Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Péče o oddělek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Dobrý den, má v této době cenu dávat oddělku ještě třetí nástavek na třeba i částečné vystavení? Je lepší prázdný nástavek dát doprostřed nebo nahoru. U dvou oddělků jsem třetí nástavek dal do horní části a zdá se mě, že staví pomaleji.

Jinak při včerejším nahlédnutí do oddělků jsem zjistil, že včelami vyměněná matka klade o sto šest, tak počkám do jara a pak se uvidí (viz.př.č.#509).
V tuto roční dobu bych oddělek (úlové zimní včely) na dvou nástavcích spíše šetřil a nezatěžoval jej stavbou třetího nástavku. Spíše bych jim zabezpečil dostatek zásob pro zdárné přezimování. Jestliže oddělek dorostl a vystavěl dva nástavky, je to přiměřené a hodné úcty. Nechtějme po nich plnění plánu na 140%.
JK
Letos mi udělal jeden oddělek toto. Kde dělám chybu? Oddělek je na třech bednách 42*17 a vrchní bedna není plně obsazená a v podmetu se nevyvěšují. A takhle blbě tam čumí a nic nedělají i přes noc. Surprised Huh Je jich tam asi na dvě hrsti. Takhle se tam začali zdržovat po výměně dna. Dna mám zasíťovaná a s 2cm mezerou na větrání.

[Obrázky: P1000571.jpg]
Viktor, skús ten malý útvar včiel rozobrať alebo opatrne zhodiť na podložku a pozorne preskúmať, či nie je príčinou náhodná matka (ťažko povedať odkiaľ je) ale až potom môžeš posúdiť, prečo sa tam včely zhromažďujú.
A co dělá ten oddělek v úle? Má kladoucí matku? Má plod všeho stáří? Jak jsou obsazeny plásty? Jak jsou na tom se zásobami?
JK
fotka je sice malá, ale vidím tam dole pod úlem mokrej flek. Neteče ti tam krmítko, nebo nesráží se tam voda?
Dobrý den, rád bych se zeptal, zda je možné přidat v tuto dobu druhý NN nástavek optimalu (mezistěny), nebo raději zimovat na 1NN. Děkuji
Vzhledem k tomu, že předpovídají na příští týden téměř tropy, tak bych ho hned přidal a celý ten teplý týden rychle krmil, aby ho stihly postavit. na konci toho teplého období bych koukl jak na tom jsou a podle toho se zařídil.
Ahoj, již jsem tu vyčetl, že je běžné vyskytování prázdných matečníků. Dnes jsem narazil na matečník i s mateří kašičkou, ale larvu jsem neviděl. Znamená to něco? Matku jsem viděl a i klade.
Citace: Josef Křapka napsal...
A co dělá ten oddělek v úle? Má kladoucí matku? Má plod všeho stáří? Jak jsou obsazeny plásty? Jak jsou na tom se zásobami?
JK

Oddělek odebírá cukerný roztok a nosí pyl.
Kladoucí matka.
Plod všeho stáří.
Spodní dva nástavky plně obsazeny a v horním jak jsem psal obsazení volné.
Zásoby mají v širokých věncích okolo plodu krajní plásty zavíčkované plné zásob. Horní nástavek je zásobami pomalu plněn. Tři nevystavěné, ale načaté mezistěny.
Flek pod úlem je z důvodu, že koberec pod úlem má gumový podklad, a po dešti tam bývá voda, a jak to vyschne, je tam flek. Cukerný roztok tam určitě není. Po nasazení krmení vždy kontroluji podložky, zda neprotéká.
Ve středu prohlédnu ten chomáč včel a uvidím, pokud mne tedy nepíchne některá do oka. Big Grin
Takže, rozumím-li dobře, oddělek či spíše již dospělé včelstvo je v richtiku. Ten chomáček včel může být srpnový rojík, který hledá ubytování. Mám letos opět takový - hrst včel s matkou. Před třemi dny jsem je osadil na tři souše do plemenáče a pokrmil. Při včerejší kontrole již matka kladla, počkám na plod, zda není matka trubcokladná. Pokud plod bude v pořádku, posílím jej postupně o dva plásty s líhnoucím plodem a též postupně doplním plásty se zásobami. Zazimuji na deseti plástech (42 x 17). Pokud plod bude trubčí, neoplozená matka, zruším a opláču.
JK
..... tedy v podstatě získáš rezervní matku pro případ, co kdyby na jaře. Jen prosím nezimuj na jednom prostoru, ta výška 17 cm je zoufale nízká. To raději zkus Minioptimal.
iRP
Ne, ne, na jednom prostoru. Používám pětiplástové plemenáče ze styroduru, ale sestavuji je jako nástavkový úl. Tak, že těch deset plástů bude 2x pět nad sebou.
Že bych je ještě v tuto dobu dostal na patnáct plástů, tedy 3x pět plástů nad sebou, na to již doba dosti pokročila.

[Obrázky: DSC01666.jpg]

Jen pro názornost. Ten dvounástavkový bude mít poloviční výšku.
JK
Ahoj!
Máme odložence na troch nástavkoch a stále sme riešili, či tri necháme alebo zúžime na 2. Podľa rád tu na fóre a aj medzi včelármi sme sa rozhodli nechať im tri. Ono nájdu sa napr. v nástavkoch 2-3 nie úplne dostavané, ale tie sú obvykle po stranách nástavku. Mal som kopec starostí, ako vymyslieť včelám preskupenie plodu s horného nástavku, aby mali kam dávať zimné zásoby, ale mám pocit(ešte čakám na jednu rodinu), že ostatné dve si stým poradili samy a plod stiahli na spodné dva nástavky a v hornom majú len sladinu a med. Teda niesom si istý tým čo majú v spodných dvoch, lebo nechcem príliš obzerať a otvárať a rušiť. Poctivo sledujem letáče, včely nosia sladinu, peľ a sú celkom aktívne, takže sa nazdávam, že je všetko v norme. Teraz k otázke. Od 15.6-15.8 sme dali včelám priebežne 13,3kg cukru. Minulý týžden sme preliečili a budúci chceme začať kŕmiť na zimu. Ako odhadnem koľko cukru ešte treba? Pán Pešek spomenul cca 20 kg na zimu. o ten cukor mi nejde je na povale, ale aby to bolo na prospech. Ide o to, že sme tento rok samozrejme nič netočili a všetko sme im nechali. Pozeral som v nedelu stav toho vrchného a s desiatich rámikov majú 4 zanesené sladinou a medom. Môžem napr. povedať, keď bude kompletne zanesený celý horný nástavok je zakrmené?
Ďakujem!
S pozdravom gasko
Kompletně zanesený horní nástavek nebude. První a desátý nebudou plné a protože jde o 2/3 lang, tak tam může být při dobré konstelaci 10kg zásob. Další zásoby budou určitě i kolem plodu. Já v Langách přikrmuji 15-18kg cukru. Záleží, jak se holky staraly samy o své zásoby.
(03.08.2012 15:46)Boris napsal(a): [ -> ]Dobrý den,
taky jsem nováček, který řeší krmení oddělků na zimu, tiše pročítám diskusi a mám jen jeden dotaz:
Krmit 1:1 nebo 3:2?
Díky.

Boris, už tu napísal, že pomer cukru a vody 1:1 je výhodný pre včela, nevýhodný pre včelára viac práce, no podstata je niekde inde, včela takýto roztok ( cukor rozpustený v horúcej vode) rýchlo odoberá a ukladá na miesto určenia. Ďalší aspekt ktorý z tohoto plynie, včely sa dlhší musia zaoberať odstrániť z roztoku vodu a invertovať sacharózu na jednoduché cukry. To všetko vplýva na život včelstva, ak k tomu včely prinášajú peľ, matky kladú viac vajíčok, rovná viac včiel a kontinuálne viac zimných dlhovekých včiel.

Kŕmenie včiel má zmysel, ak si včely vytvoria dostatočné zásoby, u mňa je hranica množstva zásob 15-16 kg, ale skutočných zásob, pamätaj, že z 10 kg zásob po ich invertáze uloženia včely menej zásob ako rozpustených zásob, mám vážením odskúšané, že skutočných zásob je 9 kg. Preto pri stanovení skutočných zásob potrebujeme podať o 1,5-2 kg cukru viac.
Dobrý den, necelý měsíc mám dva oddělky, začínám, první včelstvo je v plném počtu a rámky celého jednoho nástavku jsou plně obsazené a v klidu, ten první nástavek je se šesti rámky plodu a ostatní zásoby, matku jsem přímo neviděl, bylo jich tam spoustyy, ale když jsem převěšoval jeden s prostředních nástavků s plodem tak vespod se udělal takový chomáč jak malý hrozen a mám pocit ,že matka byla uvnitř ,nechal jsem ji v horním nástavku. Ale ve spodním nástavku který jsem před 14 dny přidal plný nových mezistěn, což asi nebylo moc taktické, zatím nic nevytvořily, tak jsem jim to proházel, po stranách jsem dolů přidal na každou stranu 2 se zásobami a doprostřed 2 s plodem nahoře jsem dal po stranách ty nové mezistěny.

co o tom soudí zkušenější, jak docílit aby vystavěli mezistěny a uložili si tak na zimu více zásob ?

Druhý oddělek jsem ještě nekontroloval, po tom co jsem před 14 dny ještě přidal dospod nástavek prázdných mezistěn. Oba jsou již zakrmeny každý cca 10kg. Díky Honza.
Já ještě nejsem moc komptentní radit, jsem taky začátečník, ale předtím než jsem začal, zkusil jsem něco o včelách přečíst, ochytat si to u kamaráda a pročetl toto téma a jiná další a zatím mě to nenutilo posílat sem nějaký dotaz – na všechny otázky jsem tu zatím našel odpovědi. Nechci se Tě dotknout, ale myslím, že v tom samostudiu máš ještě rezervy...
Mám jeden oddělek na jednom nástavku (VN - 10 rámků) , má však dostavěné všechny rámky a co víc, má jich min. 6 zanesených zásobami. Minulý týden jsem jim tedy pokusně 2 rámky plné zásob sebral a převěsil do 2N sousedního oddělku ( na pohlídání ) a místo nich dal 2 MS. Zakrmil cca 2 kg za tento týden. Dnes MS vystavěné a zase zanesené sladinou. Proto jsem se rozhodl, že jim přeci dám 2N, aby měla matka kam klást. S tím, že zimovat bych ideálně chtěl na 2x7 rámcích.
Mám dát nyní plný 2N MS ( s převěšením 2 rámků z 1N ) a před zimou vyndat nedostavěné MS nebo je můžu dát už nyní na 2x7 s tím, že budou mít 2 MS + 12 rámků už mají postavených. Kam dát MS, prozebrovat nahoru?
Nechci je zase strahat přílišnou stavbou, ale prostě prostor na kladení moc nevidím a počet vajíček a mladého plodu citelně klesá.
Po zavíčkování bych třeba ještě uložil rámek zásob na horší časy a nahradil další MS a nebo ne, to by záleželo na dalším vývoji.
Zeptal bych se: krmím jako ďas. Přesně podle instrukcí. Nevměšuji inovátorství a poslušně plním bobříky. Ty oddělky (jestli to ještě oddělky jsou - nějak rostou Smile ), do kdy mám krmit? Stále krmím každý 3 až 4 den. Teď poctivě odeberou 3Kg/4dny/včelstvo. Udělal jsem dnes kontrolu. Místa ještě mají dost, nicméně zásob také. Ty na 2N mají první dá se říci dost plný plodu (tak 1/2 rámku v průměru) a druhý v průměru 7 plných a i ze 2/3 zavíčkovaných a tři tak - řekl bych začínají.
Krmit budu klidně do aleluja, ale, abych něco nepokazil.
Stále platí krmit každé 3 - 4 dny? U velkých mám docela jasno, ale u oddělků ne. Jako, cukr mám. Dneska jsem manželku po noční poslal do toho Kauflandu, takže OKWink. Ale, abych něco nezanedbal.
Už je tedy nenutím stavět. Mezistěny nepřidávám. Zůstanu na 2N a 3N.
Dále by mě docela pomohlo, kolik toho má ten oddělek míti. Kolem těch 20Kg zásob? Nechtěl bych ty moje děvčata nějak zanedbat na zimu. Já je mám tak rád, že bych jim na zimu udělal i každé čepičku a kabátekBig Grin.
Referenční URL's