Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Péče o oddělek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Děkuji moc. Nechala jsem to tak. Slunečnice dokvítá a ten zlatobýl a svazenka u nás na zahrádce je jen taková sváča. Nasadila jsem krmidla a než jsem zavřela střechu -byly tam.
Dobrý den,
oddělek jsem dostal 7.6. s matečníkem, matka začala klást kolem 25.6.
Postupoval jsem přesně podle metody pana Peška. K dnešnímu dni jsem do nich nalil cca 29l cukru stropním krmítkem. Mají 4 VN, zbývá asi vystavět poslední 3 MZ.

Ve spodním nástavku je plod, který jsem převěsil, také tam je 5 rámků se starým dílem (na kterých jsem ho přinesl domů), kterých bych se chtěl zbavit. Ale zrovna jako na potvoru si řekly, že do 2 uloží pyl a do zbytku plod se zásobami. V druhém klade matka. Ve třetím jsou hlavně panenské souše, z poloviny zanesené cukrem a v nejhornějším jsou pouze panenské plásty s cukrem.

Otázka je co teď s tím..

Sundat některý nástavek a nechat je přezimovat? Který mám sundat, jak z něj dostat zásoby zpět do včelstva?
Nebo nechat přes zimu na 4 VN a sundat nástavek později či vůbec? Nezplesniví to tam všechno?

Omlouvám se, že se ptám takto blbě. Tento rok začínám a jak to tak bývá, nemám ve skříni jedinou souš.

Jedná se o modrý "oddělek".

[Obrázky: SAM_0716.jpg]

Červený má stavět asi 12 MZ. Dalším podle počasí ještě přidám nástavek. Napravo je ve styroduru oddělek s 15. rámky.
Já bych z těch spodních N pod plodem vyndal krajní rámky aby neplesnivěly a pokud nad sebou mají zásoby tak bych je nechal být. Ty vyndané rámky mohou nahradit ty nedostavěné mezistěny.

Samozřejmě je možné pylové plásty pokud tam jsou uložit (nedávají se jen tak do almary), ale předpokládám, že pyl a zásoby tam jsou všude.

Suchý pyl dole obvykle nějak vyschne a včely jej na jaře dolují často ven, mám zkušenost, že ten který byl nahoře a zalit zásobami vydržel v pohodě. Pokud nad nimi není pyl, přeložil bych nějaké plásty s pylem nad aby byl na jaře v dosahu. Ale na pylu včely nezimují - takže to rozumně zhodnotit a případně přeložit.
Včera jsem byl ve včelách. Holky stále makají jak divé. Od posledka vystavěly tak od jedné do tří mezistěn. U nejslabšího oddělku jsem si všiml naražených matečníků. Našel jsem jich pět - že by tichá výměna? Přemýšlím nad tím, zdali to mám nechat na přírodě, nebo zkusit sehnat matku a vyměnit ji? Případně zrušit a spojit s jiným včelstvem? Otevřeného plodu je tam totiž hodně malé množství. Samozřejmě následoval příkrm 1,7 litru roztoku 3:2.
Dneska když jsem přijel ráno o půl sedmé z noční tak holky už lítaly jako divé. Co jsem si všiml, tak lítají hlavně do lesa. Vypadá to, jako když mají k lesu "natažený" koridor. Když jsem ráno zaléval zahrádku, tak jsou v záři nízko položeného slunce krásně vidět, jak po výletu z úlu řiznou pravou zatáčku a přes zahrádku valí do lesa. Je zajímavý zážitek sedět pod "koridorem" a sledovat je, jek lítají nad hlavou. Je to pěkný šrumec. S pozdravem Martin P.
Dobrý den,
cca měsíc vlastním své první 3 oddělky, jsou ve 3NN, matka klade ve spodních dvou. Zkrmeno mám zatím asi 15 Kg cukru. Dnes jsem po dvou dnech kontroloval podložky na spad VD, u jednoho byly 3, u druhé 2 a poslední asi 0. (je taky možnost, že mi to mravenci nosí pryč..Big Grin). Chtěl bych se tedy poradit o dalším postupu, zkusil jsem to rozdělit do několika variant:
  1. nedělat nic a sledovat
  2. Formidol 85% KM - tím bych je asi odrovnal...
  3. Nějaký dlouhodobý odpařovač 65% KM - asi Nassenheider. Problém je, že bych asi musel na týden nebo dva vysadit krmení....Sad
  4. Postřik 15% kyselinou mléčnou - tato varianta mi přijde nejšetrnější, ovšem problém je se zavíčkovaným plodem (nedostane se pod víčka). Proto bych asi zkusil tento nástřik opakovat 3x po několika dnech... Může se to udělat i takto nebo to není přijatelné...?
děkuji za jakékoliv rady...
(01.08.2013 20:16)KaJi napsal(a): [ -> ]Já bych z těch spodních N pod plodem vyndal krajní rámky aby neplesnivěly a pokud nad sebou mají zásoby tak bych je nechal být. Ty vyndané rámky mohou nahradit ty nedostavěné mezistěny.

Rozumím tomu dobře, že tedy ve spodním nástavku bude o dva plásty méně?
Ano, o ty dva krajní rámky méně, nebo tam budou nedostavěné MS.
Před chvilkou jsem byl ve včelách. Nainstaloval jsem do každého včelstva druhé rámkové krmítko, tudíž jsem do každého včelstva dal 3,5 litru roztoku 3:2. Tím jsem zahájil zakrmování na zimu. Bude to ještě alespoň na 5x. Čtyři včelstva mají stále velikou plochu plodu ve všech stádiích vývoje, u pátého o něco méně a poslední má tak 1/3 průměru a staví jen minimálně. Stavba mezistěn tak 0,5 až 3 mezistěny za týden. Ve stavebním rámku je u nejsilnějších včelstev trubčina, v polovině je plod a v druhé zásoby na zimu. S pozdravem Martin P.
Ahoj,
asi tak před měsícem jsem zakoupil dva oddělky. A již několikátý den pozoruji u jednoho úlu, jak včelky vysedávají na česně (a to i v pozdních hodinách). Oddělek obsedá 7 rámků, přičemž na dalších dvou měl pouze zásoby (nezavíčkované). Krajní mezistěny holky zatím nevystavěly. Čím by to mohlo být? Huh
Na úly jde slunko pouze do cca 11 hodin, po zbytek dne jsou zastíněny okolními stromy. Domníval jsem se, že by takto včelky mohly reagovat na extrémní teploty. Ale zas druhý oddělek je v klidu. Fotky byly pořízeny včera kolem 20 hodiny.


[Obrázky: DSCF8250.jpg]
Stando já teda nevidím, že by jsi měl otevřené vůbec česno? Já mám zábrany na zůžení a pokud nejsou přesně doražené, tak mě tam taky tak vyskytují, proto že tam cítí stále vůni svého včelstva
Být otevřené česno, byť jen kousek, řekl bych, že větrají. Možná mají uvnitř teplo a tak jsou přebytečné včelky venku. Máš otevřené jen očko?

Ty krajní mezistěny přesuň jako druhé od krajů a na kraj dej ty se zásobami. Ty MS můžeš dát klidně až na okraj plodového tělesa, aby ti je rychleji vystavěly.
Předpokládám, že podněcuješ sirupem 1:1
Je velká chyba dát oddělku na 2 VN mezistěnu ne na kraj plodového tělesa, ale ještě o jednu pozici dál k plodu? Tedy: plodové těleso - mezistěna - poslední plást s plodem.
Přečti si příspěvek Petra.....ten před tebou. Radí dát vedle plodu. Vložit teď Mezistěnu mezi plod.....musíš vědět, jestli jsou ochotné stavět a matka jestli ti ještě mezistěny zakládá....Jinak včely ji vystaví mezi plodem rychleji, ale taky ji rychleji zanesou cukrem a roztrhnou plodové těleso.....Pokud v krajních plástech vyběhne plod, včely to už v téhle době zanesou zásobama a matka už to nezaklade. proto bych se klonil MZ vedle plodu.
Moje otázka vzešla po přečtení toho příspěvku od PetraSmile Odpověď na moji otázku v něm není.
Možná jsem dotaz špatně formulovat. Petr radí dát od kraje zásoby - mezistěnu - plodové těleso.
Já se ptám, jestli lze i (od kraje): zásoby - plodový plást - mezistěna - zbytek plodového tělesa.
frojta napsal(a):Chtěl bych se tedy poradit o dalším postupu

Kyselina mravenčí vždy zpomalí kladení. U oddělku to není právě žádoucí. Asi bych dal Gabonové pásky.
(07.08.2013 21:27)Boris napsal(a): [ -> ]Moje otázka vzešla po přečtení toho příspěvku od PetraSmile Odpověď na moji otázku v něm není.
Možná jsem dotaz špatně formulovat. Petr radí dát od kraje zásoby - mezistěnu - plodové těleso.
Já se ptám, jestli lze i (od kraje): zásoby - plodový plást - mezistěna - zbytek plodového tělesa.

Myslím, že to jde. Ale bude lepší to dělat třeba koncem května - začátkem června, kdy jsou ochotnější stavět, než teď. Nyní bych to raději dal ke kraji plodového tělesa.
Ale hlavně od stěny nástavku - tam teď už stavět nebudou chtít moc stavět.
(07.08.2013 17:52)PetrM napsal(a): [ -> ]Být otevřené česno, byť jen kousek, řekl bych, že větrají. Možná mají uvnitř teplo a tak jsou přebytečné včelky venku. Máš otevřené jen očko?

Ty krajní mezistěny přesuň jako druhé od krajů a na kraj dej ty se zásobami. Ty MS můžeš dát klidně až na okraj plodového tělesa, aby ti je rychleji vystavěly.
Předpokládám, že podněcuješ sirupem 1:1


Česno mám pouze zúžené, kvůli slídivosti. Uprostřed zarážky je pro včelky malý otvor. Je možné, že zarážka nemusí úplně doléhat. Očko mám na větrání. Nejspíš pouze větrají, děje se vždy navečer. Smile
Děkuji za radu, o víkendu se na ně podívám a přemístím MS. Doposud jsem podněcoval sirupem 1:1, teď jim chci dát chvilku pauzu před zimním zakrmením.
Otázkou je, co preferujete. Pokud dáš mezistěnu mezi plod, je postavna takřka obratem. Samozřejmě za předpokladu, že je do včelstva přínos. Přitom je lhostejné, zdy je to přínos zvenku, nebo ho vyvoláš krmením. Samozřejmě zvenku je mnohem efektivnější, ale zdaleka není zajištěn vždy.
Pokud včely mezistěnu do cca 3 - 4 dnů postaví, jsou 2 možnosti.
  1. Zanesou ji zásobami (lhostejno, zda cukrem nebo snůškou) a jak já říkám - je ten plást "Tvůj". Takže ho vyndej, dej na okraj plodu a místo něj vlož jinou mezistěnu na totéž místo.
  2. Pokud ji včely postaví a matka zaklade, tak říkám, že je "jejich". Plodové těleso rozhrň a vlož z kraje jinou mezistěnu. Ta bude v dalším kole pravděpodobně zanesena zásobami a tedy v dalším kole půjde na okraj.
  3. Takto pokračuj dál a dál, dokud nebude celý nástek postaven. Pak přijde nadstavit další nástavek, do něhož přeložte doprostřed "zebrováním", tedy plod - M - plod - M - plod. Do okrajů samozřejmě doplnit mezistěnami, které budete přesouvat podobně, jako v prvním nástavku. Tedy tak, že postavené a zanesené souše se zásobami (nikoli s plodem!!!) vyjmete a přeložíte na okraj postavených a na jejich místo dáte mezistěny z těch krajů.
Nutno zajistit INTENZIVNÍ přísun buďto nektaru zvenku, nebo krmení cukrem.
iRP
V současné době nemůže nikdo čekat, že ikdyž bude krmit obden dvěma kg cukru, že by to včelky dotáhly na 12 rámků plodu.....Ať krmí jak krmí.....! Stavba se dostimulovat nechá, ale touhle dobou je rozvoj včelstva jasně danej!...nebo spíš útlum.....A pokud nejsou příznivý podmínky pro pylovou snůšku, je cukr u oddělků opravdu jen na stavbu.A spíš..." kdo ví jestli"....
Krmil jsem podle p.Peška a teď mám oddělky v 3 nástavcích, chybí jim dostavět 2 rámky.

[Obrázky: obr_zek.jpg]

Říkám si, že bych je krmil, dokud budou brát a potom bych nasadil na léčení 2 Nassenheidery.

Je to dobrý nápad, nebo bych to měl udělat jinak?

Děkuji
Referenční URL's