Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Péče o oddělek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Mám dotaz, oddělky mi roztok (přibližně 3:2 - malinko řidší, v jedné dávce rozpuštěné 2kg cukru na jeden oddělek), který původně stačil tak na 4-5 dnů spotřebovali už za dva dny. Měl jsem v plánu jim doplnit zas až v sobotu, ale když to všechno vybrali, tak nevím jestli by nebylo lepší jim to doplnit raději dříve. (Jeden nástavek obsedají plně druhý z poloviny). A dát jim třeba ty 2kg v poměru 1:1, at ho mají více nebo? Možná lepší menší dávky častěji, at mi staví, ne? A začátkem září je zakrmit na zimu. Díky za odpovědi.
Pro Jsef Lekki.
Dnes, kontrola oddělků před zimním klidem. Oddělky na 4 nástavcích (styrodur) po 5-ti plástech. Zásoby 4 a 3 nástavek. Plod všeho stáří 2 a 1 nástavek. Někde dokonce zahlédnutá i značená matka. Takže dle mého názoru mají zásob více než budou potřebovat. Nebudu tedy krmit. Oddělky jsou v optimální síle a dobrém stavu schopné dobře vyzimovat.

Jinak v podletí, pokud je to zapotřebí dávám oddělkům roztok 3 : 2 jak je v těchto krajích zvykem. Roztok 1 : 1 používám pouze při konstituci oddělků po rozkladení oplodněné matky do doby kdy již mají dostatek vlastních létavek a příroda nabízí dostatek potravy. Do doby zakladení plástových ploch oplodněné matky mají v kapsových krmítkách medocukrové těsto. Při správně vedených oddělcích není zapotřebí a ani žádoucí v podletí oddělky dokrmovat.

Zimování ve styrodurových plemenáčích s nástavky se mi osvědčilo. Mohu kdykoli, v pozdním podzimu, v zimě či na jaře takový oddělek použít. Oproti zimování oddělků v nástavcích je nevýhodou otrocké překládání po jednotlivých plástech, je nutná ochrana proti hladovým ptákům sítěmi, styrodur jim neodolá, na jaře je nebezpečí rychlého rozvoje a s tím spojenými zásahy - včasné rozšíření nebo zužitkování do produkčního včelstva to je ale včelařova radost. Výhodou je klidné zimování po vertikále. Jestliže se rozhodnu z takového přezimovaného oddělku utvořit produkční včelstvo, je to bezproblému a výkonově si nezadá s ostatními produkčními včelstvy.

Takže, pokud se rozhodnete tento způsob vyzkoušet, nezoufejte. Příští rok je za dveřmi.
JK
Lekki:
moje odpověď... i když jsem asi stejný nováček jako ty. Tvůj dotaz je totiž poměrně komplikovaně napsán, ale hurá do toho.
Takže, co mám vypozorováno, včelstvo určitě krmením nebrzdíš od sbírání pylu (spíš naopak). Oddělek i včelstvo by mělo být zakrmeno co nejdříve, ale není to dogma. Každopádně když už včely mají dostatek zásob (....kolik, to zaleží na mnoha faktorech, ale cca 10-25kg), přizpůsobují se jen na zimování, upravují si výplň buněk plástů podle svých potřeb a nemusí se o nic dalšího starat (idelání stav). V takovém včelstvu se zimní generace včel dočká jara ve velkém počtu a proto by měl být jarní rozvoj velmi silný a rychlý.
Do včel určitě koukni aby jsi viděl jak na tom jsou se stavbou, plodem, pylem atd. Určitě jsou ukazatelem zavíčkované zásoby, ty už pro ně budou spíží na zimu.
Raději dělej klasickou chybu a koukej, alespoň jednou za měsíc...já jsem na tom podobně, taky je nechci rušit, ale když je rozklubnu, tak vidim jak na tom jsou, že třeba už nemají sílu na dostavění mezistěny, že je matka omezena v kladení, atd atd.

Např. mám včelstvo, které bylo vloni na konci srpna bez plodu. Dal jsem jim plodový plást z jiných včel a oni z něho nějaký plod naházeli do podmetu. Matečník si nenarazili, tak jsem si řekl, že je prostě konec...no a ono prd, na jaře v pohodě. Teď taky pouze 2 rámky s plodem, přitom všechno mají, ale konec - ty zimní včely už tam prostě jsou nyní. Takže taky zkušenost.
Jinak nejhůře mě zimovalo rojové včelstvo, které se vyrojilo pozdě. V určitou dobu krmení berou méně zásob, protože to asi nestíhají (stavění, krmení, zahřívání...únava a pomalá obněna mladuškama). Pak to dohání, ale to už je strasně pozdě. Takže takové včelstvo se musí dokrmovat i v době kdy jsou ostatní už nakrmená. Kdyby nepřišlo letos tak dobré jaro, tak mě rojové včelstvo padne....ty plásty byli tak lehké, že jsem tomu nevěřil.
Jinak jsem zastánce raději překrmit Smile jaký pán, takové včelky Wink
(21.08.2011 23:45)Jiří Šilhán napsal(a): [ -> ]že třeba už nemají sílu na dostavění mezistěny,

A pokud už do nich budeš koukat, tak právě ty nedostavěné mezistěny přemístit na kraje aby netvořily v centru zimního chomáče přepážku - to je rada, kterou já obdržel.
Architekt, to čo si napísal je fundamet čiže základy včelára v príprave včiel na zimu, svetlé plásty (nebol v nich ešte plod) nepatria do plodiska zimujúcich včiel. Včely, ktoré pripravujú bunky na na kladenie vajíčok matkou, vždy v tomto čase váhajú, či panenské dielo ponúknuť matke. Totiž miesto pre položenie vajíčok si nevyberá matka, ale včely, takéto miesta často vídať, sú bez medu a peľu a sú vyleštené a potiahnuté propolisovým filmom, sa zakrátko objavia vajíčka.
Niekedy svetlý plást rozdelí včelie hniezdo, včely ho radšej obídu, preto už začiatkom augusta-srpna takýto plást dáme na okraj plodiska, kde ho včely zanesú zásobami, pravda ak im ich podáme. Anton
Mám prosbu na zkušenější včelaře....Oddělky mi plně obsedají dva optimalové nástavky.
Mám jim ještě přidat třetí s mezistěnami? Stihnou to vystavět? Samozřejmě je krmím.
děkuji za rady
Obávám se, že teď je na stavbu už pozdě. Loni jsem po podobném pokusu sundal nástavek s téměř nedotčenými mezistěnami.
Mě zatím staví, ale už to není ono. Jsou teď holky nějaké agresivnější, nevím proč, tak jim tam už zbytečně nelezu.
To jsou agresivnější každý rok v tuto dobu. Jednak se brání proti vosám a zlodějkám,které se snaží dostat dovnitř úlu a jednak chrání své zásoby na zimu. Jsou takové trochu jakoby stále "nastartované". V pohotovosti. Smile Jinak stavět už budou leda tak tu a tam nějaký ten můstek mezi plásty.Žádné velké dílo nečekejte.
Já jsem loni krmil až do půlky září dva oddělky, co jsem původně měl na 5 plástech 39x24, přeložil jsem je nejdřív do jednoho nástaku optimal a doplnil optimalovými rámky. Až něco vytavěly, tak jsem ty vystavěné přeložil do druhého nástavku a doplnil stavebními rámky a mezistěnami, potom při krmení ještě asi dvakrát překládal vystavěně plásty se zásobami dál od středu. Stavěly při tom v pohodě a nakonec jsem je zimoval na 2 nástavcích optimal.
Proto si myslím, že oboje může být správně - pokud ještě staví, tak klidně při průběžném krmení podle mě postaví ještě do půlky září jeden nástavek optimalu a naplní zásobami.
Pokud ovšem už mají dost zásob, nestaví moc dobře, nejsou moc silné, atp... tak je možné je zazimovat na dvou. Na jaře to jsou schopné dohnat. Mě postavily oba oddělky do teď od jara čtyři nástavky díla.
Jen pokud by se jim ten jeden nástavek díla podařilo vystavět už letos (a jiné dílo nemáš), potom každý plást na jaře je dobrý. Nemusí být tak dobrý rok na stavbu jak byl letos.
Radek Krušina:
Dělal jsem oddělky až na začátku července a jen tři plásty. Proto jen ty dva nástavky.
Přijde mi, že staví pořád. Právě proto jsem v pokušení jim tam ten jeden nástavek ještě zkusit dát.
Souše po zakrmení kmen. včelstev budu mít, ale vycházelo by to na 2ks souší do nástavku.
Což asi nebude nic moc.
Agresivnější ty moje nejsou. Jen mi je jich líto, když vidím ty vosí tlupy kolem a jak se neustále
musí bránit. Nevím ale jak to holkám ulehčit. Mají otevřené jen očko a neustále nějaké rvačky.
Přátelé, potřebuji poradit. Mám koupené dva letošní oddělky, ale jsou moc slabé, mají jen dva plodové plásty a dva plásty zásobní. Jsou v nich ale matky, po kterých jsem toužil, a tak je nechci zrušit.
Mám totiž další - vlastní rezervní - oddělky, na kterých mi zas až tak nezáleží, respektive na matkách, které jsou původně z letošních rojů.
Byla by nějaká možnost pomoci těmito záložními oddělky?
Přidávat zavíčkovaný plod? A jak?
Nebo nějak spojit?
Děkuji předem všem za posyktnují rad, Josef K.
Teoreticky by i takovíto oddělek přežil zimu ovšem na jaře by se stejně musel připojit k jinému včelstvu.Řešil bych to již nyní kdy je vhodná doba ro spojení včelstev.Matky které jsou postradatelné bych odstranil a osiřelá včelstva spojil s oddělkem.Jeden způsob je přidání přes noviny.Postupje se takto.Osiřelé včelstvo se ponechá na stávajícím místě v jednom nástavku(u vyšších rámkovích měr) na něj se položí noviny a do nich se udělá několik malích dírek na ně se postaví další nástavek a do něj se přeloží oddělek s kvalitní matkou.Spodní osiřelé včelstvo se vkouše k matce.Po spojení a uklidnění tedy po pár dnech se vše stlačí do jednoho nástavku a podle potřeby se ještě mírně pokrmí.Tak vznikne ze dvou slabších oddělků včelstvo které v příštím roce je schopno již bez problémů vytvořit dostatečně silné společenství.Jsou i jiné metody spojování či přidávání matek stačí projet toto fo'rum.V každém případě bych měněnou matku hned nalikvidoval ale nechal v nějakém dvourámkovém úlku ještě nějaký čas jeden nikdy neví co se může přihodit.Když se ještě neléčilo tak seme záložní matky zimovali nad sebou vždy 2x 3 rámky nebo nad kmenovím včelstvem matka na 3 rámcích a na jaře se podle potřeby zužitkovávali matky či spojovalo do jednoho celku.Jak se to dělalo asi není aktuální protože dnes se jde do včel ještě poměrně pozdě a vše musí být přístupné nehledě na odběr spadu.Dříve se zazimovalo a teprve na jaře se šlo do včel.
Vážený příteli Josefe K. K tomuto vlastně není co napsat, postupujte přesně podle rady př. Skaly. Protože:
  1. Pokud vše necháte tak, jak to je a budete se to snažit nějak zachránit, tak to většinou dopadne tak, že ze všeho nakonec není nic. Tedy výsledkem těchto snah je křížek (exitus). Pokud to vůbec přežije, bude to na jaře troska, na kterou se nakonec nebudete chtít dívat a stejně je zrušíte, protože výsledek z nich nebude.
  2. Pokud se dokážete smířit s tím, že chcete alespoň něco zachránit, postupujte přesně podle rady př. Skaly. Já bych to asi neudělal jinak. Je vždy lépe mít nakonec alespoň nějaká včelstva, než mít vztek, investovat peníze a čas a nakonec nemít nic. Prostě Matka příroda je už taková, slabé a neduživé jde přírodním výběrem pryč. Na kvalitu nebo původ matek se bohužel nedívá. Vůbec ji nezajímá, že zrovna Vy jste investoval do inseminované matky třeba 1.000- Kč. Budete mít ale vynikající zkušenost pro příští rok.
  3. Pokud nechcete včelařinu do budoucna vzdát, objednejte si u někoho z chovatelů matky – pokud možno už teď na příští sezónu. Udělejte si oddělky někdy ve druhé polovině května z vlastních včelstev. Neřešte, jaké v těchto oddělcích budou matky, ty pak vyměníte za ty, co vám chovatel matek pošle. Oddělek už ale „pojede“ a to je to nejkrásnější. Zároveň můžete vyměnit matky u těch včelstev, které přezimují z letošního roku.
  4. Počet nových oddělků volte tak, abyste měl vždy alepoň o 15 - 20% včelstev více, než chcete mít cílový stav příští rok na jaře. Opět něco přírodním výběrem odejde, to je naprosto normální. Je to živá příroda.
  5. Slabochy nemilosrdně likvidujte. Je to příliš mnoho práce stejně nakonec s nulovým výsledkem.
Platí zásada, že kdo nemnoží, živoří. Je lépe přemýšlet na podzim, co s 5-ti přebytečnými matkami, než zoufale shánět matku do bezmatečného slabocha. Z hlediska pracnosti si je potřeba si uvědomit, že nejvíce práce dá vždy náprava slabochů. Pokud je zrušite včas, nemáte vlastně celou sezónu co dělat.
Prosím o radu, mám slabší oddělek, tak jsem ho včera dal na nástavek, ve kterém jsem měl záložní matku, kterou jsem odstranil, abych ho posílil. Mezi nástavky jsem dal propíchané noviny a nahoru sklenici s roztokem 1:1 s 0,4kg cukru. Oddělek je jen na 4 rámcích a ten záložní, dole, na šesti. Jde o r.m. 39x30cm.
Prosím poradíte mi někdo, kdy by bylo dobré je oba dát do jednoho nástavku a zazimovat?
Udělal jsem to vlastně dobře? A jak nechat otevřená očka?
Děkuji, Pavel.
Já ti neporadím, ale slyšel jsem, že snad lze přidat oddělek s kvalitní matkou do včelstva, ve kterém má být matka vyměněna, téměř napřímo. Jo to hlavně bez zbytečných průtahů a rychlé. Ať už se zimuje v jednom nebo ve více nástavcích.
Prý stačí v nástavku udělat místo na tolik plástů, kolik jich má oddělek, vychytit starou matku, místo pro vložení oddělku vyložit propíchanými novinami a vložit plásty oddělku s kvalitní matkou. Nebo matku ani nehledat, pokud nám nejde o to, která tam zůstane, včely si vyberou tu pro ně lepší. A pak za pár dní jen urovnat plodiště na zimu a je to. Toto prý lze udělat kdykoliv v průběhu sezony.
Tak nevím, jen jsem to slyšel. Nemá s tímto někdo zkušenost, není to jen blábol?
Kdyžtak to někdo popřete a nebo trochu rozveďte, ať to můžu příští rok případně vyzkoušet, díky Honza.
Navážu na minulý rok.
Doporučuji každému začínajícímu včelaři, který bude mít v létě své první oddělky, aby si sehnal časopis Moderní včelař číslo 3/2011.

Je tam perfektně popsáno, co s oddělkem dělat, krok po kroku a k tomu názorné obrázky. Nic lepšího jsem neviděl, kromě pročtení tohoto vlákna.
Ovšem v časopise je to celé pohromadě a můžete si jej vzít až k úlům.

Já ho mám v rukách až teď - doobjednal jsem si jej s jinými včelařskými potřebami. Předplatné mám totiž od 4/2011, tak jsem chtěl doplnit ročník a vědomosti, stále se dá sehnat ve včelařských prodejnách.
(18.04.2012 13:56)karelretik napsal(a): [ -> ].... ale chci to jen konzltovat s odborníky ve svém oboru, abych se neučil něco, co už se tak třeba nedělá....
......

Pročti nějakou tu literatúru. Wink Oni odborníci si kolikrát totiž jistí také nejsou, jak jsem sám zjistil. Big Grin No co....dostaneš oddělky,tak je budeš krmit.Toť vše.většinou se dočteší že oddělku cukr 1:1,já jim dával 3:2 a v poho.Je nutné ,aby ti co nejvíce zesílily do zimy.To je asi tak celé co s nimi budeš dělat...Big Grin Já bych je ještě hned(no asi po týdnu co bych si je nastěhoval) přeléčil KM,protože z nich stejně med brát nebudeš.Podíval bych se kolik toho z nich padá a případně léčení zopakoval.Nevím ale jestli si na to troufneš jako začátečník,ale nic na tom v podstatě není. Když léčíš KM,tak by se nemělo krmit.
Ještě úplně na okraj.Sežeň si ty 39x24,když je chceš a oddělky si kup jinde.
(18.04.2012 13:19)karelretik napsal(a): [ -> ]prosím v červnu dostanu do každého ze 4 úlů 4-rámkové oddělky s matkami. Mám úly RM 37x30 . Prosím jak pak postupovat správně? Co si připravit apod. ? Děkuji

Souhlas jasná rada krmit, krmit a krmit, měly by tam mít vždy i jeden rámek s mezistěnou pro stavění (bude tam dost mladých včel a ty rády staví a příští rok bude každá souše mít cenu zlata). Mě se pro plodování a stavění v červnu osvědčilo těsto "Medopip" u roztoku bych se bál v tuto dobu, že bude lákat ke krádeži (v každém případě měj pro vstup do úlu otvor jen na jednu včelu). Na léčení bych se v tuto dobu vyprd, protože by si musel skutečně vysadit krmení a to zrovna v době kdy naopak potřebuješ je fedrovat. Navíc nemáš s léčením KM žádné zkušenosti a mohl bys způsobit víc škody než užitku a mít po včelách.
Jen doplním, či upřesním pro karelretik:
  1. názor si musíš udělat sám, už jsi asi pochopil, že množství názorů roste exponenciálně s počtem včelařů Big Grin
  2. přeléčení oddělků ve většině případů není nutné a zbytečně je může ještě oslabit. Nutně ale sleduj spad na podložce. Detaily o kleštíkovi a použití KM najdeš v jiném tématu, viz "dlouhodobé odpařovače". Pokud budeš léčit tak pouze (max.) 65% roztokem KM, běžnou KM 85% bys jim víc uškodil, než pomohl.
  3. co však jako začátečník nepodceňuj u oddělků je to podněcovací krmení - důležité je ať tam stále něco mají - ať už nosí z venku nebo ne. Srovnání různých metod (těsto, sirup, invert) najdeš jinde. Pokud jim letos dopřeješ, oni se zdárně "rozjedou", přežijí zimu a příští rok dopřejí oni tobě Smile
  4. studuj literaturu i web a rozhodně absolvuj nějaký kurz, nebo školu pro začátečníky a pak případně i pokročilé (sleduj na webu PSNV: Vzdělání a Akce).
  5. z RM 37x30 se dá leccos usoudit Big Grin doporučuji zvážit spíše některou nízkonástavkovou variantu (např. OPTIMAL, nebo Langstroth) a najít někoho zkušenějšího ve tvém okolí s těmito úly.
Referenční URL's