Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Péče o oddělek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Začínat s dvěma včelstvy je asi fakt málo.
Včera jsem se díval do včel. Nejsilnější oddělek spolu s rojem měli už komplet hotové dva nástavky. Tak jsem jim přidal třetí. Do prostředka jsem dal tři plodové plásty a obrovnal jsem to mezistěnami. Do krmítka 1 a 3/4 litru roztoku. Další dva oddělky vybudovaly dvě až tři mezistěny. Ty jsem pouze přikrmil. Pátý oddělek vybudoval tak jeden a půl mezistěny, též zakrmeno. Poslední nejslabší necelou mezistěnu, plodování M je o něco lepší než minule. Též zakrmeno. Tentokrát proběhlo vše v klidu, žádný nálet se nekonal.
Jak se zde píše ohledně prohlídky zavíčkovaného plodu na varoázu otevřením, u jak velkého počtu kukel se to provádí? U roje je na dvou stavebních rámcích trubčina, na jednom zavíčkovaná. Do nejsilnějšího oddělku jsem při přidání třetího nástavku dal jeden stavební rámek, jsem zvědavý co tam začnou budovat. S pozdravem Martin P.
Martine, skvělej výkon, palec nahoru, ....jen se mi zdá, že za 17 dní, kdy máš vylíhlý včely ze 4-5ti plástů je to neuvěřitelně rychkej rozvoj. .....neuvěřitelně.Smile
Podařilo se mi překrmit oddělek, udělán 2r plodu + 2 zásobní + 2souš+1mezistěnu Dával sem dvě flašky, 1:1 a jak to vybrali tak hned další. Včely zanesli rámky tak že matka neměla kam klást. Zakladla akorát velikost dlaně na jedné souši z obou stran. Mezistěna se jim moc stavět nechce. Tak sem je přemístil do většího, a uvidíme jak se matka rozklade.
Foto, jdeme krmit :
Smile

[Obrázky: DSC04034.jpg]
Pěkná čelovka....Big Grin
Pekná hurka...Big Grin
Tak vidím. že noční včelaření není tak neobvyklé, tuhle jsem dvěma oddělkům přidával stropní krmítko v 10 hodin večer, ale bez čelovky. Jsem rád, že v tom nejsem sám . Shy
Noční včelaření má však jednu nevýhodu - včely jsou dost nevrlém asi jako já, když večer usínám a někdo mi zavolá z práce, že na systému něco nejede.
Jo, jo....rozhodně bych si večer vzal kalhoty a košili zastrčil do nich....Když nemůžou po tmě lítat, o to hbitějc lezou....Big Grin
je potřeba používat červené světlo a je celkem klid. Včelař vidí a včelky v relativním klidu.
Já mám právě opačnou zkušenost, byly klidné, je pravda tedy, že jsem byl rychlej (jak manželka říkala, obleč se poštípou tě-moje odpověď neboj budu rychlej, pousmání a manželka :v tom seš dobrej, tak bež Big GrinD) Překvapil mě ale klid na česně, sem tam jedna včelka, tak snad to bude v pořádku, česno sem nechal tak na 1cm cca.
můžu se ještě zeptat na léčení oddělků teď do 15.8. KM? Když jsme si teď 13.7.2013 přivezli další 2 oddělky, tak nám chovatel (mimo jiné zdravotník v místní ZO) řekl, že se oddělky teď neléčí....
Výše jsem si přečetla, že jo? Loni jsme teda oddělky v srpnu léčili gabonem a potom na podzim jako každé včelstvo.
Tak co teď?
Mílo, i oddělky můžou mít vyšší napadení. To je věc debaty ... květnové oddělky jsou teď třeba už včelsva na 2 VN a už jsou v jiném režimu. Záleží na tom, kolik měli roztočů do základu ...
Ošetřovat je třeba tehdy, kdy je to třeba, což je u každého oddělku jiné. Takže absolutní věty typu ... "se neošetřuje" jsou, mírně řečeno, problematické.
Tedy podle výsledků monitoringu, podle spadu, třeba. Na oddělky je pořád možné ošetření kyselinou mléčnou, dá se aplikovat i KM (Formidol nebo houbička, hobrafilt, či dlouhodobý odpařovač, ale u oddělků bych preferoval koncentraci 65 % a ošetřoval opatrně, podle síly a stavu, přece jen to ještě nejsou "velká včelstva"). A taky až v době, kdy bude oddělek stabilizovaný a M bude mít už kolem sebe dostatečně svých včel. A dal bych spíš jako test tu houbičku (já dávám Hobrafilt se 100 ml 65% KM) a pořádně sledoval, mladé M jsou na to citlivější. Je to přece jen pecka ...
Ale jde o zdravou zimní generaci, ta už se podzimní fumigací nezachrání.
Jiří
právě, ty oddělky jsou čerstvé z 13.7.2013, kdy jsme si je dovezli na 5 rámcích. Jsou sice čilé, ale stejně počkám až do asi do půli srpna a pak uvidím , jaký bude spad a podle toho se zařídím. díky za odpověď.
Takové oddělky bych letos KM neléčil, pokud nebude opravdu velký spad. Loni jsem byl v podobné situaci. Dal jsem GABON začátkem srpna. U jednoho oddělku i běhěm vyndání vysoký spad, tak Formidol Forte ( nebo jinou verzi KM ) . Pak léčení Varidol. Tento problémový oddělek po 1. Varidolu 500 VD/1den. Zimu přežil jako nejsilnější a v tom pokračioval celou sozénu až po výlet matky na strom. Ostatní také v pohodě.
Pokud jsi odpůrcem léčby předepsanými látkami, nezbude nic než přeci jen to KM. Ale tam bych zkusil vydržet až na podzimní léčení a zkusil zabrousit na stránky nana Vítámváse.
Je otázkou zda oddělek, který by bez výrazné léčby nepřežil první zimu kvůli VD, má vůbec být udržovám při životě. Tak nějak to prý říká pan Dvorský. A já s tím plně souhlasím. Co to pak může být za materiál.
no loni jsme měli 2 oddělky nové a ty jsme zaléčili v srpnu gabonem a potom normálně 3x na podzim a jeden je silný a ploduje a nosí med a ten druhý je zřejmě bez matky a teď začal trochu nosit. narazily matečníky, tak uvidím, ale po loňsku se to opravdu nedá vzít šmahem všechno stejně. My to tak dělali a každé včelstvo je úplně jiné....
A proto moje včelstva mají jména a ne čísla Smile Pak ti to přijde normální že jsou každé jiné, bo ani lidi nejsou stejní.
(25.07.2013 13:33)DonPepe napsal(a): [ -> ]Takové oddělky bych letos KM neléčil, pokud nebude opravdu velký spad. Loni jsem byl v podobné situaci. Dal jsem GABON začátkem srpna. U jednoho oddělku i běhěm vyndání vysoký spad, tak Formidol Forte ( nebo jinou verzi KM ) . Pak léčení Varidol. Tento problémový oddělek po 1. Varidolu 500 VD/1den. Zimu přežil jako nejsilnější a v tom pokračioval celou sezonu, až po výlet matky na strom. ...

Pepe, kolik jich v tomo ddělku napadalo celkem? Možná by to byl adept na výzkum VT ... Někdy je to i tak, že nemusí jít zrovna o počty roztočů, ale o to, jakou škodu dokážou skutečně napáchat ... Uvažujme dál: Jestliže jich padalo 500 denně po 1. fumigaci Varidolem, jakou tedy škodu napáchali ti roztoči v době, kdy se tvořila zimní generace, když oddělek přežil zimu jako nejsilnější? Kolikjich tam tehdy mohlo být a jak byli "výkonní"?



(25.07.2013 13:33)DonPepe napsal(a): [ -> ]... Je otázkou zda oddělek, který by bez výrazné léčby nepřežil první zimu kvůli VD, má vůbec být udržovám při životě. Tak nějak to prý říká pan Dvorský. A já s tím plně souhlasím. Co to pak může být za materiál.

Teoreticky ano, ale je tu řada proměnných. Oddělek může dostat nějaký vklad (roztočů) do základu, což ho může poznamenat významně v samotném začátku. A tu se dá pomoci, aby ty začátky lépe zvládl.
Ale pokud má dobrou matku, cíleně vypěstovanou z včelstva, které má jiné a lepší parametry, tak se to většinou projeví až později, a hlavně v další sezoně ... A pokud mu v začátcích pomůžeme, tak to má jednodušší. Ale chápu, že tohle je tak trochu na hraně ... Wink
Jiří
Tak hlásím Jirkovi Matlovi a Honzovi Havelkovi že po kontrole slabého vcelstva tam nějaká matka je, protože začala plodovát je tam zavickovany plod a mají nějaké zásoby. Vypadá to , že vyběhla z těch nasazených matecniku . Akorát nevím proč teď staví trubcinu? Takže začínám krmit a doufám , že to do zimy zvvládnou.Smile
Omlouvám se za pravopis ale píšu na tabletu a není tady diakritika . Míla
(25.07.2013 15:02)DonPepe napsal(a): [ -> ]A proto moje včelstva mají jména a ne čísla Smile Pak ti to přijde normální že jsou každé jiné, bo ani lidi nejsou stejní.

Já jsem dokonce chtěl pojmenovat každou včelu zvlášť, neb ani ty nejsou stejné....:Cool
Referenční URL's