Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Péče o oddělek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
je to tak, vždy jsem vyzimoval slabé včelstva a ta se v květnu rojila, letos jsem to začal řešit výměnami matek. Jsem začátečník. Uvidím na jaře jak vyzimují ... Asi pak přijdu s dalšími dotazy.
Vzajomne posilnovanie vcelstiev plodom je z viacerych uhlov pohladu chyba. Pretoze dve priemerne vcelstva ti donesu menej ako 1 silne a 1 slabe. Aj so zdravotneho hladiska napomahas moznemu sireniu chorob. Co sa tyka rojenia to podla mna nezavisi od sily vcelstva, ale najme od veku matky a priestoru na rozvoj a plodovanie.
Včelár presne musí vedieť aké má včelstvá,matky a samozrejme musí rozpoznať abnormálny stav vo včelstve! Ak je včelstvo po zime slabé,to automaticky neznamená,že je i choré!Tak isto rojovú náladu včelár môže očakávať hlavne u včelstiev náchylnejších na rojenie a u včelstiev čo nemajú dostatočný priestor na rozvoj!Je len na včelárovi ,ktoré včelstvá pospája,zruší,alebo posilní!Všetko je to o skúsenosti,znalosti a rozvahe!
(07.12.2012 13:37)Scipio napsal(a): [ -> ]Vzajomne posilnovanie vcelstiev plodom je z viacerych uhlov pohladu chyba. Pretoze dve priemerne vcelstva ti donesu menej ako 1 silne a 1 slabe.

S tímto názorem se dá souhlasit .Pokud ale mluvíme o oddělcích v jejich vzniku ze kterých chceme mít v příští sezoně silná produkční včelstva měli bychom pro to udělat vše a někdy je přidání cizího plodu dobrá cesta.I názor že zavlečení nějaké nemoci do oddělku je na delší diskuzi.Pokud přidáváme plod ze včel ze své včelnice pak pokud dbáme o zdravotní stav včel což si myslím že každý ví jak jsou na tom jeho včelstva tak je málo pravděpodobné že by sme si oddělek nakazili něčím co na včelnici není.Přeci už samotný oddělek pokud sme si ho udělali sami byl utvořen z některých produkčních včel.Tedy u oddělků vidím posílení plodem z jiných včel za výše popsaných podmínek jako dobré.Cizí plod nejen že posílí oddělek ale ještě stymuluje matku k lepšímu rozkladení jak zde již někde bylo popsáno.
Je to diplomaticky napísané!Môžme preto tentoročný oddelok(na jar) klasifikovať ako včelstvo,alebo je to stále oddelok?Smile
Na jaře by to mělo být kmenové včelstvo.I o dobře udělaném oddělku který jde do zimy třeba na dvou nástavkách r.m.39x24 mluvit pořád jako o oddělku je tak tošku úsměvné.Mám záložní matky na 5-6 rámcích 39x27 a i tyto spíše považuji v této době za včelstva ze záložní matkou.Samozřejmě že ve svém vzniku to byli oddělky.Určitě nezazlívám někomu že oddělky nazývá oddělky do doby než z nich má nějaký užitek.Smile
Pokud jde o posilování plodem z jiných včelstev, je tu ještě jeden zajímavý aspekt. Totiž že pokud jsou na tom plodu roztoči, pak dodáme do posilovaného včelstva nepříbuzné roztoče a v důsledku posílíme jejich odolnost. Ale to platí jen za určitých podmínek, samozřejmě. Ale může z toho být pak pěkný tanec ...
Jiří
Zdravím. Prvně zimuji své včelky. Ještě se dá říci, že jsou to oddělky. Do zimy mi šly včelstva silná, což mi potvrdil i známí včelař. Dnes jsem poťukal na úly a zdá se být zatím vše v pořádku. Jediné, čeho se bojím je, aby měli dost potravy.

Proč to píši? Nemám vůbec odhad, kolik mají včelstva teď vážit, protože nemám podle čeho porovnávat. Zkrmil jsem pro 2 včelstva 46kg cukru, ale když nad tím přemýšlím, tak něco samozřejmě spotřebovaly na výstavbu mezistěn. Teď se zimují ve 2 nízkých nástavcích, což není hodně. horní nástavek byl v září zaplněn medem asi z 3/4.

Od včelaře, od kterého jsem oddělky zakoupil mi bylo řečeno že každým stačí dát 15kg cukru, ale pak jsem se zde na fóru dozvěděl, že to chce krmit a krmit, pak zas od známého, že není třeba. Teď zpětně bych určitě krmil víc a mohl jsem mít vystavěný i 3 nástavek. Bohužel v těch rozdílných názorech jsem měl zmatek.

Teď se právě bojím, aby toho měly dost. Uvažuji, jestli by nebylo dobré pro jistotu koupit medocukrové těsto a vložit jim ho tam do zásoby.

Předem děkuji za vaše názory
Přes zimu oddělek spotřebuje většinou 3 - 5 kg cukru. Takže u Vás mají včely rezervu více než dostatečnou.
(08.12.2012 20:22)Jan Matoušek napsal(a): [ -> ]Zkrmil jsem pro 2 včelstva 46kg cukru, ale když nad tím přemýšlím, tak něco samozřejmě spotřebovaly na výstavbu mezistěn. Teď se zimují ve 2 nízkých nástavcích, což není hodně. horní nástavek byl v září zaplněn medem asi z 3/4.

Od včelaře, od kterého jsem oddělky zakoupil mi bylo řečeno že každým stačí dát 15kg cukru, ale pak jsem se zde na fóru dozvěděl, že to chce krmit a krmit, pak zas od známého, že není třeba. Teď zpětně bych určitě krmil víc a mohl jsem mít vystavěný i 3 nástavek. Bohužel v těch rozdílných názorech jsem měl zmatek.

Teď se právě bojím, aby toho měly dost. Uvažuji, jestli by nebylo dobré pro jistotu koupit medocukrové těsto a vložit jim ho tam do zásoby.

Předem děkuji za vaše názory

Zatím bych určitě nepanikařil, já osobně mám taky každý rok strach jestli mají dost zásob a nadávám si, že jsem je mohl zakrmit víc Smile

Pokud vám ten včelař tvrdil, že stačí 15 kg cukru měl pravdu, ale zároveň asi měl na mysli těch 15 kilo pro produkční včelstvo. To má většinou dost včel, aby to rychle uložilo a neproplodovalo a zároveň i dost souší k uložení zásob a tím pádem nepotřebují stavět. U oddělku se do nich dá vždycky víc cukru než do produkčního včelstva.

Koukám, že máte stejně jako já, Lang 2/3. Z vlastní zkušenosti, doporučuji příště se snažit, aby oddělky zimovaly minimálně ve 3NN.
Ten včelař mohl mít i pravdu. Je ale rozdílem, a to se asi shodneme, zda těch 15 kg je pro produkční včelstvo zimující v jednoprostorovém a plně zatepleném úle, kdy je navíc plodiště třeba o 1 - 2 rámky zúženo. Včelstvo je ještě v situaci, kdy nemusí stavět jedinou mezistěnu, protože díla je dostatek.
Tady mám na mysli např. budečák, nebo universál. On totiž ten včelař - konzultant nemusí mít zkušenosti zrovna s tenkostěnným úlem a včelstvem, vlastně v podstatě oddělkem, který si musí dílo teprve postavit a proto docela velkou část dodávaného cukru spotřebuje právě na stavbu díla.
Co teď s tím - po bitvě je každý generálem. Byl bych asi ve střehu. Do poloviny, možná i konce února. zle nebude. Při nejbližší možnosti bych provedl "bleskovou" prohlídku. O ní a důvodech proč, píši např. v http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Vyrob-...6#pid38626
Tedy jen telegraficky. Koncem ledna sejmi střechu a opatrně nadzvihni víko. Pokud jsou v nástavku včely a jsou obklopeny zásobami, není co řešit. Prostě nadzvednout, odpočítat 1 - 2 - 3 - 4 .... 5 a položit.
Pokud je tam hodně včel a nevidíš zásoby, je potřeba množství odhadnout. Přiklop víko a zkus nástavek kousek nadzdvihnout. Pokud je dostatečně těžký,jsou tam včely i zásoby opět není co řešit.
V případě, že tam jsou včely ale nejsou v kontaktu se zásobami, upravit. Zezadu vyjmout 2 rámky se zásobami, ostatní posunout na jejich místo a nemilostrdně vpálit mezi včely. Nejhorší stav je, pokud je málo zásob. Tehdy je třeba stav napravit. Nejlépe plackou medocukrového těsta vyváleného tak, aby položené na horní loučky nenadzvihávalo víko. Pokud to nelze udělat jinak, je dobré víko nazdvihnout rámečkem cca 1 cm silným a do vzniklého prostoru těsto vložit.
A pokud je včelstvo už téměř bez zásob, toto opakovat i několikrát. Prostě ve chvíli kdy odeberou, okamžitě další. Do doby, než včelstvo svoji potřebu pokryje přínosem z přírody. A to může podle počasí trvat klidně do konce dubna.
23 kg dodaných zásob oddělku není sice zrovna moc, ale taky ani nejméně. Prostě je to potřeba pohlídat, aby nedošlo k nejhoršímu.
Opticky, kdybych na začátku včelaření řekl manželce, že si pořídím včelstva (oddělky) a do každého "naliji" požadovaných 35 kg cukru, tak ji asi trefí. Ale pokud je dílo postaveno, ta spotřeba v tenkostěnném úle v souvislosti i s nějakým ponechaným medem v podletí klesá někam k 18 - 22 kg.
Ale to jsou ty začátečnické zkušenosti a postupné získávání rutiny.
Vždy je totiž lépe mít v úle 3 - 5 kg zásob navíc, než když jediné deko chybí. To navíc můžete klidně na jaře v květu ovocných stromů vyndat a vrátit oddělkům, ve snůškových mezerách nebo na podzim jako zimní zásoby. Vždy je to lepší, než mudrovat nad padlým včelstvem.
iRP
To si vlastně může každý odzkoušet sám. Ve své "mladické včelařské" praxi jsem podobně testoval. Začal 1 rok na 24 kg(8 třílitrových lahví) Další 7 atd. až na pět. Při těch 15kg hodně záleželo na síle včelstva. Silný měly zásoby. Slabší byly na tom bídně. Silným jsem odebíral a přidával slabším. Blbost na entou. Včely jsou snad naprogramovány a řídí se podle zásob. Za týden, čtrnáct dní, byl poměr téměř opačný. Dnes jsem na 18 kg cukru a 5-7 kg starých zásob. A není co řešit. Hodně však záleží na průběhu zimy. Třeba ta loňská byla katastrofická. Tam kolikrát nehrály zásoby vůbec žádnou roli. Když ta letošní vydrží tak, jak teď začala, až do odběru měli, nebude žádný velký problém. A nemusí být zrovna -20°C. Jó a koncem února prolet a teploty kolem + deseti.Big GrinBig Grin
Dobrý den.
Na jaře začínám s oddělky nejspíš na langstrothech. Dočetl jem se o potřebě nízkého dna (mezidna) kvůli hospodaření s teplem.
Znamená to tedy, že oddělky umístím rovnou na nízké dno a na vysoký podmet je dám později? A to při obsazení celého nástavku, nebo až na jaře ... ?
Dál si nejsem jistý co s česnem. Má mít oddělek na mezidně malé česno, nebo stačí otevřené očko?
Díky za radu.
Ja je davam jen na nizke dno. Kus desky, 4x latka a basta. Zadne cesno, jen ocko. Navic je toto dno uni dil. Slouzi jako mezidno, dno, striska,..
Na v. dna jsem je daval az na konci leta. A to nemam ty extra vysoka dna. Mam vysku podmetu cca 9cm.
Nizke dno je nejen lepsi na tepelny komfort, ale ani nemuzou stavet divocinu do podmetu. Jen at pekne stavej tam kde maji. Davam jeden nastavek a hned vedle ramku tri sklenice s krmenim. Jak to pise pan Pesek. Nekdo dava na zacatek dva oddelky do nastavku - rozdelene prepazkou. Pak si ale udelas dno s delici latkou uprostred a v rozich dna male cesno - tak 3cm. To pak muzes jeste regulovat. Pak se ale krmi flaskou z vrchu. Takze pribuzna otazka je - jak budes krmit.
Takhle to tedy delam ja - jestli to pomuze.
K nízkému dnu pod oddělky jedna malá připomínka z vlastní praxe - nezapomínat na možnost výměny vzduchu v oddělku, pokud je dno "plné", tak mají včelky sakra práce to uvětrat pouze přes očko. Ona tepelná pohoda není jenom o tom "si zatopit" ale i o tom "si vyvětrat" Tongue Proto doporučuji i u nízkého dna bez letáče vyřešit větrání, např. vyříznout pruh zajištěný včelařským pletivem, může být i uzavíratelný - to zas závisí na na tom, jaký je kdo kutil...
Já tvořím oddělky na začátku jara rovnou na vysoké celozasíťované dno. Česno úplně zavřené a otevřené očko na jednu včelu. A je to taky v pohodě. Důležitější je to krmení, než to teplo.
Jo, větrání jsem zapomenul. Já tam mám vsazené kolečko z pletiva které jde uzavřít.
Díky za rady.
Moje představa je tedy asi taková. Univerzální mezidno s větráním, přístup pro včely uzavíratelným očkem kvůli loupeži. Začínám asi na lang 1/1, než našetřím na stropní krmítka, tak nahoře krmení vědrem v prázdném nástavku nad poodhrnutou folií.
Jen ještě jedna otázka. stačí tepelná izolace ve stříšce nad prázdným nástavkem, nebo by měla být těsně nad oddělkem?

A na vysoké dno zhruba v srpnu.
Loni jsem si narychlo stloukl nízká chovná dna na Optimal, docela se osvědčila, tak pro letošek budou už pořádně udělaná.
Dno je celozasíťované, s možností vložení monitorovací podložky. Příčkou je rozděleno na dvě části, pro případ potřeby rozdělit nástavek přepážkou na dva plemenáče. Česno je řešeno drážkou, kterou lze uzavřít posuvným dílem (na výkrese není dokreslen). Pro nedostatek vysokých den v loňské sezóně na nízkých dnech zimuji dva oddělky, nyní již na 3NN, nemají s tím žádný problém.


[attachment=1594]
(28.01.2013 22:40)krajcvajc napsal(a): [ -> ]Díky za rady.
Moje představa je tedy asi taková. Univerzální mezidno s větráním, přístup pro včely uzavíratelným očkem kvůli loupeži. Začínám asi na lang 1/1, než našetřím na stropní krmítka, tak nahoře krmení vědrem v prázdném nástavku nad poodhrnutou folií.
Jen ještě jedna otázka. stačí tepelná izolace ve stříšce nad prázdným nástavkem, nebo by měla být těsně nad oddělkem?

A na vysoké dno zhruba v srpnu.

Ty oddělky krm spíš otočenou lahví, možná zainvestuj do plast rámkového - dvourámkového - když máš L1/1.
A když počítáš prachy, tak to drahé dno odlož na někdy, zatím deska a osm latěk.

Nevím jak s větráním, ale očko po oddělek je podle mě dost, někdo měl nějaké potíže?

Já pak když je z toho včelstvo vezmu kus větvě a strčím mezi dno a dolní nástavek - česno jak vyšitéSmile
Podložka se dá strčit na zimu pod to, nechat pod hranou nástavku a nadzvednout při odběru. Zjistím rovnou i váhu. . ALe já mám nástavky většinou porézní, takže větrání je tam přímo idelální - mikro. Smile A očka pr. 35mm.

Bohužel je to tak jednoduché až nudné - nedělám si potíže které se pak složitě řeší.
Referenční URL's