Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Péče o oddělek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Včely byly z toho co jsem viděl ve vseh uličkách. V nástavku bylo cca 5-6 plástu s plodem. 2-3 zavíčkované. Nástavek je L2/3 o 10 ramcích.
Ono nejde o to rozšíření, protože jsem boužel musel, nemám totiž jiné než kapsové krmítko, abych mohl krmit. Jde mi spíš o to jeslti jsem to udělal správně, jeslti jsme něco nezkazil.
Takhle nyní vypadá oddělek utvořený 19.6. za třech plástů se zavičkovaným plodem a včelami, matka se vylíhla 20.6 a kolem 1.7. začala klást , mezitím se včelky vylíhly, celkem slušně staví jak mezistěny tak volnou stavbu, více jich už nebude, vše se vylíhlo je tu ted jen otevřený plod. Ideální čas na léčbu varroa. No a Nové včely se začnou líhnout kolem 21.7. což je ideální čas na přidání druhého nástavku. Za tu dobu stačily takhle skoro vyprázdnit původně úplně plné krnítko s invertním těstem .

Pro rychlejší stavbu je možné mezistěny nejdále od krmítka, které staví nejdéle, přehodit blíže plodu nebo přímo mezi plod, musí ale být teplo.

[Obrázky: Sn_mek_422.jpg]



Tak to mas hezke oddelky a jiste jsi udelal dobre jeden ramek se zavrenym plodem musis hodit doprostred toho horniho ramkova krmitka pouzivam nejradeji Vidim pak pres folii do nastavku LG 2/3 jsou prima nemenil nych
(06.07.2014 12:13)Michal od Nové Vsi napsal(a): [ -> ]Toto je moje nové stanoviště. Prozatím dva oddělky, ale pokud se zadaří, tak bych chtěl příští rok rozmnožit.

včely Nová Ves: http://youtu.be/8vZaxtzirWM

Je jim trošku teplo, asi by to chtělo dno a leták otevřít Smile
Nevěděl jsem jestli můžu otevřít oddělku česno dokořán. Přisuzoval situaci kolem očka čerstvému přeložení do nového úlu. Cca za hodinu se vše uklidnilo a začal pěkný provoz. Díky
A ten oddělek obseda tři nástavky?
Ne, na prvním nástavku je fólie s otvorem a nad ní latičkama podložená sklenice z roztokem. Nástavky jen schovávají tu sklenici. Snad to mám správně.
Tak to česno nepotřebují... Smile Jsou i jednodušší způsoby krmení L 2/3
Samozřejmě jiné způsoby znám. Jsem začátečník a dle vyčteného je to lepší řešení než vanička nebo rámkové krmítko s volným odběrem. Jinak tento týden bych chtěl namíchat medocukrové těsto. Bohužel nemám vlastní med, tak prozatím ještě musím koupit od včelaře.
Tak kup radši hotové z invertu. Je to bez rizika.
Poradíte kde objednat?
Díky za odkaz. Asi to bude rychlejší a bezpečnější. Ekonomičtější moc ne, ale co.
Ahoj Michale, loni jsem na tom byl podobně jako ty, krmil jsem jen cukrem a taky to šlo bez těsta. Je sice asi lepší to těsto ale bez něj to jde taky. Pokud jim necháš jen očka tak si to dokážou ubránit.
Na krmení jsem používal Jakubovské krmítko a pro oddělky se mi jevilo jako nejlepší. Naleješ cukrovou vodu bez vyrušování oddělku, když chceš vidět kolik toho odebrali, tak je taky nerušíš a ani teplo ani vlhkost z úlu jim neutíká horem a pokud si to chtějí odvětrat, tak to spodem zvládnou.
Taky jsem na něj koukal. Zatím zůstanu u láhve a roztoku, případně objednám na zkoušku těsto. Zatím jsem na začátku všeho, tak si budu pomalu hledat tu " naší " nejlepší technologii. Díky
Zdravím HonzoM,
také jsem rozhodl tento rok začít, ale pouze s jedním oddělkem, abych nasbíral zkušennosti a připravil se na rozšíření již v následující zimě. Také jsem prostudoval hodně literatury, ale osobní zkušennost a rady včelařů z okolí v žádné literatuře nenajdeš.
Oddělek jsem pořídíl na konci května (5R) a do týdne na radu včelaře přidal 4MZ do prvního nástavku + krmítko místo dvou mezistěn (do krmítka dávat Med.cukrové těsto na radu včelaře / aby se holky více snažily). Za 14 dní tyto 4MZ vystavěly a matka začala zakládat + včely zanášet. Takže jsem přidal další nástavek v této podobě, že první nástavek jsem rohodil do dvou nástavků (do středu, aby si dodělali hnízdo) a po stranách jsme to doplnil MZ + krmítko jsem nechal v horním nástavku. Za další skoro tři týdny se mi na to přijel podívat včelař, který po kontrole pouze prohodil nástavky mezi sebou + krmítkou se prohodilo za dvě zakladené souše.
Důvod veškeré MZ v horním nástavku byly vystavěné, ale ve spodním ne (hnízdo zakladené) - včely stavějí pouze v blízkosti matky, která se nachází většinou nahoře - takže stálá podpora stavění. Změnu krmení z Med.cukrového těsta na Cukerný roztok mám udělat až na přelomu července a srpna, abych nezastavil stavbu a kladení. Prý by všechno zasekaly cukrem a nechtělo by se jim již stavět.
Budu zimovat ve dvou nástavkách - doufám, že silné včelstvo.
Také jsem zvědav na názor zkušenějších kolegů.
Přeji hodně úspěchů. Michal
Oddělky ,co byly vytvořené s vloženým matečníkem 20.4.2014 jsou již na 3 NN a matka klade takhle... pohled na plást z třetího nástavku z obou stran. A taky pohled na matku co si hraje na schovávanou ( je to fakt blondýna)

[Obrázky: 113.jpg] [Obrázky: 114.jpg] [Obrázky: 115.jpg]
Čítal som,že na NN nadstavkoch sa nedá posúdiť kvalita matky,ale pokiaľ vidím dobre,tak táto matka kladie ukážkovo.Smile
Jirku to mas volnu stavbu?bez MS?
Ne tohle je částečná mezistěna...asi půlka plochy rámku
Také dávám oddělkům dost stavebních rámků. Dávám jim možnost stavět své dílo a sleduji jak hezky staví . Je z toho větší radost než vytahování mezistěn.
Referenční URL's