Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Péče o oddělek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Takže jak vidíš, rozdíl mezi oddělky a kmenovými včelstvy se postupně stírá. Správně díš, mělo by být uloženo min. 20 kg zásob s tím, že zimuješ na prostoru v přepočtu cca 22 rámků 39 x 24 (2N) nebo 33 rámků 42 x 17 (3 NN). Pak je možno samozřejmě s krmením končit. Pokud ale něco málo přidáš, na jaře jako když to tam najdeš. Jsou roky, kdy nakrmíme 24 kg a na jaře jsou málem na padnutí hlady, jiné roky dáme 20 kg a dost zásob zůstane. Není prostě zima jako zima. A nejhorší je, že to nejde odhadnout. Já se proto vždy raději posichruji, než abych celou zimu pro nějakých 4 - 5 kg cukru (hodnota cca 100,- Kč) špatně spal, nebo na jaře řešil křížek a prázdný úl.
Ke stavbě - popravdě řečeno, co nepostavily do této doby - až zase na jaře. Ale pokud mají uvedený prostor, přezimují naprosto v pohodě.
Pokud nejsou postaveny všechny rámky v nástavku, je potřeba souše uspořádat tak, že v každém nástavku bude min. 8 postavených souší, samozřejmě nad sebou. Zbylý prostor buď vyplnit nepostavenými mezistěnami, nebo nechat klidně prázdný.
Je třeba ještě alespoň namátkou zkontrolovat, zda včelstva "bydlí" pod zásobami. Pokud ne, je třeba to upravit.
Na jaře se bude se stavbou pokračovat. Samozřejmě ta včelstva, která postavila dostatek souší už teď na podzim budou na jaře ve velké výhodě.
Jen si na jaro připravte dostatek dalších rámků, nástavků atd., nebo dostatek rojáčků. Tam je to buď a nebo.
Od 1.9. totiž začneme prohrávat (nebo vyhrávat - jak kdo) příští sezónu. A nevěřící Tomáše ubezpečuji, že v dubnu je už fakt docela pozdě.
iRP
Děkuji za rychlou odpověď. Takže, když to v duchu přepočítám, tak ještě budu krmit, potom ještě přikrmovat. Vystavěno mají vše. Do poslední mezistěny. jak říkáte. Raději cukřík navíc a v dubnu se nedivit. Takže, teoreticky, pakliže bude místo na plodování, mohu klidně přikrmovat i v druhé půlce září - tedy, pakliže bude teplo?
Chápu správně - všechen plod pod zásoby. Mají v medníku ještě po jednom rámku s plodem před vyběhnutím - pozůstatek z rozšiřování. Takže, pohlídat, jestli tam matka znovu neklade, případně převěsit dolů?
Pochopil jsi to naprosto přesně. Pokud bude jeden rámek plodu nahoře mezi dvěma se zavíčkovanými se zásobami, ani se to nemusí kontrolovat. To je tak úzký prostor, že tam už matka neuteče. Ona chce mít pohromadě alespoň 3 - 4 rámky. Ale zase je lepší mít jistotu.
Včely jsou cukr schopné brát ještě koncem září, ale je to dost velká sázka do loterie. Stačí blbé počasí a je po žížalkách. Pokud tedy můžeš, celé to naplánuj tak, abys to ukončil kolem 10. - 15. září.
A jedno ze včelařských pořekadel zní "V září úl zavři" Prostě co se nestihlo dosud - zase až na jaře.
iRP
(23.08.2012 22:32)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ]... Pokud bude jeden rámek plodu nahoře mezi dvěma se zavíčkovanými se zásobami, ani se to nemusí kontrolovat. To je tak úzký prostor, že tam už matka neuteče. Ona chce mít pohromadě alespoň 3 - 4 rámky ...
iRP

Včera jsem kouknul do jednoho mladého včelstva, co přestávalo odebírat sirup, viz. Krmení. V horním NN, jsem měl vložený jeden rámek se zavíčkovaným plodem, byl jsem překvapen, že část prostoru po vyběhnutém plodu byla čerstvě zakladena. Plod nebyl kompletně vyběhnutý, cca 1/4. Matičce se tento prostor zalíbil a šup ho rychle zaklást. Rámek jsem prohodil s jiným s plodiště, ve kterém byl pouze zavíčkovaný plod a uvidím, co se bude dít dál. Jeden si něco naplánuje a holky mu v tom dělají takový maglajs Tongue
(23.08.2012 22:09)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ]Ke stavbě - popravdě řečeno, co nepostavily do této doby - až zase na jaře. Ale pokud mají uvedený prostor, přezimují naprosto v pohodě.
Pokud nejsou postaveny všechny rámky v nástavku, je potřeba souše uspořádat tak, že v každém nástavku bude min. 8 postavených souší, samozřejmě nad sebou. Zbylý prostor buď vyplnit nepostavenými mezistěnami, nebo nechat klidně prázdný.
Je třeba ještě alespoň namátkou zkontrolovat, zda včelstva "bydlí" pod zásobami. Pokud ne, je třeba to upravit.
iRP

Stavba už opravdu skoro skončila, proto se chci zeptat jak nachystat na tu zimu. 3 oddělky jsou na 2VN a mají vystavěno cca po 16-18 rámcích, tedy zimovat budou 2x8 (9). Z předešlého jsem pochopil, že v 2VN by neměl být plod, to až na jeden není, takže zde problém nemám.
Některé rámky jsou ale zaneseny zásobami, z větší části zavíčkovány, ale nejsou dostaveny až na spodní loučku. Poslední spodní řada buněk není vystavěna.
Předpokládám, že tyto rámky mám dát přednostně do 1VN po stranách plodu jako krycí rámky, aby nezvětšily mezeru mezi nástavku a dokázaly přejít.
Nebo je nějaká jiná možnost jak včely přemluvit i v tomto období, aby spodek dostavěly a nebo postavěli můstky nebo něco dalšího?
Uvažuješ správně.
(25.08.2012 22:24)DonPepe napsal(a): [ -> ]Některé rámky jsou ale zaneseny zásobami, z větší části zavíčkovány, ale nejsou dostaveny až na spodní loučku. Poslední spodní řada buněk není vystavěna.
Předpokládám, že tyto rámky mám dát přednostně do 1VN po stranách plodu jako krycí rámky, aby nezvětšily mezeru mezi nástavku a dokázaly přejít.
Nebo je nějaká jiná možnost jak včely přemluvit i v tomto období, aby spodek dostavěly a nebo postavěli můstky nebo něco dalšího?

No a v tomto se snažit, aby se takovéto rámky dostaly buď do spodního nástavku, nebo do krajů, kde bude problém přechodu z plástu na plást eliminován. Pokud to nepůjde, zvážit další várku cukru, která by to mohla "opravit". Lepší doladit tím cukrem teď, než pracně řešit na jaře.
Problém "nedostavby" souší až ke spodní loučce obecně vzniká především chybnou konstrukcí rámku a to zejména u unifikovaných 39 x 24 cm. Tam je totiž normalizovaný rozměr spodní loučky shodný s tloušťkou díla a to vede k popisovanému stavu. Pokud je spodní loučka užší (typově 16 mm namísto 25 - 28 mm) problém prakticky nevzniká. Jenže tohle Vám, začátečníkům nemá kdo říci. Stále se totiž tupě přebírá konstrukce rámku z dob Adamce, který zimování na 2 nástavcích pravděpodobně vůbec nepředpokládal.
iRP
... . Poslední spodní řada buněk není vystavěna. ...
Já jsem se tu poučil a mezistěny jsem začal dávat tak, aby byly dole až ke spodní loučce. Nahoře mezera nevadí - tam si to dostaví. Pak ten problém také nevznikneWink
Děkuji za rady, i když z toho co z nich plyne radost nemám Sad
Spodní loučka u všech mých již zakoupených 250 ks přířezů je opravdu stejně tlustá jako zbytek rámku. U rámků, které jsem přivezl s oddělky, jsem si všiml opravdu tenčí spodní loučky.
Cukr jsem dnes dal, takže snad to alespoň u části pomůže.
Jinak MS dávám hned na spodní loučku a mezeru nechávám nahoře. To co jsem chtěl popsat je, že MS u spodní ločky není vytažena ( asi v tloušťce 1 předlisované řady), pak již pokračuje stavba normálně.
Nahoře mezera vadit nemůže, protože tam nikdy nevznikne. Včely totiž prakticky za všech okolností dostavují dílo až k horní loučce. Pudově, protože jsou od Matky přírody vedeny k tomu, že dílo je v přírodním prostředí (rozuměj dutině) vždy zavěšeno ke stropu této dutiny.
Naprosto odlišná situace je ale u spodní loučky. Tady mnohdy nepomáhá ani dorážení zatavovaných mezistěn ke spodu - včely si prostě mezistěny vykoušou a mezeru vytvoří záměrně.
Vím o čem mluvím. S tímto problémem se u této míry a klasické konstrukce potýkám prakticky stále. Jenže pro prodej oddělků je takovéto řešení nutné - jedná se o normalizovaný rámek.
Naproti tomu u mé konstrukce rámku Optimal tento fenomén díky užší spodní loučce (16 x 8 mm) prakticky neznám. Ale tím si asi musí každý projít, tomuto (a mnoha dalším věcem) jsem já zpočátku také nevěřil. Až pomohla neocenitelná zkušenost - prostě čas.
iRP
Ahoj, už je síce 10 dní po prehliadke, ale aspoň zopár postrehov.
Cieľom prehliadky bolo skúsiť reálne určiť množstvo zásob. Úprimne poviem, že sme čakali viac, ale potvrdili sa slová viacerých odborníkov na VF. Vážili sme kuchynskou váhou, samozrejme presné číslo nevieme, ale váha zásob sa pohybovala max. 4,5 kg.Nerátalo sme zásoby napr. okolo plodu(nebolo veľa). Niečo bolo už zaviečkované, niečo práve viečkovali. Podotýkam, že v priebehu 2 mesiacov sme každému odložencu dali 13,6 kg cukru.
Pri prehliadke nás zaskočilo aj relatívne vysoké množstvo plodu, ktoré bolo v minimálne 8 rámikov plodu a maximálne až 14 rámikov zaviečkovaného plodu. Trošku sme sa báli, či pri krmení nebudú problémy s miestom pre zásoby, ale vyzerá to tak, že si poradili.
Následne sme začali intenzívne krmiť a v priebehu 8 dní sme každej rodine nadelili 23 kg cukru. Krmili sme 3:2, nie pretože by nám bolo ľuto vody a práce okolo toho, ale skôr kvoli obave o veľké množstvo vody, ktoré včelky musia odpariť. Nevieme čo je pre ne lepšie ale časom snáď skúsime porovnať pomer 3:2 a 1:1, ktorý je lepší pre včelySmile.
Dnes sme im vzali krmidlá a že skúsime pozrieť ako to vyzerá, ale dostal som 3 pozdravy do prstov a jeden z toho mimoriadne štiplavý do špičky palca a chuť ma aj prešla. Po dlhom čase mi bolo aj do plačuBig Grin, ale vydržal som.
S pozdravom Gasko

Pripájam aj zopár foto:

[Obrázky: Plod_II.jpg] [Obrázky: Plod.jpg]

Prvé včelstvo stavia tuším rado do podmetu

[Obrázky: Stavitelky_I.jpg]

A druhé zas hore. 10 dní od poslednej prehliadky a pod krmidlom pohromaSmile

[Obrázky: Stavitelky_II.jpg]
Zdravím pánové a dámy, mám takový začátečnický dotaz, oddělek na 2NN doted vystavěl 12 souší + 6 puvodních takže celkem sedí na 18 rámcích L159 a spapal 23kg cukru. Myslíte že ješte vystaví 6 souší když mu přidám 3NN? Pak by v každém z těch 3 nástavku bylo 8 souší. Je mi jasne že ještě musím krmit na těch legendárních a odsouhlasenych 35kg. Dávám mu 5kg cukru na týden a do pulky září bych se měl na těch 35 kg dostat.
Nebo všechen cukr včelky uloží do 2NN, vejde se tam?
Díky všem zkušeným za názory. Radim, Opavsko 300m.n.m
O pár příspěvků výš se to řešilo, stačí číst... Wink Zkušenější radí, že se stavbou už je konec, tedy zimovat na 2NN.
Zkušení radí, zelenáči praktický potvrzují jejich slova. Stavba od minulého týdne skoro nula, i když před tím postavily 2 rámky 39*24 za týden.
Jelikož si píší e-deník svého včelaření, abych příští rok věděl, co jsem neprovedl úplně nejlépe, tak můžu říct, že mám zkrmeno cca 25 kg a z toho cca 16-18 rámků 39*24. Nejsem si jist, že těch 35 kg do nich dostanu, bo mají celkem plno. Musím se spokojit se sebezadustiučiněním, že si něco přinesly i sami.
Rozumím-li tomu dobře, míníte do včelstva narvat 35 kg cukru? To by bylo zbytečně mnoho. Zakrmuji na cca 25 - 30 kg celkem. V tom jsou i jejich vlastní zásoby. To znamená, že doplňuji cca 5 - 12 kg cukru na včelstvo podle potřeby. Dle literatury spotřebuje včelstvo v zimních měsících (cca od poloviny listopadu do poloviny února 5 - 6 kg zásob. To protopí. Avšak podle vážení, která provádím, včelstvo spotřebuje od začátku října do poloviny března cca 12 - 15 kg zásob. To koresponduje s výše uvedeným údajem spotřeby zásob. Počítejme, že od poloviny dubna již je snůška z přírody pro včely zajímavější než zásoby, které mají uloženy ještě z minulého roku. I ty však spotřebovávají, avšak již ne takovou měrou. Jsou to víceméně rezervy pro jarní rozvoj včelstva. Někteří včelaři tvrdí, že nadbytek cukerných zásob se musí zákonitě objevit v jarních medech. Takovou zkušenost však nemám.
JK
zůstal mi jeden malý oddělek (4 rámky - 3 s plodem), do které jsem dal letošní matku navíc, mám však dotaz - kolik by měl oddělek obsedat rámků, aby měl šanci přežít zimu, matka zatím krásně klade, ale na zesílení již moc času nebude, posílit sice mohu, ale tím zas budu oslabovat ostatní, navíc v jinde mám už spíš vybíhající plod, uvažuji o myšlence, že ten oddělek posadím do horního nástavku na jiné kmenové včelstvo a nechám je lítat očkem a budu doufat, že silnější kmenové včelstvo přes zimu bude alespoň částečně zezpoda vytápět oddělek. Normálně bych ten slaboučký oddělek spojil, ale je mi líto matky, která zbyla po výměnách a jak mě vyškolil letošní rok, na jaře může matka navíc hodit
za těch 35kg cukru se přimlouval R. Pešek. Ještě dvě MZ by mohli dostavět , když berou cukr. V pondělí do nich kouknu a nechám je na 2NN.
V DVD z NAsavark říkají, že minimální hmotnost včel aby přežily zimu je 1kg, asi 5 plně obsednutých uliček.Huh
Zkusila bych udělat nějaký malý plemenáček ze styroduru, nechat 4 rámky a nad ně přidat 4rámky zásob. Nevím, zda to může přežít, tolik zkušeností nemám, ale naprosto chápu ty smíšené pocity. Zda spojit a odstranit matku nebo se pokusit nechat i to málo přežít a matku zachránit.Wink
přesně, o včelky ani zásoby nejde, nepotřebuji, aby další rok z nich něco bylo, jen zachovat matku, aby se dočkala jara a byla k dispozici, když jiná matka z kmenového včelstva nebude dobrá nebo nebude vůbec
Dobrý den, v letošním roce jsem si jako úplný začátečník zakoupil pět oddělků i s novými úly ( zateplené 39 x 24), které mám na jednom nástavku o 11 rámcích, včelky obsedají 5 - 6 uliček a ne všechny mezistěny jsou již dostavěné. V současné době jsem začal se zimním krmením ale zároveň mi na včelnici začalo rozkvétat cca 1/2 ha svazenky. Mám nějak tuto předpokládanou snůšku zohlednit při krmení? Děkuji za odpověď Josef L.
To je docela častá chyba začátečníků, že počítají s přínosem v srpnu a září.
Ikdyby pole medovalo ostošest tak je daleko důležitější, aby se včely zásobily pylem. Cukr jim můžete koupit za 20Kč/kilo o pylu se tohle říct nedá.
Včelstvo se snaží vytvořit jakousi rovnováhu mezi cukernými zásobami a zásobami pylu takže včasné a pořádné zakrmení cukrem včely přiměje k nošení pylu na "úkor" nektaru a to je to co potřebujete.
Referenční URL's