Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Péče o oddělek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Jak to vypadá když na 2 NN obsedají tak 4-5 plástů???
"Obsedal z původně 2 NN, tak 4-5 plástů."
Jelikož ještě studuju, jsem povětšinu času doma, loupež můžu tedy takřka neustále hlídat a ihned objevit jako včera.

Odvést rabující včely se mi pořád nezamlouvá, další oddělek pryč ale nevezu, to je jasné. Jelikož síla těch co zůstala je vysoká (ikdyž jak píšeš, napadly i pěkné oddělky), doufám, že při včerejším souboji padlo i hodně loupitelek a snad už bude klid. Nyní nejslabší oddělek obsedá téměř celý 1 nástavek 39x24. Už jsem je měl v plánu hodit někdy na nástavky dva, zatím je nechám v jednom. Nyní to bude ještě nejnebezpečnější, ale jak ty létavky loupitelky poumírají, tak včel v rabujícím včelstvu díky odebrání 3 plně zakladených rámků dost ubyde a v podpořených oddělcích síla přibyde.

Je asi pravdou, že matka v rabujícím včelstvu po zjištění úbytku plodu opět naklade další, aby udržela požadovaný výkon včelstva, zásob mají dost, ale i tak mají co dělat než ty mezistěny dostaví apod.

Jinak moc děkuji cenné radě s tím očkem. Nyní další oddělky po dovezení budou létat jen na očko než naberou sílu. Mám sice nízké dno, na výšku má snad jen 7cm nebo kolik, ale i tak je to asi dost. Oddělky hlavně ukládají zásoby i do prvních rámků a když budou létat na očko, tak na prvním rámku med asi nebude a bude jen vzadu, což je velmi důležité, včely ukládají zásoby dál od vletu. Je to tak?
(17.07.2014 8:11)slapetka napsal(a): [ -> ]Dobrý den,
založil jsem si dva oddělky. Vše probíhalo dobře, nové matky před 14 dni začali klást... Včera jsem se díval do oddělků a zarazilo mě, že v oddělcích je pouze zavíčkovaný plod. Nevím, co se děje. Včely byli klidné, ale matky, jestli jsou v úlech, neplodí. Máte s tím někdo zkušenost? Poradíte mi?
Děkuji

Dnes jsem se šel podívat opět na oddělky...
Přišlo mi, že včelky jsou pomalé, unavené.. Nevím, čím to je, jestli nedostatkem potravy či nemocí?
(18.07.2014 9:27)slapetka napsal(a): [ -> ]Včera jsem se díval do oddělků a zarazilo mě, že v oddělcích je pouze zavíčkovaný plod. ... matky, jestli jsou v úlech, neplodí.
Nevím, čím to je, jestli nedostatkem potravy ...

Ťažko ti niekto poradí bez pohľadu do úľa, ale mne sa zdá ako by si si vedel poradiť aj sám, pretože ty si do úľa pozeral.
Prečo ťa napadlo, že včielky sú malátne, slabé a matka prestala klásť, kvôli nedostatku potravy?
Kŕmíš oddielky stále a vytrvale? Podmienkou aby matka plynule plodovala je neustály prísun potravy, imitujúci trvalú znášku. Len tak ti z oddelku narastie do jesene silné včelstvo.
(18.07.2014 9:27)slapetka napsal(a): [ -> ]
(17.07.2014 8:11)slapetka napsal(a): [ -> ]Dobrý den,
založil jsem si dva oddělky. Vše probíhalo dobře, nové matky před 14 dni začali klást... Včera jsem se díval do oddělků a zarazilo mě, že v oddělcích je pouze zavíčkovaný plod. Nevím, co se děje. Včely byli klidné, ale matky, jestli jsou v úlech, neplodí. Máte s tím někdo zkušenost? Poradíte mi?
Děkuji

Dnes jsem se šel podívat opět na oddělky...
Přišlo mi, že včelky jsou pomalé, unavené.. Nevím, čím to je, jestli nedostatkem potravy či nemocí?

Vše co popisuješ, je normální ..oddělky a obzvlášť ty slabší vychovávají plod na etapy, matka zaklade jen to, co jsou schopny v tom počtu vychovat, takže má pauzu a po odlíhnutí této generace zaklade druhou, již větší...atd atd až klade kontinuálně....(to už asi letos nebude)
Mladé včelky se na plástech pohybují pomalu a dobře ho obsedají.
Jestli je nekrmíš, tak děláš chybu
Jo a já ty hrozně rychlý a hrozně živý nemusím.....ty vám potvory vlezou všude....Smile
Je nutný oddělky přikrmovat ikdyž je snůška. Jinak těch "x" mezistěn nevystaví. Na druhou stranu..... mě oddělky u slunečnice (které jsou do 11r. 39x24) hodně omezily odběr cukru .....1 kg odeberou za 3-4 dny, takže z obavy před zkvašením roztoku už jsem začal dávat poměr 3:2..... Oddělky z května už jsou v pohodě na dvou a víc nástavcích, takže ty už jsou odkázány jen na přírodu. Tyhle květnové oddělky se dostaly do síly pouze s přikrmením 4,5 kg cukru, díky snůšce z hadince, komonice a ostružin.
Slapetka: tvůj dotaz vyřeší jediná věc. Mají v oddělku zásoby? Našel jsi rámky s medem/krmivem?
Pokud ano, je vše v pořádku a nemusíš se bát.
Pokud ne, tak jsi tam měl loupež a to je pro loupež typické - všechno ukradnou a jelikož oddělku nezůstanou zásoby, matka přestane plodovat a otevřený plod není čím krmit a včelky larvičky vynosí a zůstane pouze plod zavíčkovaný.
Ta malátnost je také příznak po loupeži. Včely mají hlad a začínají umírat.

Takže proveď okamžitou kontrolu zásob!!!

Pokud najdeš jen souše, okamžitě zakrmit a odvést pryč.



Pokud by jsi nenašel zásoby a byl tedy oddělek vyloupený, je potřeba také zkontrolovat přítomnost matky. Při silné loupeži dochází mnohdy k usmrcení matky.
První dva snímky jsou ze 13.7. druhé dva jsou dnešní mezisteny vytažené dostavěné (byly jen částečné) zanešené a zakladené. Dvě ze tří co byly na prvním snímku úplně vlevo určitě .....třetí je vytažená, ale nevytahoval jsem ji tak nevím jestli je i zakladená Za pět dní docela rachot a taky ta spotřebaWink

[Obrázky: Sn_mek_451.jpg] [Obrázky: Sn_mek_457.jpg] [Obrázky: Sn_mek_494.jpg] [Obrázky: Sn_mek_497.jpg]
Včelaři, chci se zeptat na další otázku v boji proti loupežím oddělků. Ta otázka je možná trošku zvlášní, myslím si, že to vliv asi nemá, ale:

V rabujícím včelstvu jsem měl několik dní matečníky na dochování, dneska jsem je vytahoval. Už v červnu jsem si všiml, jak tam byly první matečníky, že jsou včely nějaké divné. Byly vždycky velmi klidné, ale s těma matečníkama stačilo jen nadzvednout víko a už hučely a draly se na fólií a když jsem zvedl fólii tak začaly vylézat hromadně ven, chodily po úle, zadky nahoře a hučely. Přičítal jsem to tomu horku, které tehdy panovalo, že přes MM nedokážou dostatečně větrat a že jsou tedy zblblé z toho horka.

Nyní to bylo to samé. Vždycka jak jsem nadzvedl jen víko, fólie ještě zůstala, tak okamžitý hukot. Dneska dopoledne jsem matečníky vytahoval, nyní včelstvo otevřel (pouze víko a fólii) a už se zase chovají jako obvykle, jsou naprosto hodné a klidné. Ten rozdíl je velký, jako by to bylo úplně jiné včelstvo.

Nemohlo být rabující včelstvo nabuzeno těmi matečníky, že byly tak šíleně nervózní? Slídivost byla dopoledne pořád velká, v jednu chvíli jsem se už o další oddělek začínal bát, začínaly se mírně na česnu rvát včelky okolo 11 hodiny, padalo na zem co chvíli jedno klubíčko rvoucích se včel, ale oddělek to měl stále pod kontrolou. Nyní další kontrola a naprostý klid po pěšině. Může se ta situace jenom zdát, že se prostě do dalšího oddělku nedostaly a tak daly konečně zatím pokoj, ale i tak se chci optat na velmi velkou změnu chování včelstva, kde jsou matečníky na dochování.

Promiňte, že už to nesouvisí s tématem "péče o oddělek", ale když jsem to tady řešil tak to ještě dokončím posledním dotazem.
Moc děkuji.
Dotaz začátečníka. Na foto je můj 1 pokus o oddělek. Několik dní, přes den, se teď včelky takto hromadí před česnem.
Co to vlastně dělají?

[Obrázky: FILE0061.jpg]
To je jen dobře, aspoň si to lépe uhlídají.

Je to z důvodu, že přestala snůška, včely mají pozdim a už nemají na co létat.
Létavky se nevrací do úlu k plodu a takto už vlastně jen čekají na smrt.
Ale je dobré, že tam jsou, protože můžou ještě bránit.
Mně to dělají taky a navíc se procházejí okolo, myslím, že větrají a některé se chystají letět. Díky tomu, že je mám taky na očko a ne ploché česno to vypadá asi jako nával na nádraží.
Přes noc to přestane hned, jak se trochu změní teplota a nemají důvod větrat a spí. Večer taky květy zavírají nektarovou hostinu, není co nosit.

To HonzaP: U nás je ještě z čeho nosit: jetel, lípa, úplně obsypané mám oregano, tymián, měsíček, perovskie. Pak mají úplně hnědé pylové rousky, chuděry to někdy ani nemohou utáhnout a tak lezou po stěně do úlu.

EDIT (přiložen obrázek)
[Obrázky: image.jpg]
Létavky létají (třeba na jetel).
Kolem létá také sršeń - myslím, že by to mohla být obrana. Nebo ne?
Jen se blbě zeptám, čím krmíš?
Pro oddělky je lepší, dle rad kolegů zde na fóru, dávat 1:1 cukr:voda. Protože tak mají i cukr, ale i více vody, kterou nemusí pak složitě nosit do úlu a tím pádem se lépe uchladí. To muhu potvrdit. Dnes mi vypily komplet roztok a tak jsem dal nový. Před dodáním jich bylo u očka daleko víc než teď. Tím nechci zatracovat pevné medocukrové těsto, nemám s ním zkušenost, ale cukrovoda mi z tohoto hlediska přijde lepší.
Krmím taky voda-cukr. Přehřívání nehrozí, mám tam teploměr, teplota je spíše malá.
Neměl bych, v tom hicu, otevřít oddělkům česnový uzávěr na největší otvor ? Nebo je dát rovnou na vysoké dno ? Už jsou celkem silné, na dvou nástavcích. Ale příští týden se má ochladit...
A co otevřít horní očko na větrání?
Dík, ale bojím se loupeže. Má někdo další názor ?
Na ty dírky! Smile
Referenční URL's