Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Péče o oddělek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Děkuju za podnety.
Jak jsem psal v RE: Co se děje v úlech - teď, tak můj oddělek zpracuje 2kg cukru 1:1 => 4l á 24h. Zatím včelky zpracovaly 5kg a dneska se do nich půjdeme podívat, jaký to mělo na ně vliv. Zda staví apod.

Další dva oddělky začnu přikrmovat dneska, tak jsem zvědav.
S tím cukrem opatrně, u oddělků zatím je třeba aby stavěly a matky měly kam klást......takže žádný závody kolik vezmou cukru..... byly by schopné si cukrem zanést každou volnou buňku a matka by neměla kam klást. A to je chyba. Proto krmím oddělky invertním těstem a tekutým až na závěr v září
Jirko, díky za radu, já jim dávám mezi krmením přestávku vždy. Invertním těstem to nezanášejí?
Některý extra pilný si to taky ukládají ale jen jako širší věnec kolem plodu. Docela slušně na tom těstě staví.
Já oddělky krmím na dvě sklenice, což je cca 1,2 kg. Další dávám az za 3,4 dny, i když je odeberou za 24 hodin. Zásoby pak maji na určité hladině a energii na stavbu taktéž.
Zdravím potrebujem rady.
Dneska som si priniesol dotačne odlozence od SOS v BB. Su v 1 nadstavku na 10 ramikoch 2/3 LG. Chcem sa este opytat ci ma cenu do konca augusta ich nutit vystavit dalsi nadstavok aby mohli zimovat v 2 nadstavkoch. Ak hej tak ako to najlepsie urobit? kazda rada je cenna kedze som zaciatocnik.
Fero, také jsem začátečník a tvůj dotaz jako by šel z mých úst. Kolegové, můžete nám poradit? Děkuji!
ak obsadaju 10R a su tam aj rozplodovane, tak by som pridal dalsi NND. A dotoval ich cukrom najlepsie velkoobjemove dajme tomu aspon3 litre. Ak je tam dost vciel tak to pri dotovani cukrom stavat budu. Na prirodu a na ich schopnosti by som sa nespoliehal.
Já např. mám redukční nástavek na 39x24 a v něm 6 rámků. Oddělek jsem dostal na této míře. Na něm mám L2/3 a přemýšlím, co s tím spodním. Mám tam dát souše 39x24 do zbývajícího místa? Nebo mám to místo již vyplnit (dřevem,styrodurem, apod.), tak aby tam nebyla divoká stavba a tlačit je nahoru do L2/3? Osobně mám pocit, že dole je mám nechat na těch šesti rámcích a vyhnat je do stavby nahoře. Prozatím jsem to u jednoho tak udělal a zdá se, že v NN již staví. Ale je to jen takové rychlé pozorování. Teprve dnes se na ně podíváme.
podla toho co chces... ak chces prejst na inu mieru, tak mas mozno poslednu normalnu sancu to urobit ako si napisal. Priestor zuzit a hore pridat prazdny NND a intezivne krmit ale neobedzit matku.
Alebo mozes nazebrovat tie 39x24 R s 2/3LG a tiez intezivne krmit. Po zakladeni novych R matkou (aspon 3R ale nemusia byt cele) M odchytit a dat na ND 39*24 na to MMR a novy NND 2/3LG s matkou a plodom a dalej krmit.
Oddělkům dávám každý týden jednu čtyřlitrovou okurkovou sklenici s prosakovacím víčkem s cukrem. Plním necelé dva litry vody a cca 2,3kg. cukru. Takto už to dělám měsíc a oddělky mi hezky sílí. Devět z deseti oddělků je na dvou nástavcích 39x24cm. Obsedají mezi 16 až 22 rámky. Desátý je na cca 8 rámcích, proti ostatním je zjevně nejpomalejší, plod je dost mezerovitý. Matku jsem viděl, proti ostatním je o dost menší. Zřejmě zralá na výměnu. S pozdravem Martin.
Urcite bych pridal nastavek mezistěn, jeden nebo dva ramky s plodem bych dal do noveho horniho nastavlku, misto nich dolu mezisteny a krmil bych je porad at ploduji a stavi ...to stihnou v pphode
Pred pár týždňami som robil zberný odloženec pre inseminovanú matku Sokolku - 2R plod pred liahnutím s včelami, 2R zásoby, 2 paneské plásty - všetko čo najmladšie dielo, plus nejaké primetené mladušky. Po utvorení (doobeda) som ich uložil do neďalekého krovia, večer už za tmy som ich preložil na definitívne miesto - zostala tam tak polovica pôvodnej osádky. Kŕmiť som začal až o 3 dni (kôli rabovke) CMC vlasnej výroby z môjho posledného minuloročného medu, kŕmim každý druhý deň asi 200g plackou, zatiaľ som nezaznamenal lúpež a myslím, že im to zatiaľ stačí, viac im nemienim dávať pokiaľ dostatočne nezosilnejú. Až budú dosť silné, budem ich rozširovať čo to dá, či už medzistenami alebo panenským dielom. Cukrovým roztokom ich budem kŕmiť až po zakŕmení ostatných včelstiev. Uvidím čo z toho bude - mal by to byť základ pre chov na budúci rok...
Po prohlídce prvního oddělku, který měl daný NN, bylo vidět, že holky staví, matky čile plodují. I ten nejslabší oddělek, který vypadal, že skoro nelétá, měl krásně vše vystaveno. Tak jsme to udělali tak, že dole v přechodovém nástavku jsme nechali 6 rámků 39x24, nad to 1NN s mezistěnami L2/3. 2NN na krmení s JK. Čili nyní jsou všechny tři oddělky stejně postavené. Mám nějaké fotky ze včerejší akce, tak to postnu. Mimo jiné nám spousta včelek zůstala v oddělkových úlech a tak jsem jim udělal cestu. Je tam krásně vidět, jak se táhnou do úlu.

Jinak byl to zážitek. Poprvé jsem byl po letech opět kompletně ve včelách. A jo, je to tam. Naskočilo to okamžitě. K čemu v mládí přičuchneš... Všichni jsme byli úplně klidní a v pohodě, přestože kolem nás lítalo spousta včel. Byli jsme 4 a ani jedno žihadlo nepadlo. No prostě paráda.
Jen se zeptám k tomu prosakovacímu krmítku, jak moc to má prosakovat nebo kapat? Mě se zdá, že to "teče" hodně, nevadí to? Undecided
Vadit to bude, protože jakmile ti prokape cukrovoda dolů do úlu a pod něj, tak lákáš na loupež. Nehledě na mravence, kteří si to taky nenechají ujít.
(11.08.2014 14:22)kema83 napsal(a): [ -> ]Jen se zeptám k tomu prosakovacímu krmítku, jak moc to má prosakovat nebo kapat? Mě se zdá, že to "teče" hodně, nevadí to? Undecided

Prosakovací krmítko kapat nemá. Včely mají pouze odsávat krmivo z předvrtaných otvorů. Jestliže odkapává, je někde chyba. Většinou bývá ve stáří prosakovacích víček. Jsou ztvrdlá nebo popraskaná a propouští do sklenice vzduch. V každém případě je to problém, který je nutno řešit.
JK
Mam otazku ako donutit matku aby kladla do medovych sousi, pretoze ona ich ignoruje, a kladie len do troch velkych plastov a ostatne nizke ramiky ignoruje, co sa da spravit?
Ohledně prosakovacího víčka, otočím láhev nad miskou a nechám vytvořit v láhvy podtlak (už se to tu někde psalo), mezitím trochu roztoku vyteče, ten naleju do následující láhve. Krmím ve sklenici PANO 3,6l víčko 80 dírek. Před každým použitím umývám láhve a zejména hrdlo na kterém zůstává cukr.
Referenční URL's