Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Péče o oddělek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Tak dle mého je jednoduší krmení těstem a levnější cukrovou vodou. Ale včelám je to asi vcelku jedno. Jen u těsta je asi menší pravděpodobnost vyloupení oddělku díky menší vůni a tím pádem nalákání lupiček a i pokud těsto hned neodeberou, tak se nezkazí.
Tak jsem minulý týden dělal ze dvou kmenových včelstev dva oddělky abych v nich vyměnil matky. No a dnes kontrola - Oba oddělky jsem udělal omylem se starýma matkama Smile (nejsou označené)
Chtěl jsem udělat výměnu pomocí matečníků, jen teda teď nevím jak pokračovat...
Stavo : diky za info. Jinak pro krmeni pouzivam jakubovsky krmitko (http://www.jakubovske-krmitko.cz/images/...y/35.jpg), je v prazdnym nastavku nahore, oddeleno strupkovou folii, dira je jen do krmitka. Takze pachove je to soucasti ulu a clovek se pri plneni (vyjma pridavani testa) nemusi ani hrabat ve vcelach, dolivani je pres trubku s korkem...
do krmitka jsem jeste zacal davat obyc samotnou vodu, at ji nemusi shanet kdesi po svete (teda jezirko mam tak 20m od stanoviste, ale cas=penize Smile ). Vody tedy jen tak lehce pul cm, at si testo nerozpustim, ikdyz by si ho taky pak zpracovaly...
Jo, Jakubovský krmítka mám taky a pro krmení oddělků cukrovou vodou jsem je taky používal.
Na krmení těstem se mi jeví jako zbytečný, ale taky to jde.
Pokud krmím těstem, tak ho jen položím na horní loučky, zakryju všechno kusem igelitu přes celý nástavek, dám víko a je hotovo.
Pak jsem taky využil třeba prázdný kartony od mléka do kterých jsem nandal těsto a dal ho normálně místo dvou rámků rovnou do nástavku, případně se dá těsto dát do rámkového krmítka.
Sviiiinuchy vosy! Tak jsem vcera sel okolo oddelku, zlutej oddelek, puvodne standardni, me snad vykradaj vosy, videl jsem 3 dovnitr vlitnout cesnem a na cesne zadnej srumec. Asi jak postupne zestarly vcely, tak nejsou v takovy sile se ubranit. Je pravda, ze na cesne "nejslabsiho" oddelku je vetsi frmol nez tady. zavrel jsem cesno a nastavil jen ovalnej otvor v ocku, pak je uz jen sterbina, tim nevim, jestli prolezou vcely Undecided
Pokud bys to chtěl ještě zúžit, tak to pootoč tak, aby půl otvoru bylo už na stěně nástavku. Tím uděláš prostor i jen pro jednu včelu.
Tou štěrbinou by měly včely prolézt, ale trubci a matka prý ne - měla by tam být mezera jako je v mat.mřížce, ale třeba u těch co mám já tak ta štěrbina byla menší a včely se neprotáhly, mačkali se vevnitř, a kdybych si toho nevšiml včas, tak by se tam asi umačkali - správně by měla být o šířce 4,2 mm. Pokud chceš mít jistotu, tak vem vrták 4,2 nebo 4,3 a prostě jím tu štěrbinu projeď a můžeš jí pak použít na ještě větší zúžení.
Nepřehánějte to, zavři česno, u oddělků standard a nech je létat očkem. Když tam bude 1cm2 tak je to v pohodě.

S tím krmením, pokud jim tam průběžně dodáváš tak by si měly zimní zásobu udělat z toho. Prostě jim dopřej co odeberou. Tedy max 2,5 kila denně cukru. Smile
Jj, krmim je cukrovou vodou, ale jejich odber je hodne laxni oproti ostatnim oddelkum. Dalsim 2 oddelkum muzu rvat pul kila medocukru ob den a to je jedno slabsi a druhy silnejsi nez tento. Ale myslim si, ze mensi odber je z duvodu "zestarnuti" tohoto oddelku, byly pres 2 tydny bez matky, tak neni asi ani moc vcel, co se staraji o zasoby. Plodujici matku jsem tam pridaval pred 10 dny, uz klade, ale nez se to poradne rozjede, budou asi dost zranitelny Undecided.
Diky za rady, dneska se jeste asi k nim posadim s placackou na vosy.
Co nejvíc zůžit na jen obsednuté plásty, česno na jednu včelu a nebo spojit.
Jak málo berou a lítaj do nich vosy, jsou buď tak slabý, že to už nedaj, maj blbou matku a nebo moc roztočů. Ty vosy to cejtěj, jsou to takový hieny - poznaj, kdo už kape.
Jestli maj nějaký zásoby, tak bych je taky nekrmil, zatím. Spíš přeléčit a utáhnout, třeba ještě naskočí.
Hoj, roztoce nemaj, ani jeden oddelek, pravidelne varoadna kontroluju. Byly ale prave dlouho bez matky, nova plodujici co zbyla vcelarovi je tam od minulyho utery, takze chvili potrva nez se to rozjede. Zejtra pokud bude hezky do nic strcim hlavu, ve stredu tam par vajicek bylo pokud jsem dobre videl, uvidim zitra. Jeste stahnu vice ocko, at to lip ubranej.
Diky moc.
Tak z puvodniho stredniho oddelku (zluty) je uz ted nejslabsi, puvodni nejslabsi (modry) ho predbehnul. Ale na druhou stranu po vcerejsi kontrole techto ulu to aspon jede, zlutymu jsem odebral neobsednuty a minimalne zaneseny ramky a dal je do modryho, kde jim to uz pomalu nestacilo.
Cerveny nejsilnejsi oddelek a modry uz dobira zbytek medocukrovyho testa, dneska jim natlacim 3:2 vodu s cukrem, jak mi bylo vcera doporuceno vcelarem.
Snad se i ten zlutej poradne rozjede, odebirani je takovy vcelku dost nic moc. Ale ven jinak litaj a nosej pyl...
Ahoj, mel jsem oddelky na dvou nastavcich (2/3 L) kazda ulicka obsazena vcelama, matky kladou od 27.6. Vcera jsme je rozsiril o nastavek mezisten povetsinou, podsadil jsem jej po horni, vpodstate plny zasob...

Myslite ze kdyz je budu podněcovat 1:1 cukr/voda, tak mi to stihnou vystavet? Jinak zda se ze krom krmeni mam i snusku medovice, spousta zasob vic nez kolik jsem krmil....
Pokud nosi, nesmis toli krmit. Kdyz vse zanesou zasobami, tak nebude mit matka kde klast a stavba bude mizerna, protoze nebude mit kdo stavet Chce to najit urcitou rovnovahu, ale do tveho ulu nevidim, tak nevim jak to tam vypada.
Hoj,
jsem letosni zelenac, u jednoho oddelku na 11 ramcich 39x24 (cerveny ul, http://ajetaci.cz/ostatni-fotky/vcely/vc...021697.JPG) jsem se taky bal, ze mi to zanosi a matka nebude mit kde klast, ale pri kontrole (odebiral jsem ramek s plodem do jineho viz. vyse kdesi v tomto vlaknu) jsem zjistil, ze prostoru ma dost, matka ploduje na dost ostatnich ramku a plocha s plodem ruznyho stadia bylo dle meho soudu v rovnovaze se zasobama i okolo plodu. Takze jsem se prestal stresovat, zda se, ze si z prikrmovani berou co potrebujou.
U me matka taky ma kde klast... zatim Big Grin je des nemit souse Big Grin ale hort kdyz clovek zacina a rozsiruje, jinac to nejde...
Zdravím. Mám teď jeden oddělek bez matky (NN optimal, téměř bez plodu, naraženy dva matečníky-myslím, že ale prázdné), má ještě smysl zkusit někde shánět matku, nebo mám přistoupit ke spojení včelstev s jiným oddělkem? Díky.
Záleží na tom,ako dlho sú včely bez matky a koľko ich tam je.Ak sú včely prestarnuté nemusia Ti matku prijať,môžeš o ňu prísť.To znamená zbytočne vyhodené peniaze.
Spoj ich radšej s iným včelstvom,tam budú využité pri invertovaní sirupu.Budeš mať kľudnú hlavu a to včelstvo,o ktoré si teraz prišiel,si v pohode nahradíš na budúci rok.
Včel je v nástavku hodně. Při přendávání do nových úlů z beden (tehdy jsem v něm matku zřetelně viděl naposledy) bylo velké množství zavíčkovaného plodu. Nyní je nástavek tak s 4-5 rámků se zásobami, 1 mezistěna a zbytek souše.
Hoj, ja pridaval matku do oddelku, co byl pres 2 tydny bez matky, uz jsou to tusim 3 tydny popridani matky a zda se mi, ze se nejak moc nerozjely. Je to postupne lepsi, ale odber cukrovody je oproti ostatnim 2 vcelku maly, to i puvodni maly oddelek je na tom lip, ze tento predehnal.
Pouzivam miru 39x24, krmim jakubovskyma krmitkama.
Ted jeste jen nevim, psal jsi ze mas zbytek neobsazeny ramky - co u me byl vcelar, tak me rikal, ze mam neobsazeny vyhazet, vcely maj mit jen to co ovladnou. Jak to vidi ostatni ?
Dikas.
Chose
Referenční URL's