měl kdysi smysl pro humor.
Pod hejtr(úmyslně nepíšu hater) zobecňuju ty, co píšou jenom negativní a urážlivý komentáře. S názory to nijak nesouvisí. Sorry, Gogo, je mi neslušný neodpovedet
(06.02.2024 21:35)Dast napsal(a): [ -> ]Včelařiku, tys přece měl kdysi smysl pro humor.
Pod hejtr(úmyslně nepíšu hater) zobecňuju ty, co píšou jenom negativní a urážlivý komentáře. S názory to nijak nesouvisí. Sorry, Gogo, je mi neslušný neodpovedet

Daste, tak nezobecňuj. Hejtr (česky)/hater (anglicky) vyjadřuje nenávist na veřejných fórech. Takže když ten výraz používáš (a používáš ho rád), dáváš mu jiný význam, než ve skutečnosti má. A jen tak mimochodem, nevím o zdejším fóru o nikom, kdo by psal "jenom negativní a urážlivé komentáře". Tak s tím hejtrem laskavě přestaň urážet zdejší dikutující. Děkuji. A s mým smyslem pro humor to nemá nic společného. Smile

A co se děje v úlech teď? U mě je zatím stále klid, protože počasí je u nás pořád studené. V sobotu má být podle předpovědi slunečno a 14 stupňů, tak doufám, že se včelky vyletí vyprášit a já se budu moct v rychlosti podívat na stav zásob.
Ja bych se tedy s dovolenim pripomnel s dotazem, zda nekdo videl delnice sundavat klestiky z jinych delnic a trubcu.
Predpokladom výmeny skúsenosti na fore je, že včelár má aspoň základné poznatky (literatúra). Preto stručne čo by už mal včelár (začiatočník) o klieštikovy vedieť:
Samička klieštika sedí na liahnúcej sa včele kde plodí potomstvo. Pri liahnutí včely opúšťa bunku. Samček klieštika spravidla ostáva v bunke, včely, ktoré čistia bunku ho usmrtia a vyhodia. Z plodu napadnutého klieštikom sa liahnu poškodené včely. Včely sú slabšie a roztoče môžu prenášať nebezpečné víry a baktérie.
Klištik sa po opustení bunky pevne prichytí (prisaje) na dospelú robotnicu do času, než sa opäť premiestni do bunky pred zaviečkovaním (niekoľko dní - foretická fáza). V tejto fáze sa stáva, že roztoč padne na podložku prirodzený spád (ma smolu).
Jednoznačne však platí, že včely (druhu Apis mellifera) v našich končinách nemajú vyvinutý samočistiací pud v tomto smere (božské želanie včelárov a snahy šľachtenia).

(07.02.2024 1:32)TomasK1 napsal(a): [ -> ]Ja bych se tedy s dovolenim pripomnel s dotazem, zda nekdo videl delnice sundavat klestiky z jinych delnic a trubcu.
Rozhodne nepredpokladam, že by mal niekto tu možnosť pozorovať. Keď na včelách vo včelstve poyorujeme prichytené klieštiky je to zlé.
Referenční URL's