Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Péče o oddělek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Všem krásný den,
letos jsem začal se včelařením, jedním rojem a jedním oddělkem.
Vzhledem k absenci včelaře ve svém okolí jsem "chytře" dal oddělek vedle roje což vedlo k vyloupení oddělku. Včera jsem přestěhoval, ucpal česno trávou, zmenšil očko nakrmil 1:1 do spodního krmítka (mám Lansgroth 1/3 Nerad). Teď jsem koukal přes strůpek dole dost utopených včel (zase moje chyba malý kus folie ze kterého by mohli brát) a doufám že se oddělek spraví. Do večera budu jak na trní a pak to vyndám vymeju a udělám větší fólii a zase zakrmím pak tam půjdu až ve středu.
Pan Pešek má pravdu nejdelší je vydržet bobříka a nelézt tam Smile

Měl bych dotaz byť rochu OT v roji mi staví včely divočinu mezi rámky a rámky ke stěně, jak tomu můžu zabránit?? Díky té divočině nemohu kouknout jak je na tom plodování či zásoby neb to rozervu a na**ru včely.

Děkuji za odpověď Q.
Umístění oddělku vedle roje nebylo důvodem vyloupení oddělku, tím bylo plně otevřené česno. Hrubá a surová chyba.
Napravil jsi to celkem správně. Až budeš přemýšlet dál, tak tomu oddělku vyhoď celý ten přiblblý vysoký podmet, dokud nezesílí natolik, aby ho mohl dostat. To bude někdy ve fázi, kdy bude obsedat dejme tomu 1 - 1,5 nástavku. Samozřejmě Ti vypadne i tolik problémová spodní miska s topícími se včelami. Nahraď ho pouhou dřevotřískovou deskou nebo prkénky - bohatě stačí. Můžeš to udělat i ze 2 - 3 kusů - plně postačí. Dokonce ani nemusíš dodržet půdorys nástavku
Oddělek je včelí mimino a to také nejí příborem, jako dospělý člověk!!!!!! Ideální krmení oddělků je vrchem - naprosto bezproblémové a 100 % funkční. Tam neutopíš ani jednu včelu.

Mám kamaráda, kterému jsem letos nechal 2 oddělky. Začínal po letech znovu včelařit. Samozřejmě je nejchytřejší ze všech, jak už to u takových kamarádů bývá. Oddělky přendal do langa, právě na vysoká Neradova dna. Dostaly každý cca 0,5 kg cukru za celý týden. Byl na to celé celkem krásný pohled, ale.....

Za týden jsem se na ně přišel ze zvědavosti podívat. Jako když spaly, prostě nic.
Povídám - dna okamžitě pryč, nasadit řádné a dostatečné krmení. Po větší výměně názor typu "máš mě za blbce" jsem ho přesvědčil. Dno vyhodil a doma našel!!!! nízká mezidna. Za další pouhé 2 dny doslova odstartovaly jako rakety, až se sám divil. Dlužno poznamenat, že se i omluvil s tím, že jsem měl pravdu....
Jenže to musíš pochopit, ne jít vlastní cestou.
Systém toho vrchního krmení najdeš v příspěvku http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Pece-o...6#pid30936
iRP
Tak za 1. Oddělek ti nevyliupily, protože je vedle roje....Nejspíš slabý oddělek a velké česno, špantná technika krmení....toho je spousta proč se to stalo, jen snad ne to, že jsi je usadil vedle jiného včelstva.....To s tím krmením. Vážně bys měl měl najít někoho, kdo v Langách chová...a trošku to okouknout. Ona hodinová ukázka je lepší než týden čtení. No a když ti stavěj vedle plástů divočinu, bylo by vhodný přidat další mezistěnu.
Dám krk za to, že p. Nerad osobně na takových těch jednodenních akcích pro začátečníky co pořádá řekl, že oddělky vždy na mezidno a vysoké dno dát až když obsedají celý nástavek a zvládnout si celý prostor uhlídat. Začínala jsem s oddělky i úly od něj, mezidna jsem tenkrát naštěstí koupila na víc- s tím, že budou rezervní a hodily se. Přišly vydatné deště, mezidna byla nacucaná, plesnivá, včely dost nervozní- musela jsem je vyměnit za druhá suchá.
Ale chápu, že včelař, který si dal pauzu a ke včelám se vrací už má své zažité zkušenosti a názory a těžko se přesvědčuje. To už je lepší úplný začátečník, který naopak je vděčný za každou radu a nemá odvahu sám experimentovat.
Děkuji,
Bohužel mám oddělek na 23 vysokém rámku, jiný v Libochovicích nemají a tak jsem ho posadil na vysoký podmet, pokud chci oddělku pomoci tak nechám podmet se zavřeným česnem doskládám rámky do podmetu což lze ty dlouhé budou prověšené nadále a mezi nimi normální rámky. Bohužel nemám souše. Krmit horem, mohu použít nástavek a do něj dát skleničky raději tedy víc malých velké se do 2/3 nevejdou. Bude to tak lepší??
(Případně můžu vzít nějaký rozestavěný rámek panenský z roje)



Ten roj má plochy ke stavbě dost, spíš mi to přijde jakoby se zhroutili mezistěny tedy jako že je prokoušou či co a pak dostaví.
To by chtělo vidět.....asi to musí bejt dobrej sajgon....takhle se špatně radí....Ale pokud jsou mezistěny zhroucený, doporučuju dát nový.
Ja odložence dávam rovno do troch nadstavkov LG 2/3, v každom NN rámiky s vodiacim prúžkom, dno vysoké, ako u iných včelstiev, letáč zúžený, v NN 2 otvorené očko. Odloženec je v hornom NN naboku. Na rozbeh dostane každý odloženec pol litra sirupu, potom ho zavriem a až do jesenného kŕmenia sa oň nezaujímam.
A na jeseň ako ten odloženec vyzerá,stále má tri nadstavky s prúžkami?Smile
Mám celkem 5 oddělků z toho jeden už je spojený s oddělkem jiným vyloupeným a navíc tam nebyla ani matka, takže mi nic jiného ani nezbývalo. Tento oddělek je velice silný na dvou nástavkách a zásob mají plno. Všechny oddělky přikrmuji poměrem 1:1 a berou. Problém je v tom že ostatní 4 oddělky jsou jen na jednom nástavku 39x24 nejsou z nejsilnějších a nevím jestli v tuto dobu mám nechat stavět ještě jeden nástavek mezistěn. Nebylo by lepší spojit ty 4 oddělky a udělat z nich jen 2? Další možnost je ještě je spojit z né úplně silnými včelstvy které mám asi 4. Co váš názor zkušenějších?
Nespojovat, krmit a dávat další mezistěny. Na spojení je času dost klidně koncem srpna. Nestahuj kalhoty, brod je ještě hóóóódně daleko.
Zazimovat je můžeš klidně na 2 N s tím, že v každém bude jen 8 - 9 souší. Včely milují komín.
iRP
Tejkl Václav

Mám přes 10 oddělků a krmím 3:2, a už do nich nedávám mezistěny. Jsou pěkně na souších, protože jsem dával u některých druhý nástavek. Jsem zvědav jak budou vypadat na jaře Smile
(21.07.2013 16:18)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]A na jeseň ako ten odloženec vyzerá,stále má tri nadstavky s prúžkami?Smile

Napr. tohoročný má vystavané 2 NN LG 2/3 a v treťom, spodnom NN, zatiaľ 3 takmer plne vystavané rámiky. Možno to znie divne, takýto postup, no zo všetkých, ktoré som skúšal, je tento v mojich podmienkach najvýhodnejší. Odloženec som urobil v treťom májovom týždni.
Předěláno hotovo, snad dobře Smile
Vpravo je pět rámků na kterých jsem přivezl oddělek jsou jak jsem psal LG ale 23 výška.
Vlevo od nich jsou tři mezistěny resp. panenské souše, prostě začatá stavba nic velkýho, ale už je tam hrb na mezistěně.
No a na dvou lajsnách krmení dle návodu pana Peška, kamení, cukr, voda, děrovaný víčko, protřepat nemíchat a holky nechte si chutnat.
Očka otevřena na tu menší díru večer jedno zavřu (který nejlíp) a v úterý zakrmím znova.

Je to tak lepší??
Proč je u oddělku špatně vysoký podmet? Mám zatím za sebou tři oddělky z loňska a letos šest oddělků a vždycky jsem je postavil (1NN) rovnou na vysoké dno. Zúžil česno téměř na jednu včelu a vložil monitorovací podložku do dna. Krmil jsem vždycky stropním krmítkem a zatím vše dopadlo dobře....
Jestli jsem to dobře pochopil není špatně vysoký podmet, je špatně nepoučený včelař Smile
No a vážně vysoký podmet v době slídění znamená vyšší možnost ukrytí slídivek-loupežnic a následné vybrání oddělku. Ale předejít tomu česnem na 1 včelu to asi omezuje na minimum.
Před čtrnácti dny jsem si přivezl pět oddělků, které byly každý na pěti rámcích. Dal jsem je do nástavku 39 x 24, obrovnal mezistěnami a do rámkového krmítka jsem dal cca 1,5 litru roztoku 3:2. Podmet má výšku cca 10 cm., ale do česna jsem dal rámeček se síťkou, kterým jsem česno zavřel a výletový otvor má cca 3 x 1 cm. Čtyři z nich jsou v současnosti na dvou nástavcích (první mi za čtyři dny vystavěl čtyři mezistěny) a dodnes má u česna suverénně největší letovou aktivitu (dost možná už tento týden dostane třetí nástavek - ale ještě uvidíme). Poslední je nejslabší, má tak 9 rámků a jede tak poloviční rychlostí proti průměru. Jsou i nejostřejší a ve čtvrtek se do mne i pustili (nakonec jsem je musel ze skafandru sestříkat hadicí). Ostatní oddělky i roj jsou při stejné technice ošetřování v klidu a žádné nálety neprovozují. Ošetřuji je tak, že je každé čtyři dny otevřu, pokud mají mezistěnu minule vloženou do hnízda hotovou, tak vedle ní dám další. Pak následuje zakrmení do rámkového krmítka. Tak 1,5 až 2 litry roztoku 3 : 2. Pokud jsou všechny mezistěny v nástavku hotové, tak přidám další nástavek. Mateří mřížku jsem zatím nedával, protože chci aby matka měla neomezený prostor ke kladení. Nandám ji až za rok na jaře. S pozdravem Martin P.

Ať Vám bzučí a med nosí.
Závisí to vždycky na momentální situaci. Když je šnůška a včely neslídí a nerabují, nemusí to být problém. Můžou se rychle zvetit a ovládnout si svůj prostor. Může tomu ale být jinak, oddělek nemusí být ještě kompaktní a může se dostat do situace, kdy se slídění a rabování neubrání. Ani nemůže ... Tam je třeba, aby měl prostor pod kontrolou podle toho, jak je silný. A protože sedí na plástech s plodem a o ten se stará, tak se těžko hledají včely, které by musely bránit vzdálené česno. Já s tím bojoval předloni, kdy se rabovalo o sto šest a zachránila mě jen nízká dna a jen pootevřená očka. Nebylo to o jednotlivých včelách, ani o stovkách. Bylo to o tisících ... Ale je to vždy o momentální situaci ...
Jiří
To by pak ale stačilo zavřít česno a otevřít očko...? Na vlastním dnu nezáleží - (jde o to, jakou vzdálenost mezi česnem a samotnými rámky včely hlídají)...
(21.07.2013 20:37)janko216 napsal(a): [ -> ]Proč je u oddělku špatně vysoký podmet? Mám zatím za sebou tři oddělky z loňska a letos šest oddělků a vždycky jsem je postavil (1NN) rovnou na vysoké dno. Zúžil česno téměř na jednu včelu a vložil monitorovací podložku do dna. Krmil jsem vždycky stropním krmítkem a zatím vše dopadlo dobře....

On ten vysoký podmet není úplně špatně, ale....
Včely jakoby pudově cítí, že odtud hrozí nebezpečí, že tudy může přijít vetřelec - prostě necítí ten správný pocit bezpečí a podle toho se také chovají - jsou stále ve střehu a nesoustředí se tolik na činnost v úle. A ten oddělek zrovna moc včelami neoplývá, takže rezervy vlastně nejsou. Něco jako šestý smysl.
Zamysli se nad tím, jak by ses choval v těchto podmínkách Ty, být včelou.....
Velmi dobře to popsal Jirka Matl o 2 příspěvky výše.
iRP
Querbus: Nemáš tam těch kamínků moc a hodně velkých? Pochopil jsem to trošku jinak.
Referenční URL's