Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Péče o oddělek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ono asi záleží na oblasti - nejde se srovnávat s příspěvky, které píší třeba lidé z Prahy, když ty by jsi měl třeba ještě před týdnem úly zapadané sněhem. Je možné, že včelstva, která měla zásoby daleko od sedliska a hladověla začínají plodovat až nyní. Mě například se nezdálo jedno včelstvo, kde jsem pozdě na podzim měnil matku, také jsem myslel, že je bezmatečné, přesto jsem dal šanci a přesunul rámek se zásobami do středu chumáče a dnes při prohlídce již mělo krásně zakladeno. Některé matky prostě mohou mít delší rozjezd, obecně také hůře na jaře kladou do panenského díla, naopak raději do tmavšího, jestli jsi se s tím spojováním neunáhlil.
(16.04.2013 19:52)František Kšír napsal(a): [ -> ]Zjistil jsem, že dvoje včelstva byly bez plodu. Jedny byly opravdu slabé, ale ty druhé byly docela silné, obsedaly hustě 5 plástů. Nepochopil jsem, jak mohou být bez matky. Neřešil jsem to a rovnou nástavky přendal na plodující včely. Nedával jsem ani noviny, předpokládám, že takhle brzy na jaře se včely spojí bez problémů. Jen jsem nevěděl kam je mám dát, tak jsem je dal prostě nahoru.

Taky si myslím jestli si se neunáhlil, obzvlášť když tady dost včelařů píše, že mají včelstva bez plodu. Prostě letos je jiný průběh jara než loni.
Na druhou stranu budeš mít silná včelstva (ty posílená oddělky) do prvního květu něčeho vydatnějšího Wink
Zvláštní, já 11.4. taky měl jeden oddělek na 7 rámcích úplně bez plodu, ale označená loňská ušlechtilá matka tam byla. Takže to zkontroluju o víkendu jestli bude plod. Jinak je taky spojím.
Včera kontrola tří oddělků. Každý oddělek obsedá necelé dva nástavky, matky tam jsou, zásob dost, ale plodu mááááálo. Snad se rozjedou.Confused
(18.04.2013 7:52)Jiří Šenk napsal(a): [ -> ]Zvláštní, já 11.4. taky měl jeden oddělek na 7 rámcích úplně bez plodu, ale označená loňská ušlechtilá matka tam byla. Takže to zkontroluju o víkendu jestli bude plod. Jinak je taky spojím.

Tak to nejsi sám. Loni pořízená Pradědka u které je psáno rychlý jarní rozvoj byla viděna ale jako jediná žádný plod a to jsem si myslel, že ty horalky jsou otužilejší. Tak jsem jim tam dal plodový plást z jiného silného včelstva a hned začali nosit pyl. Tak doufám, že ji to taky probudilo. Přes víkend zkontroluji.
Malá zpráva o mých loňských "oddělcích", dnes už včelstvech:
  1. Přežilo všech 8 včelstev, což už samo o sobě považuji za úspěch.
  2. Na jaře se pěkně rozjely a teď už mám u většiny včelstev dva nástavky 2/3 plodu různého stáří
  3. U šesti včelstev je dostatek zásob, dvě jsem dokrmil á 1,5kg cukru 3:2, další postup zvolím za týden, nedával jsem stropní krmítka, ale nasadil jsem jim nástavek a dal jim po dvou flaškách s dírkami ve víčkách. Do 24 hodin skrmeno.
  4. Vyměnil jsem nízká dna za vysoká "Neradova", nízká očistím a použiji pro letošní oddělky
  5. Nosí pylu tři prd...., takže příští rok nasadím pylochyty, pokud bude podobná sezóna
  6. Za pár dní u nás rozkvetou angrešty, takže myslím, že už si budou moct i z přírody něco donést.
  7. rozdíly v zásobách jsou docela značné, takže se opravdu každé včelstvo chová jinak.
  8. Pouze jedno včelstvo je slabší, ale jen oproti ostatním, jinak asi v normálu. Ostatní silná, rozlezlá po třech nástavcích. Před úly hukot.
  9. Nechtěly lozit spodním česnem a nalítaly pořád na očka, takže jsem horní očko dal na větrání, prostřední zavřel a spodní otevřel, postupně si zvykají na česno.
Tak já myslím že OK, pokud by se někomu něco nezdálo, tak prosím o komentář. Pořád se budu rád učit.
Dobrý den. V červnu budu začínat se třemi oddělky a snažím se sešroubovat nízká mezidna, na která je posadím. Rozumím potřebě lepší termoregulace, chápu nutnost větrání ... ale jaký poměr? Nízké dno mi lépe drží teplo, ale síťování jde zase proti.
Pro praktiky bude můj problém asi působit trapně, ale můžete mi poradit vhodnou velikost větrání ve dně u oddělků?
Díky.
Do praktika mám daleko, ale můžu říct svých pár skromných zkušeností.
5 rámkové oddělky přivezené v červnu jsem ze stejných důvodů dala jen na mezidna, pevná, bez síťování. Za měsíc když už včely vystavěly a obsadily celý nástavek 2/3 L, dala jsem místo mezidna varroadno. Někdo dává varroadno rovnou.
Tenkrát byl červen hodně deštivý, u krajního oddělku na stanovišti jsem dávala varroadno dříve, protože mezidno bylo dost nacucané, plesnivé a holky velmi nevrlé.
Záleží na umístění stanoviště, na zdroji včelí pastvy, na tom jaké bude léto....pak může být všechno u každého jinak.
A co se týká větrání, buď jsem u oddělku používala jen 1očko a vše ostatní zavřené a nebo jen zúžené česno a očka zavřené. U oddělku je nebezpečí loupeže, včel přece jenom méně tak aby se ubránily.
A vloni kromě loupeží byly u nás i velké spady a následně úhyny na varroazu, tím že jsem měla oddělky už na varroadnech od července jsem mohla monitorovat a léčit.....i oddělky si vloni nosily kleštíky z okolí.
(18.04.2013 19:13)Sborez napsal(a): [ -> ]9. Nechtěly lozit spodním česnem a nalítaly pořád na očka, takže jsem horní očko dal na větrání, prostřední zavřel a spodní otevřel, postupně si zvykají na česno.[/list]

...predsa plodujú v horných nástavkoch, včely nosia peľ priamo do plodiska najkratšou cestou a prečo im to komlikovať a nútiť ich aby lozili celým úľom teraz na jar ked nie je na nič čas ?
ja ich nechám preplodovať horné dva nástavky pod vrchnákom a keď začnú kvitnúť čerešne/třešne jednoducho ten spodný nástavok s prázdnymi plástami vyložím na samý vrch a očká na plodisku (N1 a N2) zostanú otvorené celú sezónu, neboj sa to len tie včielky, ktoré sa zalietali na očko pri jarnom prelete ho budú hlavne používať, hromada ďaľších určite bude používať letáč/česno....Smile
btw
na začiatku sezóny by som včielkam peľ nebral, stŕŕŕašne veľa ho potrebujú ....
Díky moc Tanulo.
Asi to řeším příliš složitě, snad to je tím, že má řešení jsou ještě stále jen teoretická ... .
Snažit se být připravený je jedna věc, ale v praxi se stejně asi spíše reaguje na aktuální situaci. Ještě jednou díky.
Nerozumiem tomu, prečo po zime sa tu stále hovorí od odložencoch-oddělkov, u mňa je odloženec len do doby kým sa neskonsoliduje, potom je to už včelstvo, hoci nie také silné ako ostatné, ale je to už včlelstvo.Preto u mňa takéto včelstvo prezimuje ako ostatné kmeňové včelstvá, prečo ho označovať a hovoriť ňom ako o odloženci?
Ano, máte pravdu a omlouvám se za chybné označování produkčního včelstva oddělkem, měla bych se zajít omluvit i včelám.Wink. Je to myslím jedna z nejčastějších začátečnických chyb, oddělek je to co si jako laici přivezeme domů v červnu a červenci. Včely na pár rámcích, taková miniškolka. POkud vše vyjde jak má a včely v podletí obsedají několik nástavků, už to dávno není oddělek ale normální včelstvo.
Pak by v tomto vláknu měly být informace jak pečovat o oddělek jen od května do srpna. Co je navíc už je správně jiné téma.
Hm, to tedy koukám. Já jsem si loni na přelomu června a července přivezl 4 oddělky na 6 rámcích 39x24 a zazimoval jsem je na 10. Neumím si představit, jak bych je do podletí dostal na "několik nástavků".
Ale chtěl bych se zeptat na něco jiného: Jak poznám, KDY mám nasadit druhý nástavek? Je pravda, že mi už včely na prázdném místě po 11 rámku (vyndaného kvůli fumigaci) stavěly divočinu, ale stále se mi zdá brzo dávat jim druhý nástavek, když podle mě nic moc extra nektarového nekvete (pardubicko).
A další dotaz: až přijde ta správná doba na rozšíření, JAK to udělat? Nemám souše, jenom mezistěny. Mám převěšovat nějaký plod nahoru? Mám rozšířit o 11 rámků nebo postupně? Zásob mají dost.
Díky za každou radu. Jsem začátečník (to je jistě z mých dotazů vidět) a nějak si moc nevím rady.
To Goro: JJ, máš pravdu, já to asi zase zbytečně kombinuju a tak nějak mám pocit, že já vím nejlíp co je pro včelky nejlepší Smile Každopádně už mají stejně většinou proplodované všechny tři nástavky, tak si určitě poradí. Vyšly ze zimy silné, takže nosí jak vzteklé a tyhle dny je před úly doslova černo..

To Boris: Pročti si toto vlákno a vše se dozvíš. V 39x24 nasadit celý nástavek mezistěn určitě ne. Postupy tady jsou popsané. S přidáním nástavku bych určitě počkal i když už staví. Až si budou moct přinýst sladinu.
(21.04.2013 17:24)Boris napsal(a): [ -> ]Hm, to tedy koukám. Já jsem si loni na přelomu června a července přivezl 4 oddělky na 6 rámcích 39x24 a zazimoval jsem je na 10. Neumím si představit, jak bych je do podletí dostal na "několik nástavků".
Ale chtěl bych se zeptat na něco jiného: Jak poznám, KDY mám nasadit druhý nástavek? Je pravda, že mi už včely na prázdném místě po 11 rámku (vyndaného kvůli fumigaci) stavěly divočinu, ale stále se mi zdá brzo dávat jim druhý nástavek, když podle mě nic moc extra nektarového nekvete (pardubicko).
A další dotaz: až přijde ta správná doba na rozšíření, JAK to udělat? Nemám souše, jenom mezistěny. Mám převěšovat nějaký plod nahoru? Mám rozšířit o 11 rámků nebo postupně? Zásob mají dost.
Díky za každou radu. Jsem začátečník (to je jistě z mých dotazů vidět) a nějak si moc nevím rady.

Zřejmě máš málo souší tedy přidej za poslední plodový rámek mezistěnu pokud jsi tak již neučinil .Tím doplníš stav rámků na plný počet a matce opět vznikne prostor pro kladení .
Dále pokud jsi zimoval pouze na jednom nástavku tak můžeš pokud máš v tomto nástavku hodně zásob nějaké přestěhovat do jiného nástavku a ten podsadit pod nástavek stávající a odebrané zásoby nahradit rovněž mezistěnami tím uvolníš matce opět nějaký prostor pro kladení.
Pokud již včely ovládají celý nástavek ve kterém jsi zimoval a pokud jsi zimoval jak jsem psal výše pouze na jednom nástavku můžeš klidně i přidat nástavek z mezistěnami ale né nad stávající nástavek ale opět podstavit pod stávající nástavek taková jistota aby měla matka kam jít a přitom šla odzhora dolů.
A třetí možnost opět pokud jsi zimoval na jednom nástavku a je již hodně proplodován a včelstvo je nacpáno v jednom nástavku můžeš plodové těleso rozdělit do dvou nástavků ale musí tvořit pořád celistvé hnízdo tedy musí být pěkně plod nad sebou pokud máš teplou stavbu pak je dobré uspořádání od česna 1 pylový rámek spodní vrchní nástavek pak plodové rámky opět dole i nahoře za plodové rámky mezistěna dole i nahoře a zásobní rámky které lze ještě prostřídat z mezistěnami opět dole i nahoře.Pro tu či onu možnost se musíš rozhodnout podle aktuálního stavu.Hlavně nenuť jít včely vzhůru do nějakého velkého studeného prostoru.Nejdřív se snaž využít potencionál tam kde máš plodové hnízdo nyní.Big Grin
Začínající včelař mi nadšeně vyprávěl jaké má silná včelstva a že už jim dal dva stavební rámky a jak pěkně staví a hned na to si postěžoval že má málo souší.Odpověděl jsem mu asi takto -vyhoď stavební rámky a dávej prozatím jen mezistěny už jsi mohl mít postavené dvě.Můj názor je ten že pokud nejsou souše je potřeba chuti včel stavět využít především pro jejich výstavbu a stavební rámek dát klidně o něco později.
touhle odpovědí jsem se ztratil....co jsem tu celou zimu pročítal, tak jsem byl připraven, až bude propoldován celý jediný můj zimující nástavek, že vezmu plod, rozdělím ho, dám ho nad sebe a doplním mezistěnami a tento další nástavek dám NAD tento můj zimující...a ted tu čtu, hlavně dát POD....tak jsem zasej z toho magor...Smile))) jak tedy správně rozšířit, když mám jen mezistěny a jeden zazimovaný nástavek....
podotýkám, že to tu mám pročteno poměrně dost a že jsem byl již rozhodnut...ale ted jsem zase v koncích...děkuji...
karelretik

Nechci zasahovat zkušenější do radění, ale dle mého názoru to je jedno jak to dáš. Když rozšiřuji oddělek, tak do druhé nástavku převěsím 2-3 rámky plodu, doplním mezistěny a souše. Zkoušel jsem to i dávat pod, celej nástavek MZ + nějaká ta souš a moc se mi to neosvědčilo. Asi špatný zásah v nezprávnou dobu.
Mluvíme o této době někde za týden někde za dva už nějaké podstavování nástavků nebude aktuální. Jiné je to jakmile začne snůška a včelstvo bude dostatečně silné pak platí to co napsal karelretik.Usuzuji li podle toho jak to vypadá u mne snůška zvenku je minimální spíš jen voda,pyl a málo sladiny plodu je sice dost ovšem prozatím spíše v buňkách.Zásob je nadbytek ale tam kde je až tak nepotřebuji tedy mi zabírají mnoho místata tam kde potřebuji aby matka plodovala tak ji to umožním,včely si už pro zásoby dojdou kamkoli v úle.Podstatou ale je nepodtrhnout včely což se stane že v nevhodnou dobu rozšířím vzhůru a tím teplo odsunu též vzhůru tedy tam kde bude převěšením dvou rámků plodu minimálně, matce se tam ještě moc chtít nebude a bude spíše hnízdo rozšiřovat do uvolněných rámků.Jiné to bude jakmile začne větší snůška a včelstvo bude schopné kontrolovat přidávaný nástavek pak i matka lépe přejde nahoru a mezistěny tam budou stavěny lépe než kdekoli jinde. Pokud bude rozšířeno směrem dolů samozřejmě že matce se ani sem nebude prozatím moc chtít ale já sem přesunu nadbytečné zásoby a tím ještě využiji to místo které mi zabírali ,časem by včelstvo stlačilo matku dolů i když si myslím že než se tak stane tak bude možno rozšíření směrem vzhůru.Vše zéleží právě na tom aktuálním stavu včelstva které se může markantně lišit od včelstva ke včelstvu a od včelaře ke včelaři.Big Grin

(22.04.2013 10:53)karelretik napsal(a): [ -> ]touhle odpovědí jsem se ztratil....co jsem tu celou zimu pročítal, tak jsem byl připraven, až bude propoldován celý jediný můj zimující nástavek, že vezmu plod, rozdělím ho, dám ho nad sebe a doplním mezistěnami a tento další nástavek dám NAD tento můj zimující...a ted tu čtu, hlavně dát POD....tak jsem zasej z toho magor...Smile))) jak tedy správně rozšířit, když mám jen mezistěny a jeden zazimovaný nástavek....
podotýkám, že to tu mám pročteno poměrně dost a že jsem byl již rozhodnut...ale ted jsem zase v koncích...děkuji...
A je už celý tvůj nástavek proplodovaný?Nebo jen tak zpoloviny a zbytek zabírají zásoby?Kolik máš vylíhlého plodu oproti dlouhověkým včelám které už žijí zhruba 8 měsíců a budou kvaltem ubívat?Co ti pak obsedne tvůj přidaný nástavek nahoru až začne snůška?
Kdo předčasně rozšířil směrem vzhůru ví jaké pak jsou následky.
Rozšiřuj směrem vzhůru až tehdy kdy včely budou hustě obsedat vrchní nástavek stávající sestavy.Tento úkon je jedním z nejsložitějších nenechata včely přejít do rojové nálady ale zaroveň včelstvo nepodtrhnout.Přeji ti při rozhodování šťastnou rukuSmile
Pěkný pochmourný den ve spolek.
Potřeboval bych radu. Ve středu tento týden jsem udělal oddělek ze 4 plodových plástů se starou matkou. dodat jsem tam 3 souše jednu mezistěnu a 2 rámkv se zásobama v tuto chvíli počasí ale nevypadá nijak valně a mám strach že o ten oddělek příjdu. Mám ho znovu přihodit na staré včelstvo a oddělit je MM a vlhkými novinami? Teploty přes den nyní 13°C a v noci kolem 8°C. Docela patálie

Díky za odezvu Pepa
Nevím, proč to píšeš sem, myslím, že tvůj dotaz by měl být pod jiným tématem. O oddělek bych strach neměl, ty píšeš, že včelstvo má k dispozici celkem 10 rámků, já například dělám oddělek na 4 rámky a nemají s tím problém. Navíc ve tvém oddělku matka je přítomna, plod už na začátku byl na 4 rámcích a zásoby by mít měli, i když jsou teploty přes den kolem 13°C, tak včelky jistě lítají a nosí si vše, co potřebují - vodu, pyl, nektar, propolis... Jestli máš strach, že mají málo zásob, udělej prohlídku a kdyžtak pokrm, ale podle mě, pokud je nikdo nevyloupil, tak to nebude třeba. Stačí se jen podívat na očko, pokud lítají a vracejí se obtěžkané a s rouskami pylu, tak je jistě vše v nejlepším pořádku.
Referenční URL's