Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Péče o oddělek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(31.07.2016 8:46)KTM napsal(a): [ -> ]Taky jsem používal testo,,ted uz jen minimálně krmeni roztokem je vazne znat na rozvoji...krmim teda invertem a jak píše Merkuri neznam loupeze a rabovku.oddelky mam 20 metru od kmen.vcelstev ale je to hodne dane tim invertem a mistem kde je alespon min.snuska a slideni jen v naznacich zatim pozdeji to prijde....krmim dvouramkovejma igelitovejma krmitkama misto ramku primo do oddelku..
ja používam zásadne stropné krmitka, môžem krmiť aj keď nie je znáška.
Já děkuju Zdeňce Růžičkové, protože jsem to konečně pochopil. Myslel jsem si rovněž, že mám p. Ing. Peška načteného dobře, nicméně jsem to špatně pochopil - domníval jsem se, že je-li oddělek ještě slabý, nesmí se trhat plodové hnízdo, protože bych ho tím "podrazil" v rozvoji, smí se pouze dávat mezistěny na jeho okraj. No a ono to bude platit, ale pouze na jarní rozvoj, je to tedy o teplotách a ne nutně tolik o síle oddělku.

Takže není-li brzké jaro a je-li teplo a nestaví-li nabídnutné mezistěny na okrajích, prostě vrazit co cca 4 dni mezistěnu z kraje doprostřed plodového hnízda a u toho do nich prát 1:1 nonstop prosakovací sklenicí s podněcovacím víčkem. Už chladím roztok, jdu to udělat.
Díky.
Roztok sa má zarábať v chladnéj vode, potom to nevonia a neláka cudzie včely. Keď je krmenie cez presakujúce viečko tak úľ treba aby bol vo vodováhe lebo sa môže stať že to chytro pretečie a spôsobí rabovku. Mám ich tento rok len nahodených 9, ostatok stropné krmitka na 3L sirupu. Do oddekov je zbytočné dávať pokiaľ sa nenahadzuje medník medzistienky, tam vystavané plásty pokial je ich dostatok. po nahodení medníku na pevný oddelok 3 - 4 medzistienky, o týždeň dať dalšie, pevný oddelok to rýchlo postaví. Cool
Ještě ke krmení těstem...

Mám letos uděláno 17 oddělků, některé jsem již spojila či použila na výměnu matek. Momentálně krmím pravidelně 12 oddělků a ještě 4 3-5tirámkové plemenáče, které držím jako zálohu matek. Po vytvoření oddělků jsme dala asi 1kg MCT. Ten jim vydržel prvních 14 dní, než se matka rozkladla. Pak už dávám roztok. Dokud matky nekladou, tak bych roztokem nekrmila. Loni jsem to tak udělala a průšvih byl na světě. Takže jakmile matky kladou dávám ze začátku ob den 0,5 l do rámkového krmítka, pokud to do rána zmizí dávám hned 1litr/2dny, pokud pršelo dala jsem i 2 litry. Krmím večer kolem půl 9. Jakmile si udělaly dost zásob a většinou už byly na 2NN jak jsem snížila množství na asi 2l týdně - to už totiž začínalo být v oddělku více zásob než plodu Rolleyes. Ze začátku jsem rozšiřovala podle pana Peška, MS 4dny pauza a MS. Jakmile dorostly 1,5NN, tak jsem asi jednou týdně posunula 2 MS naokraj plodového tělesa v horním nástavku a jednu doprostřed v dolním. A krmila. Jakmile byly ty MS nahoře postavené (stačil pohled přes folii), tak jsem udělala další posunutí. Taky to fungovalo a já tam nemusela chodit často (krom nalití roztoku). Květnové mají plně vystavěné 3NN, červnové 2 a už postupně dávám 3 a červencové jsou na jednom a teprve dnes se líhnou nové včely. Teď tu je velká slídivost a tak jsem těm oddělkům, které potřebovaly rozšířit, přidala nástavek a ze strachu z loupeže dala těsto. Oddělky mám vedle sebe a bylo vidět, že ty, kde bylo těsto, ráno první nosily vodu - zatímco ostatní, které dostaly roztok, už nosily pyl. Ty s těstem začaly nosit pyl asi s 2h zpožděním a celou dobu spíše lítaly těžké od napaječky. Loupežím u oddělků se dá předejít tak, že se vytváří brzy (2/2 května - začátek června). Pak v červenci už nemají problém - pokud nemají špatnou nebo žádnou matku. Pokud jsou dělány později, tak to chce určitě opatrnost. Menší dávky na noc, ale taky to jde. I takové mám, na jednom NN a teď už se líhnou nové včelky, takže když přežily doteď, tak už to zvládnou. Je fakt, že je mám všechny trošku od rány a občas závidím těm, co chodí do včel v tričku, ale v tomto období mě to přešlo a jsem ráda, že jsou ostřejší.

Nikomu to nenutím, ani neradím, že to tak má dělat, spíše píši moje zkušenosti začátečníka, jak to dělám a jak to funguje.
(31.07.2016 14:11)tom.50 napsal(a): [ -> ]Někdo dělá věci mechanicky a ti chytřejší z nás nad tím přemýšlejí a chtějí mít třeba jistotu, že včelám neublíží. Je lidskou přirozeností ptát se po příčinách a důsledcích svých činů, plnění rozkazů bez přemýšlení je na vojně.

(02.05.2016 23:18)tom.50 napsal(a): [ -> ]Já svoje členství ve spolku beru takto. Buď všem ukážu jak jsem chtřejší a jak to umím dělat líp (zadarmo místo včelaření nebo jiné zábavy) a nebo držím hubu a krok!

Budu nad tím přemýšlet.
(31.07.2016 8:03)Merkuri napsal(a): [ -> ]Ja posledných 46 oddelkov krmím cukrovým sirupom dokonca cez deň, nič sa mi nevyrabovalo a žiadne klbkovanie na letáči a ani pred včelstvom. To musí mať iný dôvod prečo boli vyrabované. Cesto miešať je prácne a zdlhavé, to tak je vyhodné keď dakto chodí na týždňovky.
A čo to boli a krmitka ?

Hoši , uvědomte si, že něco jiné je krmit oddělky v místech bez snůšky a něco jiné je krmit oddělky u Merkuriho, který má skoro nepřetržitě snůšku....aspoň nějakou.Dodgy Nedivím se, že mu to tam neloupí.
Tak to jsem vpohode,protoze z toho zjistuju ze pokud mi taky neloupi mam taky malej prinos,zlata komonice a belotrny
Včera jsem si přivezl od Milana Havelky dva oddělky. Jsou sice už na deseti rámečcích a jedinou možnou mezistěnu jsem vložil, když jsem si je předával do vlastních úlů. Rovnou jsem jim večer dal 1kg cukru 1:1, ale budu muset opatrně. Mám přes plot pole s hořčicí, o kus dál kvete nesklizená ředkvička, a asi 600m je takových 10 ha svazenky. Dnes už nosí pyl, jako by tu byly odjakživa.Wink
No myslel jsem si, že vše co je podepsáno iRP, mám dobře načtené. Vidím, že nemám Wink. Přesto vím, že paměť mi ještě slouží a po při přebírání oddělků mi bylo řečeno:MZ na kraje plodu, plod netrhat. Dál jsem se nedostal, protože oddělky byly i včetně těch horších pořád tak dobré, že jsem se k zebrování oddělků nedostal Wink.
Co se týče krmení těstem nebo roztokem - vycházím ze zkušenosti, že oddělky jsem ze začátku července ( učil jsem se larvovat a chovat matky, tak byly pozdnější ) a v té době u nás bylo dva měsíce bez srážek, 30 nad nulou, bez snůšky.
(01.08.2016 14:44)Josef Vyskočil napsal(a): [ -> ]Včera jsem si přivezl od Milana Havelky dva oddělky. Jsou sice už na deseti rámečcích a jedinou možnou mezistěnu jsem vložil, když jsem si je předával do vlastních úlů. ...
A co je rozhodit na 2 nástavky do komína, jemně prozebrovat, ale tak, aby byl plod nad sebou a trochu celistvý. Jen něco nahoru, aby se tam natáhly ... Dalo by se dát víc MS a využila by se líp stavba, protože ještě pojedou. A můžou jít do zimy třeba na 2x osmi a v pro ně lepším komíně ...
Jiří
Jirko neboj....Jen co se mu odlíhnou tak dva rámky....což bude tak za 4 dny. ...půjde se na druhý nástavek. Do zimy půjdou na 20ti rámkách.
No jasně, to se dá předpokládat, takže proč to neudělat rovnou aby se ušetřil stres včel a vrtání se v úlu?
Jiří
Aby to nemusel převážet ve dvou nástavcích. A protože jsem to řekl. A potom, Jirko, já mám včely šlechtěný proti stresu.Big Grin
Ahoj,
mám z letoška jeden smetenec, kde se dlouhodobě nedařilo odchovat matku. Byly tam vloženy dva matečníky. Obě matky vyběhly a ani jedna nezačala klást (nevrátily se z proletu?). Původně to byl jeden opravdu plný NN, časem pochopitelně zeslábly.
Před deseti dny jsem na ně přidal přes noviny malý 4 rámkový oddělek s otevřeným i zavíčkovaným plodem.
Po týdnu kontrola - matka klade. Zatím převážně v horním NN. Nějaká vajíčka jsou i ve spodním NN.
Mám plod nějak rozmístit mezi oba NN nebo přesunout rámky od oddělku do spodního NN? A nějak zebrovat?
To je vždy trošku delikátní záležitost. Matka tam dolů nejde a ví proč. Jsou tam staré vzteklé včely, které na ní nejsou zvědavé. Matka si tam troufne jen se svým doprovodem. Pokud tam bude plod budou tam i mladé včely, které jsou vůči matce přátelské. Je na tobě jestli můžeš čekat až tam matka potroškách zaklade a přitáhne tam kojičky a nebo tam dáš rámek s plodem bez matky a mezistěnu nahoru, kde ji postaví a matka zaklade.
Pokud nemáš zkušenosti nech to na matce ta se nesplete.
Po třech týdnech od spojení už bude situace klidná a dá se pracovat volně podle potřeb.
Matka by sa aj sama posunula keby sa jej zaplnily vedlajšie rámiky s medom, že by tam boli besné včely a na ňu neboli zvedavé tak o tom pochybuje. moje oddelky čo som im hodil spodný nástavok prázdny bez mriežky tak už matky dole plodujú, samé prešli dole čo je aj veľmi dobé.
(02.08.2016 8:25)Bubo napsal(a): [ -> ]Ahoj,
mám z letoška jeden smetenec, kde se dlouhodobě nedařilo odchovat matku. Byly tam vloženy dva matečníky. Obě matky vyběhly a ani jedna nezačala klást (nevrátily se z proletu?). Původně to byl jeden opravdu plný NN, časem pochopitelně zeslábly.
Před deseti dny jsem na ně přidal přes noviny malý 4 rámkový oddělek s otevřeným i zavíčkovaným plodem.
Po týdnu kontrola - matka klade. Zatím převážně v horním NN. Nějaká vajíčka jsou i ve spodním NN.
Mám plod nějak rozmístit mezi oba NN nebo přesunout rámky od oddělku do spodního NN? A nějak zebrovat?

Když budeš hned krmit, tak si zanesou horní nástavek zásobami. A matku to vytlačí dolů
Jeden oddělek byl kompletně vykradený, včelstvo dost likvidováno. Tolik mrtvolek, nožiček a křídel jsem ještě neměl. Včel zůstalo málo, matka je taková vyplašená. Je jasné, že to nemá budoucnost, ale chtěl bych něco prubnout. Nikdy jsem to nedělal a je jasné, že tudy cesta nevede. Ale chci si pohrát a tak ... názor veřejnosti:
- ometu to všechno i s matkou do pidiúlu (tak tři čtaři poloviční ránky 30x17 na výšku)
- pidiúlik přenesusu dome na balkón (alespoň každý den budu u toho)
- krmit medocukrovým těstem a nechat i napaječku vody přímo v úlu
- čekat, jestli se matka uklidní a začne klást
- jak se včelstvo postaví na nohy a nebo nepostaví
- když se postaví na nohy, rozšířit tak na dalších až 10 rámečků a nechat vyzimovat
- na jaře sledovat rozvok
Jasné že většina řekne "upálit", ale beru to jenom jako pokus na sledování, jestli to rozchodí a nebo ne. Nečekám zázrak.
Nebo třeba tři rámky líhnoucího plodu tři čtyři vytočený souše k zakladení dvě tři s pylem a na konci srpna budou naprosto ok a do půlky září nadvou nástavcích a v pohodě vyzimujou.
Tak smetenec spojený s oddělkem z příspěvku #1574RE jsem nakonec poskládal takhle:
Horní NN: 2r kapsové krmítko; MS; zásoby; mladší plod; mladší plod; MS; zásoby; MS; MS
Dolní NN: zásoby; zásoby; zásoby; souš; starší plod; starší plod; starší plod; zásoby; MS; zásoby

Je to takhle OK?
Referenční URL's